Kesän grillireseptit

Kesän grillireseptit kesän grillireseptit

Grillaus kuuluu ehdottomasti kesän parhaisiin puoliin! Se tuo ihmiset yhteen nauttimaan upeasta kesäruoasta rennossa tunnelmassa. Ulkona on mukava laittaa ruokaa, kun on kaunista ja lämmintä. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin kokeilla helppoja grillausideoita raikkaassa ilmassa ja valmistaa herkullisia aterioita ystäville ja perheelle.

Grillauksen kaikki vaiheet – esivalmisteluista grillin lämmitykseen ja lihan tai vihannesten kypsymisen odottamiseen – tehdään usein yhdessä. Se on yhteisöllinen elämys ystävien kesken. Grillausvalmistelut alkavat tietenkin siitä, että etsitään uusia, mielenkiintoisia resepti-ideoita. Ei kuitenkaan hätää, sillä meiltä löydät kaiken tarvittavan. Kattavasta kesäisten grillireseptien valikoimastamme löydät muun muassa pääruokia, lisukkeita ja kastikkeita testattavaksi. Jatka lukemista, niin kuulet lisää!

Tutustu maukkaisiin, parhaisiin kesäisiin grilliruokaideoihin

Paras grilliruokaresepti on sellainen, jolla valmistat taatusti maukkaita, mainioita ruokia. Kesän lämpöön ja valoon sopivat runsaat ja voimakkaat maut. Grillireseptimme vastaavat näihin tarpeisiin täydellisesti. Niissä tuoreista ainesosista loihditaan herkullisia aterioita, joita voi valmistaa grillissä.

Kesäiset grillimarinadit, dipit ja kastikkeet

Erilaiset kastikkeet kuuluvat olennaisena osana hyvin valikoituun grilliruokien kattaukseen. Niillä marinoidaan liha ja vihannekset grillausta varten, ja niitä käytetään salaattien ja lisukkeiden dippeinä ja kastikkeina. Kastikkeita voidaan maustaa lukemattomilla eri tavoilla mieltymysten ja muiden tarjoiltavien ruokien mukaan.

Seuraavassa on muutamia suosituimpia ideoitamme. Jos haluat syventyä kastikeresepteihin paremmin, tutustu tähän kattavaan grillikastikeoppaaseen, jossa esittelemme erityyppiset kastikkeet ja annamme vinkkejä niiden käyttöön.

Grillimarinadi

Hyvä marinadi mureuttaa lihan niin, että siitä tulee grillauksen aikana mehukkaampaa, mureampaa ja maukkaampaa. Kreikkalaisella jogurttipohjaisella grillimarinadillamme onnistut juuri tässä. Hapan luonnonjogurtti mureuttaa lihan niin, että marinadin maut imeytyvät siihen kauttaaltaan. Marinadin maku on samalla aavistuksen tulinen, mausteinen ja raikas, koska se valmistetaan ihanista Etelä-Aasian maustesekoituksista, chilipaprikoista ja tuoreesta korianterista. Tämä oivallinen marinadi sopii myös dipiksi tai monenlaisten grillilisukkeiden kastikkeeksi.

Grillimarinadi

Jalapenodippi

Jalapenoissa on ainutlaatuinen mausteinen ja kirpeä maku. Jalapenodippi yhdistetään usein texmexiin ja tacoihin, mutta tämä kotitekoinen dippi sopii hienosti muiden runsaista ja voimakkaista mauistaan tunnettuihin kesän grilliruokiin. Tämä täyteläinen dippi sopii erinomaisesti grillihampurilaisten ja voileipien levitteeksi, grillilihan ja ‑kasvisten kaveriksi sekä tietenkin tortillalastujen kera maukkaaksi hiukopalaksi. Tuore, sitruunainen korianteri ja kirpeä limetti tasoittavat tulista makua.

Tahinikastike

Jos pidät pähkinäisistä ja maanläheisistä mauista, kokeile grilliruokiin sopivan tahinikastikkeen reseptiämme. Tämä täyteläinen, kermainen kastike maustetaan tahinilla eli paahdetuista seesaminsiemenistä valmistetulla tahnalla. Makua pursuava tahna täydentää grillikastikkeen tunnusomaisella pähkinäisyydellään. Kastike sopii koostumukseltaan mainiosti kesäsalaatteihin, grillilihojen ja ‑kasvisten dipiksi sekä kesäisiin grillilisukkeisiin. Lähi-idästä peräisin oleva tahinikastike on loistava kumppani lampaanlihaa sisältäville grilliruoille.

Tsatsiki

Kesäisten grillireseptien luettelo jäisi vajaaksi, jos siinä ei mainittaisi tsatsikia. Tätä kreikkalaista klassikkodippiä rakastetaan sen raikkauden ja täyteläisen koostumuksen vuoksi. Pehmeän crème fraichen ja raastetun kurkun yhdistelmä lumoaa raikkaudellaan. Tämä dippi sopii loistavasti hiillostetuille grillilihoille. Se maistuu mainiolta myös sekä tuoreiden että grillattujen kasvisten tai rapean leivän kera, kun ruokaan kaivataan koostumusten kontrastia.

Tzatziki

Tzatziki

Liharuoat grillissä

Monet innostuvat etenkin niistä grilliresepteistä, joissa grillataan suuria lihapaloja tai hentoja merenantimia. Voimakkaasti kuumennettu liha saa tutun maun, jonka monet yhdistävät upeisiin kesäöihin takapihalla.

Lihan grillausprosessin eri vaiheissa savustetaan, grillataan ja kypsennetään hitaasti, joten liha saa tutun savuisen maun. Suurella lämmöllä grillattaessa lihan ja sen marinadien tai pinnalle hierottujen mausteiden sokerit karamellisoituvat. Karamellisoitumisesta syntyy herkullisen makeaa ja hieman hiiltynyttä makua, joista grillattu liha tunnetaan.

Lisää kesäisiä ruokaideoita saat illallisoppaastamme. Valmista parhaita, maukkaimpia ja monipuolisimpia aterioita ja kaikkea kesäsalaateista kesäisiin jälkiruokiin. Täydennä niillä grilliaterioita tai yllätä kaikki lopuksi iloisesti makealla herkulla.

Grillattu porsaanpaisti

Porsaanpaisti valmistetaan usein uunissa, mutta grillaamalla siitä saa vieläkin maukkaampaa. Grillatussa porsaanpaistissa pehmeä liha ja rapea kamara muodostavat täydellisen yhdistelmän. Laita grilli tulille ja valmista tämä herkullinen ruoka raikkaassa ulkoilmassa, niin grillin savuaromit imeytyvät lihaan ja kamaraan. Tarjoa grillatun porsaanpaistin kesänraikkaana lisukkeena salaattia, jossa on ihanan kesäisiä aineksia, kuten grillattua maissintähkää, perunasalaattia tai grillattuja kasviksia.

Grillattu porsaanpaisti

Grillattu porsaanpaisti

Grillatut ribsit

Grillatut ribsit ovat varsinaista grilliherkkuruokaa! Talouspaperia saattaa kulua, mutta pienet tahrat ovat kyllä sen arvoisia. Mehukas liha on niin mureaa, että se melkein putoaa luista. Marinadi on makean ja suolaisen liitto, joka sisältää chiliketsuppia, soijakastiketta, hunajaa ja vahvoja mausteita. Se karamellisoituu upeasti lisäten lihan luonnollista makeutta. Tuloksena on upea pääruoka, joka nousee suoraan grillireseptien ykkösluokkaan. Tätä on pakko saada kaikissa grillijuhlissa!

Grillattu lohi

Grillattu lohi on upea, kevyt ja virkistävä vaihtoehto grilliaterialle. Pehmeä, lohkeileva liha hiillostuu kauniisti. Tätä lopputulosta ei saa aikaiseksi pannulla paistaen. Kun marinoit täyteläisen kalan oreganolla, valkosipulijauheella, chilihiutaleilla ja suolalla, tuloksena on entistäkin maukkaampi grillikala. Suosittelemme sen lisukkeeksi grillattuja suosikkikasviksia ja raikasta, maukasta vihreää salsaa, joka pursuaa yrttejä ja sitruunamehua.

Grillattu lohi

Grillattu lohi

Lammasvartaat

Lihavartaat ovat helppojen grillireseptien klassikko. Meidän mielestämme erityisen maukkaita ovat lammasvartaat. Lampaanlihassa on selkeä maanläheinen riistanmaku, joka erottaa sen muista miedonmakuisista lihoista. Voimakkaan makunsa ansiosta sen voi yhdistää muihin vahvoihin aromeihin uskomattoman maukkaiksi grilliherkuiksi. Reseptissämme käytetään tuoretta minttua ja korianteria, valkosipulia, raastettua sitruunan kuorta sekä punaista chiliä. Näin vartaat muistuttavat Lähi-idästä tuttua, selkeän yrttistä shish kebabia.

Grillilisukkeet kesään

Herkullinen, helppo grilliruoka vain paranee maukkailla lisukkeilla. Onneksi lisukkeet valmistuvat grillissä samanaikaisesti pääruokien rinnalla. Kun ruoanlaitto sujuu vaivattomasti, voit keskittyä tärkeimpään: hyvään makuun.

Joskus pääruoka vie grillistä paljon tilaa. Jos grillissäsi ei ole tilaa grillattavien lisukkeiden kypsennykseen, voit valmistaa ne nuotiolla. Tutustu tarkemmin nuotioillan parhaisiin herkkuihin.

Grillatut maissintähkät

Grillireseptien klassikoiden kokoelmasta löytyy todennäköisesti aina grillattujen maissintähkien valmistusohjeet. Sokerimaissi kuuluu parhaisiin kausivihanneksiin, ja se kannattaa muistaa kesäisten grilliruokien ideoinnissa. Maissi on täynnä luonnollista makeutta, joka sopii hienosti yhteen grillattujen lihojen suolaisen maun kanssa. Koska maustaminen on meistä mukavaa, päätimme sivellä maissintähkien pintaan aromikasta chilivoita, jossa on tuoretta korianteria, raastettua limetin kuorta ja tietenkin myös punaista chiliä. Tällä yhdistelmällä syntyy suussa sulavan maukas lisuke, joka kuuluu ehdottomasti parhaiden grillireseptien joukkoon.

Grillatut maissintähkät

Grillattu persikkasalaatti

Kesällä grillataan ja nautitaan tuoreista, auringon kypsyttämistä hedelmistä. Voit yhdistää grillaamisen ja hedelmäiset maut kokeilemalla grillatun persikkasalaatin reseptiämme. Tämä salaatti on herkullinen lisuke. Kun meheviä persikoita grillataan, niiden pinta karamellisoituu ja luonnollinen makeus korostuu. Suolaiseen salaattijuustoon, napakkaan punasipuliin ja täyteläisiin mustiin oliiveihin yhdistettynä niistä saa monipuolisen salaatin, jossa on vain muutama huolella valittu ainesosa. Erilaisten koostumusten varmistamiseksi salaattiin lisätään myös rapeaa vihersalaattia, saksanpähkinöitä ja täyteläistä avokadoa.

Pimientos de Padrón eli Padrón-paprikat

Pimientos de Padrón ovat enimmäkseen mietoja pikkupaprikoita. Grillatut Padrón-paprikat ovat suosittuja tapasherkkuja, jotka sopivat runsaan grilliaterian lisukkeeksi tai hiukopalaksi. Pikkupaprikat grillataan korkealla lämmöllä, jotta niiden pintaan muodostuu karamellisoituneita tummia täpliä. Nämä paprikat ovat yleensä mietoja, mutta silloin tällöin vastaan tulee tulisempi yksilö, jossa on hieman potkua. Muuten niiden makua voi kuvailla pikantiksi, hieman makeaksi ja hieman pähkinäiseksi. Ne valmistuvat vain parissa minuutissa, ja niiden pintaan ripotellaan vain suolaa maun korostamiseksi. Niitä on helppo valmistaa suuri määrä kerrallaan, joten tämä on yksi parhaista grilliresepteistämme isommalle porukalle.

Pimientos de Padrón eli Padrón-paprikat

Parhaat kesäjuhlat onnistuvat helpoilla grilliresepteillämme

Kattavalla upeiden grillireseptien valikoimalla loihdit helposti puutarhaillallisen maukkaine ruokalajeineen. Resepteistämme löydät runsaasti erilaisia vaihtoehtoja herkullisiin aterioihin, jotka saavat vieraiden suut messingille ja jäävät kaikkien mieleen. Voit keskittyä klassikkoruokien yhdistelmiin, kokeilla uusien, jännittävien ainesosien valmistusta tai yllättää rakkaasi kokkaamalla aterian, joka koostuu hänen suosikkigrilliruoistaan. Täydellisen grilliaterian pohtiminen on hauskaa ja palkitsevaa. Lue lisää oppaastamme, jossa kerromme onnistuneen grilliaterian suunnittelusta. Esittelemme kaiken pääruoasta lisukkeisiin sekä helppoihin grillattavien jälkiruokien resepteihin ja ideoihin.