Retiisi-perunasalaatti

Retiisi-perunasalaatti

Perunasalaatti on hyväksi havaittu kesäklassikko. Runsas salaatti maistuu usein hyvältä grillatun lihan kanssa. Uusista perunoista, pippurisista ja rapeista retiiseistä ja juuri kuorituista kesäherneistä valmistettu salaatti tarjoilee upean sekoituksen makuja ja rakenteita. Vielä parempaa on, että siinä on myös herkullinen kastike, joka on valmistettu kermaisesta smetanasta, ruohosipulista ja maukkaasta Dijon-sinapista. Helpon retiisi-perunasalaattireseptimme avulla voit tarjoilla houkuttelevan, väreiltään kauniin ruokalajin tuoreilla kesäyrteillä höystettynä.
https://www.arla.fi/reseptit/retiisi-perunasalaatti/

Tee näin:

Kastike
  • Sekoita creme fraiche ruohosipulin, tillin, sinapin, sitruunamehun, suolan ja pippurin kanssa.
  • Mausta maun mukaan.
Retiisi-perunasalaatti
  • Sekoita kastike keitettyjen perunoiden joukkoon.
  • Asettele retiisit ja herneet päälle ja koristele tillin oksilla ja hienonnetulla ruohosipulilla.
  • Peitä ja anna makujen sulautua yhteen vähintään 30 minuuttia jääkaapissa.
Valmis!

Kysymyksiä perunasalaatista

Jos haluat lisätietoja perunasalaateista, jatka lukemista alla, jossa olemme vastanneet joihinkin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Kuinka kotitekoinen perunasalaatti tehdään?
Aloita keittämällä uusia perunoita. Anna niiden jäähtyä, kun kuorit herneet, kuutioit retiisit ja valmistat perunasalaatin kastikkeen sekoittamalla smetanan ruohosipulin, tillin, Dijon-sinapin, sitruunamehun, suolan ja pippurin kanssa. Kuorruta perunat kastikkeella, lisää loput ainesosat ja koristele ruohosipulilla ja tillillä. Jätä peitetty astia jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi, jotta maut voivat sekoittua ja syventyä.
Mitä laittaa perunasalaattiin?
Perusperunasalaattiresepti sisältää yleensä keitettyjä perunoita ja kastiketta. Joissakin resepteissä kastikkeessa käytetään majoneesia, mutta perunasalaatti on mahdollista valmistaa ilman majoneesia käyttämällä tuoretta, kirpeää ja kermaista vaihtoehtoa, kuten creme fraishea. Hyviä vihanneksia perunasalaattiin ovat vastakuoritut herneet, retiisit, kevätsipuli, rapea parsa ja kuutioitu selleri.
Mitkä ovat parhaita perunoita perunasalaattiin?
Uudet perunat ovat parhaita perunasalaattiin. Pienet, nuoret perunat on korjattu ennen kuin ne saavuttavat kypsyyden, ja niiden pehmeä rakenne on kiinteä mutta kermainen, joten ne sopivat täydellisesti silloin, kun haluat niiden säilyttävän muotonsa. Niissä on myös mieto, hieman makea maku, joka sopii hyvin monien muiden ainesosien ja mausteiden kanssa. Sellaisenaan perunasalaatti uusista perunoista on yksi parhaista versioista, joita voit tehdä.
Mikä sopii hyvin perunasalaatin kanssa?
Kylmä perunasalaatti on klassinen lisuke grillatulle lihalle, kuten makkaroille, pihveille ja kanalle. Se sopii hyvin myös täyteläisten grilliruokien, kuten pulled porkin, ribsien ja brisketin kanssa, jotka tarvitsevat hieman raikkautta seuraukseen.  Muita hyviä tarjoiluideoita ovat rapea leipä tai vihannekset, kuten grillattu parsa ja maissintähkä, jotka tasapainottavat perunasalaatin makuja.
Kuinka kauan perunasalaatti säilyy?
Voit jättää sen huoneenlämpöön (tai pihalle) 1–2 tunniksi, mutta on parasta minimoida aika, jonka ruoka viettää jääkaapin ulkopuolella. Jos tuot sen nyyttikesteihin tai piknikille, kannattaa säilyttää sitä jäillä täytetyssä coolerissa. Tämä pidentää sen säilyvyyttä ja antaa mahdollisuuden tarjoilla sitä kylmänä tai jäähdytettynä. Tällainen tarjoilu voimistaa salaatin makuja.
Kuinka kauan perunasalaatti säilyy jääkaapissa?
Oikein säilytettynä kotitekoinen perunasalaatti retiiseillä voi säilyä jääkaapissa jopa 3–5 päivää. Säilytä se ilmatiiviissä astiassa. Varsinaisen salaatin voi tehdä etukäteen. Tämä sopii hyvin, jos valmistaudut suureen kokoontumiseen ja haluat valmistella mahdollisimman paljon etukäteen. Muista vain koristella salaatti juuri ennen tarjoilua. Kun perunasalaatissa käytetään tuoreita yrttejä, kuten ruohosipulia ja tilliä, ne voivat kuihtua ja menettää osan tuoreudestaan, jos niitä säilytetään kermaisen kastikkeen kanssa.
Voiko perunasalaattia pakastaa?
Kermainen perunasalaatti ei jäädy hyvin, minkä vuoksi emme suosittele pakastimessa. Kastike ei pärjää hyvin pakastimessa. Pikemminkin se on altis lohkeilemaan ja muuttumaan rakeiseksi jäätyessään ja sulatettaessa. Siksi on suositeltavaa tehdä ruokalaji tuoreena ja syödä tähteet muutaman päivän kuluessa.
Kuinka paljon perunasalaattia kannattaa varata per henkilö?
Suosittelemamme perunasalaatin määrä henkilöä kohden riippuu siitä, tarjoillaanko sitä lisukkeena vai pääruokana. Lisukkeena 100–150 g per henkilö pitäisi olla hyvä. Mutta pääruokana noin 400 g salaattia per henkilö on sopivampi.

Ainekset

Kastike
Arla® Lempi Fraîche 15% kermaa
500 g
Ruohosipulia hienonnettuna
1 dl
Tilliä hienonnettuna
1 dl
Dijon-sinappia
2 tl
Sitruunamehua vastapuristettuna
2 tl
Suolaa
2 tl
Vastajauhettua pippuria
Retiisi-perunasalaatti
Pieniä, uusia peruna keitettyinä ja jäähdytettyinä
1
Retiisejä leikattuna ohuiksi viipaleiksi
100 g
Tuoreita herneitä
100 g
Koristeluun
Tillinvarret
Hienonnettua ruohosipulia
Lisää herkullisia ideoita
Perunasalaatti
60+ min
Perunasalaatti
(21)

Helppo resepti perunasalaatin valmistamiseen

Hyvä kesäsalaatti ei välttämättä vaadi monia ainesosia. Muutama laadukas ainesosa auttaa luomaan herkullisen aterian. Kermainen perunasalaatti ruohosipulilla ja tillillä on täydellinen esimerkki tästä. Yhdistämällä muutaman valitun kesävihanneksen vaatimattomiin perunoihin ja peittämällä ne herkullisella kastikkeella voit luoda salaatin, joka toimii hyvin täyttävänä pääruokana sellaisenaan tai herkullisena lisukkeena grillatun lihan ja muiden grilliherkkujen kanssa.

Retiisit ja herneet ovat kaikki mitä tarvitset

Kesän tuoreet retiisit, herneet ja uudet perunat ovat loistava trio, koska niissä kaikissa on raikkaita, eloisia makuja, jotka täydentävät toisiaan hyvin. Retiisissä on raikas rakenne ja hieman mausteinen, pippurinen maku, jotka tarjoavat virkistävän kontrastin uusien perunoiden tärkkelyspitoiselle makeudelle. Herneissä on makea ja hieman pähkinäinen maku, joka tasapainottaa retiisien mausteisuutta ja uusien perunoiden maanläheisyyttä tasapainoisen ruokalajin luomiseksi.

Kesä on monien tuoreiden vihannesten, kuten retiisien, herneiden ja uusien perunoiden, sesonkiaikaa. Nämä ainesosat ovat parhaimmillaan kesäkuukausina, mikä tarkoittaa, että ne ovat maukkaampia ja edullisempia kuin mihinkään muuhun aikaan vuodesta. Älä jätä käyttämättä mahdollisuutta tutkia, mitä kaikkea näillä upeilla ainesosilla on tarjottavanaan.

Etsitkö lisää upeita salaattireseptejä ihastuttavilla kesähedelmillä ja vihanneksilla? Siirry näihin salaattiresepteihin, joissa on vesimelonia, porkkanoita tai kaalia. Lupaamme, ettet tule pettymään näihin värikkäisiin ja maukkaisiin annoksiin.

Älä unohda kermaista kastiketta

Jopa yksinkertainen perunasalaattiresepti tarvitsee ohjeen herkullisen kastikkeen valmistamiseksi. Valintamme tehdä ranskankermasta kastike perunasalaatille, antaa ruoalle ylimääräisen annoksen tuoreutta tämän kirpeän maitotuotteen myötä. Lisäksi rakenne on juuri niin kermainen ja herkullinen kuin voit odottaa. Kastikkeen maustamiseen käytämme samoja tuoreita yrttejä kuin koristeluun.

Tillillä on ainutlaatuinen, raikas maku, jota kuvataan usein hieman makeaksi ja kirpeäksi, ja siinä on aavistus aniksen tai lakritsin kaltaista makua. Siinä on erottuva aromi ja sitä käytetään yleisesti kalan, maustekurkkujen, kastikkeiden ja salaattien maustamiseen. Ruohosipulissa sen sijaan on miedompi ja herkempi maku kuin tillissä. Siinä on hienovarainen sipulimainen maku ja aavistus makeutta.

Täynnä makua olevaa Dijon-sinappia lisätään maustamaan sitä hieman ja tekemään siitä täyteläisempi. Dijon-sinapissa on erottuva, pistävä maku, joka on terävä ja kirpeä. Tämä saa sen heijastamaan retiisien pippurista terävyyttä. Kaiken kaikkiaan perunasalaatti sinappikastikkeella on monipuolinen ateria, jossa on paljon syvyyttä ja makujen kerroksia.

Perunoiden keittäminen täydellisesti

Paras perunasalaattiresepti tarvitsee tietysti parhaat perunat. Uudet perunat ovat pehmeitä ja hieman makeita, ja niiden maku on herkkä. Toisin kuin kypsemmät perunat, niitä keitetään tyypillisesti lyhyemmän aikaa – koska ne ovat yleensä sekä pienempiä että pehmeämpiä. Perunoiden keittäminen perunasalaattia varten ei ole vaikeaa, mutta vaatii vähän tietoa siitä, kuinka kauan perunoita keitetään perunasalaattia varten.

Valitse pieniä uusia perunoita, jotka ovat samankokoisia. Näin voit varmistaa, että ne kypsyvät tasaisesti. Kun olet pessyt perunat juoksevan veden alla, laita ne suureen kattilaan ja lisää tarpeeksi kylmää vettä peittämään ne vähintään 2–3 cm. Lisää perunoiden maun parantamiseksi ripaus suolaa veteen.

Aseta kattila liedelle ja kiehauta vesi korkealla lämmöllä. Kun vesi kiehuu, vähennä lämpö keskitasolle ja anna perunoiden kiehua varovasti. Tarkista uudet perunat 15–20 minuutin kuluttua työntämällä terävä veitsi tai haarukka yhden keskelle. Ne ovat kypsiä, kun ne ovat kokonaan pehmeitä mutta eivät hajoa.

Lisää persoonallinen vivahde

Helppo tapa tuoda omaa vivahdetta tähän reseptiin on yhdistää uudet perunat eri vihanneksiin henkilökohtaisten mieltymystesi ja kauden mukaan. Käytä helppoa reseptiämme lähtökohtana kokeilla erilaisia ideoita ja muunnelmia koko kesän ajan. Näin saat aina jotain uutta ja voit kehitellä juuri itsellesi parhaan perunasalaattireseptin.

Loistava valinta kesäaikaan on tuore parsa ja kevätsipuli. Ensimmäisessä on syvä maku, jossa on voinen makeus sekä hienovarainen maanläheinen katkeruus, joka tekee siitä melko maukkaan, kun taas jälkimmäisessä on hillittyä terävyyttä. Jos haluat sipulin maun, joka on hieman voimakkaampi, ohuiksi viipaloitu punasipuli voi lisätä salaattiin myös hieman makeaa, kirpeää makua ja väriä. Kuutioitu selleri antaa myös raikasta, rapeaa rakennetta.

Jos haluat kokeilla lisätä jotain, joka ei ole vihannes, murskattu pekoni on suosittu valinta. Suolainen ainesosa lisää savuisen, suolaisen maun, jota monet arvostavat.

Voit tietysti myös leikitellä kastikkeen maustamisella. Keltainen curry ja punainen paprika ovat hyviä mausteita, jotka maun lisäksi antavat mukavan värin. Ensimmäinen lisää hieman maustetta ja monimutkaisuutta, kun taas jälkimmäisessä on syvä makean savuinen maku, joka todella erottuu yhdistettynä grillattuun lihaan ja vihanneksiin.

Vinkkejä

Hyvä vinkki tuoreen ja koostumukseltaan täydellisen perunasalaatin valmistamiseen on antaa perunoiden jäähtyä. Kun perunat on keitetty, anna niiden jäähtyä kokonaan ennen muiden ainesosien lisäämistä. Tämä estää muita ainesosia nahistumasta ja pitää salaatin tuoreen näköisenä ja makuisena.

Jos haluat säästää aikaa, voit keittää perunat etukäteen, jotta ne ovat valmiita sekoitettavaksi kastikkeen kanssa lähempänä tarjoiluaikaa.