Elintarvikkeiden hyväksytyt terveysväitteet

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä tai mainonnassa käytettävät terveysväitteet perustuvat elintarvikkeiden sisältämän ravintoaineen tieteellisissä tutkimuksissa todettuihin terveyshyötyihin, jotka on hyväksytty Euroopassa EU komission päätöksillä. Tiettyyn ravintoaineeseen liittyvä terveysväite ei kuitenkaan yksinään riitä terveyden ylläpitämiseen tai edistämiseen, vaan hyöty perustuu aina ravintoaineen saantiin osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja. 

Eu­roopan unionin alueella elin­tar­vik­keiden terveys­vai­ku­tuksia kos­kevat terveysväitteet hy­väksyy tieteel­lisen näy­tön poh­jalta Eu­roopan elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­rasto (EF­SA). Katso kaikki hyväksytyt terveysväitteet täältä.

Toistaiseksi EFSA on hyväksynyt vasta yhden maitohappobakteereihin liittyvän terveysväitteen:

  • Elävät viljelmät jogurtissa tai hapatetussa maidossa parantavat tuotteen laktoosin pilkkoutumista ihmisillä, joilla on laktoosin pilkkoutumiseen liittyviä vaikeuksia.

Vaikka maitohappobakteereita tutkitaan maailmalla valtavan paljon yhä kiihtyvällä tahdilla, virasto ei ole hyväksynyt yhtään spesifiseen maitohappobakteerikantaan liittyvää terveysväitettä. On kuitenkin huomioitavaa, että EFSA voi hyväksyä vain väitteitä, jotka kohdistuvat tavallisiin, terveisiin kuluttajiin. Usein kliiniset kokeet spesifisillä kannoilla on tehty riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä.

Hyväksytyt terveysväitteet ja Arlan tuotteet

Arlan tuotteissa käytetyt terveysväitteet perustuvat elintarvikkeen sisältämän ravintoaineen hyväksyttyihin terveysväitteisiin. Tuotteet sisältävät ravintoainetta vaadittavan määrän vielä viimeisenä myyntipäivänä. Kyseisen ravintoaineen määrä on ilmoitettu tuotteen pakkausmerkinnöissä.

Hyväksyttyjä terveysväitteitä ja käytön edellyttämät vähimmäismäärät tuotteissa:

Elävät jogurttiviljelmät

Elävät viljelmät jogurtissa tai hapatetussa maidossa parantavat tuotteen laktoosin pilkkoutumista ihmisillä, joilla on laktoosin pilkkoutumiseen liittyviä vaikeuksia

Jotta väite voidaan esittää, jogurtin tai hapatetun maidon on sisällettävä vähintään 108 pesäkkeitä muodostavaa yksikköä (CFU) eläviä mikro-organismeja (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ja Streptococcus thermophilus) grammaa kohti.

Kalsium

Kalsium edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa

Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka on kalsiumin lähde (kalsiumia per 100 g/ 100 ml):

• 120 mg

• 60 mg juomat

Kalsium

Kalsium on välttämätön luuston pysymiselle normaalina

Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka on kalsiumin lähde (kalsiumia per 100 g/ 100 ml):

• 120 mg

• 60 mg juomat

D-vitamiini

D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka on D-vitamiinin lähde (D-vitamiinia per 100 g/ 100 ml):

• 0,75 µg

• 0,375 µg juomat

D-vitamiini

D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina

Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka on D-vitamiinin lähde (D-vitamiinia per 100 g/ 100 ml):

• 0,75 µg

• 0,375 µg juomat.

B12-vitamiini

B12-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka on B12-vitamiinin lähde (B12-vitamiinia per 100 g/ 100 ml):

• 0,375 µg

• 0,1875 µg juomat.

Polydekstroosi

Polydekstroosia sisältävien elintarvikkeiden/juomien nauttiminen sokerin sijaan, kohottaa verensokeria vähemmän kuin sokeria sisältävien elintarvikkeiden/juomien nauttiminen

Jotta väite voidaan esittää, sokerit on korvattava elintarvikkeessa niin, että elintarvikkeet tai juomat sisältävät vähennetyn määrän sokereita (vähintään vähemmän 30 prosenttia muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna).