Porsaanpaisti grillissä

Porsaanpaisti grillissä

1 tunti
Tee vaikutus vieraisiisi mehukkaalla porsaanpaistilla, jossa on murea kuori ja lisukkeena raikasta, kevyttä salaattia! Järjestä kunnon kesäjuhlat tai siirrä viikonlopun perheateria ulos kauniilla säällä, sytytä grilli ja aloita ruoanlaitto. Mehukkaassa lihassa on rapea pinta, kun taas kevyt salaatti aasialaisvaikutteisella kastikkeella lisää hieman raikkautta kuumaan kesäpäivään.
https://www.arla.fi/reseptit/porsaanpaisti-grillissa/

Tee näin:

Porsaanpaisti
 • Jos käytät hiiligrilliä, täytä grilli noin 35 briketillä ja sytytä se. Levitä kuumat briketit grillin molemmille puolille. Ylä- ja alapellin on oltava auki. Aseta folioalusta keskelle.
 • Jos käytät kaasugrilliä, kytke sivuilla olevat polttimet päälle paistamaan epäsuoralla lämmöllä. Anna grillin lämmetä ja aseta sitten folioalusta keskelle.
 • Tarkista, onko porsaanpaistin kamara pistelty kauttaaltaan. Tarkista tarvittaessa terävällä veitsellä, erityisesti sivut. Varmista, ettet leikkaa lihaan asti.
 • Hiero suolaa tasaisesti paistin pinnalle. Aseta paisti ritilälle kamarapuoli ylöspäin ja sulje grillin kansi.
 • Kypsennä porsaanpaistia noin 1 tunti, kunnes sisälämpötila on n. 65°. Jos kamara ei ole rapeaa, voit grillata lihaa suoralla lämmöllä – pidä silmällä kamaraa ja pidä liha lämpimänä samalla.
 • Jos kamara alkaa olla rapeaa, käännä paisti ympäri ja kypsennä muutama minuutti suoralla lämmöllä.
Salaatti
 • Leikkaa varsi parsakaalista ja poista puumainen osa. Leikkaa varsi ohuiksi tikuiksi ja loppu parsakaali kukiksi.
 • Aseta parsakaali ja makeat herneet kulhoon ja kaada kiehuvaa vettä niiden päälle.
 • Anna liota noin 1 minuutti, kaada ne sitten siivilään ja kaada kylmää vettä niiden päälle. Halkaise makeat herneet.
 • Sekoita limemehu, hunaja, soijakastike, kalakastike, inkivääri, seesamiöljy ja suola kulhossa.
 • Lisää parsakaali, makeat herneet, luumut ja sipuli kastikkeeseen ja anna sen vetäytyä työtasolla noin 15 minuuttia.
 • Lisää joukkoon salaatinlehdet ja korianteri juuri ennen tarjoilua.
Tarjoiluun
 • Leikkaa porsaanpaisti viipaleiksi ja asettele lautaselle salaatin, kreikkalaisen jogurtin ja lämpimän naanleivän kanssa.
Valmis!

Kysymyksiä grillatusta porsaanpaistista

Klassinen grillattu porsaanpaisti on täydellinen kesäateria koko perheelle. Jos haluat lisätietoja siitä, käy läpi vastauksemme sitä koskeviin useimmin kysyttyihin kysymyksiin!

Kuinka porsaanpaisti grillataan?
Kuumenna grilli, esimerkiksi pallogrilli tai kaasugrilli. Pistele porsaanpaistin kamaraan viiltoja leikkaamatta kuitenkaan lihaan asti. Hiero suolaa viiltoihin ja kamaraan ja aseta paisti ritilälle kamarapuoli ylöspäin. Kypsennä noin 1 tunti ja tarkista, onko sisälämpötila 65 °C. Jos kamara ei ole vielä rapeaa, leikkaa se pois paistista ja grillaa se suoraan pitäen liha lämpimänä sivussa. Voit myös grillata lihaa kamarapuoli alaspäin saadaksesi lisää rapeutta sen sijaan, että leikkaat sen pois.
Mikä on sopiva lämpötila porsaanpaistin grillaamiseen?
Yritä yleensä kypsentää porsaanpaisti 220 °C:n lämpötilassa normaaleja kypsennysaikoja noudattaen. Tavoitteena on 110–120 °C:n lämpötila, jotta porsaanpaisti kypsyy hitaasti. Tämä alhaisempi lämpötila saa lihan kollageenin hajoamaan hitaasti, mikä saa aikaan pehmeämmän ja maukkaamman paistin. Paistin sisälämpötilan tulisi olla noin 65 °C täydellisen pehmeän ja suussa sulavan mehukkaan sisäosan saavuttamiseksi.
Mitä grillatun porsaanpaistin kanssa tarjoillaan?
Tarjoile grillattu porsaanpaisti sellaisen kevyen ja raikkaan lisukkeen kanssa, joka maistuu herkulliselta, mutta ei vie liikaa huomiota paistilta. Suosittelemme virkistävää maukasta vihreää salaattia, joka sisältää sekä makeita että suolaisia hedelmiä ja vihanneksia yhdistettynä täyteläisiin makuihin. Voit tarjoilla sitä myös grillattujen vihannesten, valkosipulileivän, paahdettujen perunoiden, perunasalaatin tai vastaavan kanssa.
Mikä lihan osa sopii parhaiten porsaanpaistin grillaamiseen?
Vaikka on mahdollista käyttää porsaanlapaa grillattuun porsaanpaistiin, suosittelemme etsimään ulkofileetä tai vatsaa. Nämä lihan osat sisältävät enemmän rasvaa ja paksumman nahan. Mutta miksi se on tärkeää? Koska haluat parhaan kamaran, ja paras kamara syntyy rasvan ja nahan yhdistelmästä.

Ainekset

Porsaanpaisti grillissä
Porsaanpaisti (n. 2 kg)
1
Suolaa
1 tl
Salaatti
Parsakaali
700 g
Makeita herneitä
200 g
Kiehuvaa vettä
2 l
Vastapuristettua limettimehua
3 rkl
Akaasiahunajaa
3 rkl
Soijakastiketta
3 rkl
Thaimaalaista kalakastiketta
1½ rkl
Hienoksi raastettua inkivääriä
1½ rkl
Seesamiöljyä
1½ rkl
Suolaa
1 tl
Luumuja lohkoina (n. 300 g)
8
Hienonnettua punasipuli (n. 100 g)
2
Paahdettuja, suolattuja cashewpähkinöitä
100 g
Huuhdeltuja salaatinlehtiä
100 g
Korianteria
4 dl
Tarjoiluun
6 dl
Naan-leipää (n. 500 g)
4
Lisää herkullisia ideoita
Helpot porsaankyljykset
20 minuuttia
Helpot porsaankyljykset
(14)

Järjestä täydelliset kesäjuhlat - tarjoilee porsaanpaistia ja kevyttä salaattia

Lämmin aurinko, ystävät ja perhe nauravat ja grillin tutut savuiset tuoksut täyttävät ilman – sitä me kaikki haluamme, kun järjestämme täydelliset kesäjuhlat. Grillattu porsaanpaisti, joka tarjoillaan salaatin kanssa, tekee vaikutuksen kaikkiin paitsi herkullisen makunsa mutta myös kauniin ulkonäkönsä ansiosta.

Liha on täynnä vastustamattomia makuja. Tasapainoa tuo kevyt salaatti, jossa on upeita vihanneksia, makeita luumuja ja suolattuja cashewpähkinöitä, sekoitettuna kastikkeeseen, jossa on aasialaisen keittiön makuja. Tämä antaa aterialle aasialaisvaikutteisen twistin, joka sopii täydellisesti kuumaan kesäpäivään. Tarjoile kermaisen jogurtin ja naanleivän kanssa saadaksesi raikkaan, aasialaisen vivahteen!

Valmista klassinen kuorrutettu porsaanpaisti grillissä

Jokaisen tulisi kokea klassisen grillatun porsaanpaistin herkullinen maku. Kun liha on kypsennetty, sianlihan alla oleva rasvakerros sulaa valellen lihaa. Näin liha säilyttää kosteutensa ja mehevöityy. Lämpö avaa myös lihan luonnolliset sokerit, jolloin ne karamellisoituvat ja tuovat esiin miedon makeuden. Ruoanlaitto grillissä lisää sianlihaan savuisia aromeja antaen lihalle kauniin, hiiltyneen ulkopinnan.

Ja kun grilli on kerran sytytetty, miksi et tekisi samalla muutamia ylimääräisiä lisukkeita salaatin kanssa? Kokeile makeaa ja maukasta grillattua persikkasalaattia tai klassista grillattua maissintähkää, ja tarjoile lisäksi aasialaisia makuja täydentävää kermaista tahinikastiketta, joka sopii täydellisesti luumujen, aasialaisten kastikkeiden ja lihan makeuden kanssa.

Mehukas liha ja rapea kamara

Maku merkitsee paljon grillatun porsaanpaistin valmistuksessa – mutta niin merkitsee myös rakenne. Haluat ruokia, joilla on toisiaan täydentäviä koostumuksia, jotka ovat pehmeitä ja rapeita sekä antavat parhaan suutuntuman. Mehukas liha ja rapea kamara tarjoavat juuri tämän! Liha säilyttää kosteutensa, jolloin jokainen suupala on mehukas, pehmeä ja suolainen – kuten sen pitääkin olla. Ja kun sianliha sulaa hitaasti suussa, rapea kamara viimeistelee koko ruokailukokemuksen rapeudellaan.

Lisää oma twistisi

Jos haluat kokeilla hieman erilaista grillattua porsaanpaistia, kiinnitä huomiota mausteisiin. Me kaikki rakastamme suolaista, rapeaa kamaraa, mutta joskus uusien asioiden kokeileminen voi olla upea kokemus. Käytä siis suolan lisäksi mausteita, kuten savustettua paprikaa, chilijauhetta tai cayennepippuria, jotta liha saa hieman tulisuutta kamaran rapeudesta tinkimättä. Yrttien ja valkosipulin sekoitus voi myös toimia loistavana maustesekoituksena, mikä antaa lihalle raikkautta. Nämä mausteet kannattaa lisätä kypsennysajan puolivälissä, koska jotkut yrtit ja mausteet saattavat palaa korkeassa lämmössä.

Voit myös kuorruttaa lihan hunajan, soijakastikkeen ja sinapin yhdistelmällä. Tämä antaa myös kamaralle makeamman ja suolaisemman vivahteen, koska tämä makea mausteseos kattaa sekä lihan että kamaran.

Vinkkejä

Jos sinulla on aikaa, anna paistin levätä. 10–15 minuuttia riittää minimoimaan höyryn, joka saattaa pehmentää kamaraa. Peitä löysästi foliolla jättäen sivut auki, jotta höyry pääsee ulos, ja varmista, että se ei kosketa kamaraa. 10–15 minuuttia riittää, jotta nesteet jakautuvat uudelleen pehmentämättä kuorta. Näin jokainen viipale on varmasti herkullisen mehukas ja uskomattoman maukas.

Toinen tapa varmistaa, että grillattu porsaanpaisti saavuttaa täydellisen mureuden ja mehukkuuden, on valella lihaa jatkuvasti kastikkeella. Valelukastike koostuu yleensä etikasta ja mausteista, jotka antavat lihalle miedon, mutta täydentävän kirpeän ja happaman maun. Se auttaa pitämään lihan moitteettoman kosteana ja antaa samalla uusia makusyvyyksiä. Muista kuitenkin, että grillatun porsaanpaistin kypsennysaika voi pidentyä, jos avaat grillin usein lihan valelemiseksi.