Crème brulée

Crème brulée

Crème brulée eli paahtovanukas on ihana ranskalainen jälkiruoka, joka kypsennetään vesihauteessa uunissa. Tarjoile crème brulée jälkiruokana hienoilla illallisilla!
https://www.arla.fi/reseptit/creme-brulee/

Tee näin:

Crème brulée
  • Aloita crème bruléen valmistus sekoittamalla munankeltuaiset, sokeri ja puolikkaan vaniljatangon siemenet yhdessä kulhossa. Lisää sitten kerma ja maito munasekoitukseen.
  • Siivilöi seos ja jaa se 4 uuninkestävään kulhoon (noin 2 dl).
  • Laita annoskulhot syvälle uunipannulle ja kaada pannulle niin paljon vettä että se ulottuu kulhojen puoleenväliin. Siirrä pannu uuniin ja paista paahtovanukkaita 125 asteeseessa uunin alaosassa noin 45 minuutin ajan. Vanukkaat ovat valmiita kun ne ovat ne ovat hyytyneet (mutta eivät ole vielä kovia).
  • Laita crème bruléet jääkaappiin vähintään 3 tunniksi - peittämättä niitä.
  • Viimeistele crème brulée poltetulla sokerilla. Ripottele ruokosokeri vuokien päälle ja ruskista uunin yläosassa grillivastuksella 2-3 minuuttia uunin luukku hieman avoinna tai paahda pinta nopeasti kaasupolttimella.
  • Tarjoile crème brulée heti.
Valmis!
Vinkki

Jos käytössäsi on kaasupoltin, voit tehdä paahtovanukkaisiin rapean pinnan myös sen avulla.

Vinkki

Crème bruléen paistaminen uunissa on tarkkaa, sillä sen avulla saadaan créme bruléelle ominainen sileä ja kermainen rakenne. Pidä huolta ettei se ala kiehumaan tai kuplimaan paiston aikana - mikäli näin kuitenkin tapahtuu, laske uunin lämpötilaa. Karamellisoitu sokeri tekee créme bruléelle ominaisen ja klassisen kannen. Mikäli sinulla ei käytössä kaasupoltinta sokerin karamellisointiin, voit kokeilla vesidautta jääkylmällä vedellä. Käytä jääpaloja, jotta vesi on tarpeeksi kylmää. Aseta créme bruléen muotit varovasti veteen, ripota päälle sokeria ja laita uuniin grillivastukselle. Sokeri voi muuttaa väriään kullanruskeaksi hyvinkin nopeasti, joten tarkkaile muotteja paiston ajan. Käytä ruokosokeria, jos haluat karamellisoidusta sokerista vielä tummempaa. Ruokosokerin karkeamman jalostusasteen vuoksi saat voimakkaamman ja "tummemman" makuprofiilin.

Créme brulée Q&A

Crème brulée on helppo ja yksinkertainen valmistaa. Sen valmistaminen ei sisällä pitkää ainesosaluetteloa, eikä monimutkaista prosessia. Lue lisää alta, mitä kaikkea créme bruléen valmistuksessa kannattaa ottaa huomioon.

Mistä créme brulée on tehty?
Crème brulée tarkoittaa kirjaimellisesti poltettua kermaa. Tämä ranskalainen helmi koostuu rikkaasta ja kermaisesta vaniljakastikkeesta, jonka päällä on karamellisoitua sokeria. Karamellisoitu sokeri muodotaa créme bruléen päälle kannen, joka halkeaa, kun sitä napauttaa lusikalla. Vaniljakastike valmistetaan tavallisesti kermaviilistä, munista, sokerista ja vaniljasta, ja sen päälle lisätään sokeria, joka karamellisoidaan polttimella, jotta siitä tulee rapeaa ja karamellimaista.
Miten créme brulée valmistetaan?
Créme bruléen valmistamiseen tarvitaan vain viisi ainesosaa: sokeri, munankeltuaiset, vanilja, kerma ja maito. Periaattessa valmistat siis vaniljakastikkeen, jonka siivilöit ja laitat sitten pieniin uuninkestäviin astioihin. Paista crème bruléeta, kunnes se on melkein jähmettynyt, (paistoaika noin 50 minuuttia) ja jäähdytä sitä muutaman tunnin ajan. Ripottele sokeria päälle ja karamellisoi se kaasupolttimella tai uunin grillivastuksella, kunnes se on rapeaa ja kullanruskeaa.
Voiko créme bruléeta pakastaa?
Créme bruléen pakastamisesta löytyy eri mielipiteitä. Vaniljakastikkeen ainesosat voivat eriytyä toisistaan pakastamisen ja sulattamisen aikana, jolloin créme bruléen rakenne kärsii. Tästä syystä pakastamista ei suositella. Mikäli kuitenkin haluat pakastaa créme bruléen, laita kastike pieniin uunivuokiin ja kääri ne tiiviisti esimerkiksi kelmun sisälle. Älä paista créme bruléeta ennen pakastamista. Säilyvyysaika pakastimessa on noin 1 kuukausi.
Kuinka kauan créme brulée säilyy hyvänä jääkaapissa?
Noin 2-4 päivää. Älä paista tai karamellisoi pintaa, vaan säilytä jääkaapissa "raakana".
Tarjoillaanko créme brulée kuumana vai kylmänä?
Vaikka perinteinen crème brûlée tarjoillaan kylmänä, se on itse asiassa kylmän ja lämpimän yhdistelmä. Paistettu vaniljakastike jäähdytetään ja päällystetään karamellisoidulla sokerilla juuri ennen tarjoilua. Päällä oleva karamellisoitu sokeri on vielä lämmintä, kun taas vaniljakastikerros on jäähdytetty, mikä luo mukavan kontrastin herkulliseen jälkiruokaan.
Mistä tietää, että créme bruléé on valmis?
Vaniljakastikkeen pitäisi heilua, kun otat sen uunista, ja se jähmettyy, kun se on jäähtynyt jääkaapissa. Heiluttele astiaa hieman nähdäksesi, heiluuko vaniljakastike. Jos vaniljakastikkeen keskellä on nestettä, sen on oltava uunissa hieman kauemmin.

Ainekset

Crème brulée
Kananmunan keltuaisia
4
Sokeria
1 dl
Vaniljatanko
½
2½ dl
1 dl
Ruokosokeria
2 rkl
Lisää herkullisia ideoita

Créme brulée on ranskalainen klassikko

Jotkut asiat ovat vain parempia ranskaksi. Tämä klassinen ranskalainen jälkiruoka on yksinkertainen ja vaivaton. Sen täyteläisen ja kermaisen maun täydentää päälle karamellisoitu sokeri, joka menee säröiksi, kun lusikalla napsauttaa pintaa. Créme brulée eli paahtovanukas on klassinen jälkiruoka, joka maistuu koko perheelle. Lisäksi se helppo valmistaa, sillä se ei sisällä pitkää ainesosaluetteloa tai hurjasti aikaa. Créme brulée sopii niin illanistujaisten jälkiruoaksi kuin arki-illan piristykseksi.

Etsitkö muita jälkiruokaideoita? Kokeile esimerkiksi omenastruudelia tai ranskalaista parfait-jäätelöamme. Mikäli haluat trooppisemman jälkiruoan, vie makunystyräsi matkalle ananassoflee-reseptillämme.

Karamellisoitu sokeri on créme bruléen kruunu

Mitä olisi creme ilman bruléeta? Rapea karamellisoitu pinta on olennainen osa créme bruléeta, ja se tulisi tehdä juuri ennen tarjoilua. Jotta saat rapean kerroksen, ota crèmet t jääkaapista ja anna niiden olla huoneenlämmössä vähintään 30 minuuttia ennen kuin aloitat pinnan polttamisen. Pyyhi paperipyyhkeellä kosteus crémen päältä. Ripottele sokeria ohuena kerroksena päälle. Sytytä kaasupoltin ja sulata sokeria, kunnes se karamellisoituu ja kovettuu, ja saa kauniin lasimaisen kullanruskean värin. Näin syntyy tyypillinen bruléen pinta. Anna créme bruléen vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoilua.

Erilaiset makuyhdistelmät vievät créme bruléen maun uudelle tasolle

Jos haluat sitruunaisen crème bruléen, lisää sitruunamehua seoksen mukaan. Sitruunan tuoksu antaa tavalliselle crème bruléelle raikkaan vivahteen. Voit myös kokeilla laventelia! Lisää kuivattua laventelia makusi mukaan kerman joukoon ja kuumenna se melkein kiehumispisteeseen. Anna jäähtyä n. 30 minuuttia, jolloin laventelin maku imeytyy kermaan ja siivilöi kerma sitten muna-sokeriseoksen joukkoon. Voit kokeilla myös rohkeasti muita mausteita - vain mielikuvitus on rajana!