Omenastruudel

Omenastruudel

40 minuuttia
Herkuttele rakastetulla itävaltalaisella jälkiruualla - omenastruudelilla. Leivonnaisen kuori on lehtevä ja siinä on herkkiä taikinakerroksia, jotka kätkevät sisälleen mehukkaan hapokkaan omenatäytteen, joka on koristeltu rusinoilla ja pähkinäsekoituksella. Viimeistele struudel tomusokerilla ja tarjoile se haaleana kermavaahdon kera. Hyvää ruokahalua!

Tee näin:

Omenastruudel
  • Esilämmitä uuni 200 °C:n normaaliin uunilämpötilaan.
  • Kuori ja kuutioi omenat. Hienonna pähkinät ja sekoita ne sokerin, rusinoiden ja kanelin kanssa. Kauli taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille. Levitä täyte ⅔:lle taikinasta ja kääri se rullalle. Sivele struudelin pinta vatkatulla kananmunalla.
  • Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä. Koristele pinta ripottelemalla siihen tomusokeria ja tarjoile kermavaahdon kera.
Valmis!

Kysymyksiä omenastruudelista

Jos rakastat omenoita, tulet rakastamaan omenastruudelin reseptiämme, jossa on lehtitaikina. Olemme vastanneet joihinkin useimmin kysyttyihin kysymyksiin tästä kuuluisasta itävaltalaisesta leivonnaisesta, jossa on makeita ja happamia omenoita, rusinoita, pähkinöitä ja mausteita. Lue alta lisää!

Mikä on omenastruudel?
Kuuluisa omenastruudel on perinteinen wieniläinen leivonnainen, jonka kuori on lehtevä, ja kätkee sisälleen maustettuja omenoita, rusinoita ja pähkinöitä. Alkuperäinen wieniläinen apfelstrudel valmistetaan strudelitaikinasta, joka koostuu monista herkistä kerroksista, mutta se voidaan valmistaa myös lehtitaikinasta, kuten tässä omenastruudelireseptissä. Taikinasta riippumatta tämä jälkiruoka on uskomattoman herkullinen ja sopii täydellisesti syksyyn ja talveen. Sen voi tarjoilla sellaisenaan tai kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Kaikki tulevat rakastamaan sitä!
Miten tehdä omenastruudelia?
Meidän omenastruudelireseptimme avulla on sekä nopeaa että helppoa valmistaa kuohkea ja rapea omenatäytteinen jälkiruoka. Tee omenoista, hienonnetuista pähkinöistä, sokerista, rusinoista ja kanelista koostuva täyte. Kaulitse lehtitaikina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja levitä täyte ⅔:lle taikinasta. Kääri taikina rullalle ja sivele kananmunalla. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna strudelin jäähtyä hieman pois, tomuta tomusokerilla ja tarjoile kermavaahdon kera.
Voiko omenastruudelin pakastaa?
Omenastruudelin pakastaminen onnistuu parhaiten ennen sen paistamista, jotta se ei pääse kostumaan. Noudata reseptiä ja kokoa struudel, jonka täyte on kääritty tiukasti taikinaan, ja kääri sitten koko strudel tiukasti leivinpaperiin. Aseta kääritty strudel pakastepussiin tai -astiaan, sillä se suojaa pakkaselta, ja laita se pakastimeen.
Pitääkö omenastruudel säilyttää jääkaapissa?
Omenastruudel on parasta syödä samana päivänä, kun se valmistetaan, jotta se on rakenteeltaan rapeaa ja kuohkeaa. Sitä voi säilyttää jääkaapissa, mutta siitä ei tule yhtä maukasta kuin tuoreena, koska taikina pehmenee ja menettää lehtevyyttään jääkaapissa. Voit jättää omenastruudelin peitettynä yön yli pöydälle ja syödä sen seuraavana päivänä. Mutta jos haluat säilyttää sitä pidempään, sinun on säilytettävä sitä jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Se säilyy tuoreena noin 2-3 päivää.
Miten lämmittää omenastruudelia?
Omenastruudeli nautitaan haaleana. Jos haluat lämmittää struudelin uudelleen, laita se uuniin 180 °C:ssa noin 10 minuutiksi. Voit peittää taikinan foliolla ennen uuniin laittamista. Poista folio 10 minuutin kuluttua ja paista vielä 2-5 minuuttia, kunnes se tuntuu pinnalta rapealta. Vaikka voit lämmittää sen uudelleen mikroaaltouunissa, saat parhaan tuloksen uunissa.
Mitä ainesosia käytetään omenastruudelissa?
Perinteinen wieniläinen omenastruudel valmistetaan kuohkeasta struudelitaikinasta, joka sisältää jauhoja, suolaa, vettä ja voita tai öljyä. Struudelitaikina vaivataan silkkisen sileäksi, ja se voidaan venyttää paperin ohueksi. Omenastruudelin reseptissämme käytämme voitaikinaa ja makeaa lehtitaikinaa. Sitä on helppo työstää, sitä voi aina säilyttää pakastimessa, kun omenastruudelin himo iskee, eikä sitä tarvitse tehdä itse. Lisäksi lehtitaikina on kuohkeaa, kevyttä ja rapeaa, joten se sopii täydellisesti makean omenatäytteen pariksi.

Ainekset

Omenastruudel
Hapanta omenoita
3
Pähkinäsekoitusta
1½ dl
Sokeria
¾ dl
Rusinoita
1 dl
Jauhettua kanelia
1 tl
Lehtitaikina
noin 400 g
Kananmuna
1
3 dl
Sokerikuorrute
Lisää herkullisia ideoita
Omenapiirakka
55 minuuttia
Omenapiirakka
(18)
Omenakakku
60+ min
Omenakakku
(4)

Perinteinen wieniläinen omenastruudel lehtitaikinasta

Wien, täältä tullaan! Perinteisessä wieniläisessä omenastruudelissa on lehtevä kuori, joka on täytetty mehukkailla kanelilla maustetuilla omenoilla, rusinoilla ja pähkinöillä, ja se on paljon helpompi valmistaa kuin luuletkaan. Alkuperäinen wieniläisversio valmistetaan paperinohueksi venytetystä strudelitaikinasta, mutta meidän omenastruudelireseptissämme käytetään valmiita lehtitaikinoita.

Leivonnaisessa taikinaan taitellaan voita ja kaulitaan lopuksi yhdeksi levyksi, joka saa ilmavan kuohkeutensa voikerroksista. Koska strudelin on kestettävä raskas täyte hajoamatta, lehtitaikina on erinomainen vaihtoehto, sillä se antaa edelleen kuohkean kuoren wieniläiselle leivonnaiselle, ja voinen, ilmava lehtitaikina on aina herkullinen lisä mihin tahansa jälkiruokareseptiin.

Kokeile jälkiruoaksi itävaltalaista Apfelstrudelia.

Apfelstrudel, kuten sitä Itävallassa kutsutaan, on vaikuttava jälkiruoka, joka sopii erinomaisesti juhlaan tai juhlapäivään. Monet saattavat ajatella, että strudelin valmistaminen on vaikeaa, mutta se on paljon helpompaa kuin luuletkaan, ja se maistuu upealta tomusokerin ja kermavaahdon kera. Jos rakastat jäätelöä, voit tarjoilla omenastruudelin yksinkertaisen mutta herkullisen vaniljajäätelön kanssa joko sellaisenaan tai kermavaahdon kera. Kylmän jäätelön ja haalean leivonnaisen yhdistelmä sulaa kielelläsi, ja kevyt, makea kermavaahto on herkullista lisukkeena. Nauti strudelin kanssa kuppi kahvia, teetä tai jopa lasillinen makeaa samppanjaa täydentämään jälkiruokaa.

Täydellinen tasapaino hapokkaiden omenoiden, makeiden rusinoiden ja rapeiden pähkinöiden välillä.

Omenastruudelissa on herkullinen makean ja hapokkaan yhdistelmä. Hapokkaiden omenoiden ja rusinoiden makeuden välinen tasapaino tekee tästä jälkiruoasta niin maukkaan, että siitä ei jää yhtään tähteitä. Rapeat pähkinät tuovat mukavan rakenteen ja maun voisen taikinatäytteen joukkoon. Täytteen maustaminen kanelilla antaa sille lämpimän makean maun, jossa on hieman sitruksisia sävyjä.

Jos haluat toisen klassisen itävaltalaisen reseptin, kokeile ihanaa Kaiserschmarrn-reseptiämme. Voit tutustua myös muihin herkkuihin, kuten omenagaletteen tai klassiseen crêpes suzetteen.

Kokeile reseptiä

Vaikka kotitekoinen omenastruudel on herkullinen sellaisenaan, voit kokeilla reseptiä ja kokeilla jotain uutta.

Tee omenastruudelia filotaikinasta

Aito wieniläinen omenastruudel valmistetaan struudelitaikinasta, mutta se ei tarkoita, ettetkö voisi kokeilla erilaisia taikinoita, joilla on samanlainen rakenne, kuten filotaikina. Filotaikina muistuttaa hyvin paljon perinteistä strudelitaikinaa, sillä molemmat ovat hyvin ohuita ja joustavia.

Jos haluat tehdä omenastruudelin filotaikinasta, jotta siitä tulee erityisen rapeaa, noudata täytteen reseptiä ja laita se sivuun. Sivele sulatettua voita filotaikinan päälle yksi kerrallaan ja kerrostele ne kerroksittain. Levitä täyte fileetaikinan päälle ja rullaa strudeli. Sivele sulatetulla voilla ja paista uunissa.

Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa

Voit myös hemmotella itseäsi ja tarjoilla omenastruudelin herkullisen kotitekoisen vaniljakastikkeen kanssa. Tämän makean vaniljakastikkeen valmistamiseksi vatkaa munat ja sokeri. Kaavi vaniljatanko (tai käytä vaniljauutetta) ja kiehauta se maidon ja kerman kanssa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita muna-sokeriseos maitoon. Viimeistele omenastruudeli tomusokerilla ja valuta vaniljakastike lopuksi pinnalle. Tämä on kaikille makeanhimoisille sopiva, täydellinen tapa nauttia struudelia.

Vinkkejä

Omenastruudeliin sopivat parhaiten sekä makeat että happamat omenat. Honeycrisp-omenat ovat makeita ja siiderin makuisia, ne eivät ole liian happamia, ja ne ovat tarpeeksi kiinteitä pitääkseen muotonsa leivonnassa. Suosittelemme käyttämään Granny Smith -omenoita, jos haluat jotain hapokkaampaa, joka pitää muotonsa. Voit helposti käyttää struudelissa kahta eri omenatyyppiä täydellisen makutasapainon luomiseksi.

Kun olet levittänyt täytteen ja olet valmis rullaamaan sen, varo, ettet revi taikinaa. Taikina on herkkää ja sitä voi olla vaikea rullata käsin. Nosta leivinpaperin toista päätä ja rullaa sillä struudelia; pysähdy taittamaan reunat sisäänpäin rullauksen aikana. Näin täyte pysyy strudelin sisällä ja vältät taikinan repeämisen.