Lukuaika 2 min
Kokosimme selkeät vinkit arkeasi helpottamaan - runsaskuituinen ruokavalio on askel kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kuitua tulisi saada 25-35 grammaa päivässä. Asiantuntijoiden mukaan kokonaisterveyden kannalta on hyödyllisintä, kun kuituja saadaan monipuolisesti erilaisista lähteistä. Ei pidä myöskään unohtaa, että monipuolisuus on avain entistä herkullisempaan arkeen.
On tutkittua tietoa, etteivät suomalaiset saa ruuastaan riittävästi kuitua hyötyäkseen sen terveysvaikutuksista. Yksinkertaisilla, arkisilla valinnoilla voi helposti lisätä kuidun määrää ja hyvinvointia – ruuan herkullisuudesta tinkimättä.
Riittävä kuidun määrä turvataan arjessa helposti kiinnittämällä huomioita seuraaviin seikkoihin:
Valitse viljatuotteista täysjyvävalmisteita, joissa on kuitua vähintään 6g/100g.
Viljatuotteiden suositeltava käyttömäärä on naisille 6 leipäviipaletta ja miehille 9 leipäviipaletta päivässä.
Jos ruokavalioosi kuuluu vähemmän leipää, mutta kuidun määrän lisäämiseen tulisi kiinnittää huomiota, saat annoksen täyteen esimerkiksi seuraavasti. 1 dl täysjyväpastaa- tai riisiä vastaa yhtä leipäviipaletta ja lautasellinen täysjyväpuuroa kahta leipäviipaletta.
Ravintokuitua saa eniten rukiista ja täysjyväviljasta. Vaihda vaaleat viljatuotteet täysjyvätuotteisiin esimerkiksi valkoinen riisi moniviljariisiksi ja pasta tummaan täysjyväiseen
Lisää kuidun määrää syömällä kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä vähintään puoli kiloa (500g/vrk). Tämä tarkoittaa noin 5-6 kourallista monipuolisesti erilaisia värikkäitä kasvikunnan tuotteita. Runsaimmin kuitua on palkokasveissa, kuten pavuissa ja herneissä, sekä pähkinöissä ja monissa siemenissä.
Nauti pähkinöitä, manteleita ja siemeniä 2 ruokalusikallista vuorokaudessa
Tarvittaessa avuksi voi ottaa kuitulisän. Ripauta jogurttiin, rahkaan tai puuron joukkoon lisää kuitua vaikka kauraleseistä tai pellavansiemenrouheesta.