Munatoti

Munatoti

30 minuuttia
Munatotin voi juoda kylmänä tai lämpimänä maun mukaan. Munatoti on maistuva juoma ympäri vuoden. Huomaa, että tämä resepti on vain aikuiseen makuun juomaan lisättävän konjakin tai rommin johdosta.
https://www.arla.fi/reseptit/munatoti/

Tee näin:

Munatoti
  • Sekoita maito ja kerma kattilassa tähtianiksen, kanelitangon ja kardemumman siementen kanssa.
  • Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet pois.
  • Lisää sekä palko että siemenet kattilaan.
  • Kiehauta munatoti sekoittaen. Anna jäähtyä 10 minuuttia.
  • Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi.
  • Kuumenna munatoti uudelleen ja poista mausteet siivilän avulla.
  • Vatkaa lämmin munatoti munaseokseen.
  • Lisää haluamasi alkoholijuoma munatotiin mukaan.
Valmis!
Valmistusvinkki

Mikäli sinua arveluttaa käyttää raakoja munankeltuaisia munatotissa, voit kokeilla myös pastöroituja munankeltuaisia. Kun lämmität munatotin uudelleen munankeltuaisten lisäämisen jälkeen, pidä lämpötilä 65°C:ssa koko ajan sekoittaen. Varo, ettei lämpötila nouse yli 70°C:seen, sillä munat alkavat hyytymään.

Munatoti Q&A

Munatoti on erityisesti joulun ja talven juoma, mutta sitä voi nauttia ympäri vuoden. Lue lisää alta!

Mistä munatoti tehdään?
Vanhanaikainen munatoti on lämmintä maitoa ja kermaa, johon on lisätty mausteita ja sekoitettu kuohkea munaseos, joka koostuu vatkatuista munankeltuaisista ja sokerista. Munatotiin lisätään usein väkeviä alkoholijuomia, kuten rommia, viskiä, konjakkia tai calvadosia. Mausteinen juoma maustetaan yleensä lämmittävillä mausteilla, kuten kanelilla, tähtianiksella, kardemummalla ja vaniljalla.
Miten munatotia tehdään?
Kiehauta maito ja kerma, lisää mausteet ja ota se pois liedeltä, jotta se voi jäähtyä. Vatkaa samalla munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi. Siivilöi mausteet pois ja kuumenna munatoti uudelleen ennen kuin sekoitat joukkoon kevyet ja ilmavat munat. Lisää suosikkialkoholi ja tarjoile runsas ja vaahtoisa juoma joko kuumana tai kylmänä.
Mitä alkoholia munatotissa käytetään?
Alkoholia sisältävä munatoti valmistetaan yleensä rommista, viskistä tai konjakista. Juoma maistuu hyvältä minkä näistä kanssa vain, joten voit käyttää suosikkiasi antaaksesi sille hieman potkua. Jos haluat juomasta lapsiystävällisen version, voit tietysti jättää alkoholin pois. Saat silti maukkaan, lämmittävän ja täyteläisen juoman, josta kaikki voivat nauttia.
Miltä munatoti maistuu?
Munatoti on makea ja kermainen juoma, joka maistuu hieman vaniljakastikkeelta. Tämä ei liene yllätys, sillä ne sisältävät monia samoja ainesosia. Toisin kuin useimmissa vaniljakastikkeissa, juoma on kuitenkin myös mausteinen, koska siihen on lisätty lämmittäviä ja aromaattisia mausteita. Jos juomaan lisätään alkoholia, munatoti saa myös hieman potkua, joka täydentää vaahtoisen kokemuksen.
Voiko munatotia pakastaa?
Kyllä, munatoti säilyy pakastimessa 4-6 kuukautta. Anna juoman jäähtyä kokonaan ennen kuin laitat sen ilmatiiviiseen astiaan. Varmista, että kannen alle jää hieman tilaa, sillä neste laajenee jäätyessään. Anna munatotin sulaa rauhassa jääkaapissa yön yli ennen tarjoilua.

Ainekset

Munatoti
3 dl
3 dl
Kanelitankoa
Kokonainen tähtianista
Kardemummansiemeniä
½ tl
Kokonainen vaniljatanko
1
Kananmunan keltuaisia
3
Sokeria
3 rkl
Konjakkia tai rommia
4 rkl
Lisää herkullisia ideoita
Dalgona-kahvi
10 minuuttia
Dalgona-kahvi
(1)

Lämmin munatoti, jossa on alkoholia

Tästä ihanasta maito- ja munapohjaisesta juomasta tunnetaan eri puolilla maailmaa erilaisia, joskin samankaltaisia muunnelmia. Maustettua juomaa, jota kutsutaan joskus myös booliksi, kun siihen lisätään alkoholia, nautitaan usein joulun aikaan.

Koska mikään ei kuitenkaan estä sinua nauttimasta sitä ympäri vuoden, sinun kannattaa kokeilla reseptiämme munatotiin, jossa on alkoholia, milloin vain haluat! Sama pätee myös muihin "joulun suosikkeihin", kuten fudgeen ja rocky roadiin, jotka ovat myös maukkaita vuoden jokaisena kuukautena.

Nauti herkullisista mausteista ja vaahtoavasta koostumuksesta.

Munatoti-reseptimme antaa sinulle herkullisen täyteläisen lämpimän juoman, joka on sekä maultaan että koostumukseltaan kermainen. Tämä kevyt ja kuohkea booli saa vaahtoavan rakenteen ja täyteläisen suutuntuman vastustamattoman herkulliseksi vatkatun munankeltuaisen ja sokerin yhdistelmästä.

Perinteinen munatotiresepti ei ole täydellinen ilman aromaattisia, lämmittäviä mausteita. Meidän versiossamme käytämme kanelia, tähtianista, kardemummaa ja vaniljaa eksoottisen, lämpimän infuusion aikaansaamiseksi, joka sopii täydellisesti miedon ja täyteläisen punssin kanssa. Käyttämällä kokonaisia siemeniä, tikkuja ja palkoja maustetun munatotin maustamiseen olemme varmistaneet maustetun munatotimme mausteisuuden, jossa on runsaasti erilaisia maanläheisiä, mausteisia ja hedelmäisiä vivahteita.

Valitse suosikkialkoholisi terästettyä munatotia varten

Kun valmistat munatotia, voit valita siihen mukaan erilaisia vaihtoehtoja, kuten viskiä, rommia tai erilaisia brandyjä, kuten konjakkia tai calvadosia. Rommilla höystetty munatoti on monien mielestä klassinen valinta, ja paras valinta on tumma rommi. Sen savuisen makea maku sopii loistavasti yhteen lämmittävien mausteiden sekoituksen kanssa, jota se auttaa tehostamaan.

Samaa voidaan sanoa viskistä, jonka makuprofiili on samalla tavalla savuinen ja makea, vaikkakaan ei yleensä yhtä makea kuin rommin. Jos haluat hedelmäisemmän lisän, valitse kultainen konjakki tai calvados.

Twistaa munatotia makusi mukaan

Voit helposti kokeilla munatotiin sisältyviä ainesosia lisäämällä tai koristelemalla sitä erilaisilla mausteilla, kuten raastetulla muskottipähkinällä, maustepippurilla tai jopa kurpitsamausteseoksella.

Munatotilla voi olla myös muita käyttötarkoituksia. Koska tämä vaahtoava juoma on pohjimmiltaan juotavaa vaniljakastiketta, voit käyttää sitä helposti jälkiruokakastikkeena. Lorauta sitä erilaisten hedelmäpiirakoiden, kuten omenatorttumme, päälle tai käytä sitä kotitekoisen jäätelön kanssa ja koe se uusilla ja jännittävillä tavoilla.

Voit myös valmistaa siitä hauskoja, aikuisten juomia sekoittamalla sitä jäätelön kanssa, jolloin luot makean ja mausteisen pirtelön, jossa on hieman potkua.