Jos käytössäsi on kaasupoltin, voit tehdä paahtovanukkaisiin rapean pinnan myös sen avulla.
Crème bruléen paistaminen uunissa on tarkkaa, sillä sen avulla saadaan créme bruléelle ominainen sileä ja kermainen rakenne. Pidä huolta ettei se ala kiehumaan tai kuplimaan paiston aikana - mikäli näin kuitenkin tapahtuu, laske uunin lämpötilaa. Karamellisoitu sokeri tekee créme bruléelle ominaisen ja klassisen kannen. Mikäli sinulla ei käytössä kaasupoltinta sokerin karamellisointiin, voit kokeilla vesidautta jääkylmällä vedellä. Käytä jääpaloja, jotta vesi on tarpeeksi kylmää. Aseta créme bruléen muotit varovasti veteen, ripota päälle sokeria ja laita uuniin grillivastukselle. Sokeri voi muuttaa väriään kullanruskeaksi hyvinkin nopeasti, joten tarkkaile muotteja paiston ajan. Käytä ruokosokeria, jos haluat karamellisoidusta sokerista vielä tummempaa. Ruokosokerin karkeamman jalostusasteen vuoksi saat voimakkaamman ja "tummemman" makuprofiilin.
Crème brulée on helppo ja yksinkertainen valmistaa. Sen valmistaminen ei sisällä pitkää ainesosaluetteloa, eikä monimutkaista prosessia. Lue lisää alta, mitä kaikkea créme bruléen valmistuksessa kannattaa ottaa huomioon.
Kananmunan keltuaisia
|
4 |
---|---|
Sokeria
|
1 dl |
Vaniljatanko
|
½ |
2½ dl | |
1 dl |
Ruokosokeria
|
2 rkl |
---|
Jotkut asiat ovat vain parempia ranskaksi. Tämä klassinen ranskalainen jälkiruoka on yksinkertainen ja vaivaton. Sen täyteläisen ja kermaisen maun täydentää päälle karamellisoitu sokeri, joka menee säröiksi, kun lusikalla napsauttaa pintaa. Créme brulée eli paahtovanukas on klassinen jälkiruoka, joka maistuu koko perheelle. Lisäksi se helppo valmistaa, sillä se ei sisällä pitkää ainesosaluetteloa tai hurjasti aikaa. Créme brulée sopii niin illanistujaisten jälkiruoaksi kuin arki-illan piristykseksi.
Etsitkö muita jälkiruokaideoita? Kokeile esimerkiksi omenastruudelia tai ranskalaista parfait-jäätelöamme. Mikäli haluat trooppisemman jälkiruoan, vie makunystyräsi matkalle ananassoflee-reseptillämme.
Mitä olisi creme ilman bruléeta? Rapea karamellisoitu pinta on olennainen osa créme bruléeta, ja se tulisi tehdä juuri ennen tarjoilua. Jotta saat rapean kerroksen, ota crèmet t jääkaapista ja anna niiden olla huoneenlämmössä vähintään 30 minuuttia ennen kuin aloitat pinnan polttamisen. Pyyhi paperipyyhkeellä kosteus crémen päältä. Ripottele sokeria ohuena kerroksena päälle. Sytytä kaasupoltin ja sulata sokeria, kunnes se karamellisoituu ja kovettuu, ja saa kauniin lasimaisen kullanruskean värin. Näin syntyy tyypillinen bruléen pinta. Anna créme bruléen vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoilua.
Jos haluat sitruunaisen crème bruléen, lisää sitruunamehua seoksen mukaan. Sitruunan tuoksu antaa tavalliselle crème bruléelle raikkaan vivahteen. Voit myös kokeilla laventelia! Lisää kuivattua laventelia makusi mukaan kerman joukoon ja kuumenna se melkein kiehumispisteeseen. Anna jäähtyä n. 30 minuuttia, jolloin laventelin maku imeytyy kermaan ja siivilöi kerma sitten muna-sokeriseoksen joukkoon. Voit kokeilla myös rohkeasti muita mausteita - vain mielikuvitus on rajana!