Ideoita kesäillalliselle

Ideoita kesäillalliselle

Kesätuulet tuovat mukanaan runsaasti kauden tuoreita makuja ja tervetullutta vaihtelua tarjoiluun. Kauden antimista löydät maukkaimmat, parhaat ideat vaikkapa kesäisten puutarhajuhlien illalliselle tai grilli-iltaan. Kesä on täydellinen vuodenaika valmistaa raikkaita kesäsalaatteja, grillattuja mestariteoksia, kevyitä kesäpastaruokia sekä makeita herkkujälkiruokia parhaista kesän hedelmistä ja marjoista.

Kesäiset illallisideamme sopivat täydellisesti puutarhajuhlien, piknikin tai grilli-illan suunnitteluun. Valitse sopiva ateriakokonaisuus kesäisten illallisideoiden valikoimastamme, käytä kauden parhaita tuotteita ja nosta ne parrasvaloihin. Ja mikä tärkeintä, valmista ja nauti aterioita yhdessä läheistesi kanssa.

Kokoa lähipiiri helpon kesäillallisen ääreen

On aina hienoa, kun kaikki rakkaat kerääntyvät saman pöydän ääreen nauttimaan helposti valmistunutta kesäillallista. Nauru, yhteiset tarinat ja lasien kilistely lämpimän auringon alla – näistä hetkistä syntyy muistoja. Ja mikä parasta, keittiövalmisteluihin ei kulu tuntikausia.

Kesäiset illallisideamme keskittyvät helposti valmistettaviin ideoihin, jotka ovat silti täynnä makuja. Tutustu kesäkauden suosikkiruokiin! Kesällä kuuluu nauttia kauniista säästä ja viettää aikaa läheisten kanssa maukkaan ruoan äärellä. Ja ruoan on oltava sekä herkullista että helppoa valmistaa ja tarjoilla.

Raikkaita ja kevyitä kesäisiä illallisideoita

Kesä on tullut, ja on aika tutustua raikkaisiin kevyisiin kesän illallisideoihin, jotka pursuavat kauden moninaisia makuja. Jos etsit innostavia vinkkejä, tutustu upeisiin ideoihimme kesäillallisista, joissa yhdistyvät tuoreus, maku ja helppous – ja joiden viileys virkistää helteessä.

Kesäisistä illallisideoistamme löydät mehukkaista hedelmistä valmistettavia tuoresalaatteja, täyttävämpiä, makeaa ja suolaista yhdistäviä vaihtoehtoja sekä pikkujälkiruokia, joissa kiteytyy vuodenajan makeus. Näiden virkistävien kesäillallisten ääressä kesän paras sato on herkullisimmillaan. Kerää ainekset valmiiksi, laita grilli kuumaksi ja valmistaudu nauttimaan kesän mauista.

Mansikkasalaatti

Yksi parhaista kesäisistä illallisideoistamme on ainutlaatuisen ihana raikas mansikkasalaatti. Makeat, mehukkaat mansikat yhdistetään grillattuihin kasviksiin ja murennettuun salaattijuustoon. Niistä syntyvä salaatti on todellinen kesän ilopilleri. Ruokalajin räväkin ainesosa on vinaigrette. Hurmaava kastike sekoitetaan aurinkokuivatuista tomaateista, balsamiviinietikasta ja mansikoista. Niistä muodostuva makujen ilotulitus täydentää mansikoiden makeutta ja korostaa kasvisten juurevuutta.

Vesimelonisalaatti

Mainio vaihtoehto on myös raikas, pirteä ja värikäs vesimelonisalaatti. Mehukkaat, makeat vesimelonikuutiot yhdistetään voimakkaan makuiseen, täyteläiseen salaattijuustoon mukavaksi maun ja koostumuksen kontrastiksi. Pirskottele salaatin päälle kotitekoista balsamicosiirappia, joka valmistetaan tummasta balsamiviinietikasta ja sokerista. Se antaa salaatille sopivasti makeutta ja kirpeyttä. Tässä salaatissa on kaikkea. Se on kesäisen makea, raikas, aavistuksen kirpeä ja mielenkiintoisten koostumusten yhtälö.

Grillattu persikkasalaatti

Grillattu persikkasalaatti kuuluu grilliherkkujen makuisiin kesän illallisideoihimme. Salaatissa grillatun persikan luonnollinen makeus ja savuiset maut yhdistyvät raikkaiden kasvisten, oliivien, avokadon, sipulin ja saksanpähkinöiden raikkaaseen sekoitukseen. Salaattiin pirskotettu tuorepuristettu sitruunamehu on raikas ja kirpeä vastakohta persikoiden makeudelle. Grillaus korostaa persikoiden makeutta ja karamellisoi niiden sokerit tuoden ihastuttavan lisänsä maukkaaseen salaattiin.

Raparpericrumble

Raparpericrumble voi hyvinkin olla suosikkimme kesäisten makeiden herkkuideoittemme joukossa. Tässä jälkiruokien klassikossa raparperikompotin kirpeys yhdistyy murutäytteen sokeriseen rapeuteen. Samettisen vaniljakerman kruunaama herkku on kiehtova sekoitus vastakkaisia mutta toisiaan täydellisesti tasapainottavia makuja. Reilu lusikallinen vaniljakermaa kruunaa jälkiruoan pehmeällä täyteläisyydellään. Se tasoittaa raparperin hapokkuutta ja mureaa crumble-paistosta.

Kesäillallisen kanareseptit

Kun mietit runsaita mutta kevyitä ideoita kesäillalliselle, kokeile monipuolista kaikkien suosikkia: kanaa. Kokosimme muutamia herkullisia kesäillan ruokaideoita kanasta ja kesäisistä ainesosista. Nämä ruoat ovat runsaita, täyttäviä ja samalla mukavan kevyitä nautittavaksi leppoisana kesäiltana.

Kanavoileipä

Kanavoileipä tulee yleensä ensimmäisten joukossa mieleen, kun mietitään ruokaideoita kesäillan piknikille tai helppoa mutta maukasta ateriaa. Meidän versiomme tästä kaikkien aikojen suosikista muuttaa yksinkertaisen ruoan upeaksi kesän gourmetateriaksi. Kana marinoidaan worcestershire-kastikkeessa, josta se saa makeaa ja kirpeää syvyyttä. Sen päälle levitetään caesar-majoneesia, makean kirpakkaa marinoitua punasipulia, suolaista pekonia, pähkinäisiä artisokan sydämiä ja rapeaa lehtisalaattia.

Pestopasta

Syvenny nauttimaan yksinkertaisen ruoan ihanuudesta ja kokeile toista helppoa kesäillallisideaamme: pestopastaa. Tuoreen peston kaunis vihreäväri on peräisin hienoimmista basilikan‑ ja mintunlehdistä. Pesto kietoutuu al denteksi keitettyyn pastaan ja täydentyy täydellisen mureaksi grillatulla kanalla sekä hiillostettujen punaisten paprikoiden makeilla, savuisilla aromeilla. Tuloksena on lautasellinen pestopastaa, joka hemmottelee täyteläisen runsaalla ja samalla tasapainoisella maullaan.

Kesäillallinen isommalle porukalle

Suunnitteletko kesäisiä illanistujaisia isommalle porukalle? Päivien pidetessä ja iltojen lämmetessä kannattaa kokeilla kesäisiä illallisideoitamme, jotka saavat vieraat viihtymään vieläkin paremmin. Vierasmäärän kasvaessa työmääräkin lisääntyy, joten tarjoilla on tietenkin myös herkullisia ideoilta suuremman vierasporukan kesäillalliselle.

Kaalisalaatti

Yksinkertainen suippokaalisalaatti vie jalat alta. Se on varsinainen makujen runsaudensarvi. Suippokaalista ja ohueksi viipaloidusta omenasta valmistettu salaatti yhdistelee erilaisia koostumuksia ja makuja. Tästä täyttävästä lisukkeesta tulee illallisen tähti. Herkullinen, täyteläinen kastike valmistetaan crème fraichesta, raikkaasta raastetusta sitruunan kuoresta, kirpeästä sitruunamehusta, suolasta ja pippurista. Se täydentää kaalin rapeutta ja omenoiden makean hapokkaita aromeja.

Pestopastasalaatti

Jos kaipaat ruokaa, jossa tuoreet ainesosat kohtaavat makeita ja raikkaita makuja, olet löytänyt etsimäsi: tämän pestopastasalaatin. Tässä ihastuttavassa ruokalajissa täydellisesti keitetty pasta yhdistyy värikkääseen sekoitukseen verkkomelonia, kypsiä tomaatteja, erilaisia vihreitä salaatteja ja suolaisia salamiviipaleita. Kaiken kruunaa kotitekoinen raejuustopesto, josta salaatti saa täyteläisyyttä. Aromaattinen basilika ja voimakkaan makuinen parmesaani tuovat annokseen vastustamatonta syvyyttä.

Grillattu porsaanpaisti

Jos et ole vielä koskaan kokeillut grillattua porsaanpaistia, tilaisuutesi on tullut. Maista porsaanpaistin täyteläisyys ja mehevyys. Grillaus muuttaa sen pinnan rapeaksi ja kevyesti hiiltyneeksi. Heti kuoren alla liha on hämmästyttävän pehmeää ja mehukasta. Tarjoile se rapean parsakaalin, makeiden herneiden, mehukkaiden luumujen, napakan sipulin ja aromaattisen korianterin kera. Viimeistele herkullisella aasialaisvaikutteisella kastikkeella, joka antaa grillatulle porsaanpaistille tasapainoisen vastineen.

Raparperijuustokakku

Hemmottele aistejasi raparperijuustokakulla, jonka makea murupohja valmistetaan tummasta suklaasta ja makeista vaniljakekseistä. Herkuttele tasapainoisella makean vaniljatuorejuustotäytteen, vadelmakompotin ja koristeeksi asetettujen raparperilastujen yhdistelmällä. Tämä ihana kesäinen juustokakku pursuaa makeita ja hapokkaita makuja.

Etukäteen valmistettavaa syötävää kesän illallisjuhliin

Kun kokeilet etukäteen valmistettavia kesäillallisideoitamme, saat valmistettua herkullisen aterian ja sinulle jää aikaa nauttia myös vieraiden seurasta. Keskity ruokiin, joiden maku paranee ajan myötä aromien sulauduttua yhteen ja jotka säilyvät päivän tai kaksi yhtä maukkaina ja herkullisen näköisinä. Jätä viime hetken kiire ja stressi taakse ja nauti etukäteen valmistetusta ateriasta yhdessä vieraiden kanssa.

Perunasalaatti

Toivota kesä tervetulleeksi kesän illallisideoittemme varmalla suosikilla: kulhollisella kesäistä retiisi-perunasalaattia. Tämä ruokalaji suorastaan huokuu auringonpaistetta ja illalliskutsuja. Versiomme valmistetaan pehmeistä perunoista, kesäherneistä ja aromikkaista retiiseistä. Tarjoile lisukkeeksi maukasta kastiketta, joka on valmistettu täyteläisestä crème fraichesta, aavistuksen kirpeästä dijon-sinapista ja tuoreesta ruohosipulista. Parasta kuitenkin on, että sitä voi valmistaa isomman määrän vaivattomasti ja että se paranee entisestään, kun se saa maustua muutaman tunnin tai yön yli.

Oliivileipä

Uppoudu Välimeren vetovoimaan oliivileivällä, joka täydentää kesäisten illallisideoittemme valikoimaa upeasti. Leivän voi valmistaa helposti etukäteen ja tarjoilla myös isommalle väelle. Oliivien voimakas maku ja timjamin aromaattisuus yhdistyvät taidokkaasti tässä maukkaassa leivässä, joka on herkullista erilaisten dippien kera. Voit valmistaa myös dipit helposti etukäteen, joten tämä vaihtoehto on todella näppärä lisuke aterioille.

Pinaattipiirakka

Nauti klassikosta, joka on aina muotia: pinaattipiirakka on kesänillan ateriasuositustemme kirkkain tähti. Sen pohja valmistetaan täyteläisestä raejuustosta, juustoraasteesta ja kananmunista. Ylellisen sileä koostumus on täydellinen alusta makealle, vehreälle pinaatille. Ripottele päälle juustoraastetta, niin siitä tulee varma hitti. Piirakka säilyy muutaman päivän, ja sen voi myös pakastaa. Voit leipoa sen ennen kesäisiä illallisjuhlia ja lämmittää helposti tarjolle uunissa.

Grillissä tai nuotiolla valmistettavia ruokia kesäillalliselle

Kesästä tulevat yleensä mieleen lämpimät illat taivasalla, kun herkullisen ruoan tuoksu leijailee kuumasta grillistä tai nuotiosta. Kun savunaromit imeytyvät ruokaan, yksinkertaisista ainesosista syntyy unohtumattomia aterioita. Samalla luonnolliset maut vahvistuvat ja saavat uutta syvyyttä, jota on vaikea saavuttaa muilla kypsennystavoilla.

Ruoanlaitto sekä grillissä että nuotiolla on mukava mahdollisuus astua ulos keittiöstä ja nauttia luonnosta. Järjestä illallinen ulkona, niin huomaat, että ateria muuttuu lumoavan herkulliseksi ja ikimuistoiseksi. Tutustu näihin kesäillallisideoihin ja kokeile rohkeasti tulella kokkaamisen monia mahdollisuuksia. Saat aikaan aterioita, jotka pursuavat kesän makuja.

Tarvitsetko lisää ideoita kesäillalliselle? Tutustu parhaisiin grilliruokaresepteihimme, nuotioillan suosikkiruokiin ja kattavaan grillikastikeoppaaseen.

Grillatut maissintähkät

Grillattujen maissintähkien reseptimme on perinteinen grilliruokasuosikki, jossa on tulista potkua. Sokerimaissi saa savuisen, hiillostuneen aromin, joka saa jokaisen suupalan maistumaan houkuttelevalta. Tarjoile salaatti murennetun salaattijuuston ja kotitekoisen chilivoin kera. Tulinen ja täyteläinen seos sisältää yrttejä, limettiä ja tuoretta chiliä. Kun chilivoita levitetään lämpimän maissin päälle, se sulaa kauniisti ja imeytyy kaikkialle lisäten täyteläisyyttä savuiseen, hiillostettuun sokerimaissin makuun.

Tikkuleipä

Muistele, miten mukavaa onkaan laittaa ruokaa ulkona. Kokeile tikkuleipää, ideoimiemme kesäillallisten herkkua, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Tämä maittavan retkiherkun valmistus on yhtä hauskaa kuin myös sen syöminen.

Kääri taikinaa tikkujen ympärille ja pidä sitä nuotion päällä. Leipä paistuessa tulella vastaleivotun leivän ihastuttavat aromit sekoittuvat savuiseen tuoksuun ja raikkaaseen ulkoilmaan.

Grillatut nektariinit

Nauti makeista grillattavista kokeilemalla grillattuja nektariineja. Tämä maukas jälkiruoka löytyy myös kesäillallisten idealuettelossamme. Tämä yksinkertainen mutta uskomattoman herkullinen makupala on yhtä kaunis kuin makea kesähedelmä. Halkaise nektariinit ja aseta ne grilliin, jonka lämpö karamellisoi niiden luonnolliset sokerit. Tulikuuma grilli kypsentää mehukkaan hedelmälihan pehmeäksi, lämpimäksi herkuksi, jota on ilo haukata. Tarjoile makean ja hapokkaan vadelmakermavaahdon kera kevyenä jälkiruokana tai aurinkoisen iltapäivän erikoisherkkuna.

Alkupaloja kesän illallisjuhliin

Onnistuneen kesäillallisen taika piilee alkupaloissa. Ne virittävät vieraat tulevan aterian tunnelmaan ja saavat odotukset heräämään. Nämä alkupalat saattavat olla pieniä, mutta niillä on merkittävä rooli, sillä niiden on tehtävä vaikutus makuhermoihin.

Kesäisissä alkupaloissa voi päästää luovuuden valloilleen. Taitavasti valikoitu alkupalakattaus on sellainen, jossa vieraat saavat maistella erilaisia makuja ja koostumuksia. Voit valmistaa alkupaloja eri makuihin ja mieltymyksiin niin, että jokainen löytää itselleen maistuvia herkkuja. Alkupaloja on kaikenlaisia – makeita ja suolaisia, täyteläisiä tai rapsakoita.

Pimientos de Padrón eli Padrón-paprikat

Haukkaa pala Espanjaa ja kokeile pimientos de Padróneita, suosittua tapasannosta. Nämä valloittavana sormiruokana tunnetut pienet, vihreät paprikat ovat vaatimattomasta koostaan huolimatta valtavan maukkaita. Ne ovat mietoja ja aavistuksen makeita, helposti syötäviä herkullisia hiukopaloja, joista muutamat yllättävät tulisella potkullaan. Pirskota kypsennettyjen paprikoiden päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa rapeaksi lisukkeeksi korostamaan paprikoiden makua. Tuloksena on helppo mutta maittava hiukopala.

Tsatsiki

Uppoudu kreikkalaisen keittiön aitoihin makuihin tsatsikilla. Tähän perinteiseen dippiin käytetään crème fraichea, valkosipulinkynsiä, jauhettua pippuria, kurkkua ja suolaa, ja se tunnetaan raikkaasta maustaan ja monipuolisista käyttötavoistaan. Tsatsikin voi tarjota alkupalana, lisukkeena tai grillatun lihan ja Välimeren ruokien ohessa raikkaana ja täyteläisenä dippinä, jota ei voi vastustaa.

Sormivoileivät

Herkuttele maukkaaksi hiukopalaksi hienostuneita sormivoileipiämme, jotka sopivat kevyiksi ja raikkaiksi alkupaloiksi kesäisiin illallisjuhliin. Nämä pienikokoiset herkut on täytetty mehevillä katkaravuilla ja ylellisen täyteläisellä tuorejuustolla. Niiden harmoninen makuyhdistelmä hemmottelee monipuolisilla aromeillaan ja maistuu taivaalliselta. Pirteä sitruunainen vivahde raikastaa makua, ja voileipien raikkaus vahvistuu ripottelemalla pinnalle tuoreita mintunlehtiä. Nämä voileivät ovat täydellisiä suupaloja, joiden monet koostumukset ja maut tekevät vaikutuksen herkullisuudellaan ja näyttävyydellään.