Tutkittua tietoa

Lisää hyvinvointia arkeen – 3 pientä askelta

Lukuaika 2 min

Haluamme haastaa sinut ottamaan askelia kohti parempaa arkea. Varsin pienillä teoilla voimme itse lisätä omaa hyvinvointiamme; nyt emme siis puhu suurensuurista elämänmuutoksista vaan yllättävän pienistä, mutta varsin merkittävistä teoista. Näillä vinkeillä lisäät jaksamista, iloa ja hyvinvointia arkeesi askel kerrallaan.

  1. Nuku tunti enemmän

Liian monelle uni on arjessa se ensimmäinen mistä nipistetään, kun halutaan tuoda vuorokauteen lisää tunteja. Jospa laittaisitkin television kiinni ja puhelimen pois tuntia aiemmin joka ilta? Pieni teko, jonka vaikutuksen tunnet jo heti seuraavana päivänä. Jos jatkat uutta tapaa viikon, toisenkin, tulet huomaamaan parannusta niin mielialassasi kuin yleisessä voinnissasikin.

Hyvin nukutut yöunet lisäävät resilienssiä arjen pieniin vastoinkäymisiin. On kyse sitten kauppareissusta nälkäisenä tai vaikka imurin hajoamisesta kesken siivouksen, on tilanteet helpompi kohdata hyvin levänneenä. Voit lukea täältä lisää siitä, miksi uni on meille niin tärkeää.

  1. Lisää vartti liikuntaa joka päivään

Ei, sinun ei tarvitse raahautua salille tai ryhmäliikuntatunnille täyttääksesi tämän lisävartin. Pohdi, missä arjessasi on sellaisia kohtia, missä voisit valita toisin? Kahvitauon pitäminen vaihteeksi seisten tai kävellen, bussilla yhtä pysäkkiä aiemmin poisjääminen, kauppakeskuksessa auton kauemmas parkkeeraaminen. Kenties pieni happihyppely luonnossa houkuttelisi sinua? 

Pienikin päivittäinen liikunnan lisäys auttaa ottamaan askeleen kohti entistä parempaa hyvinvointia. Jos vielä mietit, miten mahduttaisit lisää liikuntaa puolihuomaamatta arkeesi, kannattaa ottaa täältä vinkit talteen

  1. Muuta yksi asia ruokavaliostasi

Saatat olla aina ruualle aikaa tekevä nautiskelija tai kiireisenä puolet päivästä paastoava ihminen, mutta jokaisella meistä on varaa tarkastella ruokavaliotaan hyvinvoinnin näkökulmasta. Syötkö tarpeeksi, saatko päivän ruuasta kaikki vitamiinit ja hivenaineet, joita kehosi tarvitsee voidakseen hyvin? Monipuolisuus lautasella auttaa paljon, voit lukea siitä lisää täältä.

Yksi monelle helppo askel kohti parempaa, terveyttä tukevaa ruokavaliota ovat järkevät välipalat. Nälän tunteen hillitseminen kiireessä ja parempien valintojen tekeminen päivän keskellä tulevat sitä helpommiksi mitä enemmän voimme etukäteen varautua tilanteisiin. Älä siis anna nälän yllättää vaan ota välipalat mukaan osaksi fiksumpaa arkiruokailua – tutustu esimerkiksi helposti mukanakulkeviin proteiinipitoisiin juomiin ja vanukkaisiin.

Haasta itsesi voimaan paremmin

Sen sijaan että muuttaisit koko arkesi kertarysäyksellä, kannattaa parempaa hyvinvointia tavoitella pienin askelin. Löytyikö vinkeistä jotain sinulle sopivaa? Jokainen ihminen on yksilö ja jokaisen arki omanlaisensa. Siksi haastammekin sinut miettimään niitä itsellesi parhaimpia ratkaisuja, pieniä tekoja, joilla voit lisätä jaksamista, iloa ja hyvinvointia arkeesi – askel kerrallaan.