Luumutorttu

Luumutorttu

60+ min
Herkullinen torttu ihanan rapeassa taikinassa, raikkailla ja värikkäillä luumuilla. Tämä maalaismainen luumutorttu manteleilla, makealla aprikoosihillolla ja marsipaanilla maistuu herkulliselta. Kauniit tuoreet luumut ja kuohkea lehtitaikina sopivat yhteen. Tämä resepti on sekä helppo että nopea, sillä sinun ei tarvitse valmistaa lehtitaikinaa itse. Tarjoile helppo ja herkullinen torttu creme fraichen kera herkullisena jälkiruokana tai iltapäivän herkkuna.

Tee näin:

Luumutorttu
  • Esilämmitä uuni 200 °C:n (tavallinen uuni).
  • Aseta 5 lehtitaikinalevyä päällekkäin ja kaulitse ne neliön muotoisiksi (noin 35 x 35 cm). Leikkaa taikinasta noin 2 cm leveä kaistale reunaa pitkin.
  • Sivele leikattu suikale vedellä ja käännä se taikinakuoren päälle. Taita kulmat.
  • Aseta lehtitaikina leivinpaperille, peitä se ja laita jääkaappiin vähintään 10 minuutiksi.
  • Levitä aprikoosihilloa kuoren päälle. Raasta marsipaania hillon päälle ja aseta luumut päälle.
  • Sivele reunat vedellä ja ripottele koko torttu sokerilla.
  • Ripottele päälle manteleita ja paista luumutorttua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  • Tarjoile lämmin luumutorttu jääkylmän creme fraichen kanssa.
Valmis!

Kysymyksiä luumutortusta

Herkullisen kotitekoisen tortun leipominen on helppoa yksinkertaisella tällä reseptillämme, jossa käytetään maukkaita, makeita ja hapokkaita luumuja. Lue lisää tästä herkullisesta leivonnaisesta katsomalla vastauksemme joihinkin sitä koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miten tehdä luumutorttu?
Huolimatta sen hienosta, suussa sulavasta ulkonäöstä tämä on hyvin helppo luumutorttu. Kauli lehtitaikinalevyt neliön muotoisiksi ja anna niiden sitten kylmetä jääkaapissa samalla kun valmistelet täytettä. Näin lopputulos on paistamisen jälkeen kuohkea ja kevyt. Valmistele luumut ja mantelit ja kokoa torttu lisämällä raastettu marsipaani ja makea aprikoosihillo. Tee herkullisia kerroksia hillosta, marsipaanista, luumuista ja manteleista ja paista, kunnes luumutäyte on kuplivaa ja kypsää. Anna tortun jäähtyä ja jähmettyä muutama minuutti, mutta tarjoile se lämpimänä - kera lorauksen jääkylmää crème fraichea.
Mitkä ovat parhaat luumut luumutorttua varten?
Kuten useimpia hedelmiä, luumuja on monia eri lajikkeita. Punaista, mustaa ja keltaista luumua voidaan käyttää leivontaan, mutta niiden makuprofiilit voivat olla hieman erilaisia. Punaiset luumut tunnetaan yleensä pehmeimpänä luumulajikkeena. Punaisista luumuista saa happamia torttuja, kun taas mustista luumuista tulee makeampia. Mirabelle-luumuista valmistettu keltainen luumutorttu on kuitenkin luonnostaan makein. Kokeile luumujen sekoitusta tai valitse joko makea tai hapan lopputulos käyttämällä vain yhtä luumulajia.
Voiko luumutortun pakastaa?
Voit pakastaa kotitekoista luumutorttua jopa 3 kuukautta. Anna tortun jäähtyä kokonaan ennen pakastamista. Aseta se leivinalustalle, levylle tai vastaavalle tasaiselle pinnalle, jotta torttu pysyy tasaisena, eikä täyte vuoda vahingossa ulos. Kääri se ensin muovikelmuun, sitten folioon ja laita pakastepussiin pakastimeen. Kääriminen voi olla helpompaa, jos annat sen ensin jähmettyä pakastimessa 2-3 tuntia ennen käärimistä. Voit myös pakastaa paistamattoman tortun. Kokoa torttu siihen asti, kunnes se on valmis paistettavaksi. Noudata samoja vinkkejä kuin paistetun tortun kohdalla: anna tortun jäätyä ensin hieman, kunnes se on kiinteä, ja kääri se sitten tiiviisti. Paistamaton torttu säilyy jopa 4 kuukautta.
Kuinka kauan luumutorttu säilyy?
Jos luumutorttua jää yli, voit tietenkin säästää loput myöhemmin nautittavaksi. Viileässä säilytettynä lehtitaikinainen luumutorttu säilyy jopa kaksi päivää. Hedelmätorttua ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, mutta voit tietysti halutessasi tehdä niin. Näin se säilyy tuoreena vielä muutaman päivän, mutta jääkaapin kylmyys saattaa vaikuttaa lehtitaikinan koostumukseen.
Kuinka lämmittää luumutorttu uudelleen?
Vaikka luumutortun voi nauttia huoneenlämmössä, se on parasta nauttia lämpimänä jääkylmän creme fraichen kera, minkä vuoksi suosittelemme sen lämmittämistä uudelleen. Jos haluat lämmittää jäähtyneen tortun uudelleen, lämmitä sitä 10 minuuttia 200 °C:n uunissa. Jos olet säilyttänyt leivottua torttua pakastimessa, anna sen sulaa huoneenlämmössä enintään kolme tuntia tai yön yli jääkaapissa ja lämmitä sitä uudelleen 20 minuuttia uunissa. Jos olet pakastanut paistamattoman tortun, sitä ei tarvitse sulattaa, vaan se voidaan laittaa uuniin suoraan pakastimesta. Paistoaika voi olla jopa 20 minuuttia pidempi kuin tavallinen paistoaika. Aloita piirakan kypsyyden tarkastelu suositellun paistoajan eli 30 minuutin kuluttua, jotta näet, onko täyte kuplivaa ja kypsää.

Ainekset

Luumutorttu
Pakastettua torttutaikinalevyä sulatettuna
5
Paistonkestävää aprikoosimarmeladia tai -hilloa
1 dl
Marsipaania
100 g
Luumuja puoliksi tai neljäsosiksi leikattuina
350 g
Ruokosokeria
2 rkl
Puolitettuja, kuorittuja manteleita
50 g
Tarjoiluun
Arla® Lempi Fraîche kermaa 15%
1 prk
Lisää herkullisia ideoita

Maalaismainen luumutorttu lehtitaikinaan

Mikään ei ole niin ihanaa kuin nauttia uunituoreesta lämpimästä hedelmätortusta ja lorauksella kylmää crème fraichea. Tämä avonainen luumutorttu ei ole poikkeus tästä säännöstä, sillä sen herkullisen kuohkea pohja ja täyte ovat tasapainossa makean ja hapokkaan välillä. Kuuman, kylmän ja raikkaan yhdistelmä tekee herkullisen tästä tortusta, joka tuntuu melkein sulavan suussa. Mantelit tuovat pehmeään, tahmeaan luumu- ja marsipaanitäytteeseen hieman rakennetta ja tekevät siitä monipuolisemman kokemuksen.

Jos etsit toista maalaismaista torttua, johon maistuu yhtä ihanalta, tai kenties kotitekoista, herkullista kylmää herkkua, jota voit tarjoilla lehtitaikinaisen luumutortun kanssa. Tutustu helppoihin resepteihimme, joissa kerrotaan, miten leivotaan ranskalainen omenagalette tai miten valmistetaan vanhanajan jäätelöä lämpimän tortun lisukkeeksi.

Tutustu herkulliseen tapaan käyttää tuoreita luumuja

Helppo luumutorttureseptimme on loistava tapa käyttää tuoreita luumuja niiden sesongin aikana. Luumutorttutäytteeseen voi käyttää kaikenlaisia luumuja - mustia, punaisia tai keltaisia. Voit myös luoda oman täydellisen sekoituksen hapokkaista punaisista luumuista ja makeammista mustista tai keltaisista luumuista.

Oletko rakastumassa luumujen makuun? Tutustu resepteihimme luumuhillon valmistamiseksi tai tyylikkääseen jälkiruokaan, jossa on vaniljajäätelöä luumujen ja tattarihiutaleiden kera, kun haluat tehdä vaikutuksen ystäviin ja perheeseen.

Makeuta luumutorttusi marsipaanilla ja manteleilla

Tuoreissa luumuissa, erityisesti puutarhalajikkeissa, voi olla melko kirpeä jälkimaku, joka johtuu niiden kuoresta. Koska luumut makeutuvat kypsennettäessä, aprikoosihillon, marsipaanin ja mantelin käyttö makeuttamiseen on erinomainen tapa antaa ruokaan luonnollista makeutta.

Marsipaania makeampaa ei ole juuri mitään, ja se tuokin täytteeseen puhdasta makeutta. Puolitetut mantelit tuovat torttuun pähkinäisyyttä ja maanläheisyyttä, jotka täydentävät raikkaan hedelmäisiä luumuja, makeaa hilloa ja marsipaania ihanasti.

Lisää oma twistisi

Jos haaveilet maustetusta versiosta tästä luumutorttureseptistä, älä etsi kauempaa. Lisäämällä tortun päälle ripoteltuun sokeriin joko appelsiinin tai klementiinin kuorta ja mausteseosta, jossa on jauhettua kanelia, inkivääriä, kardemummaa ja neilikkaa, saat aromaattisen ja herkullisen kokemuksen.

Jos pidät rohkean makuisten luumujen yhdistämisestä lämpimiin mausteisiin, kokeile viiden mausteen luumutorttua. Tämä rakastettu mausteseos, joka sisältää tähtianista, neilikkaa, kiinalaista kanelia, Sichuanin pippuria ja fenkolinsiemeniä, sopii hyvin sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin, ja siinä yhdistyvät makea, karvas, hapan ja suolainen. Tässä makeassa luumutorttureseptissä mausteet tuovat herkullista monipuolisuutta ja syvyyttä.

Jos haluat vieläkin makeamman makuelämyksen, ripottele luumujen päälle hieman sokeria tai hunajaa ennen paistamista. Tämä antaa luumuille ihanan kiillon ja viimeisen ripauksen makeutta.

Vinkkejä

Yksi kotitekoisen tortun tai piirakan leipomiseen liittyvistä hankalista asioista voi olla se, mehukkaasta hedelmätäytteestä neste imeytyykin torttupohjaan. Vinkki, jolla varmistat, että täytteestä tulee rapea ja kuohkea, on se, että paistat tortun lämmitetyllä uunipellillä. Aseta pelti uuniin uunin esilämmityksen aikana ja paista luumutorttusi sitten valmiiksi kuumannetulla pellillä.

Toinen vinkki, jolla varmistat kuoren mahdollisimman hyvän kuohkeuden, on pitää taikina mahdollisimman viileänä koko valmistuksen ajan. Siksi on tärkeää muistaa antaa taikinan jäähtyä jääkaapissa vähintään 10 minuuttia sen jälkeen, kun olet työstänyt taikinan. Jäähtyminen pitää voikerrokset erillään ja antaa niiden nousta ja muuttua kuohkeiksi paistettaessa.

Jos teet tämän tortun silloin, kun luumut eivät ole sesongissa, voit käyttää pakastettuja luumuja. Kun on luumukauden aika, kuori luumut ja säilytä ne pakastimessa minicrip-pussissa tai ilmatiiviissä astiassa ja ota ne esiin, kun haluat leipoa tuoreen luumutortun.