Paras grilliateria – ideoita ja vinkkejä

Paras grilliateria – ideoita ja vinkkejä

Mikään ei voita kesän kunniaksi järjestettäviä grillijuhlia. Lämpimässä säässä on mukava valmistaa ruokaa ulkona ja loihtia maukas kesäinen grilliateria. Siksi grillejä laitetaan tulille ja perheen ja ystävien yhteisiin hetkiin valmistetaan herkullisia grilliaterioita heti kun ulkolämpötila alkaa nousta.

Kauniista, kesäisistä aineksista voi grillata maukkaita ja värikkäitä annoksia. Kokoa siis grilliateria, jonka lähes kaikki ruokalajit voidaan valmistaa grillissä – herkullisista alkupaloista ja suupaloista lihaan, vihanneksiin, lisukkeisiin ja jälkiruokiin. Grilliaterian ruokalajien valinta ja seuraavan grillijuhlan valmistelut sujuvat helposti, kun tutustut innostavaan oppaaseemme, josta löydät kaikki tarvittavat tiedot. Sitten voitkin jo kutsua ystävät ja perheen syömään.

6 parasta grilliruokaa – loihdi kokonainen grilliateria

Maukkaan grilliaterian suunnittelusta voi kehkeytyä mielenkiintoinen kulinaarinen seikkailu. Mahdollisuudet ovat rajattomat perinteisistä ruokalajeista innovatiivisempiin vaihtoehtoihin. Pääruokia, lisukkeita, kastikkeita ja jälkiruokia voi yhdistellä niin monin tavoin, että aterian ruokalajeja voi olla hankala valita erilaisten grilliruokaideoiden joukosta. Siksi päätimme koota käyttöösi kätevän luettelon ruokalajeista, joita voit valmistaa seuraavaan kesäjuhlaan puutarhassasi.

Grillilihojen ehdottomat ykköset

Grilliateria sisältää yleensä yhdenlaista tai useamman tyyppistä grillilihaa. Mutta mistä kannattaisi aloittaa, kun valinnanvaraa on niin valtavasti?

Aloita vaikkapa naudanlihalla. Se kuuluu eittämättä yhteen jos toiseen grilliateriaan. Hyvin marinoitu ja täydellisesti grillattu pihvi – esimerkiksi T-luupihvi, kyljys tai ulkofilee – vie kielen mennessään. Korkealaatuiset jauhelihasta valmistetut hampurilaispihvit niittävät myös menestystä ruokapöydässä. Lisää hampurilaisiin luovasti erilaisia täytteitä ja mausteita.

Grilliateriaan sopii mainiosti myös kana eri muodoissaan. Kokeile kanankoipien, koipireisien ja rintafileiden monivivahteisia makuelämyksiä. Makealla, savuisella grillikastikkeella muutat grillatun kanan herkuksi, joka vie kielen mennessään.

Myös porsaanliha kuuluu grilliin. Moni valitsee runsaalla grillikastikkeella sivellyt ribsit, jotka grillataan hitaasti kypsiksi. Myöskään lampaanlihaa ei pidä unohtaa. Täydellisesti grillattu lampaanpotka tai ‑kyljys kruunaa aterian. Kun marinoit lampaanlihan valkosipulin, rosmariinin ja oliiviöljyn sekoituksella ennen grillaamista, varmistat kauniin aromaattisen ja murean lopputuloksen.

Myös erilaiset kebabit sopivat mainiosti grillijuhlien ateriaan. Voit valmistaa niitä erityyppisistä lihoista: kanasta, naudasta, lampaanlihasta tai erilaisten lihojen yhdistelmästä. Värikkäiden vihannesten kanssa tarjoiltuna ne maistuvat hyvältä ja näyttävät houkuttelevilta.

Grillaa herkullista kalaa ja maukkaita merenherkkuja

Voit valmistaa grillissä myös kalaa ja merenherkkuja. Grillattu lohi on grilliaterioiden ehdoton klassikko. Sen upea koostumus kestää hyvin grillaamista, ja sen täyteläinen maku sopii hyvin erilaisiin marinadeihin ja mausteisiin. Grillaa lohifileet tai ‑pihvit suoraan grilliritilällä tai lempeämmin asettamalla kokonainen lohi setripuulankulle, jolloin se saa savustetun maun.

Paksut, täyteläiset tonnikalapihvit sopivat myös grillaukseen. Ne kypsyvät grillissä nopeasti, sillä ne kannattaa tarjoilla puolikypsinä. Myös katkaravut sopivat grilliaterialle. Näiden pienten herkkujen grillaaminen on nopeaa ja helppoa, varsinkin vartaassa.

Jos etsit ideoita ylellisemmälle grilliaterialle, valitse grillatut hummerinpyrstöt. Hiero pyrstöihin valkosipulivoita, joka tekee niistä uskomattoman herkullisia. Grillattuna niiden liha hiiltyy kevyesti ja kauniisti, joten ne sopivat mainiosti hienompaan grilliateriaan.

Grillaukseen sopivat kasvikset

Suosi grillauksessa kiinteämpiä vihanneksia. Ne sopivat tähän ruoanlaittotyyliin, koska ne kestävät korkeaa kuumuutta muuttumatta liian pehmeiksi, tahmeiksi tai kuihtuneiksi. Onneksi voit valita kesäiseen grilliateriaasi paljon upeita kausituotteita!

Maissintähkä kuuluu suosituimpiin grillikasviksiin. Vaikka itse maissinjyvät eivät ole kiinteitä, maissin omassa kuoressa grillattaessa ne muuttuvat makeiksi ja mehukkaiksi herkuiksi, joissa on kevyt savunmaku. Myös sipulia voidaan grillata kuorimatta, jolloin se makeutuu. Irrota kuoret, jos haluat sipuleihin karamellisoituneemman pinnan. Pilko ne paksuiksi viipaleiksi, jotta ne eivät putoa grilliritilän väliköistä.

Paprikan, kesäkurpitsan, kurpitsan ja munakoison kaltaiset vihannekset kestävät myös hyvin grillausta. Huokoisemmat kasvikset, kuten munakoiso, imevät itseensä herkullisia marinadeja. Jos taas etsit jotain hieman rapeampaa, parsa on sopiva valinta. Grillin korkea lämpö tekee ihmeitä näille vihreille herkuille, varsinkin jos ne höystetään pekonilla.

Umamin mausta pääset nauttimaan grillaamalla sieniä. Suuremmat lajikkeet, kuten isot portobello-herkkusienet, sopivat mainiosti grillaukseen, koska niitä voidaan käsitellä melkein kuin hampurilaissämpylää. Kokeile myös pienempiä mutta koostumukseltaan vastaavia viljelyherkkusieniä.

Muista, että grillivihannesten leikkuutapa vaikuttaa suurelta osin niiden grillautumiseen. Isompia paloja on yleensä helpompi käsitellä grillissä kuin pienempiä. Myös vartaat ja grillikorit ovat käteviä, niin pienemmät palat eivät pääse putoamaan ritilän raoista.

Pastaa, salaatteja ja pastasalaatteja – herkullisia lisukkeita grilliateriaan

Maukkaat lisukkeet kuuluvat hyvin suunniteltuun grilliateriaan. Valitse lisukkeita, joiden maut ja koostumukset täydentävät ja korostavat aterian muita ruokalajeja. Lisukkeiden on myös sovittava hyvin yhteen pääruokien kanssa, olivatpa ne sitten lihaa, kalaa tai vihanneksia.

Kesäiset pastaruoat, salaatit ja pastasalaatit ovat suosituimpia lisukkeita monipuoliseen grilliateriaan. Tämäntyyppiset ruoat, etenkin salaatit, koostuvat usein kesäisen tuoreista ja värikkäistä ainesosista, jotka antavat mukavaa vastapainoa täyteläisen grilliaterian muille ruokalajeille. Keveytensä ansiosta ne sopivat myös täyttävämpien grilliruokien, kuten pihvien, ribsien tai hampurilaisten, rinnalle.

Jos etsit ruokaa, jonka kaikki ainesosat valmistetaan grillissä, tutustu näihin vinkkeihimme! Pastaruokiin ja kesäsalaatteihin voi aivan hyvin sisällyttää grillattuja ainesosia. Voit esimerkiksi lisätä niihin joitakin edellä mainituista loistavista vihanneksista joko lämpiminä tai kylminä. Näin saat grilliruoasta tuttua savunmakua grilliateriasi kaikkiin ruokalajeihin.

Porkkanasalaatti on kesäinen salaatti

Dipit, kastikkeet ja grillimarinadit

Erityyppisillä grillikastikkeilla saat lisää makua grilliateriaasi, ja ne sitovat muut maut yhteen. Marinadeilla saat grillattuun lihaan täyteläisyyttä ja ylellisyyttä, ja ne myös lisäävät ja tehostavat luontaisia makuja. Esimerkiksi porsaanlihalle käytettävä makea marinadi tuo lihan luonnollisen makeuden esiin.

Lisää grillikastikkeiden repertuaariisi myös dippejä ja salaatinkastikkeita. Niitä voidaan käyttää monilla tavoilla. Voit käyttää niitä nimensä mukaisesti salaattien ja muiden ruokien kastikkeina sekä esimerkiksi helppojen piknikeväiden ja sormiruokien dippaamiseen, kun mieli tekee grillimakuja. Herkulliset kastikkeet täydentävät myös wrappeja, hampurilaisia ja voileipiä, joissa on grillattua lihaa ja vihanneksia.

Niiden käyttötavasta riippumatta grillikastikkeet yhdistävät grilliaterian maut ja koostumukset taitavasti yhteen. Ne tasapainottavat makuja, mikä tekee yksinkertaisestakin grilliateriasta huolella valmistellun ja mielikuvituksellisen.

Jälkiruoat suoraan grillistä

Vaikka jälkiruoasta tulevat yleensä mieleen kakut, leivonnaiset ja jäätelö eivätkä grilliherkut, grillauksen ei silti tarvitse rajoittua suolaisiin ruokiin. Voit valmistaa grillissä myös herkullisia jälkiruokia!

Ensimmäiseksi tulevat mieleen nuotiolla paahdettavat s'mores-suosikkiherkut, joissa kahden grahamkeksin väliin asetetaan paahdettu vaahtokarkki tumman suklaapalan kera. Jos grilli on tulilla ja haluat kuitenkin kruunata grilliateriasi toisenlaisella herkulla, kokeile grillattuja hedelmiä.

Monet hedelmät karamellisoituvat kauniisti grillattaessa, jolloin tuloksena on ainutlaatuinen ja herkullinen jälkiruoka. Sen ihana makeus täydentää runsaista, täyteläisistä grilliruoista koostuneen hyvän aterian. Hedelmistä esimerkiksi banaanit, ananas, persikat ja nektariinit sopivan grillaukseen. Voit tarjoilla ne joko sellaisinaan tai annostella kontrastiksi tai tasapainottavaksi herkuksi jäätelöä, kermavaahtoa tai crème fraichea. Hunajalla saat aikaan erityisen makean vivahteen.

Jos haluat tarjoilla grillatun jälkiruoan sijaan jotain muuta, kesäisten jälkiruokien resepteistämme löydät grillijuhliisi helposti etukäteen valmistettavan jälkiruoan. Se on valmiina tarjottavaksi heti, kun jälkiruokahammasta alkaa pakottaa. Tuoreita hedelmiä ja marjoja sisältävillä jälkiruoilla tuot esille kauden makeaa satoa.

Grillatut nektariinit ovat herkullinen ja kesäinen jälkiruoka

5 valmista ateriaideaa grillijuhliin 

Jos sinusta tuntuu, että haluaisit kokeilla näitä kaikkia ruokaideoitamme kerralla, ei huolta! Kokosimme viisi valmista ateriaideaa grillijuhliin. Niistä löydät helposti omat suosikkisi. Kaikki sisältävät kesäkauden parhaita ruokia ja koostuvat kolmesta ruokalajista, joista tulet varmasti kylläiseksi.

1. ateria: pinaattipiirakka, lohta pastasalaatin kera ja sitruunatorttu

Tarjoile alkuruoaksi pinaattipiirakkaa. Kevyt ja täyteläinen piirakka aloittaa aterian lempeästi. Sitä seuraa grillattu lohi ja salsa verde, joiden maut täydentävät tuoretta ja rapeaa pastasalaattia. Kirpeä sitruunatorttumme on raikas loppuhuipennus tälle kevyelle ja värikkäälle grilliaterialle.

2. ateria: grillattua parsaa, grillattuja juustohampurilaisia perunasalaatin kera ja raparpericrumblea

Toinen grilliateriavaihtoehtomme on hieman täyttävämpi ja runsaampi. Alkuruokana on pinnalta rapsakkaa grillattua pekoniin käärittyä parsaa, jonka jälkeen tarjoillaan syntisen hyvät grillijuustohampurilaiset. Monipuolisten hampurilaisten seurana tarjoillaan grilliruokien klassikkoa, perunasalaattia. Se on samalla täyteläinen ja raikas. Herkullisen grilliaterian tyylikkääksi loppuhuipennukseksi suosittelemme makeaa raparpericrumblea.

3. ateria: sormivoileipiä, grillattua porsaanpaistia kaalisalaatin kera ja mansikkatartaletteja

Kolmas grilliateriamme sisältää pari ruokalajia, jotka saattavat yllättää grillattavien ruokaideoiden joukossa. Alkupaloina ovat nimittäin sormivoileivät, joissa on minttua ja katkarapuja. Katkarapuja ei grillata, mutta nämä minikokoiset voileivät ovat aivan liian maukkaita jätettäväksi pois grilliaterialta! Raikkaiden, kevyiden herkkupalojen jälkeen olet valmis täyteläiseen, maukkaaseen grillattuun porsaanpaistiin, joka täydentyy rapealla kamaralla. Tämä paisti sopii hyvin rapean suippokaalisalaatin ja omenien kanssa. Makean marjaiset mansikkatartaletit kruunaavat aterian kevyellä ja makealla huipennuksella.

4. ateria: Pimientos de Padrón, lammasvartaat kesäsalaatin kera ja paistetut banaanit

Tämä grilliateria sopii seikkailunhaluisille grillattavien herkkujen ystäville! Alkupaloiksi nautitaan todellista tapasherkkua, sormisuolalla maustettuja grillattuja paprikoita, Pimientos de Padrón. Näiden ainutlaatuisten, maukkaiden alkupalojen jälkeen tarjoillaan voimakkaampia makuja. Tuoreyrteillä ja mausteilla maustetut lammasvartaat täydentävät mainiosti tätä alkupalaa. Niiden kanssa toimii hienosti myös kesäsalaatti mansikoilla ja salaattijuustolla. Tämä erityinen grilliateria huipentuu paistettuihin banaaneihin. Hauska ja erilainen jälkiruoka karamellisoituu herkullisesti ja on lämpimien kesäiltojen todellinen klassikko, joka valmistuu grillissä tai loimuavalla nuotiolla.

5. ateria: juustotartaletteja, grillattuja spare ribsejä kurkku-melonisalaatilla ja kirsikkatrifle

Aloita maukkailla juustotartaleteilla, joissa on meheviä tomaatteja. Tarjoile pääruoaksi täyteläisiä ja mehukkaita grillattuja ribsejä ja raikasta meloni-kurkkusalaattia. Murean lihan ja rapean salaatin yhdistelmä on hurmaava. Sitä on myös perinteinen kirsikkatrifle, johon tämä ylellinen grilliateria huipentuu. Tässä ateriassa täyteläiset, suolaiset ruoat muodostavat täydellisen tasapainon tuoreiden annosten kanssa. Täyttävä ja herkullinen kokonaisuus on upea makuelämys.

Grilli-illallisideoita perheelle, ystäville ja isommille porukoille

Grillin ääreen on kiva kokoontua mukavalle kesäillalliselle perheen, ystävien ja isomman porukan kesken. Järjestitpä sitten pienimuotoisen perhejuhlan, rennon tapaamisen ystävien kesken tai suuren kesäjuhlan, täydellisiä grilli-illallisideoita on mielin määrin.

Kun suunnittelet perheen grilliateriaa, valitse jokaisen suosikkiruokia. Mehukkaat hampurilaiset, hot dogit ja grillattu kana maistuvat aina koko porukalle, etenkin lapsille. Ja varsinkin, kun niissä on erilaisia täytteitä ja kastikkeita.

Kun järjestät grillijuhlia ystäville, voit kokeilla luovasti erilaisia makuja. Miten olisi marinoitu flank steak eli naudankuve, savustetut ribsit tai grillatut merenantimet, kuten katkarapuvartaat tai kalafileet. Yhdistä nämä pääruoat monipuolisiin salaatteihin, grillattuun maissiin ja erilaisiin dippeihin ja kastikkeisiin, niin loihdit monipuolisen ja täyttävän aterian.

Kun väkeä on runsaasti, ateria kannattaa suunnitella huolella sopimaan erilaisiin makuihin ja mieltymyksiin. Grillibuffetti sopii loistavasti näihin hetkiin. Tarjoa erilaisia proteiininlähteitä, kuten grillattua kanaa, naudanlihaa ja porsaanlihaa, sekä erilaisia lisukkeita, kuten paistettuja papuja, coleslaw’ta, juustomakaronia sekä grillattuja vihanneksia. Anna vieraiden koota omat annoksensa ja järjestä vaikkapa hampurilais‑ tai tacobaari, jossa omien täytteiden valitseminen on vieraille hauskaa puuhaa.

Suunnitellessasi grilliateriaa mieti myös, millaisen tunnelman haluat luoda. Musiikki, ulkopelit ja mukavat oleskelualueet tekevät juhlista elämyksen sekä kannustavat vieraitasi juttelemaan keskenään.

Pari vinkkiä isolle porukalle sopiviin grilliaterioihin

Grillijuhlat suuremmalle porukalle kuulostavat hauskalta mutta samalla hieman työläältä idealta. Pelkkä grillin sytytys tai hampurilaisten kääntely ei riitä. Juhlat on suunniteltava huolella, ja on valittava käteviä ruokia ja hoidettava kaikki käytännön valmistelut. Näin kesäjuhlasta tulee ikimuistoinen, ja itse isäntä tai emäntäkin ehtii rentoutua ja nauttia juhlatunnelmasta. Olennaisinta on valita tarjolle hyvin harkittu, helppo grilliateria, joka sopii kaikkien makuun mutta ei teetä liikaa työtä monimutkaisten ruokien ja viime hetken valmistelujen pyörteissä. Näillä vinkeillä hoidat grillauksen rauhallisissa merkeissä ja varmistat, että vieraasi nauttivat täyttävää ruokaa ja kaikilla on hauskaa.

1. Listaa omia suosikkigrilliruokiasi ja valitse niistä parhaat 

Arkiseen iltaruokaan verrattuna grilliaterialla tarjoillaan yleensä paljon erilaisia ruokalajeja. Koska maukkaita vaihtoehtoja on niin valtavasti, voi olla vaikea olla innostumatta liikaa.

Aterialle ei kuitenkaan kannata valita liian monia ruokia. Niiden valmistelu vie aikaa, mikä puolestaan laimentaa itse grillauksen hauskuutta. Jos ruokalajeja on liikaa, vierailla on liikaa valinnanvaraa. Kuten sanotaan, liika on aina liikaa. Siksi grilliaterian ruokalajien määrää kannattaa rajata, varsinkin valmistettaessa ruokaa isommalle porukalle.

2. Valitse ensin grillattavat – ja vasta sitten lisukkeet

Kun kypsennät suurimman osan grilliateriastasi suoraan grillissä, muista suunnittelu ja koordinointi. Kirjoita ensin selkeä luettelo kaikista grillattavista tuotteista. Järjestä tuotteet sitten niiden kypsennysajan mukaan. Valmista ensin pisimpään kypsennettävät tuotteet. Pidä kuitenkin mielessä myös grilliaterian ruokalajien järjestys. Jos tarjoilet grillattua tuotetta alkupalana, lisää se luettelon kärkeen, jotta se valmistuu ajoissa.

3. Grilliaterian lisukkeet: ylellistä mutta yksinkertaista

Kun suunnittelet isomman porukan grilliateriaa, valitse pienempien ruokien sijaan mieluummin pari ruokalajia, joiden määrää on helppo lisätä. Näin ruoanlaitto sujuu paljon helpommin, vaikka syöjiä on enemmän. Juhla-aterian tuntu saavutetaan maittavilla lisukkeilla, kuten ihanasta kesäsadosta valmistetuilla salaateilla ja pastasalaateilla. Vihannestikut, perunalastut tai keksit herkullisilla dippikastikkeilla toimivat myös mainiosti lisukkeina, joita on helppo valmistaa suuria määriä. Hyvä leipä on myös aina varma valinta. Tällaiset lisukkeet sopivat hyvin kaikkiin suuriin juhliin, mutta ne täydentävät erityisen hyvin niin lapsille kuin aikuisille maistuvaa grilliateriaa.

4. Tee valmistelut mahdollisimman hyvin ennen vieraiden saapumista

Kun järjestät grillijuhlaa isommalle ystäväporukalle tai perheelle, voit valmistella suurimman osan jo hyvissä ajoin etukäteen. Näin säästät aikaa ja vähennät stressiä. Marinoi lihoja yön yli. Näin niiden maku paranee ja valmisteluun kuluu vähemmän aikaa juhlapäivänä. Voit valmistaa edellisenä päivänä myös lisukkeet, kuten coleslaw’n, pastasalaatin tai perunasalaatin, jotta niiden maut ehtivät sulautua herkullisesti yhteen.

Pilko vihannekset, jotka aiot grillata tai lisätä salaatteihin tai vartaisiin, ja säilytä niitä jääkaapissa. Tee dipit, kastikkeet tai salaatinkastikkeet etukäteen ja säilytä niitä kylmässä. Voit myös esikypsentää esimerkiksi makkarat ja tietyt kananlihat uunissa ja viimeistellä ne grillillä. Näin säästät aikaa ja tuotteet kypsyvät läpikotaisin.

Grillatut ruoat pysyvät lämpiminä alumiinifoliolla vuoratussa kylmälaukussa. Eristys pitää laukun ja ruoan lämpimänä pari tuntia. Voit myös pitää ruoat lämpiminä grillin lämmitystelineellä tai uunissa miedossa lämpötilassa.

Kun hoidat valmistelut etukäteen, saat nauttia grillijuhlista vieraittesi kanssa. Jos olet kiinni viime hetken valmisteluissa, et ehdi nauttimaan aurinkoisista juhlista.