Tahinikastike

Tahinikastike

10 minuuttia
Kun sää lämpenee, monet ihmiset alkavat kaivata kevyempiä, tuoreempia ruokia, jotka sopivat täydellisesti kesään. Yksi helppo tapa lisätä makua kevyisiin aterioihin on tehdä kotitekoinen jogurtti-tahinikastike. Yhdistämällä miedon jogurtin ja maukkaan seesamitahnan voit luoda herkullisen ja virkistävän kastikkeen muutamassa minuutissa. Rikkaan makunsa ja kermaisen koostumuksensa ansiosta tästä tahinikastikkeesta tulee varmasti kesäisen reseptivalikoimasi hitti.
https://www.arla.fi/reseptit/tahinikastike/

Tee näin:

Tahinikastike
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään. Peitä astia esimerkiksi tuorekelmulla ja jäähdytä kastike jääkaapissa.
  • Koristele halutessasi paahdetuilla seesaminsiemenillä ja persiljalla ennen kastikkeen tarjoilua.
Valmis!

Kysymyksiä tahinikastikkeesta

Yksinkertainen tahinikastike on herkullinen kesäkastike, jota voi käyttää piknik- tai grilliruokien kanssa. Lue alta lisää vastauksistamme useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Kuinka tahinikastike tehdään?
Tahinikastike on uskomattoman helppo valmistaa. Sekoita mieto jogurtti murskattuun valkosipuliin, cayennepippuriin, vastapuristettuun sitruunamehuun ja seesamitahnaan. Mausta suolalla ja pippurilla ennen tahinidipin peittämistä ja laittamista jääkaappiin, jotta maut sekoittuvat. Jos haluat tehdä vaikutuksen grillivieraisiin, voit koristella dipin paahdetuilla seesaminsiemenillä ja sileälehtisellä persiljalla. Ensimmäinen parantaa makuja, kun taas jälkimmäinen antaa raikkautta kastikkeen täyteläisyyden tasapainottamiseksi.
Mitä tahini on?
Tahini on jauhetuista seesaminsiemenistä valmistettu tahna. Se on ollut suosittu monissa Lähi-idän ja Välimeren keittiöissä vuosisatojen ajan, ja siitä on tullut yhä suositumpi muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa viime vuosina. Seesaminsiemenet paahdetaan ja jauhetaan sitten pienen öljymäärän kanssa sileän ja kermaisen koostumuksen luomiseksi. Sitä käytetään yleisesti suosituissa dipeissä, kuten hummuksessa ja baba ghanoushissa, sekä erilaisissa kastikkeissa ja marinadeissa. Suosittu raaka-aine on varsin monipuolinen ja sitä käytetään sekä makeissa että suolaisissa ruoissa.
Miltä tahini maistuu?
Tahinissa on rikas ja pähkinäinen maku, joka on peräisin sen valmistuksessa käytetyistä paahdetuista seesaminsiemenistä. Maku on hieman karvas, ja siinä on hienovaraista makeutta, joka voi vaihdella tuotemerkin ja laadun mukaan. Tahinissa on ainutlaatuinen maku, jota voidaan kuvata maanläheiseksi, hieman savuiseksi ja miellyttävän pähkinäiseksi rakenteen ollessa kermainen ja sileä. Kaiken kaikkiaan sillä on erottuva ja monimutkainen maku, joka tekee siitä monipuolisen ainesosan monissa erityyppisissä ruoissa.
Voiko tahinikastiketta pakastaa?
Kyllä, kermaisen tahinikastikkeen voi pakastaa 1–3 kuukaudeksi. Rakenne voi kuitenkin muuttua hieman, kun se sulatetaan, ja se voi erottua tai muuttua rakeiseksi. Tämän estämiseksi on parasta säilyttää tahinikastike ilmatiiviissä astiassa ja sekoittaa hyvin ennen pakastamista, jotta ainesosat jakautuvat tasaisesti. Kun olet valmis käyttämään kastiketta, anna sen sulaa jääkaapissa yön yli ja sekoita sitten hyvin ennen tarjoilua. Muista, että pakastetulla tahinidipillä ei välttämättä ole samaa rakennetta ja makua kuin juuri valmistetulla, joten voi olla parasta pakastaa se vain, jos sinulla on suuri erä, jota et voi käyttää viikon kuluessa.

Ainekset

Tahinikastike
Arla Ingman Luonnonjogurttia
2½ dl
Valkosipulinkynsi murskattuna
1
Cayennepippuri
½ tl
Tuorepuristettua sitruunamehua
1 rkl
Tahinitahnaa
½ dl
Suolaa
½ tl
Mustapippuria
¼ tl
Tarjoiluun
Paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl
Persiljaa
Lisää herkullisia ideoita

Maista yksinkertaista ja maukasta tahinikastiketta

Tahinidippi on täyteläinen, kermainen ja herkullinen. Muutamalla laadukkaalla ainesosalla voit tehdä herkullisen kastikkeen muutamassa minuutissa. Jogurttipohja takaa samettisen tekstuurin ja upean suutuntuman. Se antaa myös hienovaraisen kirpeyden, joka tekee kastikkeesta kevyen ja virkistävän, vaikka yleinen makuprofiili on täyteläinen ja voimakas.

Valkosipulinen jogurttikastike täynnä makua

Tahinikastikkeen intensiteetti tulee tärkeimmästä ainesosasta, tahinista, joka on paahdetuista seesaminsiemenistä valmistettu tahna, joka on jauhettu ja sekoitettu öljyyn sileän koostumuksen varmistamiseksi. Maku on pähkinäinen, maanläheinen ja täyteläinen. Siinä on paljon syvyyttä ja hieman karvautta. Hapanta sitruunamehua lisätään tuomaan tuoreutta, tasapainottamaan karvautta ja heijastamaan kirpeän jogurtin raikkautta.

Cayennepippuri tuo tahinijogurttiin hieman lämpöä ja savuisuutta, kun taas murskattu valkosipuli lisää pistävän ja suolaisen vivahteen, joka korostaa muita makuja. Kaikki nämä ainesosat yhdessä luovat maukkaan ja herkullisen kastikkeen, joka tuo ihanaa suolaisuutta moneen eri ruokaan.

Käytä sitä salaatinkastikkeena tai dippinä falafeleille tai vihanneksille

Tämä pähkinäinen ja maanläheinen kastike on varsin monipuolinen ja sitä voidaan käyttää monin eri tavoin. Viimeistele esimerkiksi kevyt lisukesalaatti tahinikastikkeella tai käytä sitä täyttävämpien kesäsalaattien, kuten avokadosalaatin tai kaalisalaatin kanssa, joihin se sopii hyvin rohkeaksi lisäykseksi.

Toinen suosittu vaihtoehto on käyttää tahinikastiketta dippinä falafeleille, rapeille vihannestikuille, kekseille tai perunalastuille. Se sopii myös erinomaisesti grillattujen vihannesten päälle tai grillatun lihan, kuten pihvien, kanan tai lammasvartaiden kanssa. Voit myös kastaa leipäpaloja kermaiseen tahinilla maustettuun salaattikastikkeeseen. Tai käytä sitä maustamaan kesäklassikkoa, kuten tikkuleipää samalla kun nautit cayennepippurin ja nuotion lämmöstä.

Muuntele sitä mieltymystesi mukaan

Klassisen seesamitahinikastikkeen maulla on helppo leikkiä lisäämättä uusia ainesosia. Käytä esimerkiksi enemmän sitruunamehua kirpeämmän maun saamiseksi tai enemmän valkosipulia saadaksesi aikaan valkosipulisemman tahinikastikkeen. Jos haluat tasapainottaa näitä happamia ja aromaattisia ainesosia, voit lisätä hunajaa tai vaahterasiirappia seokseen saadaksesi lisää makeutta.

Voit myös lisätä muita mausteita luodaksesi monimutkaisemman makuprofiilin. Joitakin suosittuja vaihtoehtoja ovat syvyyttä parantava kumina, savuinen paprika, sitrusmainen korianteri ja tulinen chilijauhe. Lisää pieni määrä maustetta, maista ja säädä tarvittaessa. Hienonnettujen tuoreiden yrttien, kuten pippurisen persiljan, raikkaan korianterin tai virkistävän tillin lisääminen on toinen tapa lisätä tuoretta ja eloisaa makua. Kokeile erilaisia muunnelmia löytääksesi sinulle parhaan tahinikastikkeen.

Vinkkejä

Tahini voi olla melko paksua, joten saatat joutua lisäämään vettä halutun koostumuksen saavuttamiseksi. Aloita lisäämällä pieni määrä vettä ja lisää sitten vähitellen, kunnes saavutat haluamasi koostumuksen.

Ainesosat kannattaa sekoittaa keskenään tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Niiden vatkaaminen käsin voi viedä aikaa ja on vaivalloista, eikä tahinikastikkeesta välttämättä tule niin sileää ja kermaista kuin haluat.