Tutkittua tietoa

Kevät on parsaihmisen parasta aikaa

Lukuaika 2 min

Siinä missä toiset odottavat keväältä lenkkeilykauden alkamista, parsafanit odottavat vesi kielellä parsan tuloa ruokakauppoihin. Parsa onkin monipuolinen herkku, joka paitsi maistuu hyvältä, myös tekee hyvää. Se sopii niin alkuruoaksi kuin sellaisenaan herkuteltavaksi ja on maukas lisäke uuniruoissa, juhlassa tai arjessa. Ei ihme, että parsanippu on tuttu näky yhä useammassa ostoskorissa. Vielä kun osaisi päättää, kummasta pitää enemmän, valkoisesta vai vihreästä. Kumpaan sinä tartut herkemmin?

Parsa taipuu moneen

Parsaa on nykyisin saatavilla ympäri vuoden, mutta monelle Keski-Euroopasta maalis-huhtikuussa saapuva parsa on se ainoa ja oikea. Tiedätkö muuten, miten valkoinen ja vihreä parsa eroavat toisistaan? Valkoinen parsa kasvaa maan alla ja poimitaan juuri, kun se on kurkistamaisillaan sinitaivasta. Vihreä parsa taasen kasvaa maan pinnalla ja on lehtivihreätöntä sukulaistaan ravintorikkaampi: siinä on runsaasti A-, B- ja C-vitamiineja sekä rautaa. 

Parsa on todella monikäyttöinen: siinä missä valkoinen parsa on monen mielestä tyylikkäimmillään klassisesti keitettynä ja oman maun mukaisen kastikkeen tai vaikkapa kylmäsavulohen kera tarjoiltuna,  vihreä parsa puolestaan innostaa villeihinkin kokeiluihin uunissa, pannulla ja grillissä, lisäkkeenä tai piirakoissa ja risotoissa. Kokeile paistaa parsaa pannulla misovoilla maustettuna tai kääräise parsa parmankinkkuun!

Parsasta saat helposti hyvää

Parsan käsittely onnistuu jokaiselta. Valkoisesta parsasta kannattaa leikata pala puumaista tyviosaa pois ja se on syytä kuoria aina. Vihreä parsa ei välttämättä kaipaa edes kuorintaa, mutta tyviosa kannattaa siitäkin napsaista – vihreä parsa katkeaa sormivoimin eikä veistäkään tarvita. Loppukesällä vihreät parsatkin ovat paksumpia, jolloin ne kannattaa kuoria. 

Valmistustavoista keittäminen on yllättäen haastavinta. Siinä missä vihreät parsat kypsyvät kiehuvassa vedessä muutamassa minuutissa, paksu valkoinen parsa saattaa tarvita jopa 15 minuuttia kypsyäkseen. Kokeile kypsyyttä tikulla ja muista, että parsat kypsyvät vielä keitinvedestä poistamisen jälkeenkin. Jos valmistat parsat myöhemmin käytettäväksi esim. salaatissa, jäähdytä parsat kylmässä vedessä liian kypsymisen estämiseksi. Samalla niiden kesäisen vihreä väri säilyy helakampana.

Vihreä parsa kypsyy pannulla muutamassa minuutissa per puoli, samoin grillissä, johon ne kannattaa laittaa kevyesti öljyttynä. Moni esikeittää parsat ennen grillaamista nopeasti - näin parsat eivät vahingossakaan pala tai kuivu, jos grilllaajalla sattuisi olemaan ns. monta rautaa tulessa yhtä aikaa.

Uunissa vihreä parsa kypsyy noin 10 minuutissa. Parsa ja uudet perunat uunissa - siinä vasta oiva makupari, joka käynnistää kesän!

 

Nautiskellaan terveellisesti!

 

Lähteet:

kasvikset.fi

medicalnewstoday.com