Suolisto ja hyvinvointi

Maitohappobakteerit – mitä ne ovat?

Lukuaika 1 min

Maitohappobakteerit ovat osa ihmisen normaalia suolistoflooraa. Suolistossamme on valtava määrä erilaisia bakteereja, jotka elävät suolistossa samanaikaisesti tasapainossa ja kilpaillen elintilasta ja ravinnosta mm. pilkkomalla ravinnon mukana tulevaa sulamatonta ruokaa, kuten kuituja.

Miten maitohappobakteerit määritellään?

Maitohappobakteerit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka tuottavat sokerista ja muista hiilihydraateista maitohappoa. Maitohappobakteereiksi mielletään myös Bifidobacterium-sukuiset lajit.

Missä ruoissa maitohappobakteereja esiintyy?

Maitohappobakteereja on luontaisesti erityisesti fermentoiduissa elintarvikkeissa, jossa niillä on keskeinen rooli hapanmaitotuotteiden, kuten piimän, viilin ja jogurtin valmistuksessa. Niitä voidaan käyttää hapattamaan myös monia muita ruoka-aineita kuten hapankaalia, kestomakkaroita tai hapanjuurileipää tuottamaan tuotteille tyypillinen makuprofiili. Näiden lisäksi maitohappobakteereita on käytetty pitkään ruuan säilönnässä, jolloin maitohappobakteerien tuottama maitohappo alentaa tuotteen pH:ta aikaansaaden happamat olosuhteet, jotka ehkäisevät monien pilaajabakteerien toimintaa ja estävät näin ruuan pilaantumista.

Suolistomikrobisto ja maitohappobakteerien toiminta

Suolistomikrobiston tasapaino saattaa häiriintyä sairauden, lääkkeiden, stressin tai ruokailun muutosten vuoksi. Suolistomikrobiston tärkein tehtävä on suojata elimistöämme ulkoa tulevilta uhilta ja säädellä haitallisten yhdisteiden ja bakteerien pääsyä elimistöömme. Suolistobakteerit tuottavat vitamiineja sekä tiettyjä happoja. Alhaisempi pH edistää ravintoaineiden imeytymistä.

Ruoan sisältämissä maitohappobakteereissa on suuria eroja, eivätkä kaikki maitohappobakteerit ole samanlaisia vaikutuksiltaan. Kaikki niistä eivät kestä vatsalaukun happamia olosuhteita, eivätkä säily elävinä ruuansulatuskanavassa pitkään. Osan lisätyistä bakteereista on kuitenkin pystytty osoittamaan selviävän elimistössä elävänä ja jopa kiinnittyvän väliaikaisesti suoliston limakalvolle.

Tutustu tutkittuun B420-maitohappobakteeriin

Bifidobacterium animalis subsp. lactis B420 (B420™) on anaerobinen maitohappobakteeri, joka on löydetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1997. B420™-maitohappobakteereja on käytetty jo kymmenien vuosian ajan etenkin fermentoiduissa elintarvikkeissa, joissa kyseinen bakteeri säilyy erittäin hyvin elinvoimaisena.

B420™-maitohappobakteereilla on osoitettu olevan useita hyödyllisiä toiminnallisia ominaisuuksia, jotka edesauttavat kyseisten bakteerien säilyvyyttä myös suolistossa. Maitohappobakteerit kykenevät kiinnittymään suolen seinämään. Ne asettuvat siten väliaikaisesti osaksi suoliston bakteeristoa. Suolen seinämän epiteelisolut toimivat fysikaalisena suojamuurina haitallisia, kehonulkopuolisia haitta-aineita ja bakteereja vastaan.

 

Lue lisää elintarvikkeiden hyväksytyistä terveysväitteistä