Labneh

Labneh

15 minuuttia
Labneh on Lähi-idän erikoisuus, joka on yksinkertaisesti siivilöityä jogurttia. Sen valmistus kestää 24 tuntia, mutta se valmistuu kuin itsestään. Tuloksena on ihanan kermainen ja kirpeä tuorejuusto. Tarjoa sellaisenaan, meze-pöydän lisukkeena tai vihannesten ja pitaleivän kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/labneh/

Tee näin:

Labneh
  • Aloita labnehin teko edellisenä päivänä. Sekoita jogurtti ja suola ensin keskenään.
  • Kaada seuraavaksi seos siiviläkankaalla vuorattuun lävikköön ja nosta lävikkö kulhon päälle valumaan.
  • Jätä labneh valumaan jääkaappiin vähintään yhdeksi vuorokaudeksi.
  • Kun labneh on valunut, siirrä lävikköön jäänyt juusto tarjoilulautaselle ja viimeistele oliiviöljyllä.
  • Tarjoile labneh lisukkeena meze-pöydässä tai vihannesten ja pitaleivän kanssa.
Valmis!
Vinkki

Voit säilyttää labnehia oliiviöljyssä kuukausia. Tämä säilöntämenetelmä vaatii kuitenkin paksumpaa labnehia ja on siksi aikaa vievämpi, koska sitä on siivilöitävä 48 tuntia eikä vain 24 tuntia. Pidempi siivilöintiaika tekee labnehista paksumman koostumuksen, jonka ansiosta siitä voi muotoilla pieniä palloja (halkaisijaltaan noin 2 cm). Jäähdytä näitä palloja yön yli, ennen kuin upotat ne kokonaan korkealaatuiseen oliiviöljyyn puhtaassa purkissa.

Labneh Q&A

Mikä maku sopii yhteen labnehin kanssa?
Tämän ruokalajin kermainen koostumus ja hieman kirpeä maku sopivat hyvin sekä makeaan että suolaiseen. Mitä suolaisiin tulee, voit käyttää sitä dippinä grillattujen kanavartaiden kanssa tai koristella paahdettua punajuurisalaattia labnehilla. Makeanhimoiset voivat paahtaa viipaleen täysjyväleipää, levittää sen pinnalle paksun kerroksen labnehia ja viimeistellä leivän paahdetuilla hasselpähkinöillä ja hunajalla. Labneh voidaan tarjoilla myös makean kesämelonin kanssa tai käyttää sitä seuraavan aamiaissmoothien tähtiainesosana.
Kuinka kauan labneh säilyy?
Säilytettynä steriilissä, ilmatiiviissä purkissa ja viileässä, pimeässä paikassa labneh säilyy jopa kolme kuukautta. Muista, että tämän säilytysmenetelmän salaisuus on varmistaa, että labneh on täysin öljyn peitossa rasiassa.
Kuinka kauan kotitekoinen labneh säilyy?
Jos säilytät tätä libanonilaista herkkua ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa, voit nauttia sitä jopa kaksi viikkoa.

Ravintosisältö

Ainekset

Labneh
(900 g) 3 prk
Suolaa
n. 1½ tl
Oliiviöljyä
n. 1½ rkl
Lisää herkullisia ideoita
Hummus juustolla
20 minuuttia
Hummus juustolla
(3)

Kolmen ainesosan libanonilainen ihme

Labneh on yksi elämän yksinkertaisimmista nautinnoista: kaksi vaatimatonta ainesosaa, jotka 24 tunnin aikana muuttuvat kuin taikaiskusta täyteläiseksi, kermaiseksi ja kirpeäksi juustoksi. Tämä yllättävän monipuolinen ruokalaji on mainio lisä aamiaiselle, lounaalle, päivälliselle ja kaikille välipaloille siltä väliltä.

Labneh - silkkinen, kermainen libanonilainen lisuke

Labnehin alkuperä ei ole täysin varma, mutta perinne tehdä juustoa siivilöidystä jogurtista on vuosituhansia vanha libanonilainen perinne. Nykyään on lähes mahdotonta löytää alueelta meze-annoksia, jotka eivät sisältäisi tätä silkkistä ja erittäin kermaista lisuketta.

Miten tarjoilla kotitekoista labnehia?

Perinteisesti sitä lusikoidaan kulhoon, lorautetaan päälle oliiviöljyä, lisätään za'ataria (yrttinen seos oreganosta, sumakista, seesaminsiemenistä ja suolasta) ja tarjoillaan dippinä lämpimän pitaleivän kanssa. Se on kuitenkin uskomattoman monikäyttöistä, ja sitä voi levittää voileipien päälle, pyöritellä palloksi syötäväksi sellaisenaan tai salaatin kanssa tai täydentää hedelmäkompotilla maukkaaksi aamiaiseksi tai jälkiruoaksi.

Labneh sopii lähes minkä tahansa ruokalajin lisukkeeksi. Esimerkiksi pitaleipä, flat bread ja amerikkalaiset pannukakut toimivat labnehin kanssa oikein hyvin yhteen. Lisäksi voit kokeilla maustaa labnehia dukkah-mausteseoksen avulla.

Ylijääneen labnehin säilyttäminen

Tuore labneh säilyy ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Sitä voidaan myös pyöritellä palloksi, asettaa steriloituun ilmatiiviiseen purkkiin öljyyn upotettuna ja säilyttää viileässä, pimeässä paikassa jopa kolme kuukautta.