Lukuaika 3 min
“Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ydin kumpuaa sisältäpäin. Kaikki lähtee itsetuntemuksesta”, muistuttaa vuorikiipeilijä Lotta Hintsa. Lue Lotan ajatukset itsensä johdattamisesta menestyksen tielle, opi tuntemaan itsesi ja tee itsestäsi paras valmentajasi.
“Olet itsesi paras valmentaja”, sanoi Lotan valmentaja ja vuorikiipeilymentori ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten.
“Kuinka raivostuttava neuvo – hänenhän tässä pitäisi olla se valmentaja, joka johtaisi minut menestykseen”, Lotta muistelee.
Valmentajan lausahdus sai Lotan palaamaan isänsä, lääkäri Aki Hintsan, filosofian ääreen. Useita maailmanmestaruuksia ja menestystarinoita siivittänyt isä uskoi, että menestys on hyvinvoinnin sivutuote.
Aki Hintsan filosofian mukaan hyvinvoinnin ympyrän ulkokehältä löytyy kuusi hyvinvoinnin peruspalasta ja keskeltä ydin eli “core”.
“Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin peruspalasia on ravinto, palautuminen, fyysinen aktiivisuus, henkinen energia, yleisterveys ja biomekaniikka. Näiden kuuden osa-alueen tulisi olla tasapainossa, jotta hyvinvoinnin pyörä pyörisi ja ihminen voisi toimia optimaalisesti”, Lotta Hintsa kertaa isänsä oppeja.
Keskeltä löytyy kaiken ydin: core. Kuka sinä olet? Mitä sinä tahdot? Kontrolloitko itse omaa elämääsi? Arvomme ja identiteettimme kuuluvat ytimeen, ja sieltä käsin johdamme elämäämme. Jos ydin jää määrittelemättä, joutuvat hyvinvoinnin kuusi muuta palasta helposti epätasapainoon, kun alamme ohjautua ulkopuolelta.
Miten tämä kaikki sitten liittyy itsensä valmentamiseen? Hyvinvoinnin ulkokehän peruspalasten kehittämiseen löytyy asiantuntevia ammattilaisia, joiden neuvoihin ja ammattitaitoon Lotta itsekin mielellään tukeutuu.
“Hyvinvoinnin ydintä ei kuitenkaan voi määritellä kukaan muu kuin sinä itse. Koska kukaan muu ei voi tehdä coren määrittelyä puolestasi, tekee se sinusta automaattisesti itsesi parhaan valmentajan.”
Mutta kuinka sitten kannattaisi valmentaa itseään? Mistä kaikki alkaa? Miten voit tehdä itsestäsi parhaan valmentajasi?
Lotta Hintsan mukaan itsetuntemus on itsensä valmentamisen tärkein peruspilari. Saamme itse määrittää mitä menestys meille merkitsee. Voimme milloin tahansa peilata omaa toimintaamme ja tavoitteitamme identiteettiimme nähdäksemme olemmeko oikealla polulla.
“Kun aloin kiivetä ammatikseni, koin hyvin vahvasti, että elin elämää, joka oli linjassa sen kanssa kuka olen. Luonteeltani olen utelias ja seikkailunhaluinen. Minulla on korkea riskinsietokyky ja rakastan haastaa itseäni päivittäin, mutta samaan aikaan sain mahdollisuuden olla luova, jakaa tarinoita ja olla muille avuksi”, Lotta arvioi omaa ydintään.
Vain tietämällä kuka olet, voit tehdä elämässäsi sellaisia päätöksiä ja ratkaisuja, jotka ohjautuvat sisältäpäin.
Kun tiedät kuka olet, on aika miettiä mitä haluat. Itsetuntemuksen päälle on helppo rakentaa tavoitteita ja toimintasuunnitelmia, jotka oikeasti motivoivat ja ohjaavat elämäämme kuin itsestään. Jos tavoitteet tulevat oman ytimen ulkopuolelta, niihin väsyy helpommin ja ne menettävät merkityksensä nopeammin.
Vaikka vuorikiipeily haasteineen on linjassa Lotan ytimen kanssa, se ei tarkoita sitä, että treeni olisi Lotalle aina yhtä motivoivaa.
“Minulle on erityisen tärkeää aina tietää, että miksi teen jotain ja mihin toiminta tähtää. Näin saan tekemisen yhdistettyä omaan ytimeeni ja tätä kautta tavoitteeseeni.”
“Esimerkiksi tiedän tekeväni treenin ollakseni parempi vuorikiipeilijä. Treeni lisää kestävyyttäni, joka mahdollistaa haastavampia reittejä. Treenaamalla minusta tulee parempi kiipeilypari ja samalla lisään turvallisuutta kiivetessäni. Tämä taas tarkoittaa sitä, että voin paremmin pitää lupaukseni äidilleni – palaan joka kerta reissuiltani takaisin kotiin.”
Kukaan meistä ei pysty täysin kontrolloimaan omaa elämäänsä, mutta voimme kuitenkin aina aktiivisesti valita seuraavan askeleen.
Aktiivisen päätöksenteon edellytys on pysähtyä tarkastelemaan nykyhetken tilannetta rehellisesti. Lotan valmentaja on alusta alkaen opettanut tarkastelemaan omia voimavarojaan kysymällä päivittäin “miltä tänään tuntuu?” Ensin otetaan huomioon levon määrä, ravinto, henkinen energia ja mahdolliset vammat. Vasta sitten lyödään lukkoon päivän treeni tai sovitaan välipäivästä.
“Näin toimimalla päivän tavoite voidaan optimoida palvelemaan menestystä pitkällä tähtäimellä. Joka päivä koen, että valitsen toimia enkä, että minun on pakko toimia,” Lotta avaa itsensä valmentamisen ydinajatusta.
Matkalla omaan tavoitteeseesi – käytätkö usein sanaa “pitäisi?” Pitäisi käydä lenkillä, pitäisi syödä enemmän kasviksia tai pitäisi mennä nukkumaan ajoissa?
“Omalla kohdallani, “pitäisi”-ajattelu tulee usein ulkoapäin. Se ei sisällä henkilökohtaista motivaatiota ja tuntuu siksi turhauttavalta. Kun ohjaudumme toimintaan ytimestämme käsin, otamme vastuun siitä miksi teemme jotain. Toimintamme on tällöin loogista, perusteltua ja motivoivaa”, Lotta muistuttaa.
Viime kädessä itsensä valmentaminen tarkoittaa sitä, että kukin ottaa vastuun omasta toiminnastaan. Panosta itsesi kuuntelemiseen, ymmärtämiseen ja kehittämiseen. Pysähdy ydinkysymysten äärelle ja muuta toimintaasi sen mukaan.
Ulkopuolinen valmentaja voi antaa teoreettista ohjausta, tukea ja suuntaa – sinun tehtäväsi on pitää huolta kokonaisuudesta.
“On tärkeämpää optimoida ja tasapainottaa kaikkia hyvinvoinnin osa-alueita, kuin keskittyä vain yhden osa-alueen maksimointiin. Tähän ei pysty kukaan muu yhtä hyvin kuin se ihminen, joka ohjaa kokonaisuutta – sinä itse.”