Opas: kesäkauden suosikkiruoat

Opas: kesäkauden suosikkiruoat Opas: kesäkauden suosikkiruoat

Kesällä luonto todellakin hemmottelee meitä valtavalla määrällä hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, jotka ovat parhaimmillaan. Nyt kannattaa siis testata kaikki ne kesäruokareseptit, joita olet halunnut kokeilla. Käytä niihin kauden maukasta satoa.

Kesä luo puitteet hauskoihin keittiöpuuhiin. Leikittele tuoreilla, värikkäillä ainesosilla – kesähedelmien mehukkaasta makeudesta kesävihannesten maanläheiseen raikkauteen. Kauden sato on täpötäynnä upeita aineksia, joten valmistaudu monipuolisiin kulinaarisiin seikkailuihin. Tartu tilaisuuteen ja päästä luovuutesi valloilleen. Oppaamme avulla saat upeista kesäruoista kaiken irti.

Tervetuloa kesä – nauti kauden mauista

Kesä on jo ovella, ja on aika tutustua upeisiin kesäruokaideoihin. Kesäkauden ruokien raikkaissa ja voimakkaissa mauissa, monipuolisissa koostumuksissa ja sateenkaaren väreissä on sitä jotain. Kesäruoat ilahduttavat lautasella. Aurinkoisen päivän lounaalla voi tarjoilla virkistävää vesimelonisalaattia, koko perheen grilliaterialle sopii grillattu maissintähkä, ja illallisen kruunaa makea mansikkatartaletti. Juhlista kesäkautta täydentämällä aterioita näillä tuoreilla ja maukkailla hedelmillä ja vihanneksilla. Ruoka maistuu paremmalta, kun se nautitaan kesäauringon alla.

Grillattu maissi

Grillattu maissi

Kesäruoista puhuttaessa ei pidä unohtaa jälkiruokia ja pastaa. Meistä ne maistuvat ympäri vuoden, ja kesällä niitä voi höystää kauden mauilla. Tutustu siis kesäisiin jälkiruokiimme ja kesäisiin pastaresepteihimme.

Tutustu kesäkauden tuoreisiin hedelmiin ja vihanneksiin

Kesän satokausi on pullollaan erilaisia hedelmiä ja vihanneksia. Kesäisten hedelmien ja vihannesten valikoima kutsuu makujen ja koostumusten maailmaan. Näistä herkuista voi valmistaa monenlaista maistuvaa. Nauti ne tuoreeltaan kypsentämättöminä tai loihdi niistä herkullisia ruokia ja kesäherkkuja – mahdollisuudet ovat todellakin rajattomat!

Kesän ruokalista

Nauti kesäkauden monista herkuista ja tutustu esittelemäämme hedelmien ja vihannesten ykköskaartiin. Kun saatavana on monenlaisia makeita, mehukkaita hedelmiä ja tuoreita vihanneksia, on hauska nähdä, mitä kaikkea kauden sadosta valmistuukaan ruokapöytään.

*Kesän hedelmät ja marjat *

1. Mansikat

Makeutta uhkuvat, pulleat, mehukkaat mansikat ovat kypsiä poimittavaksi. Ne kutsuvat ruoanlaittoon ja leivontahetkiin – valmistamaan kaikkea salaateista jälkiruokiin ja lisäämään ytyä erilaisiin kesäruokiin.

2. Mustikat

Miedot mutta mukavan kirpeät mustikat pursuavat makua. Niillä lisäät jännittävän vivahteen kulinaarisiin seikkailuihisi, ja mustikoiden upea väri ja monipuolisuus ilahduttavat ruokalajissa kuin ruokalajissa. Voit myös herkutella niillä sellaisenaan – aurinkoisen iltapäivän maukkaana välipalana.

3. Vadelmat

Näyttävät, rubiininpunaiset vadelmat tuovat ruokaan kirpeyttä. Siksi ne ovatkin loistavia yllätysherkkuja kesäruokapöytään. Nauti hapokkaana välipalana tai koristele jälkiruoat näillä herkkumarjoilla.

4. Vesimeloni

Vesimeloni on kesäruokien tuttu suursuosikki, jossa makeus ja täyteläisyys kulkevat käsi kädessä. Pidä hetken tauko auringosta ja kuumuudesta virkistävän vesimelonin äärellä. Se on kesäherkkujen itseoikeutettu symboli.

5. Persikat

Persikoissa on samettisen kuoren alla makeaa, mehevää hedelmälihaa. Ne maistuvat kesältä. Nämä ihanan makeat, aurinkoiset ihmeet sopivat yhtä hyvin makeisiin jälkiruokiin kuin grillattavaksi suolaista ja makeaa yhdistävään salaattiin.

6. Raparperi

Raparperi on rakastettu kesäkauden klassikko, jonka hapokas maku ja makea vivahde ovat täydellisessä tasapainossa. Raparperi luokitellaan vihannekseksi, mutta se ansaitsee silti paikkansa kesähedelmien sarjassa hapokkaan makunsa ansiosta. Hapokas ja rapea raparperi sopii monien makeiden piirakoiden ja jälkiruokien vakiotuotteeksi, ja sen kauniin punaiset varret tuovat väriä ruokaan kuin ruokaan.

Kesän vihannekset

1. Paprikat

Paprikat hurmaavat rapeudellaan ja makeudellaan. Se on todellinen kesäherkku, jota voi lisätä salaatteihin tai paahtaa grillissä. Kokeile erilaisia makuelämyksiä erityyppisillä paprikoilla: keltaisella, vihreällä ja punaisella.

2. Parsa

Parsa on parhaimmillaan alkukesästä. Sen hennon rapea, maanläheinen maku sopii ruokapöytään täydellisesti. Parsa on kesäruokien viehätysvoimaisimpia kasviksia, ja siitä voi valmistaa loputtomasti erilaisia virkistäviä aterioita. Kokeile esimerkiksi grillata tai höyryttää parsaa tai tarjoilla sitä sellaisenaan.

3. Varhaisperunat

Varhaisperunat kuuluvat suosittujen kesävihannesten kärkikaartiin. Niiden maanläheinen maku ja täyteläinen rakenne sulautuvat moniin ruokiin niin paahdettuna, keitettynä kuin grillattunakin.

4. Maissintähkä

Kesäruokien perusvihanneksiin kuuluu myös maissi. Makeista ja mehukkaista maissintähkistä saa erityisen herkullisia grillattuna tai keitettynä. Kruunaa sivelemällä niiden pintaan runsaasti voita ja sirottelemalla suolaa tai muita mausteita.

5. Pinaatti

Pinaatti on kesävihannesten mestari, joka tunnetaan pehmeästä rakenteestaan ja hieman makeasta maustaan. Se sopii täydellisesti salaatteihin tai ryöpättynä pastaruokiin, ja se lisää ruokaan tunnistettavaa mutta hienovaraista makua ja kaunista väriä.

6. Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa on monipuolinen kesän perusvihannes, jota voi grillata, täyttää tai leikata kierteelle. Se on monipuolisten, muunneltavien kesäruokien aatelia, ja se lisää kesäjuhlien herkkuateriaan kulinaarista seikkailumieltä.

Kokkaa herkullisilla kesävihanneksilla

Olemme nostaneet kesäkauden sadon esittelyymme vain muutamia esimerkkejä kesävihanneksista, joilla saat aterioihisi aurinkoisen päivän loistoa. Jos haluat perehtyä muihin kesäruokiin, tutustu kesäisiin salaattiresepteihimme, joissa käytetään kesäkauden suosikkivihanneksiasi.

Seuraavassa kerromme muutamista kesän suosikkivihanneksistamme, joita käytetään suosituissa kesäherkkujen resepteissä. Lue lisää ja ammenna ideoita!

Perunasalaatti

Perunasalaatti on todellinen klassikko ja varsinaista lohturuokaa. Siksi se on kesäruokien ikisuosikki. Tämä versio perustuu pehmeisiin varhaisperunoihin, rapeisiin retiiseihin ja makeisiin herneisiin. Jokainen suupala juhlistaa kesäkauden monipuolisia makuja ja koostumuksia. Niitä täydentävät virkistävän rapea ja tulinen retiisi sekä perunoiden pehmeys ja täyteläisyys.

Ainesosiin sekoitetaan kastike, joka valmistetaan täyteläisestä crème fraichesta, kirpeästä sinapista, raikkaasta sitruunamehusta, maukkaasta ruohosipulista ja tillistä. Ripauksella suolaa ja pippuria maustettu salaatti on valmis keräämään pisteet seuraavan yhteisen hetken keskipisteenä.

Pekoniin kääritty parsa

Kuvittele mielessäsi rapea parsa, joka on kääritty savunmakuiseen, suolaiseen pekoniin ja grillattu täydelliseksi. Se suorastaan huokuu kesäisyyttä ja lisää maukkaan yllätysmomentin takapihan grilli-iltaan. Kun grillaat näitä pekoniin käärittyjä kaunottaria vain pari minuuttia, parsan koostumus säilyy sopivana ja muodostaa mukavan kontrastin rapealle pekonille.

Pekoniin kääritty parsa

Pekoniin kääritty parsa

Lisukkeeksi valmistettava juustodippi täydentää annoksen. Se valmistetaan täyteläisestä kreikkalaisesta jugurtista, murennetusta salaattijuustosta ja ripauksesta pippuria. Dippi on kirpeän täyteläinen lisuke, jota kukaan ei voi vastustaa. Nämä pekoniin käärityt parsat huokuvat todellista kesätunnelmaa. Yksinkertaisesta kesäruoasta tulee päivän huippuhetki.

Grillatut maissintähkät

Harva asia yhdistetään kesään yhtä helposti kuin grillatut maissintähkät. Ne ovat grilliaterian eittämättömiä lisukkeita, sillä makeat ja mehukkaat maissit tarjoavat makujen ilotulitusta. Lisäsimme ruokaan tulista potkua tarjoilemalla maissien päällä chilivoita. Chilivoi on täynnä ihania makuja. Mukana on limetin kirpeää mehua ja kuorta, aromiyrttejä, aavistus suolaa sekä tuoretta, silputtua chiliä. Kokonaisuuden kruunaa ripaus murennettua salaattijuustoa, joka antaa kermaisen täyteläistä makua ja tasapainottaa tulisuutta.

Pimientos de Padrón eli Padrón-paprikat

Pimientos de Padrón on suosittu espanjalainen tapasherkku, joka tuo makua yhteisiin hetkiin. Näitä vihreitä pikkupaprikoita paistetaan pannulla, kunnes niiden pintaan tulee tummia laikkuja. Ripottele niiden päälle täyteläistä, hedelmäistä oliiviöljyä ja sormisuolaa.

Pimientos de Padrón eli Padrón-paprikat

Pimientos de Padrón eli Padrón-paprikat

Paprikat maistuvat miedolta, mutta siellä täällä tulee vastaan tulisuutta. Tämä hauska yllätys lisää paprikoiden vetovoimaa. Paprikoiden koostumus on ilmiömäinen, sillä niiden kuori muuttuu pannulla paistettaessa hieman rapeaksi ja sisäpuolet pysyvät mehukkaina ja pehmeinä.

Herkuttele kaikilla virkistävillä kesäkauden hedelmillä

Kesäisten ruokien esittelystämme näkee, että kesähedelmistä löytyy ruhtinaallisesti eri makuja ja koostumuksia. Valitsetpa sitten makeita tai hapokkaita, mehukkaita ja värikkäitä marjoja tai makeita ja kypsiä hedelmiä, käsissäsi on kaikki tarvittava kesäruokiin, kuten salaatteihin ja jälkiruokiin.

Näiden kesäruokien klassikoiden monipuolisuus saattaa yllättää. Kesähedelmät kutkuttavat makuhermoja. Niitä voi lisätä suolaisiin ruokiin, käyttää makeiden jälkiruokien valmistamisessa tai nauttia sellaisenaan virkistävinä välipaloina.

Mansikkasalaatti

Tässä salaatissa kypsät, makeat mansikat ovat pääosassa, ja ne yhdistetään grillattuun punasipuliin ja vihreään parsaan syventämään makua. Tämä hurmaava mansikkasalaatti on täydellinen kesäruoka, joka pursuaa kesäkauden herkullista makua.

Mansikkasalaatti

Mansikkasalaatti

Mansikoita lisätään salaattiin, ja ne ovat ilo silmälle myös kastikkeessa. Mansikoista, kirpeistä aurinkokuivatuista tomaateista ja balsamiviinietikasta syntyy tehosekoittimella maukas ja toimiva kastike. Mansikkasalaatti viimeistellään murennetulla salaattijuustolla, joka tuo suolaista ja täyteläistä kontrastia muihin ainesosiin.

Vesimelonisalaatti

Tämä vesimelonisalaatti valmistuu erittäin nopeasti. Virkistävä kesäinen maku on täynnä kesän suosikkihedelmien kuningatarta. Makeiden ja mehukkaiden vesimelonikuutioiden ja täyteläisten salaattijuustokuutioiden erilaiset koostumukset muodostavat hurmaavan kontrastin, joista kumpikin täydentää toisiaan.

Salaattiin ripotellaan kotitekoista balsamicosiirappia, joka antaa makeaa ja kirpeää syvyyttä virkistävään vesimeloniin. Entä viimeistely? Ripottele paahdettuja kurpitsansiemeniä tuomaan rapeutta ja koristele tuoreilla mintunlehdillä. Näin jokainen suupala on kuin virkistävä pakomatka auringon paahteelta.

Mansikkatartaletit

Kuka voisi vastustaa makeaa herkkua, jonka kohokohtana on kesämarjojen suosikkeja eli mansikoita? Nämä mansikkatartaletit on helppo napata mukaan hemmotteluhetkiin. Ne sopivat kesäpiknikin evääksi tai makeaksi herkuksi yllätysvieraille. Kostea, maukas pohja valmistetaan makeasta marsipaanista ja kirpeästä, raastetusta sitruunan kuoresta.

Mansikkatartaletit

Mansikkatartaletit

Tartaletit koristellaan makealla, samettisella vaniljakermavaahdolla, johon sitruunamehu tuo lempeää kirpeyttä mansikoiden seuraksi. Leivokset kruunataan reilulla määrällä mansikkaviipaleita, jotka tuovat jokaiseen suupalaan mehukasta makua. Pinnalle ripotellaan suklaalastuja ja pistaasia.

Raparpericrumble

Kuvittele haukkaavasi rapeaa, ihanasti voilta maistuvaa täytettä, jonka alta löytyy makeaa ja hapokasta raparperikompottia. Tätä hurmaa voit odottaa maistellessasi raparpericrumblea, joka on makeampien kesäruokiemme täydellinen jälkiruoka.

Tämä hedelmäinen crumble on yhtä raparperin juhlaa. Makea, murutäyte tasapainottaa kirpeää raparperikompottia. Pinnalle lisätään runsaasti vaniljakermavaahtoa ennen tarjoilua. Tämä vastustamaton herkku saa sinut odottamaan jälkiruoka-aikaa koko päivän.

Raparpericrumble

Raparpericrumble

Valmista ruokaa ulkona ja hyödynnä kauden sato

Yksi kesäkauden ehdottomista valteista on se, että ruokaa voi valmistaa ulkona. Eikä olennaisinta ole upeasta säästä nauttiminen – vaikka sekin toki kuuluu elämykseen. Tärkeintä ovat kaikki jäljittelemättömät maut ja koostumukset, joita saadaan aikaan vain grillaamalla tai valmistamalla kesäruokia nuotiolla.

Ruoanlaitto ja ruokailu ulkona on mielenkiintoinen ja hauska tapa ottaa kaikki irti aurinkoisista päivistä. Kokeile vaikkapa vihannesten grillaamista savuaromein höystetyiksi lisukkeiksi tai tikkuleivän valmistusta nuotiolla.

Haluatko tutustua muihin kesäruokiin? Tutustu kesäisten grilliruokien resepteihimme, suosituimpiin grilliaterioihin ja parhaisiin nuotioruokiin. Jos etsit piknikideoita, tutustu piknikruokiimme tai piknikherkkuihin ja sormiruokiin.

Kesäruoat grillissä tai nuotiolla

Kesäruokien ehdottomia ykkösiä ovat grillissä tai loimuavalla nuotiolla valmistetut ruoat. Tuo savuinen, aavistuksen hiiltynyt maku, lämpimässä ilmassa leijuva tuoksu – ulkona valmistettu ruoka on kertakaikkisen herkullista ja mahdotonta vastustaa.

Kuvittele mehukkaita lihavartaita, jotka on maustettu makusi mukaan suosikkiyrteilläsi ja lempimausteillasi. Tai kuvittele, että haukkaat tikkuleipää, joka on kypsynyt juuri nuotion lämmössä. Palaat takaisin lapsuuden suloisiin, huolettomiin nuotiohetkiin.

Maailmassa on loputtomasti kesäisiä grilliruokaideoita, jotka odottavat testaamista. Miksipä et siis laittaisi grilliä tulille, kokoaisi ystäviäsi ja perhettäsi yhteen nuotion ympärille ja uppoutuisi kodikkaaseen ja lämpimään tunnelmaan? Tutustumalla kesäruokien herkullisiin makuihin maistat tämän lämpimän ja aurinkoisen vuodenajan parhaat puolet.

Tikkuleipä

Vaatimaton tikkuleipä on nuotioruokien klassikko kesäretkien herkkuhetkiin. Tämä hauska, herkullinen ja vuorovaikutteinen ruokalaji on sekä lasten että aikuisten mieliin.

Tikkuleipa

Tikkuleipa

Sitä varten valmistetaan yksinkertainen leipätaikina, ja varsinainen hupi alkaa, kun taikinaa kierretään varrastikkujen ympärille ja kypsennetään nuotiolla. Leivän kypsyessä ihana tuoksu täyttää ilman. Tuloksena on lämmin, kuohkea leipä, jossa on hieman rapea ulkopinta ja pehmeä, juustotäytteinen sisus.

Pujota se tikulta ja täytä grillimakkaralla, ketsupilla tai maukkaalla kastikkeella tai tarjoile tikkupullana hedelmä‑ tai marjahillolla tai ‑marmeladilla täytettynä.

Lammasvartaat

Vartaat kuuluvat suosituimpiin ulkona valmistettaviin kesäruokiin. Nämä Välimeren ja Lähi-idän keittiöstä tutut lammasvartaat nostavat ruokalajin seuraavalle tasolle. Lampaan jauhelihaan sekoitetaan erilaisia mausteita ja yrttejä, jotka antavat lihalle aromikkaan maun. Grillattaessa herkullinen maku korostuu entisestään.

Tuloksena on savumaiselta maistuva, mehukas lammasvarras, jossa on täydellisesti hiiltynyt pinta ja pehmeä, maukas sisus. Mausteet ja yrtit korostavat suussa sulavan lihan monitahoisia makukerroksia. Tarjoile vartaat tuoreen pastasalaatin kera. Tämä ateria henkii kesän lämpöä ja elinvoimaa.