Omenagalette

Omenagalette

1 tunti
Galette on ranskankielinen termi, jota käytetään erilaisista hedelmä- tai marjapiirakoista. Tämä helppo omenagalette on maukas versio klassisesta galette-piirakasta, jossa on tuoretta omenatäytettä. Luo esteettinen ilme sijoittamalla omenat siistiin kuvioon tai anna sille yksinkertaisempi, maalaismaisempi ilme leikkaamalla omenat pieniksi paloiksi ja levittämällä ne kuorelle. Omenagalette maistuu aivan ihanalta etenkin kylmän ja happaman crème fraichen kanssa tarjoiltuna.
https://www.arla.fi/reseptit/omenagalette/

Tee näin:

Omenagaletten pohja
 • Sekoita jauhot, mantelijauhot ja sokeri kulhossa.
 • Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja murenna jauhoseokseen.
 • Lisää kananmunat ja sekoita taikina nopeasti.
 • Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä - piirakkavuoren on oltava pyöreä ja täytettävä suurin osa leivinpaperista (halkaisijaltaan noin 40 cm). Aseta vuoka leivinpaperille ja laita se jääkaappiin.
Kokoa omenagalette
 • Sekoita sokeri ja mantelijauhot pienessä kulhossa.
 • Esilämmitä uuni 200 °C:n asteeseen.
 • Ripottele sokeriseos piirakkapohjan päälle - jätä noin 5 cm reunasta vapaaksi.
 • Levitä omenaviipaleet pohjan päälle.
 • Irrota piirakkapohjan reuna varovasti leivinpaperista pienellä terävällä veitsellä ja taita reuna täytteen päälle.
 • Sivele reuna kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
 • Paista galettea uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes reunat ovat kullanruskeat ja rapeat.
 • Tarjoile omenagalette lämpimänä crème fraichen kanssa.
Valmis!

Kysymyksiä omenagaletesta

Herkullisen omenagaletten tekeminen on helppoa, kun olet valinnut oikeat omenat ja tutustunut vinkkeihimme kuohkean piirakkapohjan tekemisestä. Alta voit oppia lisää galetteista ja lukea joitakin usein kysyttyjä kysymyksiä muun muassa siitä, miten galette valmistetaan ja miten sitä säilytetään.

Mikä on galette?
Galette on ranskalainen leivonnainen, joka on litteä ja pyöreä ja jota voidaan kuvailla maalaispiirakaksi. Maalaismaisen ulkonäön sille antaa erityinen tekniikka, jossa kuori taittuu täytteen päälle niin, että keskelle jää täyte näkyviin. Galette voidaan valmistaa joko makealla tai suolaisella täytteellä, ja makea versio, kuten omenagalette-reseptimme, on todellinen klassikko.
Miten tehdä galette?
Omenagalette-reseptiämme on helppo noudattaa, etenkin kun käytät yksinkertaisia vinkkejä kuoren tekemiseen ja taittamiseen. Tee piirakkapohja, kauli se ja valmista täyte sillä aikaa, kun pohja tekeytyy jääkaapissa ja uuni esilämpiää. Kun täyte on valmis ja taikina tekeytynyt, voit koota ja paistaa omenagaletten. Tarjoa joko kuumana uunista tai huoneenlämpöisenä kylmän, virkistävän crème fraichen kanssa. Saat parhaan lopputuloksen, jos annat galeten levätä leivonnan jälkeen hetken jäähdytystelineellä, jotta se jähmettyy. Näin täyte kiinteytyy ja se ei valu ulos leikattaessa.
Kuinka kauan galettea paistetaan?
Paistoaika voi joskus riippua uunistasi. Mutta, kun galetten kuori on syvän kullanruskea ja omenatäyte kuplii ja on kypsää, se on valmis. Varmuuden vuoksi noudata omenagalette-reseptiämme ja paista suositellun 15 minuutin ajan, mutta älä hätäänny, jos taikinan kypsyminen täydelliseksi kestää hieman kauemmin. Jos päältä tulee liian tumma, ennen kuin täyte alkaa kuplia, peitä se foliolla.
Voiko galettea tehdä etukäteen?
Koska jäähdytys on olennainen osa kypsennysprosessia, galette on helppo valmistaa etukäteen. Näin voit valmistaa ja leipoa galettea silloin, kun sinulle sopii. Leivottu omenagalette tai hedelmäpiirakka säilyy yleensä jääkaapissa 3-4 päivää, ja sen kuori säilyy kuohkeana, jos se säilytetään oikein käärittynä kelmuun tai ilmatiiviiseen astiaan.
Voiko galettea pakastaa?
Omenagalettea voi helposti pakastaa riippumatta siitä, onko se leivottu vai paistamaton. Paistettu galette säilyy pakastimessa jopa 3 kuukautta. Kun olet valmis syömään ja tarjoilemaan sitä, ota se ulos ja anna sen sulaa jääkaapissa yön yli, lämmitä sitä uudelleen noin 15 minuuttia ja tarjoile kylmän crème fraichen kanssa. Paistamaton galette säilyy myös noin 3 kuukautta, ja sen voi laittaa uuniin paistumaan suoraan pakastimesta.

Ainekset

Omenagalette
Jauhoja
175 g
Mantelijauhoja
75 g
Sokeria
50 g
150 g
Kananmuna
1
Täyte
Sokeria
50 g
Mantelijauhoja
25 g
Punaisia omenoita ohuina viipaleina (noin 5 kpl)
375 g
Vispattu kananmuna
1
Raesokeria
Tarjoiluun
Arla® Lempi Fraîche 15% kermaa
1 - 2 prk
Lisää herkullisia ideoita
Omenastruudel
40 minuuttia
Omenastruudel
(4)
Omenakakku
60+ min
Omenakakku
(4)

Ranskalainen omenagalette, jossa on lehtevä pohja

Omenapiirakka on rakastettu jälkiruoka, eikä tämä maalaismainen, ranskalainen versio, galette, ole poikkeus. Yhdistelmä omenoiden makeutta ja lehtevän piirakkapohjan voinen täyteläisyys on ihana. Tarjoile omenagalette lämpimänä kylmän creme fraichen kanssa, mikä piristää ruokaa lisäämällä happamuutta ja kirpeyttä ja takaa monipuolisen makuelämyksen, joka sopii jokaiseen makuun.

Etsitkö muita hedelmäpiirakoita, omenaruokia tai ranskalaisvaikutteisia reseptejä kokeiltavaksi? Katso ihanat reseptimme luumupiirakan, kotitekoisen omenakakun tai kirsikkaisen clafoutiksen valmistamiseen.

Valitse parhaat omenat omenagaletteen

Omenagalette-piirakassa käytettävän omenan valinnalla on suuri vaikutus piirakan makuprofiiliin. Omenasta riippuen piirakka voi olla hapokas, makea tai jopa molempia. Voit käyttää piirakkaan mitä tahansa omenaa, mutta jotkut lajikkeet toimivat paremmin kuin toiset myös rakenteensa puolesta.

Saat maukkaimman omenagaleten, kun valitset makeiden ja happamien omenoiden sekoituksen. Jotta tasapaino olisi hieman hapokkaan puolella, mehukas Honeycrisp-omena tuo sekä makeutta että happamuutta. Jos haluat maultaan kirpeämpää, valitse Granny Smith, joka on yksi parhaista omenoista leivontaan, sillä se pitää muotonsa paremmin kuin useimmat muut omenat. Sitä on kuitenkin usein parasta käyttää yhdessä makeamman omenan kanssa happamuuden tasapainottamiseksi.

Makea Cox's Orange Pippin -omena, jonka monitahoinen maku sisältää päärynän, appelsiinin ja melonin vivahteita, sopii varmasti myös tähän omenagalette-reseptiin, varsinkin kun se yhdistetään omenaan.

Maista mantelijauhopohjan makeutta

Mantelijauhon käyttö omenagalette-reseptimme kuoressa lisää jälkiruoan luonnollista makeutta. Nauti kuohkeasta ja erityisen makeasta kuoresta, joka tasapainottaa täydellisesti makean ja hapokkaan omenatäytteen. Mantelijauho valmistetaan jauhetuista manteleista ja tuo näin pyöreän ja pähkinäisen maun ruokaan. Se muodostaa ihastuttavan tasapainon omenoiden raikkauden kanssa.

Koska mantelijauho sisältää runsaasti kuituja, se myös imee hyvin nestettä. Siksi se sopii erinomaisesti käytettäväksi hedelmiä sisältävissä leivonnaisissa, kuten tässä omenagalette-reseptissä, sillä tuoreet hedelmät saattavat luovuttaa kypsennyksen aikana melko paljon nestettä.

Miten galette taitetaan?

Omenagaletten taittaminen paistovalmiiksi ilman, että siitä tulee liian maalaismainen, saattaa tuntua jännittävältä tehtävältä. Mutta, se on itse asiassa melko helppoa, ja kun osaat tämän yksinkertaisen tempun, hallitset sen hetkessä. Kauli taikina ja lisää omenatäyte päälle, ja jätä reunoille noin 5 cm vapaata tilaa. Juju on siinä, että reuna tulee taittaa varovasti yksi reunan osa kerrallaan täytteen päälle, kunnes keskelle jää aukko, josta täyte näkyy, ja taikinan reunat ovat päällekkäin. Paista ja nauti maalaismaisesta, helposti taitettavasta omenagaletesta!

Lisää marjoja makeamman tai tervaisemman maun saamiseksi.

Omenagaletten mahtavuus on siinä, että sen voi valmistaa lukemattomilla eri tavoilla oman maun mukaan tai käyttämällä puutarhan sesonkia. Jos haluat lisätä omenagaletteen hieman happamuutta, lisää mustaherukoita, karviaisia tai vadelmia.

Yhdistä marjoja muiden hedelmien kanssa lisätäksesi makua. Kokeile esimerkiksi makeiden persikoiden tai luumujen käyttöä loppukesällä tai hapokkaan raparperin käyttöä keväällä. Voit myös lisätä joko makeita tai happamia kirsikoita.

Vinkkejä

Kuten monet tietävät piirakoiden valmistuksesta, taikinan koostumus ennen paistamista on erittäin tärkeä, jotta taikina on riittävän tukeva pitämään muotonsa omenoiden herkullisissa mehuissa.

Tärkein vinkki galette-taikinan rakenteen varmistamiseksi on pitää taikina kylmänä prosessin kaikissa vaiheissa. Kun taikina on kaulittu nopeasti reseptissä kuvatulla tavalla, on erittäin tärkeää, että se jäähdytetään jääkaapissa niin kauan, että se jäähtyy kunnolla; noin 15 minuuttia. Jos taikina on liian lämmintä uuniin laitettaessa, se taittuu ja päästää ulos hedelmäistä herkkua, mikä voi johtaa makujen menettämiseen ja tehdä kuoresta epäonnistuneen.

Toinen vinkki, jolla vältät pelätyn läpimärän pohjan, on leipoa omenagalette kuumalla alustalla. Kun esilämmität uunisi, aseta sinne joko paistolevy tai pizzakivi, jonka päällä voit paistaa galettea. Näin se kypsennetään sekä ylä- että alapuolelta samaan aikaan, jolloin pohjasta tulee mukavan murea eikä taikinamainen.