D-vitamiini

Vitaminoidut maitovalmisteet ovat tärkeä D-vitamiinin lähde suomalaisessa ruokavaliossa.

D-vitamiini säätelee kalsiumin imeytymistä ja vaikuttaa luuston aineenvaihduntaan. D-vitamiini edistää näin luiden ja hampaiden pysymistä lujina. Lisäksi se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja vaikuttaa lihastoiminnan ylläpitämiseen.

Suomalaisten D-vitamiinin saanti on niukkaa etenkin talvisaikana, jolloin auringonvaloa on vähän. Siksi Suomen olosuhteissa maidosta saatavalla D-vitamiinilla on suuri merkitys. 

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 10 µg lapsille ja aikuisille. Ikääntyneillä (yli 75-vuotiaat) suositus on vähintään 20 µg vuorokaudessa. Maitovalmisteiden pakkausmerkinnöissä vertailuarvona on 5 µg vuorokaudessa, mikä on kansainvälisesti sovittu arvo. 

Arlan tuotteiden D-vitaminointi

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on antanut suosituksen nestemäisten maitovalmisteiden ja leviterasvojen täydentämisestä D-vitamiinilla.

Huomattava osa Arlan tuotteista on D-vitaminoitu. Kaikissa Arlan maidoissa ja piimissä on lisättyä D-vitamiinia 1 µg / 100 g. Kuitenkin piimistä Arlan laktoosittomassa rasvattomassa AB-piimässä D-vitamiinia on tuplamäärä, 2 µg / 100 g.

Luomumaidoista ainoastaan rasvattomaan homogenoituun maitoon lisätään D-vitamiinia 1 µg / 100 g. Muutoin luomumaitoja ei saa lainsäädännön mukaan vitaminoida.

Lisäksi tietyissä jogurteissa (Arla Luonto+, Arla AB-jogurtti) ja Arla Luonto+- viileissä on lisättyä D-vitamiinia 1 µg / 100 g. Arla Ingmariini levitteissä D- vitamiinia on 20 µg / 100 g.

Ingmariini kasvipohjaisessa levitteessä lisätty D-vitamiini on kasviperäistä D2- vitamiinia. Muutoin Arlan tuotteissa käytetään D3-vitamiinia. D-vitamiinilla täydentämisestä ilmoitetaan tuotteen pakkausmerkinnöissä.