Sari Vannas ja vinkit hyvinvointiin

Sari Vannas ja vinkit hyvinvointiin

Tee muutos arjessa

Hyvinvointivalmentaja Sari Niskanen luottaa jogurtin ja kiitollisuuden voimaan

Lukuaika 2 min

Hyvinvointivalmentaja Sari Niskanen (ent. Vannas) aloittaa päivän jogurtilla ja päättää kiitollisuuspäiväkirjaan. Tässä kuusi vinkkiä Sarin arjesta kokonaisvaltaiseen hyvään oloon!

1. Maustamatonta jogurttia joka päivä

Sari Vannas syö aamiaiseksi syön usein maustamatonta jogurttia, johon hän lisää marjoja tai omenaraastetta sekä ruokalusikallisen chia-siemeniä tai pähkinöitä. “Käytän maustamatonta jogurttia myös smoothieissa tai teen siitä kalan, kanan tai salaatin kanssa tarjoiltavaa tsatsikia: lisään turkkilaisen jogurtin sekaan raastetun ja valutetun kurkun, valkosipulia, sitruunaa, aavistuksen hunajaa, suolaa ja pippuria. Jogurtista saan kivasti proteiinia, jonka saanti meinaa naisilla jäädä välillä vähäiseksi. Jogurtti myös tukee vatsan normaalia toimintaa*.”

2. Syö noin kolmen tunnin välein

”Säännöllinen ateriarytmi pitää vatsan kunnossa. Verensokerin tasaisuus vaikuttaa paljon mielialaani ja säännöllisesti syömällä vatsakaan ei turvota eikä makeanhimo iske. Syön 3–3 ½ tunnin välein, mikä vaatii suunnittelua ja eväitä. Pyrin suunnittelemaan maanantaiaamuna ruuat viikon arkipäiville, viikonloppuna syömme ehkä enemmän fiiliksen mukaan. Teen kahden päivän ruuat kerralla ja välillä isomman satsin pakkaseen. Korona-aika opetti ostamaan tarpeeksi paljon ruokaa kerralla kaupasta ja suunnittelemaan aterioita niistä aineksista, joita kaapista jo löytyy”, Sari kertoo.

3. Pilko isompi satsi kasviksia kerralla

”Mielestäni virallinen suositus 500 grammaa kasviksia päivässä on melko vähän. Ideaali määrä voisi olla 800 grammaa päivässä, mutta se toki vaatii kuorimista ja pilkkomista. Itse pilkon kerralla isomman määrän kasviksia lasirasioihin jääkaappiin ja otan välillä lapsetkin mukaan pilkkomistalkoisiin. Valmiiksi pilkottuja porkkanoita, kukkakaalia, kurkkua ja paprikaa on helppo dipata hummukseen vaikka terveellisenä iltapalana.”

4. Taltuta makeanhimo raakakakulla

”Kun makeanhimo iskee, nappaan viikunan, taatelin tai teen ravintola Silvopleen inspiroiman raakakakun.”

Näin Sari Vannas sen tekee:
“Liotan cashewpähkinöitä, viikunoita ja taateleita ja soseutan ne. Painelen massan vuoan pohjalle ja kasaan päälle omenaraastetta, nektariineja, mustaherukoita ja granaattiomenansiemeniä. Päälle kermavaahtoa ja kookoshiutaleita!”

5. Rentouta vatsa ja mieli laatikkohengityksellä

”Ennen palaveria pysähdyn hetkeksi hengittämään, vaikka autossa. Rentoutan pallean, vatsan ja mielen niin sanotulla laatikkohengityksellä. Kuvittelen, että piirrän hengityksellä laatikkoa: Hengitän ensin sisään neljään laskien, pidätän hengitystä kahteen laskien, hengitän ulos neljään laskien ja pidätän hengitystä kahteen laskien. Jo 4–5 hengityskierrosta rauhoittaa tehokkaasti ja auttaa keskittymään”, Sari vinkkaa.

6. Lisää serotoniinia pitämällä kiitollisuuspäiväkirjaa

”Pidän kiitollisuuspäiväkirjaa tyynyn alla ja kirjoitan siihen joka ilta kolme päivän asiaa, joista olen kiitollinen. Usein asiat ovat samoja, kuten läheiseni ja työni, mutta perustelut vaihtelevat. Joskus olen kiitollinen vaikkapa siitä, että tyttäreni auttoi minua kotitöissä tai halasi kesken päivän. Kiitollisuuspäiväkirja tuo hymyn huulille ja auttaa asettamaan murheet perspektiiviin. Jos jokin asia painaa, auttaa, kun muistaa myös hyvän. Uskon myös, että kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen lisää onnellisuushormoni serotoniinin tuotantoa suolistossa ja vaikuttaa näin positiiviseen mieleen ja mielen hyvinvointiin.”

Hyvinvointivalmentaja Sari Niskanen (ent. Vannas) on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija. Sari toimii personal trainerina, äitiys- ja lantionpohjan asiantuntijana sekä seksuaalineuvojana. Hän on myös Pilates-, FasciaMethod- ja Hypopressive-ohjaaja, positiivisen psykologian practitioner ja sisustussuunnittelija.

*Jogurtti sisältää kalsiumia, joka edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa.

Lue lisää elintarvikkeiden hyväksytyistä terveysväitteistä