Papudippi

Papudippi

30 minuuttia
Papudippi on ihana lisä mihin tahansa välipalapöytään. Onneksi sen valmistaminen kotona on uskomattoman helppoa ja vaatii vain muutamia ainesosia. Reseptissämme kreikkalaisen jogurtin kanssa valmistettavaan papudippiin soseutetut valkoiset pavut maustetaan valkosipulilla, juustokuminalla ja cayennepippurilla, ja näin syntyy maukas dippikastike, jota voi käyttää lukemattomilla eri tavoilla. Kokeile vaikkapa sekoitettujen vihannestikkujen ja rapeiden leipätikkujen kanssa!
https://www.arla.fi/reseptit/papudippi/

Tee näin:

Papudippi
  • Mittaa pavut, valkosipuli, juustokumina, cayennepippuri ja suola tehosekoittimeen.
  • Sekoita korkeimmalla teholla noin 2 minuuttia tai kunnes seos on tasaista.
  • Lisää jogurtti ja sekoita pienimmällä asetuksella noin 30 sekuntia.
  • Peitä dippi ja laita se jääkaappiin.
  • Asettele vihannekset tarjolle ja tarjoile dippien ja grissinien kanssa.
Valmis!

Papudippi Q&A

Tämän kaltaisella helpolla papudippireseptillä suolaisten herkkujen valmistaminen on vaivatonta silloin, kun kaapista löytyy jo naposteltavaa, kuten kasviksia ja leipätikkuja. Jos haluat lisätietoja dipistä, katso vastauksemme sitä koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin alta.

Mitä on papudippi?
Papudippi on dippi, joka valmistetaan mistä tahansa pavuista, jolloin saadaan erivärisiä dippejä. Sekoitettaessa valkoisista pavuista tulee paksuja, täyteläisiä ja sileitä, joten ne sopivat erinomaisesti dippeihin. Niiden mieto, hieman pähkinäinen ja maanläheinen maku voidaan maustaa lukemattomilla eri tavoilla. Maustesuosikkeja ovat mustapippuri, tuore tai kuivattu valkosipuli, juustokumina, cayennepippuri, savupaprika, chili, sipulijauhe ja sitruunamehu sekä tuoreet ja kuivatut yrtit, kuten korianteri, persilja ja tilli.
Miten tehdä papudippiä purkkipavuista?
Aloita huuhtelemalla valkoiset pavut ja anna niiden valua. Soseuta ne murskatun valkosipulin, juustokuminan, cayennepippurin ja suolan kanssa, kunnes ne ovat tasaisia. Lisää kreikkalainen jogurtti ja sekoita vielä 30 sekuntia, jotta se sekoittuu täysin. Maista, tarvitseeko se lisää mausteita, suolaa tai happamuutta. Peitä ja laita se jääkaappiin, kunnes olet valmis nauttimaan sen raakojen ja höyrytettyjen vihannesten kanssa.
Kuinka kauan papudippi säilyy jääkaapissa?
Papudippi säilyy jääkaapissa 3-4 päivää. Varmista, että suljet sen tiiviisti rasiaan ja säilytät sen aina jääkaapissa. Hyvä vinkki on säilyttää sitä ilmatiiviissä astiassa ja nostaa esille vain sen verran kuin aiot kulloinkin syödä. Tämän määrän voi sitten siirtää kauniiseen tarjoilukulhoon, joka saa paksun dippikastikkeen näyttämään houkuttelevalta.
Voiko papudippiä pakastaa?
Koska papudippi sisältää kreikkalaista jogurttia, sen rakenne saattaa mennä pilalle, jos pakastat sitä. Se saattaa muuttua rakeiseksi tai vetiseksi, mikä heikentää sen muuten sileää koostumusta. Emme siis suosittele pakastamaan papudippiä, vaan tarjoile se mieluummin tuoreena. Jos kuitenkin haluat pakastaa sen, se säilyy pakastimessa jopa 2-3 kuukautta. Siirrä se ilmatiiviiseen astiaan, varmista, että se on kunnolla suljettu, ja laita pakastimeen. Anna sen sulaa jääkaapissa vähintään muutama tunti ennen tarjoilua ja sekoita se hyvin.
Mitä tarjoilla papudipin kanssa?
Papudippi maistuu hyvältä välipalana monenlaisten vihannesten kanssa, sekä raakana että kypsennettynä. Kokeile porkkanoiden, kurkun, paprikan ja selleritikkujen kanssa tai höyrytetyn parsakaalin, kukkakaalin ja ruusukaalin kanssa. Voit nauttia ne myös tortillasipsien tai sipsien kanssa. Papudippiä voi käyttää myös levitteenä voileivissä, paahtoleivissä tai paninissa erilaisten leikkeleiden, juustojen ja vihannesten kanssa tai kotitekoisena mausteena salaateissa ja bowleissa.

Ainekset

Papudippi
Valkoisia papua (n. 240 g) huuhdeltuina ja valutettuina
1 tlk
Pientä valkosipulinkynttä murskattuna
2
Jeera
½ tl
Cayennepippuri
¼ tl
Suolaa
1 tl
2½ dl
Dippivihannekset
Sekalaisia vihanneksia (esimerkiksi parsakaalit tai ruusukaali) pieninä paloina, höyrytettyinä
300 g
Juureksia (esimerkiksi tavallisia tai violetteja porkkanoita, punajuuria tai palsternakkaa), jotka on leikattu tikuiksi
500 g
Tarjoiluun
Grissinejä eli italialaisia leipätikkuja
100 g

Papudippi kreikkalaisella jogurtilla ja vihannestikuilla tarjoiltuna

Valkoisten papujen dippi on hienovaraisen maanläheinen ja pähkinäinen. Dippiin lisätään kreikkalaista jogurttia samettisen koostumuksen varmistamiseksi ja jotta saadaan hieman kirpeyttä. Paksu jogurtti piristää täyteläistä dippikastiketta ja saa mausteet maistumaan voimakkaammin.

Sileä, yksinkertainen papudippi tarttuu hyvin vihannestikkuihin ja tarjoaa jokaisella suupalalla makunautinnon. Koska dippi on niin herkullista, ihmiset palaavat hakemaan lisää ja jopa double-dippaavat, joten se kannattaa tarjoilla yksittäisissä annoskulhoissa!

Höyrytetyt tai tuoreet rapeat kasvikset

Olipa mieltymyksesi kohdistunut sitten mureisiin höyrytettyihin vihanneksiin tai tuoreisiin, rapeisiin kasviksiin, papudippi sopii mainiosti vihannesten kaveriksi. Kontrasti makeiden ja rapeiden juuresten, kuten porkkanoiden, punajuurten ja palsternakkojen, sekä pehmeän dippikastikkeen välillä on herkullinen. Mutta myös tapa, jolla täyteläinen dippi peittää mehevät höyrytetyt vihannekset, kuten hieman kitkerät parsakaalit ja ruusukaalit, on suussa sulavaa.

Sileä papudippi juustokuminalla ja valkosipulilla

Vaikka valkoiset pavut ovat melko miedon makuisia, niiden maanläheinen ja pähkinäinen maku tekee niistä erinomaisia keittoihin, pataruokiin ja dippikastikkeisiin. Niiden mietous sopii hyvin maustettavaksi erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Juustokumina ja valkosipuli ovatkin loistava makupari tässä dipissä.

Juustokuminassa on lämmintä täyteläisyyttä, joka tuo dippiin syvyyttä, kun taas valkosipuli antaa kepeää potkua ja aromaattista tuoksua. Juustokuminan hieman sitruksinen maku pitää dipin raikkaana ja voimistaa valkosipulin makua ilman, että se muuttuu liian voimakkaaksi.

Käytä omaa luovuuttasi

Dippien kokeileminen on hauskaa ja helppoa. Koska monet pitävät mausteisista papudipeistä, jotka antavat hieman potkua, jatka lukemista ja tutustu erilaisiin tapoihin lisätä tulisuutta. Chilisen papudipin voi valmistaa monella eri tavalla. Voit käyttää hienonnettua tuoretta chiliä, chilihiutaleita tai chilijauhetta. Chilijauheessa on yleensä muitakin yrttejä ja mausteita, joten ota huomioon, miten se vaikuttaa dipin makuprofiiliin.

Voit myös käyttää valmista mausteista salsaa, jos et halua käyttää tuoretta chiliä. Jalapeno-papudippi, jossa on jauhettuja jalapenoja, on myös uskomattoman maukas vaihtoehto. Voit käyttää joko tuoreita tai marinoituja jalapenoja, riippuen siitä, pidätkö säilykkeiden etikkaisesta mausta vai haluatko miedompaa ja kirkkaampaa makua.

Maista papudippiä muiden ruokien kanssa

Jos haluat piristystä ruokahetkiin, kokeile tarjoilla papudippiä erilaisten ruokien kanssa. Kuten guacamoleakin, voit käyttää papudippiä nachojen, sipsien ja muiden rapeiden välipalojen kanssa. Se maistuu myös hyvältä pitaleivän ja paahdetun patongin kanssa, jos haluat täyteläisemmän välipalan tai alkupalan.

Sitä voi käyttää myös levitteenä tortillaleivissä, voileivissä, paahtoleivissä ja panineissa tai sitten salaateissa ja buddha-kulhoissa. Se maistuu herkulliselta myös grillatun tai uunissa paistetun kanan kanssa.

Vinkkejä

Vaikka purkkipapujen käyttö on helpoin tapa valmistaa dippi, voit korvata purkitetut pavut kuivatuilla pavuilla ja silti käyttää meidän papudippi-reseptiämme. Huomaa kuitenkin, että kuivatut pavut on liotettava vähintään 8 tuntia ja keitettävä 30–60 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

Voit säätää dippin koostumusta sekoittamalla sen omalla tavallasi. Päätä koostumus ennen jogurtin lisäämistä. Mieti myös, haluatko täysin sileän ja samettisen koostumuksen sekoittamalla pidempään vai haluatko karkeamman ja hieman pureskeltavan dippikastikkeen sekoittamalla sitä lyhyemmän aikaa.