Lohi grillissä

Lohi grillissä

45 minuuttia
Kesäaika on täällä, ja se tarkoittaa, että on aika sytyttää grilli ja kokeilla suussa sulavaa reseptiämme grillatulle lohelle. Mikään ei vedä vertoja ulkoilman viehätykselle, lämpimälle auringolle ihollasi ja herkulliselle grilliruoalle. Grillattu lohi on kestosuosikki missä tahansa grillissä, ja se tarjoaa lohkeilevan, mehukkaan ja täyteläisen aterian, joka sopii upeasti tuoreen salsa verden ja grillattujen vihannesten kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/lohi-grillissa/

Tee näin:

Lohi grillissä
  • Laita grilli kuumenemaan.
  • Valmista lohi grillissä poistamalla ensin lohesta ruodot esimerkiksi pinseteillä. Voitele lohi kauttaaltaan normaalisuolaisella meijerivoilla.
  • Sekoita sitten mausteet keskenään ja ripottele ne tasaisesti lohen pinnalle. Paista lohi grillissä asettamalla lohi grilliin nahkapuoli ylöspäin.
  • Käännä lohi noin 2-3 minuutin kuluttua ja grillaa toistakin puolta vielä 2-3 minuuttia.
  • Mikäli haluat varmistua siitä, onko lohi kypsynyt grillissä riittävästi, voit mitata lohen sisälämpötilan paistomittarilla. Lohi on kyspynyt tarpeeksi, kun sen sisälämpötilan on noin 48-50°.
Salsa verde eli vihreä salsakastike
  • Valmista lohen kaveriksi salsa verde poistamalla ensin avokadosta kuori sekä kivi ja muussaamalla avokadon hedelmäliha.
  • Kuori ja murskaa seuraavaksi valkosipulinkynsi. Hienonna yrtit karkeaksi. Sekoita valkosipumurska ja hienonnetut yrtit avokadon joukkoon.
  • Viimeistele salsa verde smetanalla ja mausteilla. Sekoita salsa verde tasaiseksi.
  • Levitä salsa verde lohen pinnalle tai laita se tarjolle tarjoilukulhossa.
Valmis!

Kysymyksiä grillatusta lohesta

Grillattu lohi on herkullinen kesäruoka, jonka voit valmistaa helposti. Tarvitset vain muutaman hyvin valitun ainesosan ja kuuman grillin päästäksesi liikkeelle. Vaikka resepti on melko yksinkertainen, suosittelemme, että luet vastauksemme joihinkin alla oleviin kysytyimpiin kysymyksiin. Näin onnistut taatusti reseptimme kanssa.

Kuinka grillattua lohta tehdään?
Aloita poistamalla varovasti kaikki kalassa olevat mahdolliset ruodot. Tämän jälkeen sivele lohelle hieman voita ja rypsiöljyä. Valmistele seuraavaksi mausteseos ja ripottele lohen päälle. Aseta se grilliin ensin nahkapuoli ylöspäin. Anna sen kypsyä 2–3 minuuttia ennen kuin käännät sen varovasti toiselle puolelle. Jatka grillaamista vielä 2–3 minuuttia. Varmista, että kala on täydellisesti kypsennetty, tarkistamalla sen sisälämpötila, jonka tulisi mieluiten olla välillä 48–50 ° C.
Mikä on paras mauste grillatulle lohelle?
Ihanteellinen grillattu lohimausteemme sisältää sekoituksen kuivattua oreganoa, valkosipulijauhetta, chilihiutaleita ja suolaa. Tämä yhdistelmä toimii poikkeuksellisen hyvin, koska maanläheinen oregano yhdistyy kauniisti lohen voimakkaaseen makuun. Valkosipulijauhe lisää suolaista makua, kun taas chilihiutaleet tuovat aavistuksen lämpöä. Suola, joka on arominvahvenne, sitoo kaikki nämä maut yhteen, parantaa edelleen luonnollisia makuja ja luo siten täydellisen tasapainoisen ruokalajin.
Pitäisikö lohta paistaa nahkapuoli ylös- vai alaspäin?
Useimmissa tapauksissa kalat tulisi grillata nahkapuoli alaspäin, mutta tässä reseptissä aloitamme nahkapuoli ylöspäin. Tämä menetelmä on hyödyllinen, koska sen avulla lohi kypsyy varovasti ilman ylikypsennystä tai kuivumista. Se helpottaa myös lohen kääntämistä ilman, että se hajoaa, koska nahka toimii suojakerroksena. Kääntämisen jälkeen nahka saa mahdollisuuden tulla rapeaksi suorasta lämmöstä, mikä tarjoaa mukavan rakenteellisen kontrastin herkälle kalalle.
Kuinka kauan lohta grillataan?
Lohifileetä tulisi grillata noin 2–3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes se on kosteaa ja pehmeää ja pinta rapea. Koska lohi on herkkä kala, se kypsyy melko nopeasti ja tarvitsee yleensä vain muutaman minuutin. Varmista, että se ei ole ylikypsää, koska se voi johtaa kuivuuteen ja sen luonnollisen täyteläisen ja mehevän maun menettämiseen. Huomaa kuitenkin, että tarkka aika voi vaihdella fileen paksuuden mukaan.
Mitä grillatun lohen kanssa tarjoillaan?
Tarjoile grillattua lohta salsa verden ja grillatun vihannessekoituksen kanssa. Vihreän salsakastikkeen kirpeä ja yrttinen maku lisää upeaa kontrastia lohen täyteläisiin ja suolaisiin vivahteisiin ja tuo samalla tuoreutta ruokaan. Grillattujen kasvisten lievä hiiltynyt ja savuinen maku antaa luonnollista makeutta, joka sopii hyvin myös salsan kanssa.
Kuinka grillattu lohi lämmitetään?
Paras tapa lämmittää grillattua lohta on esilämmitetyssä uunissa 135 °C:ssa. Aseta lohi kevyesti öljytylle leivinpellille tai vuokaan. Peitä se foliolle säilyttääksesi luonnolliset mehut uudelleenlämmitysprosessin aikana. Anna sen lämmetä uunissa noin 15 minuuttia, mutta muista, että tarkka ajoitus voi vaihdella fileiden paksuuden mukaan. Vältä ylikuumentamista, koska se voi helposti johtaa kuivaan ja ylikypsään tulokseen. Tavoitteena on lämmittää se varovasti uudelleen säilyttäen sen herkullinen maku ja rakenne.

Ainekset

Lohi grillissä
Lohifilee
600 g
2 rkl
Oreganoa
1 rkl
Valkosipulijauhetta
½ rkl
Chilihiutaleita
1 tl
Sormisuolaa
1 tl
Salsa verde eli vihreä salsakastike
Avokado
1
2 dl
Tuoretta lehtipersiljaa
50 g
Tuoretta korianteria
1 ruukku
Tuoretta tuoretta basilikaa
1 ruukku
Valkosipulinkynsi
1
Sitruunamehu
1
Sormisuolaa
1 tl
Tarjoiluun:
Grillattuja vihanneksia
Lisää herkullisia ideoita
Grillattu lohi
60+ min
Grillattu lohi
(3)
Uunilohi
45 minuuttia
Uunilohi
(43)

Valmista herkullinen lohi grillissä

Mikään ei vedä vertoja grillatun lohifileen houkuttelevalle tuoksulle, joka leijuu ilmassa lämpimänä kesäiltana. Tätä helppoa grillattua lohta täydentää reseptissämme eloisa salsa verde ja sekoitus grillattuja vihanneksia, jotka vangitsevat kesäisen tunnelman jokaiseen suupalaan. Murea, lohkeileva kala toimii maukkaana ateriana virkistävän salsa verden ja savuisten vihannesten kruunatessa annoksen. Se on terveellinen, tyydyttävä ateria, joka ei vain ilahduta makuhermojasi, vaan tuo myös ilon tunteen, jonka vain täydellinen kesäruoka voi tehdä.

Kokeile lisää grillireseptejämme, esimerkiksi grillattua persikkasalaattia, mehukkaita lammasvartaita tai klassista grillattua maissintähkää.

Grillattua mausteseos lohelle

Tässä reseptissä käyttämämme lohimauste koostuu harmonisesta sekoituksesta kuivattua oreganoa, valkosipulijauhetta, chilihiutaleita ja suolaa. Oreganossa on puumainen, maanläheinen maku, joka yhdistyy kauniisti kalan voimakkaaseen makuun. Valkosipulijauhe tuo hienostunutta syvyyttä ja sen suolaisuus lisää kalan luonnollista makua. Ripaus chilihiutaleita tuo aavistuksen lämpöä luoden miellyttävän kontrastin, joka herättää mielenkiinnon. Lopuksi suola sitoo kaikki nämä maut yhteen ja vahvistaa yleismakua.

Salsa verde – herkullinen vihreä kastike täynnä makua

Salsa verde on eloisa vihreä kastike, joka täydentää grillattua lohta täydellisesti. Salsa verden reseptimme sisältää avokadon, persiljanlehtien, tuoreen korianterin, tuoreen basilikan, valkosipulin, sitruunamehun ja smetanan sekoittamisen keskenään. Tuloksena on salsakastike, joka on täynnä virkistävän raikasta makua, joka kirkastaa kalan suolaisia vivahteita. Sitruunan kirpeät sitrusvivahteet yhdistettynä avokadon ja smetanan kermaiseen rakenteeseen luovat ihastuttavan maun, joka korostaa kalan luonnollista makua yhdessä tuoreiden yrttien rohkeiden pohjamakujen kanssa.

Tarjoile grillattujen vihannesten kanssa

Yksi parhaista lisukkeista on valikoima grillattuja vihanneksia. Vihannekset saavat grillissä luontaista makeutta, joka sopii poikkeuksellisen hyvin yhteen lohen runsaan suolaisuuden kanssa. Vihannesten hiiltyneet reunat tuovat savuisen elementin, joka heijastaa kalan grillattua puolta. Lisäksi valitsemiesi suosikkivihannesten vaihtelevat rakenteet ja eloisat värit lisäävät visuaalista vetovoimaa ja tuovat herkullista rapeutta, mikä tekee siitä monipuolisen aterian.

Paras tapa grillata lohta

Kun on kyse kesän grilliherkkuihin tutustumisesta, lohen grillaamisen oppiminen on olennainen taito. Grillattu lohi nahan kanssa tarjoaa herkullisen yhdistelmän rakenteita rapeasta kuoresta pehmeään, mehevään kalaan. Oikealla valmistuksella ja kypsennysajalla maut korostuvat kauniisti, mikä luo ruokalajin, jota on yksinkertaisesti vastustamaton.

Valmista kala

Matka täydelliseen lopputulokseen alkaa varmistamalla, että kalafileessä ei ole yhtään ruotoja. Tämä vaihe takaa saumattoman syömiskokemuksen, jossa ei tule vastaan epämiellyttävää yllätystä ruodon osuessa vastaan. Kun filee on ruodoton, on maustamisen aika. Oikea mausteseos grillatulle lohelle ei ainoastaan anna kalalle maukasta pintaa, vaan myös imeytyy siihen korostaen luonnollisesti rikasta, merellistä makua, josta lohi tunnetaan.

Jätä nahka päälle

Toisin kuin voisi odottaa, kalan grillaamisella nahkapuoli ylöspäin on aluksi hyvä ajatus. Kala saa mahdollisuuden kypsyä varovasti, säilyttäen sen pehmeän rakenteen ja estäen sitä kuivumasta tai muuttumasta sitkeäksi. Lisäksi, kun käännät sen ympäri, nahka on suorassa kosketuksessa lämmön kanssa, jolloin se rapeutuu kauniisti. Tämä rapea kuorikerros tarjoaa ihastuttavan kontrastin mehevälle lohelle.

Kypsennysaika

Ajoitus on kaikki kaikessa, kun on kyse lohen grillaamisesta. 2–3 minuuttia kummallakin puolella johtaa yleensä täydellisesti kypsennettyyn fileeseen. Lyhyempi kypsennysaika antaa nahkalle mahdollisuuden kehittää herkullinen kullanruskea kuori varmistaen samalla, että liha säilyttää kosteutensa ja pehmeytensä. Ylikypsennys voi helposti muuttaa tämän herkän kalan kuivaksi, vähemmän houkuttelevaksi ruokalajiksi. Siksi on tärkeää tarkkailla kalaa grillattaessa.

Sisälämpötila

Lohen sisälämpötila on toinen tärkeä tekijä, joka on otettava huomioon pyrittäessä täydellisesti grillattuun loheen. Ihannetapauksessa sisälämpötilan tulisi olla 48–50 °C. Tämä varmistaa, että kala on kypsennetty juuri sen verran, että se on turvallista syödä säilyttäen samalla sen pehmeän koostumuksen ja luonnolliset mehut. Lihalämpömittarin käyttö voi auttaa saamaan tarkan lukeman ilman arvailuja.

Kokeile erilaisia muunnelmia

Kun olet oppinut tämän grillatun lohen perusreseptin, voit alkaa kokeilla omia muunnelmiasi. Maustamisen maailma on leikkikenttäsi, joten voit kokeilla erilaisia mausteita ja yrttejä ja lisätä uutta syvyyttä grillattuun loheen.

Harkitse aloittamista yksinkertaisella mutta maukkaalla vaihtoehdolla, kuten raikkaalla sitruunalla ja tillillä. Raikkaat sitrusmaiset vivahteet korostavat lohen tuoreutta, kun taas tilli antaa hienovaraisen makean, hieman ruohoisen maun, joka täydentää kalaa kauniisti. Tämä yhdistelmä on klassikko syystä, ja se tarjoaa kevyen ja virkistävän makukokemuksen.

Niille, jotka arvostavat hieman potkua, kokeile mausteista Cajun-kuivamausteseosta. Tämä sekoitus erilaisia mausteita, mukaan lukien cayenne, valkosipulijauhe, paprika ja kuivattu oregano, tuo mukanaan savuisen tulisuuden. Tuloksena on houkuttelevan mausteinen ruokalaji, joka varmasti herättää aistisi.

Toinen kiinnostava vaihtoehto voisi olla aasialaistyylinen marinadi. Ajattele soijakastiketta, inkivääriä ja hunajaa saadaksesi ihastuttavan makean ja suolaisen tasapainon tai misotahnaa intensiiviseen umami-makuelämykseen, joka yhdistyy kauniisti lohen luonnollisten makujen kanssa.

Vinkkejä

Kun valitset lohta, etsi fileitä, joissa on kirkkaat, puhtaat ja kosteat pinnat. Lihan pitäisi joustaa takaisin, kun sitä painetaan kevyesti. Älä unohda tarkistaa hajua – haluat miedon tuoksun, et voimakasta kalan hajua.

Varmista, että grillisi on kuuma, ennen kuin lisäät lohen. Oikein lämmitetty grilli estää kalaa tarttumasta ritilöihin ja antaa kauniit grillijäljet. Kun grillaat, aloita nahkapuoli ylöspäin. Näin toinen puoli saa mukavan haudutuksen, mutta ei ylikypsy. Muutaman minuutin kuluttua käännä ja kypsennä se nahkapuoli alaspäin.

Jos sinulla ei ole lämpömittaria sisälämpötilan tarkistamiseksi, voit päätellä ulkonäöstä ja rakenteesta, milloin on sopiva aika. Kypsennetty lohi muuttuu läpikuultavasta läpinäkymättömäksi. Jos kurkistat paksumpaan osaan, kerrosten tulisi lohkeilla helposti haarukalla. Mutta varo ylikypsentämästä sitä – lohi kypsyy edelleen hieman sen jälkeen, kun olet poistanut sen grillistä, joten ihannetapauksessa se kannattaa nostaa pois, kun se on vielä hieman läpikuultava keskeltä.