Tutkittua tietoa

Mistä D-vitamiinia syksyyn, kun auringosta ei valoa riitä?

Lukuaika 2 min

Moni haikailee syksyn pimetessä kesää ja sen lämpöä, tuoksuja, aurinkoa ja pitkiä, valoisia iltoja. Auringonvalo tuottaa kuitenkin muutakin kuin mielihyvää: ihomme valmistaa auringonvalon UVB-säteilystä elintärkeää D-vitamiinia, jota elimistömme varastoi kesän aikana. Mutta mistä me pohjoisen asukit sitten saamme D-vitamiinia, kun auringonvaloa ei ole? 

D-vitamiini parantaa vastustuskykyä ja auttaa kalsiumin imeytymisessä luustoon

D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä geenitoimintojen ylläpitäjänä. Sen on todettu yleisesti parantavan elimistön vastustuskykyä ja auttavan myös mahdollisesti tulehdusten hoidossa. Lisäksi se edesauttaa kalsiumin imeytymistä ja vaikuttaa siten luuston hyvinvointiin ja ehkäisee osteoporoosia.

Syyskuusta toukokuuhun olemme ilman auringon tuottamaa D-vitamiinia, minkä johdosta moni turvautuu talvikuukausina D-vitamiinivalmisteisiin. On hyvä tietää, että D-vitamiinia saa myös ruoasta ja elintarvikkeista. Tärkeintä D-vitamiinia, D3-vitamiinia, on luontaisesti runsaasti kalassa ja lisättynä maitotuotteissa ja ravintorasvoissa. Kasvikunnan tuotteet sisältävät niin vähän D-vitamiinia, että etenkin kasvisruokavaliota noudattavan on syytä varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti.

Päivittäinen suositus on helposti syötävissä

Kesällä aikuisen D-vitamiinitarpeen täyttää jo puoli tuntia auringon valossa oleskelua, talvella meidän on tukeuduttava ruokaan tai D-vitamiinivalmisteisiin.

Hyviä D-vitamiinin lähteitä arjessa ovat kalat, maitotuotteet, margariinit ja muut levitteet, sienet kuten suppilovahverot ja kantarelli, maksa, mäti, kananmunan keltuainen ja kalanmaksaöljy. 

D-vitamiini on rasvaliukoinen eli sen imeytyminen on tehokkaampaa rasvaa sisältävän aterian kautta kuin tyhjästä vatsasta. 

Päivittäinen saantisuositus aikuisella on 10 mikrogrammaa, mikä on saavutettavissa syömällä päivittäin esimerkiksi 6 dl vitaminoituja maito- tai kasvituotteita, kuten maitoa, piimää tai jogurttia, 4 tl leipärasvaa sekä lisäksi kala-annoksen kahdesti viikossa. 

Jos kalan valmistus tuottaa päänvaivaa, kokeile vaikka tätä helposti uunissa syntyvää lohiruokaklassikkoa! Ja vaikka jogurtti maistuukin jo sellaisenaan, vaihtelua aamuihin saat tuorepuurosta, jonka voit laittaa jääkaappin itsekseen tekeytymään jo illalla. 

Pirteyttä ja vastustuskykyä syksyyn D-vitamiinista!

Lähteet:

Terveystalo

Terveyskirjasto