Dukkah-mausteseos

Dukkah-mausteseos

20 minuuttia
Dukkah on Lähi-idästä peräisin oleva mausteinen mausteseos, josta on tullut suosittu kaikkialla maailmassa. Kokeile Dukkahia broilerin ja erilaisten dippien maustamiseen.
https://www.arla.fi/reseptit/dukkah-mausteseos/

Tee näin:

Dukkah-mausteseos
  • Siirrä kaikki ainekset suolaa lukuun ottamatta kattilaan.
  • Käännä lämpö korkealle ja paahda aineksia 2 minuutin ajan jatkuvasti sekoittaen.
  • Vähennä keskilämmölle ja jatka paahtamista vielä noin 7 minuuttia - sekoita välillä, kunnes seos on kevyesti kullanruskea ja tuoksuu paahteiselta.
  • Anna seoksen jäähtyä hieman, ennen kuin siirrät sen ja suolan maustemyllyyn tai mortteliin.
  • Jauha tai hienonna seos karkeaksi jauheeksi.
  • Käytä maustetta lihan, pastan, riisin, perunoiden, salaattien tai kastikkeiden maustamiseen.
Valmis!
Vinkki

Dukkah-mausteseos kannattaa valmistaa kokonaisista mausteista, mutta puristettuja mausteita voi käyttää myös hätätapauksessa. Tuloksena voi olla hieman vähemmän maukas tai hienovarainen pähkinä- ja mausteseos, vaikka sen yleinen makuprofiili onkin sama. Koostumus voi olla hieman erilainen, sillä valmiiksi jauhetut mausteet ovat yleensä hienojakoisempia kuin ne, jotka jauhetaan kotona morttelilla ja survimella.

Dukkah-mausteseos Q&A

Onko sinulle herännyt kysymyksiä liittyen Dukkah.mausteseokseen? Lue useimmiten kysytyt kysymykset alta!

Mitä on dukkah?
Dukkah on Lähi-idän pähkinä- ja maustesekoitus, joka sisältää yleensä pähkinöitä, seesaminsiemeniä, korianterinsiemeniä, kuminan siemeniä ja chilihiutaleita. Mausteet paahdetaan kuivana kuumalla pannulla tai kattilassa niiden aromaattisten ominaisuuksien tehostamiseksi. Sen jälkeen ne jauhetaan morttelilla tai survimella. Dukkahiin käytetään erilaisia pähkinöitä, kuten manteleita, pistaasipähkinöitä, hasselpähkinöitä, maapähkinöitä, pekaanipähkinöitä, saksanpähkinöitä ja cashewpähkinöitä.
Miten dukkah valmistuu?
Paahda pannulla seesaminsiemeniä, kokonaisia mausteita ja chilihiutaleita ensin kovalla ja sitten keskilämmöllä, kunnes seos on väriltään vaalean kultainen. Kun olet antanut sen jäähtyä, jauha seos joko morttelissa tai survimella karkeaksi jauheeksi suolan kanssa. Sekoita joukkoon hienonnettuja manteleita ja käytä dukkahia kaikenlaisten ruokien mausteena.
Mihin dukkahia voi käyttää?
Voit ripotella mausteseosta keittojen, salaattien ja paahdettujen vihannesten päälle. Voit käyttää dukkahia myös lihan ja kalan marinadin maustamiseen. Lisäksi dukkahia voi käyttää kananmunien päällystämiseen, lisätä sitä mausteena erilaisiin herkullisiin dippeihin ja kastikkeisiin. Dukkah-mausteen käyttökohteita on siis runsaasti.
Miltä dukkah maistuu?
Dukkah, joka on valmistettu manteleista, korianterista ja chilihiutaleista, omaa monitahoisen, maanläheisen makuprofiilin, jossa on pähkinäisiä, sitruksisia ja hienovaraisia kukkaisia vivahteita sekä hieman tulisuutta. Koska mausteseoksessa on suolaa, mausteseos maistuu myös hieman suolaiselta, mutta suola vain korostaa sen muita hienoja makuja. Koska dukkah sisältää pähkinöitä, on sen maku myös hieman makea riippuen siitä, mitä pähkinöitä on käyttänyt.
Kuinka kauan dukkah säilyy?
Koska dukkah-mausteseos sisältää pähkinöitä ja siemeniä, jotka ajan mittaan happanevat, se ei kestä niin kauan kuin mausteseos yleensä. Säilytä dukkahia ilmatiiviissä purkissa tai astiassa 1 kuukauden ajan. Jos haluat pidentää sen säilyvyyttä, voit pakastaa sitä 6 kuukautta. Pakasta suljetussa pussissa tai pakastimeen sopivassa astiassa.

Ainekset

Dukkah-mausteseos
Manteleita
½ dl
Seesaminsiemeniä
½ dl
Korianterin siemeniä
2 rkl
Kuivattuja chilihiutaleita
1 tl
Suolaa
½ rkl
Lisää herkullisia ideoita

Dukkah-mausteseos saa makunsa siemenistä, pähkinöistä ja mausteista

Dukkah on aromaattinen mausteseo, jolla on paljon erilaisia käyttömahdollisuuksia. Jokaisella ainesosalla on rooli tässä mausteseoksessa ja ne täydentävät toisiaan. Makeat mantelit ja pähkinäiset seesaminsiemenet toimivat täyteläisenä pohjana dukkah-mausteseokselle.

Korianterinsiemenet antavat sekoitukselle sen tunnetun maanläheisyyden. Sekä kuminassa että korianterissa, mutta erityisesti jälkimmäisessä, on ihastuttavan sitruunamainen, kukkainen aromi, joka piristää dukkah-mausteseoksen makua. Värikkäät chilihiutaleet lisäävät tulisuutta, ja kun ne on paahdettu, ne tuovat ruokaan myös pientä savuisuutta.

Monipuolinen dukkah-mausteseos

Dukkah-mausteseokselle on monia eri käyttötarkoituksia, kuten dippejä, keittoja, salaatteja, pastaruokia, riisiä, lihaa ja paahdettuja vihanneksia, kuten porkkanoita ja kukkakaalia. Sinänsä voit käyttää sitä monissa eri ruokalajeissa, jos ne tarvitsevat hieman tulisuutta tai lisää rapeutta. Ripottele sitä ruokien päälle viimeistelyksi tai käytä sitä sekoitettuna dippeihin, jogurtteihin tai vastaaviin.

Leipä ja dukkah-mausteseos on klassinen yhdistelmä! Koska pähkinä-mausteseos on peräisin Lähi-idästä, sen yhdistäminen joko kotitekoiseen lättyyn tai pitaleipään on toimiva yhdistelmä. Kuitenkin myös rapeampi leipä sopii erinomaisesti kotitekoisen mausteseoksen käyttämiseen osana alkuruokaa tai tapaksia. Tarjoile dukkah ja oliiviöljy pienissä, koristeellisissa kulhoissa ja upota revityt leipäpalaset ensin runsaaseen öljyyn ja sitten mausteseokseen.

Tuoksuva dukkah-maustesekoitus sopii erinomaisesti myös erilaisten lihojen kanssa. Voit käyttää sitä lihan päällysteenä tai sekoittaa sitä muihin ainesosiin, kuten oliiviöljyyn, ja luoda Lähi-idän inspiroiman marinadin. Dukkah sopii minkä tahansa lihan tai kalan kanssa.

Dukkah-broileri on monien suosikki, sillä murea ja miedonmakuinen liha imee mausteen aromit itseensä. Myös maukkaat, riistaimaisemmat lihat, kuten lammas, maistuvat tämän kotitekoisen mausteseoksen kanssa.

Dukkah-mausteseos sopii myös hyvin erilaisten kalojen kanssa. Käytä sitä ennen äyriäisten grillaamista, jotta saat aikaan maukkaan ja rapean kuoren. Tämä mausteinen ja rakenteellinen maustesaos erityisesti valkoista kalaa. Kalan hilseilevän rakenteen ja mausteiden rapeuden välinen kontrasti tekee ruokailusta mielenkiintoisen kokemuksen.

Kuten edellä mainittiin, tämä Lähi-idän mauste sopii erinomaisesti välipalaksi leivän kanssa. Voit kuitenkin käyttää sitä myös erilaisten dippien valmistukseen, jotka nekin sopivat erinomaisesti välipalaksi. Sinänsä dukkahin kanssa voi valmistaa labnehia, papudippiä ja hummusta.

Twistaa dukkah-mausteseosta erilaisia pähkinöillä oman maun mukaan

Dukkah-reseptiä on helppo muunnella käyttämällä erilaisia pähkinöitä tai tekemällä oma suosikkisekoituksesi yhdistelemällä eri pähkinätyyppejä. Yksi suosituimmista versioista Lähi-idässä on pistaasipähkinädukkah

Monet käyttävät mielellään myös pieniä, pyöreitä hasselpähkinöitä maukkaan dukkahin valmistukseen. Nämä maanläheisen makuiset pähkinät sulautuvat saumattomasti muiden mausteiden makuun, mikä tekee niistä terveellisen ja herkullisen mausteseoksen.

Runsaissa, kermaisissa cashewpähkinöissä ja pekaanipähkinöissä on luonnollinen makeus, joka sopii hyvin hieman makeampaan mausteeseen. Näin ollen cashewpähkinä-dukkah sopii erinomaisesti yhteen happaman kreikkalaisen jogurtin kanssa, ja siitä syntyy herkullinen salaatin kastike. Samoin voisi sopia pekaanipähkinäinen dukkah, joten unohda, että voita sisältäviä pekaanipähkinöitä käytetään vain piirakoissa!

Suolatut tai suolaamattomat maapähkinät ovat yleinen välipala. Yleensä nämä pähkinät paahdetaan, jotta raa'at pähkinät saavat maukkaan, paahteisen maun. Jos siis nautit paahdetuista mauista eniten, maapähkinädukkah saattaa olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Voit kokeilla myös saksanpähkinöitä dukkahin valmistukseen.