Mausteiset lammasvartaat

Mausteiset lammasvartaat

Häikäise vieraasi mehukkailla lammasvartailla, jotka ovat täydellisiä nautittavaksi lämpimänä kesäpäivänä. Tuoreena ja hieman tulisena tämä helposti valmistettava ruokalaji ansaitsee sinulle grillimestarin tittelin hetkessä. Lihan herkullisen valmistuksen juuret ovat Lähi-idän ja Välimeren keittiössä, jossa maukkaat mausteet auttavat tuomaan esiin grillattujen lammasvartaiden parhaan maun. Tarjoile tuoreen pastasalaatin kanssa, jossa on salaattijuustoa ja persiljaa, ja saat selville, miksi kutsumme tätä täydelliseksi reseptiksi.

Tee näin:

Mausteiset lammasvartaat
  • Sekoita jauheliha chilin, valkosipulin, suolan, mintun, korianterin, sitruunan kuoren ja maidon kanssa. Muotoile pitkiksi jauheliharulliksi.
  • Paista pienessä määrässä voita ja rypsiöljyä noin 3–4 minuuttia. Anna jäähtyä.
  • Pujota liharullat liotettuihin puisiin vartaisiin.
  • Sivele voilla ja rypsiöljyllä ja kuumenna grillissä n. 5 minuuttia.
Pastasalaatti
  • Kuori ja pilko sipuli. Kuullota puolet kattilassa ruokalusikallisessa voita ja rypsiöljyä.
  • Lisää risoni, vesi ja suola. Keitä noin 10 minuuttia.
  • Valuta ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen voita ja rypsiöljyä. Anna jäähtyä.
  • Leikkaa kurkku pituussuunnassa. Poista siemenet ja leikkaa viipaleiksi.
  • Sekoita kurkku, persilja ja loput sipulista pastaan.
  • Murenna salaattijuusto ja sekoita varovasti muiden kanssa.
  • Tarjoile salaatti lammasvartaiden kanssa.
Valmis!

Kysymyksiä lammasvartaista

Oletko kiinnostunut saamaan lisätietoja lampaanlihan valmistamisesta vartaissa? Olemme koonneet alle vastauksemme joihinkin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä ovat lammasvartaat?
Välimeren alueelta ja Lähi-idästä peräisin olevat turkkilaiset ja kreikkalaiset lammasvartaat ovat herkullinen kesäateria, joka sopii täydellisesti perhejuhliin tai helppoon arkipäivän illalliseen. Joskus niitä kutsutaan karitsakoftaksi, mutta älä ihmettele tätä. Se on sama asia: lampaanjauhelihaa paloina ja maustettuna vartaissa kypsennettynä.
Kuinka lammasvartaat kypsennetään?
Sekoita jauheliha chilin, valkosipulin, suolan, mintun, korianterin, sitruunankuoren ja maidon kanssa ja muotoile rulliksi. Paista lyhyesti 3–4 minuuttia ja anna niiden jäähtyä ennen kuin asetat ne vartaisiin. Voitele voilla ja öljyllä ja grillaa sitten muutama minuutti.
Kuinka kauan lammasvartaita grillataan?
Reseptissämme paistamme lihan pannulla ennen vartaiden valmistamista ja viimeistelyä grillillä. Siksi grillissä kestää vain noin 5 minuuttia, ennen kuin mehukas liha kypsyy täydellisesti – menettämättä meheviä makujaan.
Mitä lammasvartaiden kanssa tarjoillaan?
Lammasvartaiden reseptimme ehdottaa ihastuttavaa ja virkistävää pastasalaattia, jossa on rapeaa kurkkua ja tuoreita persiljanlehtiä. Voit myös tarjoilla karitsavartaat osana suurempaa grillibuffettia, jossa on erilaisia lisukkeita, dippejä ja salaatteja.
Mistä tietää, ovatko lammasvartaat kypsiä?
Jos sinulla on lämpömittari käsillä, aseta se paikalleen ja katso, mikä on sisälämpötila. Tämän tyyppiselle lihalle medium-rare on 63 °C, medium on 71 °C ja well-done on 77 °C. Voit myös tarkistaa rakenteen ja kiinteyden painamalla lihaa varovasti haarukalla tai sormella. Jos siinä on hieman joustavuutta, liha on todennäköisesti medium-rare, kun taas well-done-lammas on kiinteämpi ja vähemmän joustava. Älä vain paina lihaa liian voimakkaasti. Haluat herkullisten makujen pysyvät sisällä.

Ainekset

Lammasvartaat
Lampaan jauhelihaa
500 g
Hienonnettua punaista chiliä
1 tl
Valkosipulinkynttä puserrettu
2
Suolaa
1 tl
Hienonnettua minttua
2 rkl
Hienonnettua korianteria
2 rkl
Sitruunan kuori
½
1 dl
3 rkl
Pastasalaatti
Risoni-pastaa
2 dl
Keltasipuli
1
2 rkl
Vettä
1 l
Suolaa
1 tl
Kurkku
1
Hienonnettua, tuoretta persiljaa
1 dl
150 g
Lisää herkullisia ideoita

Kokeile reseptiämme valmistaaksesi maukkaat lammasvartaat

Lämmin grilli ja auringon lämpö. Kaikki mitä tarvitset on paahdettujen lammasvartaiden suussa sulavaa tuoksu ja rakkaidesi onnelliset hymyt. Lammasvartaiden reseptimme auttaa sinua tuomaan mehukkaan ruokalajin juhliisi. Kun jauhelihaan sekoitetaan maitoa, liha säilyttää kosteuden, minkä ansiosta lopputuotteesi on pehmeä ja mehukas. Ja se on vain sisäpuoli. Paista jauhelihasämpylöitä muutaman minuutin ajan paitsi mehujen sulkemiseksi mutta myös herkullisen, hieman karamellisoituneen kuoren aikaansaamiseksi. Tällä tavalla jokaisessa suupalassa on ihastuttava yhdistelmä lievästi rapeaa, mehevää lihaa.

Chili, valkosipuli, korianteri ja minttu – perinteisiä koftamakuja

Huomioi lammasvartaiden alkuperä panostamalla perinteisiin koftamakuihin. Chili, valkosipuli, korianteri ja minttu ovat mausteita, joita löytyy yleisesti karitsakoftasta, ja yhdessä ne muodostavat upean yhdistelmän kesän aromeja ja makuja. Chili ja valkosipuli tuovat karitsakoftaan lämpöä ja suolaisia vivahteita, kun taas korianteri ja minttu sopivat täydellisesti antamaan lihalle tuoreutta.

Kiinnostavatko muutkin grilliruoat? Miten olisi lautasellinen grillattuja ribsejä herkullisella grillikastikkeella? Tai ehkä etsit lisuketta, joka voi imeä kaikki mehut lammasvartaista. Kokeile leipoa kesäinen oliivileipä, joka tekee varmasti vaikutuksen.

Täydellinen nuotiolle tai grillijuhliin

Kesä tuo ihmiset yhteen, ja olipa kyseessä ulkopiknik tai grillijuhlat, lammasvartaat ovat vastustamaton kesäruoka kaikille kokeiltavaksi. Ruokalaji on yksinkertainen ja helppo valmistaa etukäteen sekä tuoda mukana, mikä tekee siitä täydellisen piknikille tai nyyttikesti-illalliselle.

Jos siis haluat istua alas perheesi kanssa perinteisellä tavalla ruokapöydässä ja nauttia ateriasta, voit tehdä sen helposti. Mutta voit myös valita maalaismaisemman tavan ja valmistella lammasvartaat valmistettavaksi ja nautittavaksi nuotion ympärillä. Kumpikin tapa on täydellinen.

Jos tunnet halua dipata lammasvartaat tsatsikiin tai hummukseen, luota meihin: se on täysin luonnollista. Erityisesti tsatsiki sopii hyvin lampaanlihan täyteläisyyteen kreikkalaisen jogurtin raikkaiden ja kirpeiden makujen vuoksi tuoden samalla kermaista rakennetta jokaiseen suupalaan.

Lisää oma vivahteesi

Mehevät lammasvartaat ovat todellinen ilo, mutta se ei tarkoita, ettet voi säätää reseptiä ja lisätä persoonallista säväystä. Lisää esimerkiksi kuminaa, joka sopii hyvin lampaanlihan kanssa ja antaa maanläheisemmän ja lämpimämmän maun. Rosmariini ja timjami ovat myös klassisia yhdessä lampaanlihan kanssa. Rosmariinin mäntymäiset ja hieman kukkaiset vivahteet voivat lisätä upean aromaattisen kosketuksen, kun taas sitruunainen ja hieman minttuinen timjami voi tukea olemassa olevaa makupalettia.

Voit myös täyttää lammasvartaat juustoseoksella, esimerkiksi vuohenjuustolla tai salaattijuustolla lisätäksesi kermaisen yllätyksen, joka vie vartaat uudelle tasolle.

Vinkkejä

Ehkä olet uusi vartaiden valmistamisessa tai ehkä olet jo konkari. Joka tapauksessa meillä on pari huomionarvoista vinkkiä ja temppua, joiden avulla voit tehdä vieraisiisi vaikutuksen grillaustaidoillasi.

Jos käytät puisia vartaita, liota niitä vedessä reilut 30 minuuttia ennen käyttöä. Näin puu imee veden ja estät niiden palamisen grillissä. Jos sinulla on metallisia vartaita, älä huoli, koska ne kestävät lämpöä.

Ymmärrämme halun täyttää vartaat mahdollisimman monella herkullisella lihapalalla, mutta suosittelemme jättämään tilaa yksittäisten viipaleiden väliin. Näin varmistat, että liha kypsyy tasaisesti, jolloin saat parhaan tuloksen.