Akkermansia muciniphila -bakteeri

Tutkittua tietoa

Akkermansia muciniphila -bakteerilla lupaavia vaikutuksia painonhallintaan

Lukuaika n. 2 min

Belgiassa toteutettiin ainutlaatuinen tutkimus erään suolistobakteerin vaikutuksista hyvinvointiin. Huomattiin, että kokeeseen osallistuneilla henkilöillä veriarvot, kuten insuliiniherkkyys ja kolesterolitasot paranivat selvästi. Voiko Akkermansia muciniphila -bakteeri olla tulevaisuuden hoitokeino ylipainoon ja sen liitännäissairauksiin?

Aivan viime vuosina tutkijoiden mielenkiinnon on herättänyt Akkermansia muciniphila -bakteeri. Tämä suolistobakteeri asuttaa erityisesti terveiden ihmisten suolistoa ja sillä on havaittu lupaavia terveysvaikutuksia, erityisesti metabolisen oireyhtymän ja painonhallinnan saralla. Lääketieteellisessä Nature Medicine –tiedelehdessä heinäkuussa 2019 julkaistu tutkimus kyseisestä bakteerista on toistaiseksi ainut laatuaan, sillä siinä tutkittiin ensimmäistä kertaa A. muciniphilan nauttimisen vaikutuksia ihmiseen. Kyseisen bakteerin terveysvaikutuksista tiedetään jo jonkin verran: sen on esimerkiksi todettu olevan olennaisessa roolissa suoliston limakalvon kunnon ylläpitäjänä ja siten osana immuunipuolustusta. Belgialainen tutkimus oli ensimmäinen koe, jossa selvitettiin kuinka bakteerin nauttiminen kontrolloiduissa olosuhteissa vaikuttaa tutkimushenkilöiden terveydentilaan.

Tutkimus toteutettiin belgialaisessa Leuvenin katolisessa yliopistossa tutkija Patrice Canin ja hänen tutkimusryhmänsä johdolla. Tutkimukseen osallistui 32 metabolisen oireyhtymän kriteerit täyttävää henkilöä, jotka jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään: placeboryhmään, jossa tutkittavat söivät bakteeria sisältämätöntä lumetablettia sekä kahteen ryhmään, jossa tutkittavat nauttivat saman määrän Akkermansia muciniphila -bakteeria mutta toinen ryhmä söi tabletteja, joiden sisältämät bakteerit oli pastöroitu eli kuumennettu. Tutkittavia ohjeistettiin syömään yksi tabletti päivässä kolmen kuukauden ajan.

Osallistujilta mitattiin sekä tutkimuksen alussa että lopussa erilaisia elimistön terveydentilaa kuvaavia markkereita, kuten veriarvoja sekä rasvamassa ja kehon paino. Lisäksi suoliston kuntoa ja mikrobiston koostumusta seurattiin. Tutkimuksen lopussa havaitut muutokset vahvistivat olettamusta Akkermansia muciniphila -bakteerin potentiaalisuudesta: pastöroitua bakteeria sisältäviä tabletteja nauttineilla henkilöillä veriarvot, kuten insuliiniherkkyys ja kolesterolitasot paranivat selvästi placeboryhmään verrattuna. Myös paino ja rasvamassan määrä laskivat hieman, millä oli todennäköisesti positiivinen vaikutus veriarvoihin. Muutokset veriarvoissa kertovat metabolisen oireyhtymän paremmasta hallinnasta ja terveydentilan kohenemisesta. Samankaltaisia vaikutuksia veriarvoihin saadaan yleensä elintapoja muuttamalla, kuten vähentämällä kovan rasvan ja sokerin saantia, lisäämällä kuitua ruokavalioon sekä liikkumalla.

Tulokset osoittavat, että monia potentiaalisia bakteerikantoja on vielä tutkimatta ja Akkermansia muciniphila -bakteeri on vain yksi niistä. Johdonmukainen ja suurilla osallistujamäärillä saatu näyttö A. muciniphila -bakteerin tehosta sairauksien hallinnassa ja roolista elimistön toiminnan tukemisessa kuitenkin vielä puuttuu, mutta on selvää, että se on hyödyllinen bakteeri kaikille terveydentilasta riippumatta. Ainakaan vielä et löydä kaupan hyllyltä tuotteita, jotka sisältäisivät elävää A. muciniphila -bakteeria. Voit silti tukea kyseisen hyvisbakteerin kasvua omassa suolistossasi syömällä värikkäästi erilaisia hedelmiä ja kasvikunnan tuotteita – kyseinen bakteeri nimittäin rakastaa polyfenoleja eli kasvisten sisältämiä yhdisteitä, jotka antavat niille ominaisen värin. On myös hyvin mahdollista, että Akkermansia muciniphila -bakteeri on yksi tulevaisuuden hoitokeinoista ylipainon ja sen liitännäissairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

 

Kirjoittanut: Elina Olkkonen

Kirjoittaja on parikymppinen ravitsemustieteen opiskelija ja yrittäjänalku, jota tällä hetkellä kiinnostaa kaikki suolistomikrobeista syömisen psykologiaan. Onnellisimmillaan hän on CrossFit-salilla, luontopolulla ja aamukahvia juodessa.

Lähde: Depommier, C., Everard, A., Druart, C. et al. Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study. Nat Med 25, 1096–1103 (2019). https://doi-org.ezproxy.uef.fi:2443/10.1038/s41591-019-0495-2