Tutkittua tietoa

Omannäköinen elämä voi löytyä pienistä asioista – toteuta itseäsi ruoanlaitolla ja leivonnalla

Lukuaika 2 min

“Tee asioita, jotka ovat linjassa kutsumuksesi kanssa”. “Ota arkeesi harrastuksia, jotka tuntuvat omilta”. “Löydä intohimosi ja rakenna elämäsi niiden ympärille”. Omannäköisen elämän rakentamiseen ja itsensä toteuttamiseen liittyen kuulee monesti tällaisia elämänohjeita – ja niiden kuuleminen saattaa lähinnä nostaa hikikarpalot otsalle. Entä jos ei tiedä, millaista omannäköinen elämä voisi olla tai, miten haluaisi itseään toteuttaa? Omannäköistä elämää ja itsensä toteuttamista voi lähteä etsimään arkisista, pienistä asioista, kuten ruoanlaitosta ja leivonnasta. 

Aloita arjen pienistä asioista 

Ruoka ja ruoanlaitto ovat varsin arkisia – jopa itsestään selviä päivien osasia, eikä niitä siksi välttämättä nähdä keinoina itsensä toteuttamiseen. Todellisuudessa jokainen ruokaan liittyvä valinta voi olla omannäköinen aina omaan aamuun sopivan aamiaisen valitsemisesta leivontahetkien reseptivalintoihin ja illanistujaisten tarjoilujen ideointiin. Itselle luontevien ja mieluisten valintojen tekeminen keittiössä on paitsi hauskaa, mutta se tekee elämästä myös omannäköistä ja -makuista! 

Mutta mitä ne itselle luontevat ja mieluiset valinnat ruokaan liittyen voisivat olla? Aloita tämän pähkinän pureskelu kysymällä itseltäsi seuraavanlaisia kysymyksiä: millaista ruokaa tykkään laittaa? Kuinka usein ja millaisia määriä haluan kokata? Entä, millaiset asiat minulle on tärkeitä ruoanlaitossa: helppous, nopeus, ravitsevuus, herkullisuus vai kenties ruoan houkutteleva ulkonäkö? Pohtimalla vastauksia näihin kysymyksiin voit päästä jyvälle siitä, miltä omannäköinen kokkaaminen voisi omalla kohdallasi näyttää. 

Kokeile ennakkoluulottomasti ja opi itsestäsi 

Lähde ennakkoluulottomasti tutkimaan sitä, millainen ruoanlaittaja tai kotileipuri olet! Laittamalla ruokaa ja leipomalla lisäät itsetuntemustasi, kun huomaat, millaisia tuntemuksia erilaiset raaka-aineet, reseptit, ruokaideat ja -trendit sekä ruoanlaittotavat sinussa herättävät. Voit myös ruokkia inspiraatiotasi uusilla resepti-ideoilla seuraamalla Instagramissa @arlasuomi -tiliä tai inspiroitumalla verkkosivujemme laajasta reseptipankista! 

Saatat huomata olevasi visuaalinen ja kauneutta arvostava kokkailija, jonka kauhojen ja vispilöiden pyörteistä syntyy kauniita annoksia. Tai ehkäpä olet ihmisläheinen ja nautit siitä, kun saat tarjoilla leipomuksiasi ystävillesi. Kenties oletkin helppoutta arvostava ja laitat mielelläsi tavallista arkiruokaa, joka syntyy käden käänteessä. Ruoka- ja raaka-ainevalinnat saattavat toisaalta paljastaa myös arvojasi; tuntuuko sinusta hyvältä valmistaa kasvispainotteista ruokaa, hävikkiruokaa, juhla-aterioita, jotka tuovat ihmiset saman pöydän ääreen tai vaikkapa hyvinvointia ja terveyttä tukevaa ruokaa? 

Sekä resepteistä inspiroitumisen että yllä esitettyjen apukysymysten kautta voit löytää ja tunnistaa ominaisuuksia itsessäsi ruoanlaittajana ja ruokailijana. Ja mikä parasta, löytämäsi ominaisuudet itsessäsi saattavat päteä myös muilla elämän osa-alueilla, mikä parhaimmillaan johtaa itsetuntemuksen karttumiseen ja siten mahdollisuuksiin tehdä elämästä useillakin sen eri osa-alueilla entistä omannäköisempää.