Omenagalette
Tee näin:
Omenagaletten pohja
Kokoa omenagalette
Kysymyksiä omenagaletesta
Herkullisen omenagaletten tekeminen on helppoa, kun olet valinnut oikeat omenat ja tutustunut vinkkeihimme kuohkean piirakkapohjan tekemisestä. Alta voit oppia lisää galetteista ja lukea joitakin usein kysyttyjä kysymyksiä muun muassa siitä, miten galette valmistetaan ja miten sitä säilytetään.
Ainekset
Omenagalette
Jauhoja
|
175 g |
---|---|
Mantelijauhoja
|
75 g |
Sokeria
|
50 g |
150 g | |
Kananmuna
|
1 |
Täyte
Sokeria
|
50 g |
---|---|
Mantelijauhoja
|
25 g |
Punaisia omenoita ohuina viipaleina (noin 5 kpl)
|
375 g |
Vispattu kananmuna
|
1 |
Raesokeria
|
Tarjoiluun
Arla® Lempi Fraîche 15% kermaa
|
1 - 2 prk |
---|
Lisää herkullisia ideoita
Ranskalainen omenagalette, jossa on lehtevä pohja
Omenapiirakka on rakastettu jälkiruoka, eikä tämä maalaismainen, ranskalainen versio, galette, ole poikkeus. Yhdistelmä omenoiden makeutta ja lehtevän piirakkapohjan voinen täyteläisyys on ihana. Tarjoile omenagalette lämpimänä kylmän creme fraichen kanssa, mikä piristää ruokaa lisäämällä happamuutta ja kirpeyttä ja takaa monipuolisen makuelämyksen, joka sopii jokaiseen makuun.
Etsitkö muita hedelmäpiirakoita, omenaruokia tai ranskalaisvaikutteisia reseptejä kokeiltavaksi? Katso ihanat reseptimme luumupiirakan, kotitekoisen omenakakun tai kirsikkaisen clafoutiksen valmistamiseen.
Valitse parhaat omenat omenagaletteen
Omenagalette-piirakassa käytettävän omenan valinnalla on suuri vaikutus piirakan makuprofiiliin. Omenasta riippuen piirakka voi olla hapokas, makea tai jopa molempia. Voit käyttää piirakkaan mitä tahansa omenaa, mutta jotkut lajikkeet toimivat paremmin kuin toiset myös rakenteensa puolesta.
Saat maukkaimman omenagaleten, kun valitset makeiden ja happamien omenoiden sekoituksen. Jotta tasapaino olisi hieman hapokkaan puolella, mehukas Honeycrisp-omena tuo sekä makeutta että happamuutta. Jos haluat maultaan kirpeämpää, valitse Granny Smith, joka on yksi parhaista omenoista leivontaan, sillä se pitää muotonsa paremmin kuin useimmat muut omenat. Sitä on kuitenkin usein parasta käyttää yhdessä makeamman omenan kanssa happamuuden tasapainottamiseksi.
Makea Cox's Orange Pippin -omena, jonka monitahoinen maku sisältää päärynän, appelsiinin ja melonin vivahteita, sopii varmasti myös tähän omenagalette-reseptiin, varsinkin kun se yhdistetään omenaan.
Maista mantelijauhopohjan makeutta
Mantelijauhon käyttö omenagalette-reseptimme kuoressa lisää jälkiruoan luonnollista makeutta. Nauti kuohkeasta ja erityisen makeasta kuoresta, joka tasapainottaa täydellisesti makean ja hapokkaan omenatäytteen. Mantelijauho valmistetaan jauhetuista manteleista ja tuo näin pyöreän ja pähkinäisen maun ruokaan. Se muodostaa ihastuttavan tasapainon omenoiden raikkauden kanssa.
Koska mantelijauho sisältää runsaasti kuituja, se myös imee hyvin nestettä. Siksi se sopii erinomaisesti käytettäväksi hedelmiä sisältävissä leivonnaisissa, kuten tässä omenagalette-reseptissä, sillä tuoreet hedelmät saattavat luovuttaa kypsennyksen aikana melko paljon nestettä.
Miten galette taitetaan?
Omenagaletten taittaminen paistovalmiiksi ilman, että siitä tulee liian maalaismainen, saattaa tuntua jännittävältä tehtävältä. Mutta, se on itse asiassa melko helppoa, ja kun osaat tämän yksinkertaisen tempun, hallitset sen hetkessä. Kauli taikina ja lisää omenatäyte päälle, ja jätä reunoille noin 5 cm vapaata tilaa. Juju on siinä, että reuna tulee taittaa varovasti yksi reunan osa kerrallaan täytteen päälle, kunnes keskelle jää aukko, josta täyte näkyy, ja taikinan reunat ovat päällekkäin. Paista ja nauti maalaismaisesta, helposti taitettavasta omenagaletesta!
Lisää marjoja makeamman tai tervaisemman maun saamiseksi.
Omenagaletten mahtavuus on siinä, että sen voi valmistaa lukemattomilla eri tavoilla oman maun mukaan tai käyttämällä puutarhan sesonkia. Jos haluat lisätä omenagaletteen hieman happamuutta, lisää mustaherukoita, karviaisia tai vadelmia.
Yhdistä marjoja muiden hedelmien kanssa lisätäksesi makua. Kokeile esimerkiksi makeiden persikoiden tai luumujen käyttöä loppukesällä tai hapokkaan raparperin käyttöä keväällä. Voit myös lisätä joko makeita tai happamia kirsikoita.
Vinkkejä
Kuten monet tietävät piirakoiden valmistuksesta, taikinan koostumus ennen paistamista on erittäin tärkeä, jotta taikina on riittävän tukeva pitämään muotonsa omenoiden herkullisissa mehuissa.
Tärkein vinkki galette-taikinan rakenteen varmistamiseksi on pitää taikina kylmänä prosessin kaikissa vaiheissa. Kun taikina on kaulittu nopeasti reseptissä kuvatulla tavalla, on erittäin tärkeää, että se jäähdytetään jääkaapissa niin kauan, että se jäähtyy kunnolla; noin 15 minuuttia. Jos taikina on liian lämmintä uuniin laitettaessa, se taittuu ja päästää ulos hedelmäistä herkkua, mikä voi johtaa makujen menettämiseen ja tehdä kuoresta epäonnistuneen.
Toinen vinkki, jolla vältät pelätyn läpimärän pohjan, on leipoa omenagalette kuumalla alustalla. Kun esilämmität uunisi, aseta sinne joko paistolevy tai pizzakivi, jonka päällä voit paistaa galettea. Näin se kypsennetään sekä ylä- että alapuolelta samaan aikaan, jolloin pohjasta tulee mukavan murea eikä taikinamainen.