Pinaattipiiras

Pinaattipiiras

60+ min
Pinaattipiiras raejuustolla sopii hyvin moniin tilanteisiin. Se voidaan nauttia lämpimänä lounaaksi ja illalliseksi tai tarjoilla kylmänä piknikillä tai nyyttikesteillä. Sen monipuolisuus ja maukkaus tekee siitä loistavan kesäruoan. Ihanan täyteläinen täyte ei ole liian raskas, minkä ansiosta se sopii hyvin kesäkuukausiin. Tämä murotaikinapohjainen, lämpimällä muskottipähkinällä ja mustapippurilla maustettu ja täyteläisellä juustoraasteella päällystetty pinaattipiiras on kokeilemisen arvoinen, jos mielesi tekee tämänkaltaista klassista piirakkaa.
https://www.arla.fi/reseptit/pinaattipiiras/

Tee näin:

Pinaattipiiras, pohja
  • Sekoita graham- ja vehnäjauhot keskenään ja nypi voi jauhoseokseen.
  • Lisää taikinaan hieman vettä – koostumuksen tulisi jäädä hieman huokoiseksi.
  • Painele taikina piirakkavuokaan (22 cm) ja jäähdytä jääkaapissa 30 minuuttia.
  • Kuumenna uuni 225 °C:seen (kiertoilmauuni).
  • Esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  • Laske uunin lämpötila 175 °C:seen (kiertoilmauuni).
Täyte
  • Pohjan paistumisen aikana sekoita raejuusto, juustoraaste (säästä puolet käytettäväksi pinnalle) ja munat keskenään.
  • Puristele pinaatista ylimääräinen kosteus pois ja lisää se munaseokseen mausteiden kanssa.
  • Kaada täyte esipaistetulle pohjalle, lisää pinnalle jäljellä oleva juusto ja paista quichea uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Valmis!

Kysymyksiä pinaattipiiraasta

Tällaisen helposti noudatettavan raejuustolla höystetyn pinaattipiiraan reseptin ansiosta täydellisen piknik-aterian valmistaminen on melko yksinkertaista. Jos haluat lisätietoja, lue alta lisää tästä ranskalaistyylisestä herkusta.

Miten pinaattipiiras tehdään?
Maukas pinaattipiiras sopii täydellisesti piknikille! Aloita sen valmistaminen pohjasta. Nypi voi jauhoseokseen ennen kuin lisäät taikinaan varovasti hieman vettä. Painele se tasaisesti piirakkavuokaan. Jäähdytä vähintään 30 minuuttia ennen esipaistamista. Kun se kypsyy ja jäähtyy, valmista täyte sekoittamalla keskenään raejuusto, puolet juustoraasteesta ja munat. Lisää puristettu pinaatti täytteeseen ja mausta ennen kaatamista kullanruskealle pohjalle. Paista pinaattipiirasta puoli tuntia.
Voiko pinaattipiiraan pakastaa?
Kyllä, pinaattipiiras säilyy pakastimessa jopa 2–3 kuukautta. Anna ylijääneen piirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin käärit sen tiiviisti kelmuun tai alumiinifolioon ja laitat pakastimen kestävään pussiin tai astiaan. Kun olet valmis nauttimaan loput, sulata piirasta jääkaapissa yön yli. Kuumenna uuni 175 °C:seen (tavallinen uuni) ja lämmitä piirasta uudelleen 15–20 minuuttia tai kunnes se on kokonaan lämmennyt. Huomaa, että pinaattipiiras voi muuttua hieman pehmeämmäksi ja menettää osan alkuperäisestä koostumuksestaan pakastus- ja sulatusprosessin aikana vapautuvan kosteuden vuoksi.
Mitä pinaattipiiraan kanssa kannattaa tarjoilla?
Kevyt ja virkistävä salaatti kesän antimista sopii loistavasti yhteen täyteläisen ja suolaisen pinaattipiiraan kanssa. Kokoa yhteen suosikkivihanneksesi ja viimeistele yksinkertaisella mutta maukkaalla vinaigrettella. Toinen hyvä vaihtoehto on rapea leipä, kuten patonki tai hapanleipä. Tällaiset leipätyypit luovat hyvän koostumuksellisen kontrastin pehmeälle täytteelle. Hienoa kaikissa näissä lisukkeissa on, että ne, kuten itse pinaattipiiras, sopivat erittäin hyvin piknikille, koska niitä on helppo kuljettaa ja ne voidaan tarjoilla vaihtelevissa lämpötiloissa.
Miten pinaattipiiras tehdään tuoreesta pinaatista?
Jos käytät piiraaseen tuoretta pinaattia pakastepinaatin sijaan, kypsennä pinaatinlehtiä, kunnes ne ovat tiivistyneitä ja pehmeitä ennen kuin lisäät ne täytteeseen. Tuore pinaatti sisältää paljon vettä, ja jos se lisätään raakana piiraaseen, se voi vapauttaa liikaa nestettä ja tehdä täytteestä vetisen pinaattipiiraan kypsyessä. Pinaatinlehtien kypsentäminen ja pilkkominen etukäteen auttaa valmistamaan kevyen ja ilmavan piiraan, joka ei ole vetistä. Ainoa muu ero tuoreen tai pakastepinaatin käytön välillä on se, että tuore pinaatti tiivistyy, jolloin saatat tarvita noin 100 g enemmän tuoretta pinaattia kuin pakastettua.
Miksi pinaattipiiras on vetistä?
Yksi syy, miksi juustoinen pinaattipiiras saattaa olla vetistä, on pinaatin kosteus. Koska se sisältää luonnollisesti paljon vettä, siitä voi vapautua melko paljon kosteutta kypsennyksen aikana. Muista puristaa ylimääräinen kosteus pois ennen kuin lisäät pinaatin täytteeseen. Toinen syyllinen voi olla pohja. Jos se jää raa’aksi tai täyte lisätään kuumaan pohjaan, täyte ei pysy siinä hyvin syntyneen höyryn vuoksi. Tämä voi johtaa täytteen valumiseen. Tämän välttämiseksi esipaista pohja ennen täytteen lisäämistä ehdotetulla tavalla ja varmista, että se on hieman kullanruskea ja rapea, ennen kuin jäähdytät sen ja lisäät täytteen lopullista paistamista varten.

Ainekset

Pohja
Grahamjauhoja
125 g eli n. 2¼ dl
Vehnäjauhoa
125 g eli n. 2¼ dl
150 g
Vettä
2½ rkl
Täyte
200 g
Arla® Mozzarella-Edam-raastetta
100 g
Kananmunia
3
Pakastepinaattia sulatettuna
500 g
Suolaa
1 tl
Muskottipähkinää rouhittuna
1 tl
Vastajauhettua pippuria
¼ tl
Lisää herkullisia ideoita
Kasvispiiras
45 minuuttia
Kasvispiiras
(0)
Parsapiiras
60+ min
Parsapiiras
(3)

Herkullinen pinaattipiiras raejuustolla

Pinaattipiiras on klassinen ruokalaji, joka on aina ajankohtainen! Suolaisessa täytteessä, jossa on makeaa, maanläheistä pinaattia, on täyteläinen, monivivahteinen ja monipuolinen makuprofiili. Yhdessä voisen pohjan kanssa saat loistavan yhdistelmän makuja ja koostumuksia, jotka vaihtelevat pehmeästä täytteestä herkulliseen pohjaan, joka on sekä murea että rapea.

Tavallisen vehnäjauhon ja grahamjauhon seoksen avulla saadaan aikaiseksi pinaattipiiras, jonka pohja on sekä rapea että maukas. Grahamjauhossa on hieman makea ja pähkinäinen maku, joka täydentää täytteen makuja ihanasti ja korostaa sen umamin makua. Tämä erityinen jauhotyyppi antaa piirakkapohjalle myös kauniin kullanruskean värin, joka saa tämän raejuustolla höystetyn pinaattiquichen erottumaan joukosta.

Klassinen muna-juustotäyte lämpimällä muskottipähkinällä

Klassinen ranskalainen piiras valmistetaan herkullisesta suolaisesta muna-juustotäytteestä. Normaalisti piiraissa käytettäisiin maitoa ja/tai kermaa, mutta meidän versioomme tästä klassikosta olemme valinneet niiden sijaan raejuuston. Tämä antaa täytteelle raikkaamman maun ja suolaisemman makuvivahteen. Nämä vivahteet sekä tuorejuuston lievä kirpeys auttavat korostamaan herkän pinaatin makua.

Paras pinaattipiiraan täyte on tietysti maustettava hyvin, ja tämä tarkoittaa muutakin kuin vain suolaa ja pippuria. Muskottipähkinä on yleinen ainesosa piirastäytteissä, mutta se ei tee siitä yhtään vähemmän ainutlaatuista. Se on monipuolinen mauste, joka voi lisätä upeaa lämpöä ja hieman makean maun mihin tahansa täytteeseen. Meidän tapauksessamme se täydentää juuston ja munien rikkautta ja parantaa niiden suolaisuutta uskomattoman maukkaan pinaatti-raejuustopiiraan luomiseksi.

Täydellinen kesäpiknikille tai helpoksi illallisvaihtoehdoksi

Raejuustoa ja pinaattia sisältävä piiras lounaaksi tai illalliseksi jättää sinut varmasti kylläiseksi ja tyytyväiseksi. Tarjoiletpa sitä hyvien lisukkeiden, kuten salaattien, paahdettujen vihannesten tai rapean leivän kanssa, se toimii täyttävänä, suolaisena ateriana. Pinaattipiiras voidaan nauttia sekä kylmänä että lämpimänä, joten se toimii uskomattoman hyvin osana maukasta piknik-kattausta muiden eri lämpöisinä tarjoiltavien kevyiden kesäruokien kanssa. Voit myös valmistaa sen edellisenä päivänä ja tuoda sen mukanasi läheiseen puistoon idyllisimmässä pajukorissasi.

Jos raejuustolla höystetty helppo pinaattipiirakka on inspiroinut sinut luomaan herkullisen piknik-kattauksen, tutustu myös muihin mahtaviin piknik-resepteihimme kuten kanasandwicheihin, juustotartaletteihin ja suolaisiin oliivileipiin.

Kokeile pinaattiquichea pekonin kanssa

Yksi suosituimmista muunnelmista on lisätä pinaattipiiraaseen pekonia. Pekoni antaa annokseen paljon upeita umamin makuja, jotka vaihtelevat suolaisesta savuiseen. Nämä suolaiset maut sopivat hyvin täyteläisen muna-juustotäytteen kanssa, koska ne parantavat sen luonnollista mausteisuutta. Suolainen lisäys kohottaa myös täytteen yleistä makuprofiilia kompensoimalla lehtivihannesten luonnollista makeutta.

Jos haluat runsaamman version tästä pekonia sisältävästä pinaattipiiraasta, kokeile lisätä myös suosikkisieniäsi. Lihaisa ja maanläheinen sienen maku sopii hienosti pekonin savuisen ja suolaisen maun kanssa. Jos pekoni on erityisen suolaista, sienet, kuten siitakesienet, viljellyt herkkusienet ja osterivinokkaat voivat tasapainottaa tätä suolaisuutta ja luoda monipuolisen sieni-pinaattipiiraan pekonilla. Muista keittää valitsemasi sienet hyvin ennen kuin lisäät ne täytteeseen, jotta niistä ei vapaudu nesteitä, mikä tekee piiraasta vetisen.

Vinkkejä

Kun haluat tehdä pinaattipiiraan, jonka rapea pohja toimii hienona kontrastina täytteelle, saatat tarvita muutaman vinkin.

Ensinnäkin, älä vaivaa taikinaa liikaa. Ole varovainen sen kanssa, koska liiallinen käsittely voi saada aikaan kovan ja tiiviin pohjan. Käytä kylmää voita ja sekoita nopeasti lisäämällä hieman vettä kerrallaan. Muista antaa pohjan jäähtyä vähintään 30 minuuttia ennen esipaistamista.

Ennen esipaistamista pistele myös pohja haarukalla useita kertoja ilmakuplien muodostumisen estämiseksi. Tämä takaa tasaisemman pohjan, joka myös paistuu tasaisesti. Jos haluat, voit laittaa leivinpaperiarkin pohjan päälle ja täyttää sen piirakkapainoilla, kuivatuilla pavuilla tai kypsentämättömällä riisillä. Nämä painavat pohjaa alaspäin ja estävät sitä paisumasta esipaistamisen aikana. Paista pohjaa kuumennetussa uunissa, kunnes se saa hieman väriä ja kovettuu.

Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen lisäämistä, jotta piiras ei muutu vetiseksi. Jos lisäät täytteen kuumaan tai lämpimään pohjaan, lämpö voi aiheuttaa kosteuden haihtumisen täytteestä ja muodostaa höyryä, mikä voi tehdä täytteestä nestemäisemmän ja vaikeuttaa sen hyytymistä.