Porkkanasalaatti

Porkkanasalaatti

15 minuuttia
Porkkanasalaatti on todellinen klassikko ja lähes jokaisella perheellä on oma rakastettu versionsa siitä. Meidän versiossamme tämä ruokalaji valmistetaan rusinoista, omenoista, persiljasta ja tietysti porkkanoista. Kastike on yksinkertaisesti vastapuristettua appelsiinimehua, johon on lisätty hieman suolaa ja pippuria, mikä tekee suositusta lisukkeesta uskomattoman helpon valmistaa. Se sopii hyvin yhteen monien muiden ruokien kanssa ja maistuu varmasti sekä lapsille että aikuisille.
https://www.arla.fi/reseptit/porkkanasalaatti/

Tee näin:

Porkkanasalaatti
  • Sekoita appelsiinimehu, suola ja pippuri kulhossa keskenään.
  • Valele omenoille kastiketta ja lisää porkkanat, rusinat ja puolet persiljasta.
  • Koristele jäljellä olevalla persiljalla.
Valmis!

Kysymyksiä porkkanasalaatista

Helpolla rusinoita sisältävän porkkanasalaatin reseptillä rapean ja värikkään salaatin valmistaminen sujuu hetkessä. Jos haluat lisätietoja, lue alta vastauksemme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä porkkanasalaatti on?
Porkkanasalaatti on lisuke, joka on valmistettu tuoreista porkkanoista, jotka on tyypillisesti raastettu tai leikattu ohuiksi suikaleiksi. Ne sekoitetaan yleensä muiden ainesosien, kuten yrttien, kuivattujen ja tuoreiden hedelmien tai öljystä ja etikasta tai tuoreesta hedelmämehusta valmistetun kastikkeen kanssa. Se voidaan tarjoilla kylmänä tai huoneenlämpöisenä, ja se on virkistävä ruokalaji, joka voidaan räätälöidä makusi mukaan. Se on helppo valmistaa ja voi olla loistava tapa sisällyttää upeita kesäsesongin tuotteita aterioihisi.
Kuinka porkkanasalaatti tehdään?
Maukkaat lisukkeet ovat tärkeä osa mitä tahansa ateriaa, ja raikas, rapea porkkanasalaatti rusinoilla, omenoilla ja persiljalla on upea kesälisuke nautittavaksi takapihalla grillattaessa. Aloita valmistamalla kastike sekoittamalla vastapuristettuun appelsiinimehuun suolaa ja pippuria. Sekoita se ensin omenakuutioihin ja sitten raastettuihin porkkanoihin, rusinoihin ja puoleen persiljasta. Sekoita ainekset hyvin ja viimeistele lopuilla yrteillä. Tarjoile jäähdytettynä tai huoneenlämpöisenä.
Mitä porkkanasalaatin kanssa tarjoillaan?
Harkitse porkkanasalaatin tarjoamista grillatun kanan tai kalan kanssa kevyenä ja raikkaana kesäateriana. Paahdetut vihannekset, kuten bataatit, punajuuret tai ruusukaalit, sopivat myös hyvin, koska ne täydentävät porkkanoiden makeaa, maanläheistä makua. Kun tarjoilet lisäksi tai lisäät salaattiin viljaa, kuten kvinoaa tai couscousia, saat täyttävämmän ruoan ja täyteläisemmän koostumuksen. Rapea leipä on myös hyvä lisuke salaatille.
Milloin raakaa porkkanasalaattia syödään?
Raaka porkkanasalaatti sopii erinomaisesti lounaaksi tai illalliseksi. Jos teet ison annoksen, se toimii helposti lounaalla. Lisää esimerkiksi rusinoita, ananasta tai bulguria, jos haluat siitä täyttävämmän. Pienempi annos on hyvä lisuke illalliselle. Se sopii hyvin esimerkiksi lihan tai kalan tai paistettujen juuresten kanssa. Täydellinen aika vuodesta nauttia tästä klassisesta ruokalajista on kesä. Kesäkuukausina puutarhat ja paikalliset kaupat ovat täynnä auringon kypsyttämiä, maukkaita kesätuotteita, joista voi tehdä herkullisia salaatteja. Kokeile tehdä kotitekoinen salaatti porkkanoista kesällä, niin saat maukkaan lisukkeen, joka on täynnä tuoreutta.

Ainekset

Porkkanasalaatti
Appelsiinimehua
3 rkl
Suolaa
½ tl
Vastajauhettua pippuria
Punainen omena kuutioituna (n. 125 g)
1
Porkkanoita karkeana raasteena (n. 450 g)
6
Rusinoita
100 g
Persiljaa suikaleina
2 dl
Lisää herkullisia ideoita
Kesäsalaatti
30 minuuttia
Kesäsalaatti
(1)
Kaalisalaatti
20 minuuttia
Kaalisalaatti
(1)
Avokadosalaatti
30 minuuttia
Avokadosalaatti
(12)

Kokeile helppoa porkkanasalaatin reseptiä

Kun otetaan huomioon, miten nopea ja helppo rusina-porkkanasalaatti on tehdä kotona, sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Raaoissa porkkanoissa on hyvä rapeus ja hieman makea maku. Ne sopivat hienosti omenoiden ja rusinoiden kanssa, koska yhdistelmä voi luoda makean hapokkaan ja kirpeän kontrastin porkkanoiden maanläheiselle maulle. Lisäksi hienonnetut omenat lisäävät rapeaa koostumusta, josta ruokalaji tunnetaan, kun taas rusinat lisäävät mukavan purutuntuman.

Kun salaattiin lisätään yksinkertainen kastike, jossa on maustettua appelsiinimehua, saadaan raikas ruokalaji. Vastapuristettu appelsiinimehu on raikasta ja virkistävää. Se tarjoaa salaatille upeaa raikkautta, joka sopii täydellisesti kuumiin kesäkuukausiin.

Tarjoile virkistävä raaka porkkanasalaatti lounaaksi tai illalliseksi

Tämä porkkanasalaatti rusinoilla on täynnä rapeutta, ja se sopii erinomaisesti sekä illalliselle että lounaalle. Se on täyttävä, olematta raskas, ja sopii hienosti monen erityyppisen lihan, äyriäisten ja viljojen, kuten kvinoan tai farron, kanssa, jos haluat siitä runsaamman aterian. Sen tuoreus ja keveys tekevät siitä loistavan ruokalajin kesäksi.

Se on sellaisenaan hyvä välipala ja sopii myös upeasti evääksi. Varmista vain, että pakkaat sen astiaan, jossa on tiukka kansi, jotta tuoretuotteet ovat säilyvät hyvinä. Kaiken kaikkiaan se on yksinkertainen ja nopea ruokalaji valmistaa, ja kirkkaanoranssi väri antaa piristävän säväyksen mihin tahansa ateriaan.

Kokeile eri muunnelmia

Klassisen porkkanasalaatin sekoittaminen on loistava tapa pitää ruoanlaitto hauskana ja syömiskokemus mielenkiintoisena. Ruokalajista on monia suosittuja versioita ympäri maailmaa, joten miksi et hakisi inspiraatiota joistain suosituimmista?

Muista, että voit aina yhdistellä ideoita ja ainesosia luodaksesi juuri sinulle täydellisen version.

Ranskalainen porkkanasalaatti

Ranskalainen porkkanasalaatti, joka tunnetaan myös nimellä carottes râpées, on suosittu lisuke ranskalaisessa keittiössä. Se koostuu tyypillisesti raastetuista tai silputuista porkkanoista, jotka on viimeistelty yksinkertaisella vinaigrette-kastikkeella.

Jos haluat lisätä porkkanasalaattiisi ranskalaisen vivahteen, kokeile lisätä oliiviöljystä, sitruunamehusta, Dijon-sinapista, suolasta ja pippurista valmistettu vinaigrette. Tämä vinaigrette tekee siitä ranskalaisen porkkanasalaatin.

Marokkolainen porkkanasalaatti

Marokkolaisen porkkanasalaatin maut ovat rohkeita ja monivivahteisia, ja porkkanoiden makeaa ja maanläheistä makua täydentävät suolaiset mausteet.

Lisää marokkolainen säväys omaan porkkanasalaattiisi keittämällä tai höyryttämällä porkkanoita, kunnes ne ovat pehmeitä, ja anna niiden jäähtyä ennen kuin sekoitat ne muiden ainesosien kanssa. Voit myös löytää inspiraatiota suolaisista mausteista ja tehdä kastikkeen oliiviöljystä ja sitruunamehusta valkosipulin, kuminan, paprikan ja tuoreen korianterin kanssa.

Porkkanasalaatti ananaksen kanssa

Suosittu valinta, joka on myös erittäin kesäinen, on tehdä porkkanasalaatti ananaksen kanssa. Suupalan kokoisilla ananaspaloilla yhdistettynä raastettuihin porkkanoihin, on makea ja trooppinen maku hieman kirpeällä ja happamalla vivahteella. Tämän maun parantamiseksi kastikkeessa voidaan käyttää myös ananasmehua appelsiinimehun sijaan. Joka tapauksessa ananasporkkanasalaatissa on selvästi eksoottinen tunnelma, joka antaa mielenkiintoisen vivahteen perinteiselle reseptille.

Kurkku-porkkanasalaatti

Kurkun lisääminen tekee siitä erityisesti janoa sammuttavan ja siten täydellisen kesäaikaan. Jos sinulla on spiraalileikkuri, voit käyttää sitä muuttaaksesi vihannekset nuudelimaisiksi nauhoiksi, jotka maistuvat varmasti myös lapsille.

Kokeile käyttää erilaisia pähkinöitä ja kastikkeita

Hyvä tapa tehdä tästä reseptistä omanlaisensa on leikkiä rakenteilla. Rapeiden pähkinöiden tai siemenien, kuten paahdettujen mantelien, auringonkukansiemenien tai kurpitsansiemenien, lisääminen voi lisätä mukavan kontrastin raastettujen porkkanoiden pehmeyteen.

Voit myös käyttää erilaisia kastikkeita. Kastike voi muuttaa yleistä makuprofiilia kokonaan. Voit käyttää klassista vinaigrettea, kermaista kastiketta, kuten ranch- tai caesar-kastiketta tai kokeilla raikkaita aasialaisvaikutteisia makuja, kuten limettiä tai inkivääriä. Yhdistä valitsemisiisi kastikkeisiin erilaisia yrttejä, kuten korianteria aasialaiseen makumaailmaan tai ruohosipulia raikastamaan kermaisempien kastikkeiden, kuten ranch-kastikkeen täyteläisyyttä.

Kaipaatko lisää upeita kesäreseptejä? Älä etsi kauempaa, vaan tutustu resepteihimme grillatulle maissintähkälle, tsatsikille tai juustotartaleteille. Voit myös kokeilla kesäistä jälkiruokaa, esimerkiksi raparpericrumblea tai mustikkamuffineja.

Vinkkejä

Kun teet kotitekoista omenaporkkanasalaattia, muista päällystää omenoiden pinta hyvin vastapuristetulla appelsiinimehulla. Tämä estää paloja muuttumasta ruskeiksi ja auttaa niitä säilyttämään rapeutensa. Kun omenoita leikataan tai kuoritaan, hedelmässä oleva entsyymi reagoi ilman hapen kanssa aiheuttaen hedelmälihan muuttumisen ruskeaksi. Tätä prosessia kutsutaan hapettumiseksi, ja se on luonnollinen kemiallinen reaktio, joka tapahtuu monissa hedelmissä ja vihanneksissa.

Appelsiinimehun happamuus voi hidastaa tätä prosessia pitäen omenapalat tuoreina pidempään. Sitruunamehulla tai etikalla voi olla sama vaikutus kuin appelsiinimehulla happamuutensa vuoksi. Makuprofiili on kuitenkin erilainen, joten appelsiinimehun käyttö on hyvä tapa lisätä tuoreutta sekä täydentää porkkanoiden, punaisten omenoiden ja rusinoiden makeutta.

Tähteet sopivat täydellisesti lounaaksi seuraavana päivänä, olitpa sitten kotona tai tarvitsetpa eväitä päivän rientoihin.