D-vitamiini

D-vitamiini säätelee kalsiumin imeytymistä ja vaikuttaa luuston aineenvaihduntaan.

D-vitamiini edistää näin luiden ja hampaiden pysymistä lujina. D-vitamiini edistää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja vaikuttaa lihastoiminnan ylläpitämiseen.

Suomalaisten D-vitamiinin saanti on niukkaa etenkin talvisaikana, jolloin auringon valoa on vähän. 20 minuutin päivittäinen oleskelu ulkona auringonpaisteessa takaa riittävän D-vitamiinin saannin. Talvella valoa ei kuitenkaan ole riittävästi ja Suomen olosuhteissa ravinnosta saatavalla D-vitamiinilla onkin suuri merkitys.

D-vitamiinia saadaan mm. kalasta ja kananmunista. Vitaminoidut maitovalmisteet ovat tärkeä D-vitamiinin lähde suomalaisessa ruokavaliossa. Maitovalmisteiden D-vitaminoinnin aloittamisen jälkeen 2000-luvun alussa suomalaisten D-vitamiinistatus onkin parantunut.

D-vitamiinin uusi saantisuositus on (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014):

  • 10 µg / vrk
  • 20 µg / vrk, ikääntyneet (>75 vuotiaat)

Pakkausmerkinnöissä vertailuarvona käytetään saantisuositusta 5 µg / vrk, joka on kansainvälisesti sovittu arvo.

Kaikissa Arlan maidoissa ja piimissä on lisättyä D-vitamiinia 1 µg/100 ml. Luomumaitoa ei D-vitaminoida. Lisäksi tietyissä Arlan jogurteissa on lisättyä D-vitamiinia 0,5 - 1 µg/100 g. Arla Ingmariini levitteissä D-vitamiinia on 10 µg/100 g.