Lukuaika 2 min
Luonto on monipuolinen hyvinvoinnin lähde. Parhaimmillaan luontoliikunta kuormittaa kehoa monipuolisesti ja palauttaa mieltä henkisestä painolastista.
Luonnossa voi luontevasti keskittyä liikunnalliseen tekemiseen kuten marjastukseen ja sienestykseen. Innokkaimmat valjastavat metsän luontokuntosaliksi, jossa kuntoiluvälineinä toimivat oksat, kannot tai kivet. Hiljaisuuden ystävät pitävät mahdollisuudesta keskittyä vain omiin ajatuksiinsa, äänettömyyteen tai ympäröivän luonnon tarkasteluun antaen samalla mielen irtautua arkipäivän huolista. Lue tästä artikkelista lisää tavoista hyödyntää luontoa osana kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Hyvinvointikokemus luonnossa syntyy eri aistien yhteistyönä. Huomiomme kiinnittyy erilaisiin aistiärsykkeisiin – metsän väriloistoon, tuulen huminaan puissa ja luonnon tuoksuun. Vaikka luonto terävöittää aisteja ja lisää tarkkaavaisuutta, aistimme eivät väsy samalla tavalla kuin rakennetussa urbaanissa ympäristössä.
Useat tutkimukset viime vuosina ovat selvittäneet luontoliikunnan vaikutusta henkiseen hyvinvointiin ja stressiin. On havaittu merkkejä siitä, että luonnossa säännöllisesti liikkuvat voivat mieleltään paremmin. Luontoliikunnan on esimerkiksi huomattu kohottavan mielialaa, virkistävän, kirkastavan ajatuksia, parantavan keskittymiskykyä, rentouttavan ja lievittävän stressiä.
Henkisen hyvinvoinnin on todettu olevan sitä parempi mitä useammin luonnossa liikutaan. Jo viiden luonnon helmassa vietetyn minuutin aikana mieliala kohenee. 15–20 luontominuutin aikana rauhoittuminen ja rentoutuminen syventyvät sekä verenpaine voi laskea.
Keskittyminen omiin ajatuksiin ja ympäröivään luontoon ovat suorassa yhteydessä parempaan mielialaan. Metsä onkin oivallinen paikka kokeilla tietoista läsnäoloa. Pysähdy hetkeen. Keskity aistimaan miltä ritisevä nuotio tuoksuu, miltä sammalpeite tuntuu jalkojen alla, miten aurinko lämmittää kasvoja ja miten linnut visertävät.
Fyysinen aktiivisuutemme lisääntyy luonnossa. Liikumme luonnossa huomaamattamme reippaammin kuin sisätiloissa, vaikka liikunta tuntuu kevyemmältä. Parhaimmillaan luontoliikunta on monipuolista kuntoilua. Sopiva yhdistelmä rasittavaa, kestävyystyyppistä liikuntaa kuten polkujuoksua, maastopyöräilyä, hiihtoa tai rauhallista kävelyä luonnon antimia poimien.
Luontoliikunta voi olla tasaista etenemistä, mutta nopeutta lisäämällä ja mäkiseen maastoon suuntaamalla saa helposti nostettua myös sykettä. Vaihteleva maasto ja liukkailla poluilla tasapainoilu tuo hyvää lisähaastetta tasapainolle, koordinaatiokyvylle ja ketteryydelle. Myös alaraajojen lihaskunto vahvistuu vaihtelevan mäkisessä maastossa tarpoessa.
Ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen voi helposti yhdistää lihasvoimaa lisäävää harjoittelua, kun käyttää vähän mielikuvitusta. Laita pystyyn oma luontokuntosali ja kokeile punnertaa puunrunkoa vasten, vetää leukoja puun oksasta roikkuen tai askella ison kiven päälle.
Luonnossa kannattaa liikkua säännöllisesti kaikkina vuodenaikoina eri aktiviteetteja vaihdellen. Syksyn tullen sienet, puolukat ja ruskamaisemat houkuttelevat suomalaisia metsäpoluille. Reitti kannattaa suunnata metsään useammastakin syystä – hyvinvointi kohenee, uni maittaa luonnossa vietetyn aktiivisen päivän jälkeen ja metsän antimista saa loihdittua itselleen terveellistä ravintoa ruokapöytään.
Kunnon eväät ovat oleellinen osa nautinnollista metsäretkeä. Pakkaa siis eväskoriin ainekset lämpimään kaakaoon kermavaahdolla. Tämä herkku syntyy leiritulilla helposti, kun valmistat kermavaahdon jo kotosalla. Valmiiksi leivotut herkulliset porkkana-raejuustoleivät on puolestaan helppo täyttää mieluisilla leivänpäällisillä.
Saitko metsäretken saaliiksi korillisen suppilovahveroita tai puolukoita? Retken päätteeksi lämmikettä tarjoaa itse valmistettu suppilovahverokeitto. Jälkiruokana maistuu kirpsakoista puolukoista valmistettu puolukkarahka.
Ennen kuin kaivat vaelluskartat esille: muista, että aina ei tarvitse lähteä syvälle metsän siimekseen, vaan piipahdus urbaanissa lähiluonnossakin riittää – mieliala kohenee taatusti molemmissa.
Lähteet:
UKK-instituutti. Luontoliikunta – liiku metsässä ja poluilla. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-ymparistot/luontoliikunta-liiku-metsassa-ja-poluilla/
Tytti Pasanen. Everyday physical activity in natural settings and subjective well-being : Direct connections and psychological mediators. Väitöskirja. Tampereen yliopisto 2020. Saatavilla: https://trepo.tuni.fi/handle/10024/118176
Metsähallitus. Luonto ja terveys. https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/hyvinvointia-luonnosta/luonto-ja-terveys/