Marjaisa pannacotta

Marjaisa pannacotta

60+ min
Marjaisa pannacotta sopii niin arjen kahvipöytään kuin viikonlopun brunssille. Marjat tuovat pannacottaan raikkautta, valitse suosikkisi!
https://www.arla.fi/reseptit/marjaisa-pannacotta/

Tee näin:

Pannacotta
  • Liota liivatetta kylmässä vedessä noin 10 minuuttia, kunnes se on pehmeää.
  • Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet pois.
  • Laita kerma, sokeri sekä vaniljasiemenet ja -tanko pieneen, paksupohjaiseen kattilaan ja kiehauta sekoittaen.
  • Ota kattila pois lämmöltä.
  • Ota liivate vedestä ja laita se lämpimään kermaseokseen.
  • Sekoita, kunnes liivate on liuennut.
  • Kaada pannacotta 4 lasiin (noin 2 dl) ja laita ne peitettynä jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.
Marjapäällyste
  • Laita sillä välin marjat ja sokeri kattilaan.
  • Anna kiehua miedolla lämmöllä 2 minuuttia, kunnes sokeri on liuennut.
  • Anna marjojen jäähtyä.
Kokoaminen
  • Levitä marjapäällyste pannacottan päälle ja koristele sitruunamelissalla.
Valmis!
Vinkki

Tämän kermaisen jälkiruoan pehmeän suutuntuman ja suussa sulavan rakenteen saavuttaminen riippuu siitä, että se jähmettyy kunnolla - eli liivate on hallittava. Varmista, että kaikki liivatelehdet peittyvät kokonaan veteen tarttumatta toisiinsa, ja käytä matalaa astiaa tai tarjotinta, jossa on tasainen pohja. Kun liivatelehdet ovat tarpeeksi pehmeitä, noin 10 minuutin kuluttua, purista niitä puristamalla ylimääräinen vesi pois, ennen kuin sekoitat ne kerman joukkoon. Kun olet lisännyt sen lämpimään kermavaahtoon, sekoita, kunnes olet varma, että se on täysin liuennut - muuten jälkiruokaan saattaa tulla kokkareita. Muista, ettet koskaan lisää liivatetta kiehuvaan kermavaahtoon, sillä liika kuumennus voi heikentää liivatteen kovettumisominaisuuksia huomattavasti.

Marjaisa pannacotta Q&A

Marjaisa pannacotta maistuu niin arkena kuin juhlienkin jälkiruokana. Lue lisää alta!

Mitä on pannacotta?
Pannacotta on makea ja kermainen suosittu italialainen jälkiruoka. Se valmistetaan harvoista ja laadukkaista raaka-aineista, kermasta, sokerista ja vaniljasta, ja se kovetetaan liivatteella. Vaikka se sekoitetaan joskus ranskalaiseen crème brûléhen tai flaniin, koska niiden keskeiset ainesosat ovat samat ja ne voivat näyttää samankaltaisilta, pannacotta ei ole vaniljakastike, koska se ei sisällä kananmunia, vaan siinä käytetään liivatetta hyytelöimisaineena.
Miten pannacottaa valmistetaan?
Helpon pannacotta -reseptimme avulla saat herkullisen jälkiruoan valmiiksi hetkessä. Kiehauta kermaseos ja vatkaa joukkoon liotetut liivatelehdet, jolloin saadaan tasainen ja kermainen koostumus. Annostele laseihin ja anna jähmettyä jääkaapissa. Valmista marjapäällys ja anna myös sen jäähtyä. Tarjoile kotitekoinen jälkiruoka kylmänä, marjapäällyste päällä ja koristele sitruunamelissalla, sillä se on kaunis ja tyylikäs klassinen italialainen herkku.
Voiko pannacottaa pakastaa?
Pannacotta pakastuu hyvin. Varmista vain, että se on peitetty kelmulla, jotta siihen ei muodostu kovaa kuorta tai se ei ota makua muista pakastimessa olevista elintarvikkeista. Näin jälkiruoka säilyy noin 2 kuukautta. Kun olet valmis nauttimaan jälkiruoasta, anna sen sulaa jääkaapissa yön yli. Sulattaminen huoneenlämmössä voi aiheuttaa kerman halkeilua.
Kuinka kauan pannacottan jähmettyminen kestää?
Italialainen klassikko kovettuu yleensä noin 2-4 tunnissa jääkaapissa. Mutta pidempäänkään ei ole huono ajatus. Vaikka saattaa olla houkuttelevaa nopeuttaa prosessia yrittämällä antaa sen jähmettyä pakastimessa, emme suosittele sitä. Paljon kylmempi lämpötila pakastimessa saa jälkiruoan ulkopinnan jähmettymään nopeammin kuin sisäpinnan, mikä tekee siitä epätasaisen, vaikka se sulaisi uudelleen.
Kuinka kauan pannacotta säilyy?
Pannacotta on mahdollista valmistaa muutamaa päivää aikaisemmin. Se säilyy jopa 7 päivää, jos pidät sen peitettynä jääkaapissa. Parhaan maun ja rakenteen saat kuitenkin tarjoilemalla sen 3 ensimmäisen päivän kuluessa valmistuksesta. Liivate saattaa kiinteytyä vanhetessaan, jolloin koostumus muuttuu ajan myötä hieman kumimaisemmaksi. Pidä jälkiruoka tiiviisti käärittynä, jotta se ei ota makua muista jääkaapissa olevista elintarvikkeista.
Miten pannacotta tarjoillaan?
Koska kyseessä on muotoiltu jälkiruoka, italialainen pannacotta tarjoillaan yleensä joko pienessä tarjoilulasissa tai vuoassa. Vaihtoehtoisesti se voidaan myös purkaa eli kääntää lautaselle. Se tarjoillaan usein marjakastikkeen, suklaa-, kinuski- tai kahvikastikkeen, tuoreiden hedelmien tai marjojen tai liköörin kanssa. Kermajälkiruoka nautitaan kylmänä, joten sen voi tarjoilla suoraan jääkaapista.

Ainekset

Pannacotta
Liivatelehteä
2
Vaniljatangon siemenet
1
5 dl
Sokeria
1 dl
Marjapäällyste
Marjoja
100 g
Sokeria
50 g
Koristeluun
Sitruunamelissaa
Lisää herkullisia ideoita

Herkkä italialainen pannacotta

Koska kyseessä on pohjimmiltaan yksinkertainen kermajälkiruoka, tämän italialaisen herkun tarjoilemiseen perheellesi tai vieraillesi ei tarvita monia ainesosia. Se on kevyt ja herkkä jälkiruoka, jonka koostumus on niin pehmeä ja kermainen, että se tuntuu melkein sulavan kielelläsi. Tuoreet vaniljasiemenet tuovat kermajälkiruokaan sekä makeutta että syvää makua kukkaisen arominsa ansiosta. Itse vaniljatangon jättäminen kerman joukkoon sen kypsymisen ajaksi korostaa tätä kaunista makua entisestään ja korostaa, miksi vaniljan maku on klassikko.

Jos etsit samankaltaista jälkiruokaa, mutta jossa on rapea, karamellisoitu, poltetusta sokerista valmistettu pintakerros, tutustu klassiseen ranskalaiseen crème brûlée -ruokaan.

Tee vaikutus pannacotta marjakastikkeen kanssa

Pannacotan täytteenä käytettävän kotitekoisen marjakastikkeen valmistaminen on sekä nopeaa että helppoa. Marjojen, kuten vadelman, mustikan, karhunvatukan ja mansikan, sekoitus sopii mainiosti, sillä nämä hieman kirpeät marjat sopivat hyvin yhteen. Voit valita haluamasi marjat, kokeilla eri sekoituksia tai käyttää vain yhtä makua kerrallaan. Marjakulissin maku on makea ja elinvoimainen, ja se todella piristää ruokaa. Sen väri on syvän purppuranpunainen, riippuen käyttämistäsi marjoista, mikä antaa sille kauniin ulkonäön kermaisen-valkoisen jälkiruoan päällä. Sekä makujen että värien yhdistelmä tekee varmasti vaikutuksen ystäviin ja perheeseen.

Kokeile eri makuja

Koska kyseessä on jälkiruoka, jota voidaan maustaa lukemattomilla erilaisilla mausteilla, olemme koonneet yhteen valikoiman ihania tapoja, joilla ainesosia voi muunnella. Käytä perusreseptiämme ja lisää mangoa, suklaata tai mansikkaa, jotta voit ravistella ja kokeilla jotain uutta klassikkoreseptin kanssa.

Mango pannacotta

Mango-panna cotta on ihanan raikas versio klassikosta. Kerman makeus ja jälkiruoan pohjalle laitettu raikkaan kirpeä mangosose tasapainottavat toisiaan kauniisti. Tee oma soseesi mangosta, appelsiinimehusta ja sokerista. Lisää kermaseokseen limetinlehtiä sen kypsennyttyä, jotta tämä versio kermajälkiruoasta olisi entistäkin pirteämpi. Tarjoile mangopanna cotta hienonnettujen mangopalojen, limen kuoren ja sitruunan balsamin kanssa.

Suklaa pannacotta

Jälkiruokien maustaminen suklaalla on klassikko, ja voit käyttää sitä myös tässä kermajälkiruoassa. Koska jälkiruoka on luonnostaan makea, se kestää jopa hyvin tummaa suklaata, jonka maku on rikas ja intensiivinen. Hienoksi pilkotun suklaan lisääminen kermajälkiruokaan muuttaa hieman sen rakennetta, sillä siitä tulee hieman kuohkeampaa ja moussea muistuttavaa. Tarjoile dekadentti ruskeasuklaa panna cotta kermavaahdon ja maukkaan marjakoulisi kanssa.

Jos suklaapanna cotta kuulostaa juuri sinun makuusi, kannattaa tutustua myös suklaavanukkaan ja suklaamoussen resepteihimme, jotta voit nauttia vielä enemmän voimakkaasta ja rohkeasta suklaan mausta.

Mansikka pannacotta

Jos rakastat makeita marjoja niin paljon, että marjakulhoon käyttäminen ei riitä, mansikkainen panna cotta saattaa olla sinulle hitti. Soseutettujen mansikoiden lisääminen seokseen toimii hienosti, sillä tuoreiden mansikoiden makeus ja vaniljan lämpö sopivat täydellisesti yhteen. Mansikkasose antaa jälkiruokaan myös kauniin vaaleanpunaisen värin, jota voi korostaa käyttämällä hieman punaista elintarvikeväriä . Tarjoile vihreiden mintunlehtien kanssa .