Tee muutos arjessa

Kasvisten lisääminen ruokavalioon – 16 helppoa keinoa tuoda lisää väriä lautaselle

Lukuaika 2min

Kasviksia suositellaan syötäväksi vähintään puoli kiloa päivässä – onhan kasviksissa valtavasti kuitua ja monipuolisesti vitamiineja. Tämä tarkoittaa noin kuutta kourallista kasvikunnan värienergiaa päivittäin. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on yllättävän helppoa, sillä kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Yhdenkin kasvisannoksen lisääminen arjen ruokavalioon on hyväksi.

Aloita päivittäisen kasvispotin kerryttäminen yhdellä pienellä arjen teolla, kasvata määrää hiljalleen ja pian huomaat, että kasvispitoisemmasta ruokavaliosta on syntynyt tapa. Koostimme yhteen vinkit, joilla puoli kiloa tulee nopeasti täyteen.

Näillä vinkeillä kasvisten lisääminen ruokavalioon sujuu kuin huomaamatta

1. Monipuolisesti valmistaen. Kypsentäen, höyryttäen, salaattina tai lämpimänä aterian lisäkkeenä. Grillaa, marinoi tai wokkaa. Tapoja on monia ja valmistustapoja vaihtelemalla saa uutta potkua moneen ruokaan.

2. Kasviksia jokaiselle aterialle. Ota avuksi tuttu lautasmalli, jossa täytät ensin puolet lautasesta kasviksilla. Vasta viimeisenä on pääruoan vuoro.

3. Lisää väriä lautaselle. Syö vähintään viittä eri väriä kasviksia päivässä.

4. Valmistele vaivattomaksi. Kuori, pilko, pese ja viipaloi rasioihin kerralla valmiiksi parin päivän kasvikset ja nappaa arkiruoan kylkeen valmiiksi pilkottuja porkkanatikkuja, paprikasuikaleita, kukkakaalinnuppuja tai kaalinpaloja. Valmiiksi pilkotut kasvikset toimivat myös helppona välipalana tai rouskuteltavana ruoanlaiton lomassa.

5. Improvisoi. Tee kasvispihvejä tai pinaattilettuja, mutta kokeile korvata osa jauhoista kasvissoseella tai raasteella.

6. Hullutele hiilareilla. Perinteiset perunalisukkeet voi korvata vaikka uunijuureksilla tai bataattiranskalaisilla. Entä oletko jo kokeillut tehdä pitsapohjan kukkakaalista tai nauhaspagettia kesäkurpitsasta kuorimaveistä apuna käyttäen?

7. Herkuttele huomaamattomasti. Piilota kasvisraastetta laattikkoruokiin tai lisää raasteesta suutuntumaa keittoon.

8. Heitä hyvästit hävikille. Lämpimät ruoat eivät pistä pahakseen vaikka mukaan lisää jääkaapissa rypistyneitä kasviksia. Upota siis nahistuneet tomaatit huoletta vaikka kasvislasagnen joukkoon.

9. Inspiroidu uudesta. Älä kangistu tuttuihin kaavoihin vaan ota tavoitteeksi kokeilla vaikka kahta uutta kasvisruokaa viikoittain. Kerää inspiraatiota lehdistä, somesta tai vaihda parhaat kasvisreseptisi ystäväsi kanssa.

10. Piristä palkokasveilla. Proteiini- ja kuiturikkaita palkokasveja lisäämällä saat herkullisista kasvisannoksista entistä ruokaisampia.

11. Suosi satokausia, niin kasvisten maut ovat parhaimmillaan ja hintakin yleensä kohdallaan.

12. Muista marjat. Marjat ja hedelmät maistuvat jälkiruokana tai välipalana. Lisää marjoja rahkan tai jogurtin päälle tai surauta marjaisa smoothie tai pirtelö.

13. Juo kasvikset. Kun kaipaat vaihtelua kasvisten rouskutteluun, pyöräytä vaihteeksi vihreä pinaattismoothie. Päivän kasviskiintiö kasvaa kohisten, sillä smoothiessa kasvis tiivistyy.

14. Pakasta annoksina. Tee sadon marjoista tai lehtivihreistä valmiita annospusseja tai -rasioita pakastimeen. Nappaa kiireessä mukaan sellaisenaan syötäväksi, lisää välipalajogurtin joukkoon tai surauta smoothie. Vitamiinipitoisen vihersmoothien ainekset, kuten pinaatin ja lehtikaalin voi myös pakastaa.

15. Napostele näppärästi. Töiden teon lomassa ja leffaeväänä maistuu vaikka lehtikaalisipsit tai kasvistikut ja dippi

16. Anna pakastealtaan auttaa, kun arjen pyöritys vie mukanaan. 

Kasvikset tuovat tuttuihin arkiruokiin uudenlaista keveyttä ja mehevyyttä. Kokeile rohkeasti kasvisten lisäämistä ruokavalioon – lisäväri lautasella on ilo silmälle ja palvelus hyvinvoinnille.