Kylmä perunasalaatti

Kylmä perunasalaatti

1 tunti
Tässä on täydellinen resepti kylmään perunasalaattiin, joka on kermainen ja täynnä tuoreita ja maukkaita ainesosia. Tässä klassikkoruokalajissa on juuri sopiva määrä kermaisuutta, paljon makuja ja yrttejä. Kylmä perunasalaatti on ihastuttava lisuke niin lihapullien, grillimakkaroiden kuin erilaisten pihvienkin kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/kylma-perunasalaatti/

Tee näin:

Kylmä perunasalaatti
  • Sekoita piimä ja crème fraiche persiljan, ruohosipulin, sipulin, sinapin, sitruunamehun, suolan ja pippurin kanssa. Mausta maun mukaan.
  • Leikkaa perunat viipaleiksi ja sekoita ne kastikkeeseen. Peitä perunasalaatti ja anna sen vetäytyä jääkaapissa vähintään ½ tuntia.
  • Koristele vesikrassilla.
Valmis!

Kysymyksiä perunasalaatista

Jos olet aina halunnut tietää, miten tehdä perunasalaattia, meillä on sinulle täydellinen resepti, jossa kiinteät perunat sekoitetaan kermaiseen sinappikastikkeeseen ja tuoreisiin yrtteihin. Alta löydät vastauksemme joihinkin tätä ruokalajia koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja!

Miten tehdä perunasalaattia?
Valmista ensin perunasalaatin herkullinen sinappikastike; sekoita hapatettu täysmaito ja crème fraiche persiljan, ruohosipulin, sipulin, sinapin, sitruunamehun, suolan ja pippurin kanssa. Mausta kastike oman maun mukaan ja laita se sivuun. Leikkaa seuraavaksi perunat viipaleiksi ja pyöräytä ne kastikkeessa ennen kuin laitat salaatin jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi. Näin perunat imevät itseensä kaikki kastikkeen herkulliset maut. Kun olet valmis tarjoilemaan, koristele salaatti vesikrassilla.
Kuinka kauan keitetään perunoita perunasalaattia varten?
Perunoiden koon mukaan niiden keittäminen kestää yleensä 15-25 minuuttia. Keitä perunoita, kunnes ne ovat pehmeitä. Helpoin tapa tarkistaa, ovatko ne kypsiä, on käyttää haarukkaa, pientä veistä tai lihaneulaa ja pistää se perunaan. Jos haarukka, veitsi tai neula menee sisään ja liukuu helposti ulos, perunat ovat kypsiä.
Kuinka kauan perunasalaatti säilyy?
Kotitekoinen kylmä perunasalaatti sinappikastikkeella säilyy jopa 5 päivää, kun se säilytetään hyvin. Älä anna sen olla ulkona yli 2 tuntia, sillä se lyhentää sen säilyvyyttä. Laita salaatti ilmatiiviiseen astiaan ja siirrä se jääkaappiin. Jos olet epävarma, onko salaatti vielä syötävää, tarkista maku ja rakenne. Jos olet epävarma, voi olla parasta heittää se pois ja valmistaa uusi.
Voiko perunasalaattia pakastaa?
Kylmä perunasalaatti ei valitettavasti pakastu kovin hyvin, sillä sulatuksen jälkeen sen rakenne ja ulkonäkö muuttuvat. Emme suosittele pakastamista, mutta voit säilyttää sitä jääkaapissa jopa viisi päivää ja käyttää ylijäämät voileipiin, tacoihin tai grillatun lihan kanssa, jotta ehdit syödä tähteet.
Mikä sopii perunasalaatin kanssa?
Kylmä perunasalaatti on loistava lisuke, jota voi tarjota monenlaisten aterioiden kanssa. Piditpä sitten hampurilaisista, grillatusta kanasta, bratwurstista tai mehukkaasta pihvistä, kylmä perunasalaatti sopii erinomaisesti lisäkkeeksi. Kermaisen salaatin yhdistäminen suolaisten ja lihaisien ruokien kanssa on suussa sulava kokemus ja loistava vaihtoehto tavallisille keitetyille perunoille tai vihreälle salaatille.
Mikä on paras peruna perunasalaattiin?
Vahaperunat ovat parhaita perunoita kylmään perunasalaattiin, sillä niissä on ohut kuori, korkea vesipitoisuus ja vähän tärkkelystä. Näin ollen ne säilyttävät muotonsa keittämisen jälkeenkin ja ovat rakenteeltaan sileitä. Niiden ohut kuori tarkoittaa myös sitä, että kuoriminen on vapaaehtoista, jos haluat maalaismaisempaa salaattia tai jos sinulla on vähän aikaa.

Ainekset

Kylmä perunasalaatti
Arla® AB -piimää
2½ dl
Arla® Lempi Fraîche 15% kermaa
2½ dl
Hienonnettua, tuoretta persiljaa
3 rkl
Hienonnettua, tuoretta ruohosipulia
2 rkl
Raastettua salottisipulia
¼ dl
Makeaa ranskalaista sinappia
2 rkl
Tuoretta, puristettua sitruunamehua
1 tl
Karkeaa suolaa
2 tl
Vastajauhettua valkopippuri
Pieniä, kiinteitä perunoita keitettynä
750 g
Koristeluun
Vesikrassia
Lisää herkullisia ideoita
Perunasalaatti
1 tunti 10 minuuttia
Perunasalaatti
(21)
Savukala-perunasalaatti
30 minuuttia
Savukala-perunasalaatti
(15)

Kylmä perunasalaatti creme fraichen kanssa

Tutustu vastustamattoman ja täyttävän salaatin tarjoilun taitoihin kylmän perunasalaattireseptimme avulla. Eri variaatioilla ja mauilla se on suosittu lisuke hampurilaisille, grillatuille kyljyksille, makkaroille, lihalle ja rakkaimmille kesäruoille. Mutta koska se on niin herkullista, ei ole syytä kieltää itseltäsi nautintoa nauttia tätä kermaista ruokaa ympäri vuoden.

Kylmä perunasalaatti, joka on valmistettu kiinteistä perunoista, tuoreista yrteistä ja crème fraiche -kastikkeesta, on ehdottomasti yksi parhaista ja helpoimmista perunasalaateista, joita tulet koskaan syömään.

Etsitkö muita yksinkertaisia ja klassisia salaattireseptejä? Tutustu raikkaaseen couscous-salaattiin vesimelonin ja mintun kera, perinteiseen ranskalaiseen salaattiin Niçoise oliiveilla ja kananmunilla sekä yksinkertaiseen Caesar-salaattiin, joka on koristeltu kotitekoisilla juustosipseillä ja rapeilla leipäkrutongeilla.

Maukas yrtti- ja sinappikastike

Kermainen ruokalajimme on maustettu crème fraichesta, yrteistä ja sinapista valmistetulla maukkaalla kastikkeella. Sinapin lisääminen perunasalaattiin tuo perunasalaattiin miellyttävän kirpeän maun ja sopii loistavasti yhteen mehevän ja kirpeän crème fraichen kanssa. Tuoreesta sitruunamehusta saatu maku ja muutama ripaus ruohosipulia ja persiljaa antavat kastikkeelle kirkkaan ja raikkaan maun ja pippurisen lopputuloksen. Se on virkistävä lisä muuten herkulliseen, täyteläiseen ruokaan.

Oikeiden perunoiden valinta

Kun valitset perunoita kylmään perunasalaattiin, on tärkeää valita perunatyyppi, joka säilyttää muotonsa ilman, että siitä tulee muusimaista, kun se keitetään ja sekoitetaan kastikkeeseen. Perunoiden tulisi olla pieniä ja ohutkuorisia, kuten uusia perunoita, sormenperunoita ja punaisia perunoita.

Uusissa perunoissa on rapea, napakka rakenne ja ohut kuori, ja ne säilyttävät muotonsa kypsennettynä ja viipaloituna. Muihin lajikkeisiin verrattuna näissä perunoissa on makeampi maku, koska niiden sokeri ei ole vielä muuttunut tärkkelykseksi, mistä syystä ne sopivat täydellisesti tähän reseptiin.

Punaiset perunat ovat yleensä pieniä tai keskikokoisia ja pyöreitä tai soikeita. Niiden ohut kuori on rubiininpunaisesta syvänpunaiseen, jossa on joitakin vaaleanruskeita täpliä. Kypsennettyinä ne ovat tiiviitä, ja niiden maku on mieto, voinen, lähes makea.

Fingerlingit eli sormiperunat ovat pieniä perunoita, joilla on hyvin ohut ja pehmeä kuori. Niiden maku on varsin selväpiirteinen, pähkinäinen tai maanläheinen ja miedon voinen.

Miten tarjoilla perunasalaattia

Kylmä perunasalaatti on vastustamaton ja monipuolinen lisuke, jota voit tarjota monien maukkaiden aterioiden kanssa. Yhdistä se kesäiseen annokseen mehevän grillikyljen tai grillatun bratwurstin kanssa. Talvella voit valmistaa salaatin seuraksi paistettua kinkkua. Kermaisen salaatin ja kinkun makean ja savuisen maun yhdistelmä muodostaa herkullisen ja runsaan aterian, joka saa varmasti suupielesi kääntymään hymyyn. Jos pidät merenelävistä, voit tarjoilla kylmää perunasalaattia myös grillatun lohen, taimenen tai katkarapujen kanssa.

Kokeile erilaisia ainesosia

Tämän reseptin avulla voit olla luova erilaisten makujen ja lisukkeiden kanssa. Jos haluat mausteisen potkun ja hieman tulisuutta, lisää 1-2 ruokalusikallista sriracha-kastiketta ja hieman hunajaa tasapainottamaan mausteisuutta. Jos sinulla ei ole sriracha-kastiketta, jalapenot ja cayennepippuri ovat hyviä vaihtoehtoja tulisuuden lisäämiseksi.

Käytä tuoreita yrttejä, kuten korianteria ja mintunlehtiä. Korianterissa on miellyttävä makuyhdistelmä, joka muistuttaa persiljaa ja sitrushedelmiä. Lämpimän, mausteisen aromin ja sitrushedelmien vivahteen ansiosta korianteri sopii mainiosti tämän ruokalajin mausteiseen versioon. Sen sijaan tuoreet mintunlehdet tarjoavat makean, viilentävän maun, jossa on pientä katkeruutta, joka piristää kylmää perunasalaattia.

Vinkkejä

Voit joko keittää perunat tai valmistaa koko perunasalaatin tarjoilua edeltävänä päivänä. Se säästää aikaa ja antaa perunoiden imeä itseensä kaikki kastikkeen aromit, mikä tekee siitä entistäkin herkullisemman. Voit myös säästää aikaa valmistamalla sen etukäteen, jolloin se on valmis seuraavana päivänä.

Jos mietit, mitä tehdä jäljelle jääneelle perunasalaatille, meillä on sinulle ratkaisu. Käytä tähteet hyödyksi ja lisää ne tacojen tai uuniperunoiden täytteeksi. Voit myös käyttää kylmää perunasalaattia voileipien täytteenä lisäämällä siihen salaattia, suolakurkkua ja sipulia. Jos haluat kevyemmän täytteen, tarjoile tähteet dippinä suolakekseille ja kasvistikuille.