Eväät ja sormiruoat piknikille

Eväät ja sormiruoat piknikille eväät ja sormiruoat piknikille

Kesän lähestyessä on vaikea vastustaa auringon lämmössä puistossa tai rannalla nautittavaa ateriaa. Piknikpäivä herkullisen sormiruoan ja eväiden ääressä kuuluu ehdottomasti kesään, eikä mikään vedä vertoja hauskalle piknikille ystävien ja perheen kanssa. Ja tapahtuman ykköstähti on ilman muuta ruoka!

Piknikeväät ovat herkkuja, jotka on helppo pakata ja kuljettaa ja jotka säilyvät huoneenlämpöisinä ulkona. Niihin lukeutuvat myös ns. sormiruoat, joita syödään suoraan kädestä ilman aterimia: voileivät, kanansiivet, minipiirakat tai pizzaviipaleet. Sormiruokia voi tarjoilla monenlaisissa tilanteissa, mutta ne sopivat täydellisesti piknikille, kun tavoitteena on selvitä mahdollisimman vähillä astioilla ja mahduttaa koriin enemmän herkullisia hiukopaloja! Tästä oppaasta saat käteviä vinkkejä kesän piknikkoriin täydellisesti sopivien eväiden ja sormiruokien valmistukseen. Valmista helppoja ja kaikille maistuvia herkkuja!

Vinkkejä kesän parhaisiin piknikeväisiin

Auringonottoa, yhteistä ilonpitoa, uusia mukavia muistoja – piknikpäivä sisältää kaikkea tätä ja paljon muuta. Piknikherkkujen pakkaaminen on vasta ensimmäinen vaihe. Tärkeintä on yhdessäolo, ulkoilu ja kesästä nauttiminen. Silti hyvin varusteltu piknikkori nostaa tavallisen retken ikimuistoiseksi juhlaksi. Vinkeillämme loihdit herkullisen piknikaterian, joka täyttää vatsan ja ilahduttaa kaikkia herkullisilla sormiruoilla ja hiukopaloilla.

Ja jos kaipaat lisää vinkkejä, meiltä löydät runsaasti piknikruokaideoita, kuten parhaita piknikruokien pakkausvinkkejä ja ohjeita maittavimman piknikaterian valmistukseen.

Pakkaa piknikkoriin kaikkien suosikkieväät

Tämä saattaa nyt kuulostaa itsestään selvältä vinkiltä: Kun valmistat retkelle ystäviesi ja perheesi suosikkiherkkuja, varmistat, että kaikki viihtyvät piknikillä. Varmista, että jokainen löytää korista omat lempieväänsä. Näin kaikki nauttivat päivästä, ja se jää mieleen ikimuistoisena. Tällä tavalla osoitat ottavasi muut huomioon. Valmistamalla suosikkieväitä näytät, että välität jokaisesta ja arvostat eri makuja.

Näin saatat saada aterioihin myös lisää vaihtelua, kun mukaan tulee sellaisiakin piknikeväitä ja sormiruokaa, joita et olisi itse saattanut valita. Saatat huomata, että serkkusi suosikkidippi tai ‑kastike onkin suuri hitti koko perheen keskuudessa ja että parhaan ystäväsi suosikkipasta tai perunasalaatti piristää koko ateriaa. Kun sisällytät ateriaan muiden suosikkieväitä tai sormiruokia, loihdit upouuden piknikaterian, josta löytyy sopivaa syötävää erilaisten makujen ystäville. Saatat myös löytää uusia herkullisia ideoita, joista voi tulla omia pikniksuosikkejasi.

Valmista lämpimiä tai kylmiä sormiruokia piknikille

Paistattelet päivää auringossa. Mikä maistuisi paremmalta kuin erilaiset makuhermoja hivelevät lämpimät ja kylmät sormiruoat? Kun tarjoat värikkään ja maukkaan valikoiman lämpimiä tai kylmiä sormiruokia, ateriasta tulee kiinnostavampi ja ilahduttavampi. Esillä on näet entistä enemmän hurmaavia makuja ja toisiaan täydentäviä koostumuksia. Jotkut suosivat lämpimiä piknikeväitä, ja toiset tykkäävät enemmän kylmistä hiukopaloista. Tarjoamalla molempia vastaat jokaisen toiveisiin.

Myös sää voi vaikuttaa siihen, mitkä piknikeväät ja sormiruoat houkuttelevat eniten. Viileämpänä päivänä lämpimät ruoat tuntuvat hyvältä, ja kylmät sormiruoat virkistävät helteisen päivän piknikillä. Piknikin helpoimmat sormiruoat voidaan tarjoilla joko lämpiminä, kylminä tai huoneenlämpöisinä, eikä lämpötilan vaikutuksesta tarvitse huolehtia.

Valitse helpot eväät ja sormiruoat isomman porukan piknikille

Mietitkö sopivia eväitä tai sormiruokaa piknikille, jonne on tulossa enemmän väkeä? Valitse helppoja piknikruokia, joita on kätevä valmistaa etukäteen.

Kun teet valmistelut päivän tai pari etukäteen, ehdit kokata piknikeväät kaikessa rauhassa omaan tahtiisi. Valmistelut sujuvat rennosti, ja voit itsekin nauttia varsinaisesta piknikpäivästä. Aloittamalla hyvissä ajoin vältyt viime hetken stressiltä ja ruoanlaitto on mukavaa eikä kelloa vastaan taistelua. Valmista esimerkiksi wrappien ja voileipien täytteet ja dipit, paista makeat herkut, paloittele hedelmät tai vihannekset ja marinoi liha. Muista säilyttää valmistelemiasi ainesosia erillisissä astioissa siihen saakka, että ne on aika pakata mukaan piknikille.

Jos piknikille tulee enemmän väkeä, valitse eväitä ja sormiruokaa, jotka on helppo valmistaa ja kuljettaa ja joita voi syödä ilman aterimia. Kokeile esimerkiksi sormivoileipiä, vihannestikkuja tai dipattavaa leipää, hedelmävartaita tai minipiiraita. Nämä suursuosikit maistuvat kaikille, ja niitä voidaan valmistaa suurina määrinä suhteellisen nopeasti.

Säilytä tuoreina ja maukkaina

Pajukori on idyllinen, mutta eväitä kannattaa kuitenkin säilyttää nykyaikaisemmassa mallissa. Kylmälaukku ja kylmäpakkaukset pitävät piknikeväät viileinä hellepäivänä tai hauskalla rantaretkellä. Laukussa on tasaisen matala lämpötila, joten esimerkiksi salaatit, hedelmät ja kylmät voileivät pysyvät viileinä.

Piknikeväiden laatu riippuu siitä, että ne pysyvät tuoreina. Kostuneet voileivät tai kuihtunut salaatti eivät ole kenenkään mieleen. Oikeilla säilytys‑ ja pakkaustavoilla pidät tuotteet kunnossa ja maukkaina. Tuore ruoka maistuu yleensä paremmalta kuin pidempään säilytetty. Tuoreet kotitekoiset herkut ovat makoisampia, kun niiden makuvivahteet erottuvat hyvin.

Suosittelemme jäähdyttämään ruoan jääkaapissa ennen pakkaamista. Tämä on ehdottomasti parhaita vinkkejä, joilla piknikeväät ja sormiruoat pysyvät tuoreina. Näin ruoat ovat kylmiä jo pakattaessa ja kylmälaukun sisälämpötila pysyy matalana. Seuraavaksi kylmälaukku pakataan järkevästi kerros kerrokselta. Aseta pohjalle kylmäpakkauksia, lado niiden päälle kylmiä ruokia ja laita kylmäpakkauksia päällimmäiseksi. Aseta suoraan kylmäpakkausten päälle ruoat, joiden on pysyttävä kylmimpinä, kuten liha ja meijerituotteista valmistetut dipit. Pakkaa juomat mahdollisuuksien mukaan erilliseen kylmälaukkuun. Juomalaukkua avataan todennäköisesti useammin, joten sen sisälämpötila saattaa nousta.

Kun saavut rannalle, puistoon tai muuhun piknikpaikkaan, aseta kylmälaukku varjoon, jossa se on suojassa suoralta auringonvalolta. Näin piknikeväät pysyvät viileinä. Kylmälaukusta poistuu kylmää ilmaa aina, kun se avataan. Älä siis avaa kylmälaukkua liian usein, niin sisältö pysyy viileänä.

3 suosituinta piknikeväsreseptiämme

Nyt kun olet lukenut parhaat vinkkimme maukkaiden piknikeväiden ja sormiruokien valitsemiseen, valmisteluun ja pakkaamiseen, on aika tutustua parhaisiin resepteihimme. Nämä itsetehdyt eväät ovat uudenlaista syötävää piknikpöytään tai ‑viltille, ja ne sopivat mainiosti yhteen kesäretken piknikaterialla.

Pinaattipiirakka

Piknik ei tunnu oikealta piknikiltä ilman vähintään yhtä piirakkaa. Ja jos vain yhden voi valita, pinaattipiirakka on mainio piknikeväs tai alkupala. Oma versiomme tästä klassikosta valmistetaan raejuustosta. Se on täyttävä mutta ei tee oloa raskaaksi.

Pinaattipiirakka

Herkullisessa täytteessä on makeahkoa pinaattia, jota täydentävät juusto ja täyteläiset kananmunat. Vahvalla muskottipähkinällä maustettu seos on suussa sulavan hyvää. Herkullinen komeus vuorataan voitaikinaan, joka hurmaa runsaalla umami-maullaan. Tuloksena on makuelämys, joka nousee varmaksi hitiksi piknikeväiden parhaimmistoon.

Piirakat ovat hyviä piknikeväitä useistakin syistä. Ne voidaan tarjoilla kuumana, kylmänä tai huoneenlämpöisinä, ja ne on helppo valmistaa etukäteen esimerkiksi edellisenä päivänä. Piirakkasiivun syöminen onnistuu vähillä välineillä, ja siksi se on kätevää ruokaa ulos, kuten piknikille.

Oliivileipä dipeillä

Yksi varmimmista piknikeväiden klassikoista on maukas, suolainen leipä. Sitä on helppo säilyttää ja kuljettaa, joten se sopii täydellisesti piknikille. Suosikkimme on maukas oliivileipä. Täyteläisillä oliiveilla ja maanläheisellä timjamilla maustettu leipä pursuaa upeita kesämakuja, jotka vievät sinut Välimeren rannikolle. Leivässä on rapeahko pinta, jonka vastapainona on pehmeä sisus. Sitä on mukava dipata, ja se on mitä parhain piknikeväs!

Uppoudu Välimeren tunnelmaan valitsemalla dipiksi kreikkalainen klassikko: tsatsiki. Virkistävän kurkkudipin ja suolaisen oliivileivän yhdistelmä on upea makuelämys – maistat tuoreuden ja runsauden. Dippiä täydentää rapea kurkkuraaste. Tämä leivän ja dipin yhdistelmä sopii mainiosti piknikin eväslautaselle muiden helppojen sormiruokien, kuten dipattavien vihannestikkujen, kanssa.

Tsatsiki

Oliivileivän kanssa sopivat myös muut ideoimamme hyvät dipit ja kastikkeet, kuten jalapenodippi ja tahinikastike. Molemmat ovat täynnä makua, vaikkakin eri tavoin. Ensiksi mainittu hurmaa mausteisuudellaan, ja jalapenojen hieman kirpeä ja suolainen maku sopii yhteen oliivien makujen kanssa. Tahinikastikkeen maanläheinen, pähkinäinen ja suolainen maku on peräisin tahinista, joka on paahdetuista seesaminsiemenistä valmistettua tahnaa. Molemmat maistuvat hyvältä oliivileivän kanssa. Valitse joko mausteisempi tai maanläheisempi vaihtoehto makusi mukaan.

Sormivoileivät

Sormivoileivät edustavat sormiruokien klassikkokaartia. Nämä minivoileivät ovat tuttuja englantilaiselta iltapäiväteeltä, mutta ne ovat myös hauskoja piknikeväitä tai alkupaloja. Sormivoileipämme ovat maukkaita suupaloja, joissa on katkarapuja, kurkkua, herneitä ja minttua. Tämä maukas ja virkistävä yhdistelmä sopii täydellisesti kesään.

Sormileivät

Tässä helposti valmistettavassa sormiruoassa on hienovaraisia makuja. Mieto kurkku raikastaa katkarapujen täyteläistä, makeahkoa ja samalla suolaista makua. Viileän ja rapean kasviksen suutuntuma sopii voileipiin, herneet antavat maanläheistä tuntua, ja tuoreen mintun ainutlaatuinen ja virkistävä maku tuntuu kitalaessa mukavan viileältä. Sen makeus täydentää suolaisia katkarapuja hienosti.

Pieniä katkarapuvoileipiä on helppo syödä istualtaan lempiviltillä auringon lämmössä. Siksi ne kuuluvat piknikin sormiruokien parhaimmistoon. Sormivoileivät ovat loistava valinta piknikruoaksi isommalle porukalle, koska lautasia tai aterimia ei tarvitse pakata mukaan.