Piparkakut

Piparkakut

Piparkakut tuovat joulun tunnelman ja tuoksun. Piparkakut on helppoja leipoa, joten siitä saa mukavan yhteisen puuhan koko perheelle. Kokeile reseptiä!

Tee näin:

  • Aloita valmistamaan piparkakut ja tee ensiksi piparkakkutaikina. Laita voi, siirappi ja sokeri kattilaan. Lämmitä, kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet.
  • Kaada taikina monitoimikoneeseen, lisää kerma sekä mausteet ja sekoita.
  • Sekoita toisessa kipossa keskenään ruokasooda ja jauhot, ja sekoita seos taikinaan.
  • Vaivaa piparkakkutaikinaa; siitä pitäisi tulla melko löysää. Anna sen levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  • Ota piparkakkutaikina huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Lämmitä uuni 200°C asteiseksi.
  • Kauli piparkakkutaikina jauhotetulla työpöydällä n. 3 mm:n paksuisiksi tasaisiksi levyiksi. Painele muoteilla levystä piparkakut ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  • Paista piparkakut uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Jätä valmiit piparkakut hetkeksi jäähtymään uunipellille.
  • Valmista sitten pikeeri. Vatkaa valkuaista hetki ja lisää mukaan sitruunamehu. Lisää joukkoon tomusokeri kokoajan vatkaten. Siirrä pikeeri pursotuspussiin ja koristele jäähtyneet piparkakut.
Valmis!
Vinkki

Kauniita ja värikkäitä ikkunoita piparkakkuihin luot pienemmän muotin ja murskattujen kovien makeisten, kuten tikkareiden avulla. Siirrä isompi piparkakku jo valmiiksi leivinpaperille ja tee pienellä muotilla reikä piparkakun keskelle. Murskaa tikkarin makeinen ja ripottele sitä aukkoon. Paista piparkakut normaalisti uunissa.

Vinkki

Jos valmistat isomman erän piparkakkuja, voit hyödyntää piparkakut esim. piparkakku-triflessä tai luumurahkassa.

Ainekset

200 g
Tummaa siirappia
1½ dl
Sokeria
3 dl
1½ dl
1 rkl
Kanelia
1 rkl
Neilikkaa
½ rkl
Kardemumma
½ rkl
Ruokasoodaa
1 rkl
Vehnäjauhoja
10 dl
Pikeeri
Kananmunan valkuainen
1
Sokerikuorrute
n. 3 dl
Sitruunamehua
1 tl
Lisää herkullisia ideoita