Suklaamousse

Suklaamousse

Tutustu ranskalaiseen klassikkoon helpon suklaamousse-reseptimme avulla. Suklaa sulatetaan lämpimän kerman kanssa, yhdistetään munankeltuaisiin ja sekoitetaan kermavaahdon ja munanvalkuaisten kanssa, jolloin mousse kohoaa ja siitä tulee herkullisen pehmeää ja ilmavaa. Saattaa kuulostaa vaikealta, mutta kun noudatat reseptiä vaihe vaiheelta, onnistut klassisen ja helpon suklaamoussen valmistuksessa.

Tee näin:

Suklaamousse
  • Sulata suklaa ja 1½ dl kuohukermaa kattilassa keskilämmöllä.
  • Sekoita välillä ja pidä seosta silmällä - suklaan pitäisi juuri ja juuri päästä sulamaan kuohukerman joukkoon. Ota pannu pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hieman.
  • Sekoita munankeltuaiset suklaaseen, kunnes seos on tasaista ja yhtenäistä.
  • Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri. Vatkaa seosta noin 2 minuuttia kiinteäksi.
  • Vatkaa 2 dl kuohukermaa kevyeksi vaahdoksi.
  • Sekoita suklaaseos ja kuohukerma keskenään - lisää ensin ⅓ kermasta ja sekoita sitten loput. Toista tämä vatkatun munanvalkuaisen kanssa.
  • Asettele suklaamousse pieniin jälkiruokalaseihin ja laita jääkaappiin vähintään 3 tunniksi. Koristele suklaalastuilla tai karkeasti hienonnetulla suklaalla.
Valmis!

Suklaamousse Q&A

Vain muutamalla ainesosalla voit vaivattomasti valmistaa suklaamoussea ja tehdä vaikutuksen ruokailijoihin ranskalaisella klassikolla. Olemme koonneet listan yleisimmin kysytyistä kysymyksistä tästä suklaisesta jälkiruoasta, jotta onnistut valmistamaan herkullisen suklaamoussen. Lue alta lisää!

Mitä on suklaamousse?
Suklaamousse on herkullinen suklaalla maustettu jälkiruoka, joka valmistetaan kuohukermasta, kananmunista, sulatetusta suklaasta ja sokerista. Se on klassinen kevyt ja ilmava ranskalainen jälkiruoka, joka tunnetaan myös nimellä mousse au chocolat. Moussen kuohkean ja sileän rakenteen aikaansaamiseksi kerma vatkataan, jolloin moussen tilavuus kasvaa.
Miten tehdä suklaamoussea?
Sulata suklaa kuohukerman joukkoon keskilämmöllä välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä ennen kuin lisäät munankeltuaiset ja sekoitat tasaiseksi. Vatkaa seuraavaksi munanvalkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa, kunnes seos on kiinteää. Kumoa varovasti vatkattu kuohukerma suklaaseokseen lisäämällä sitä pikkuhiljaa. Toista prosessi munanvalkuaisvaahdon ja sokerin kanssa. Jaa lopuksi mousse pieniin jälkiruokalaseihin ja laita jääkaappiin vähintään 3 tunniksi. Koristele viimeisenä silauksena suklaalastuilla.
Voiko suklaamoussea pakastaa?
Voit pakastaa suklaamoussea jopa 2 kuukautta pakastimessa, mutta ota huomioon, että pakastaminen voi muuttaa moussen rakennetta ja tehdä siitä jäisemmän. Pakastamista varten kauho moussea annos kerrallaan pieniin pakastamiseen soveltuviin ilmatiiviisiin astioihin ja peitä ne kannella tai usealla kerroksella kelmua. Jos jälkiruokalasit ovat pakastuskelpoisia, voit myös asetella moussen laseihin, kääriä ne kelmuun ja ne ovat jo pakastimessa valmiina tarjoilua varten. Sulata mousse siirtämällä se jääkaappiin ja anna sen sulaa, kunnes se on lusikoitavaa.
Kuinka kauan suklaamousse säilyy?
Suklaamousse säilyy jääkaapissa noin 2-3 päivää, jos sitä ei ole siihen mennessä syöty kokonaan. Älä jätä moussea liian pitkäksi aikaa ulkoilmaan, varsinkaan lämpimällä säällä; se voi pilata jälkiruoan maun ja koostumuksen. Koska resepti sisältää raakoja kananmunia, moussen säilyvyysaika on suhteellisen lyhyt, ja on tärkeää säilyttää mousse jääkaapissa.
Mitä tarjoilla suklaamoussen kanssa?
Tämä yksinkertainen mutta tyylikäs jälkiruoka on täydellisen herkullinen sellaisenaan. Voit kuitenkin viedä sen uudelle tasolle lisäämällä siihen kermavaahtoa, vadelmahilloa tai tuoreita marjoja. Anna mousseen hieman rapeutta ripottelemalla päälle karkeasti hienonnettuja pähkinöitä, esimerkiksi pistaasipähkinöitä tai hasselpähkinöitä. Jos haluat makeampaa herkkua, tee karamellikastiketta ja lorauta sitä moussen päälle.
Mitä tehdä epäonnistuneen suklaamoussen kanssa?
Reseptimme on melko suoraviivainen, mutta joskus jokin voi silti mennä pieleen. Lopputuloksena voi olla juokseva mousse, joka ei jähmettynyt tai sitten liian paksu, rakeinen mousse. Korjaa juokseva mousse sulattamalla mousse vesihauteessa ja lisäämällä lisää kermaa ja munankeltuaista. Varmista, että mousse on tasaista, anna jäähtyä ja vatkaa se sitten uudelleen. Ole varovainen, sillä tämä saattaa aiheuttaa moussen erottumisen. Saat parhaan tuloksen, jos huomaat ongelman ennen kermavaahdon ja munanvalkuaisen lisäämistä. Rakeinen mousse syntyy, jos vatkaat kermaa liikaa, jolloin syntyy kokkareita ja voinen rakenne. Korjaa se lisäämällä hieman tuoretta kermaa ja vatkaamalla se varovasti moussen sekaan.
Kuinka kauan suklaamoussen jähmettyminen kestää?
Suklaamoussen tulee olla kevyttä ja ilmavaa. Oikean koostumuksen saavuttamiseksi moussen on annettava olla jääkaapissa vähintään 3 tuntia, kunnes se on kiinteää ja hieman tahmeaa. Käännä lasi tai astia, jossa mousse on, ylösalaisin; jos mousse ei valu, se on saavuttanut oikean koostumuksen. Joissakin resepteissä vaaditaan liivatetta auttamaan moussen jähmettymistä, mutta voit pärjätä hienosti ilmankin käyttämällä laadukasta suklaata, jossa on oikea kaakaovoi-pitoisuus.

Ainekset

Suklaamousse
Tummaa suklaa (n. 55 % kaakaota)
175 g
3½ dl
Munankeltuaista
3
Munanvalkuaista
3
Sokeria
1 rkl
Koristeluun
Suklaalastuja tummasta suklaasta (n. 55 % kaakaota)

Herkullinen suklaamousse tummasta suklaasta

Suklaamousse on herkullinen jälkiruoka, joka on peräisin Ranskasta, jossa se tunnetaan nimellä mousse au chocolat. Ranskalainen klassikko on maultaan ja koostumukseltaan kevyt, ja siinä on ihana suklaan maku. Mousse tarkoittaa ranskaksi vaahtoa ja viittaa moussen pieniin ilmakupliin, jotka antavat sille ilmavan ja kuohkean rakenteen. Tämä täyteläisestä tummasta suklaasta, munista, sokerista ja kuohukermasta valmistettu herkullinen jälkiruoka, joka on koristeltu kauniisti suklaalastuilla, sopii täydellisesti herkutteluun.

Jos suklaamousse-reseptimme herätti kiinnostuksesi, tutustu myös yhtä herkullisiin resepteihimme, jotka koskevat täyteläistä, voimakkaan makuista suklaavanukasta, kermaista ja pehmeää vaniljavanukasta lämpimällä kirsikkakastikkeella tai yksinkertaista italialaista panna cottaa, jonka päällä on jäädytetyistä marjoista tehtyä hedelmäcoulista.

Tee helppo suklaamousse jälkiruoaksi

Vain muutamalla ainesosalla voit helposti valmistaa kuohkean suklaamoussen jälkiruoaksi. Vaikeinta on odottaa, että se jähmettyy, jotta pääset käsiksi suussasulavaan herkkuun. Nämä tyylikkäät ja kermaiset jälkiruoat sopivat täydellisesti juhliin tai aina, kun makean himo iskee. Nauti suklaamoussea sellaisenaan tai tarjoa sen kanssa sesongissa olevia tuoreita marjoja.

Käytä korkealaatuista suklaata

Laadukas suklaa on avain onnistuneeseen suklaamousseen. Koska suklaa auttaa moussea jähmettymään ja antaa sille rakenteen, suosittelemme käyttämään runsaasti kaakaota sisältävää suklaata. Yli 45-prosenttinen tumma suklaa, jonka koostumus tuntuu suussa samettiselta ja pehmeältä ja jossa on voimakas kaakaon aromi, on hyvä valinta. Suklaamousse-reseptissämme käytämme suklaata, jonka kaakaopitoisuus on 55 %, mikä antaa juuri oikean määrän suklaata mousseen. Voit käyttää 70-prosenttista suklaata, jos haluat vähemmän makeaa, mutta syvemmän suklaista moussea.

Kokeile valkosuklaamoussea

Etkö pidä runsaista, rohkeista mauista? Käytä tumman suklaan sijasta valkosuklaata, jolloin maku on makeampi, ja siinä on kermainen, kukkainen ja hienovarainen vaniljan vivahde. Koska valkosuklaa sisältää vähemmän kaakaovoita, sen sulamispiste on matalampi eikä se sula yhtä nopeasti kuin tumma suklaa, joten anna sille hieman enemmän aikaa sulaa ennen kuin annat sen jäähtyä. Voit myös lisätä joukkoon appelsiininkuorta, joka sopii hyvin yhteen valkosuklaan maun kanssa. Tarjoile valkosuklaamousse kermavaahdon ja tuoreiden vadelmien tai muiden punaisten marjojen kanssa.

Mutta miksi tyytyä yhteen, kun voit saada molemmat? Tee sekä tumma ja valkosuklaamousse, kerrosta ne päällekkäin ja koristele tuoreilla marjoilla, ylimääräisellä kermavaahdolla ja suklaalastuilla. Nämä kaksi suklaan makua sopivat yhteen ja tasapainottavat toisiaan ihanasti.

Vinkkejä

Kaikkien suklaamoussen ainesosien lämpötilan on oltava samanlainen, jotta suklaa ei pääse jähmettymään. Anna munankeltuaisen olla huoneenlämmössä ennen kuin sekoitat ne jäähtyneeseen suklaa-voiseokseen. Varmista myös, ettet vatkaa liikaa, sillä muuten saat rakeisen ja aivan liian tiiviin moussen.

Onko mousse liian juoksevaa? Kokeile lisätä suklaata, sillä suklaan sisältämä kaakaovoi toimii sakeuttajana. Sinun on kuitenkin vatkattava mousse uudelleen, kun se on jäähtynyt. Myös munanvalkuaiset voivat korjata ongelman, mutta älä liioittele, sillä muuten suklaamousse maistuu liikaa kananmunalta. Sekoita munanvalkuaiset varovasti joukkoon ja tarkista, muuttuuko koostumus, ennen kuin lisäät lisää.

Suklaamousse säilyy jääkaapissa 2-3 päivää, joten voit helposti valmistaa sen etukäteen, antaa sen olla jääkaapissa yön yli ja tarjoilla vasta seuraavana päivänä. Näin mousse ehtii jähmettyä vieläkin paremmin ja se saa mousseille ominaisen oikean rakenteen.