D-vitamiini

Vitaminoidut maitovalmisteet ovat tärkeä D-vitamiinin lähde suomalaisessa ruokavaliossa.

D-vitamiini säätelee kalsiumin imeytymistä ja vaikuttaa luuston aineenvaihduntaan. D-vitamiini edistää näin luiden ja hampaiden pysymistä lujina. Lisäksi se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja vaikuttaa lihastoiminnan ylläpitämiseen.

Suomalaisten D-vitamiinin saanti on niukkaa etenkin talvisaikana, jolloin auringon valoa on vähän. Siksi Suomen olosuhteissa maidosta saatavalla D-vitamiinilla on suuri merkitys. Maitovalmisteiden D-vitaminoinnin aloittamisen jälkeen 2000-luvun alussa suomalaisten D-vitamiinin saanti onkin parantunut.

Suomalaiset ravitsemussuositukset neuvovat varmistamaan, että D-vitamiinia saa vähintään 10 µg vuorokaudessa. Ikääntyneillä (yli 75-vuotiaat) suositus on vähintään 20 µg vuorokaudessa. Maitovalmisteiden pakkausmerkinnöissä vertailuarvona käytetään 5 µg/vrk, joka on kansainvälisesti sovittu arvo.

Kaikissa Arlan maidoissa ja piimissä on lisättyä D-vitamiinia 1 µg / 100 ml. Luomumaitoa ei D-vitaminoida, paitsi Arla Luomu Rasvaton Koulumaito. Lisäksi tietyissä Arlan jogurteissa on lisättyä D-vitamiinia 0,5 - 1 µg / 100 g. Arla Ingmariini levitteissä D-vitamiinia on 10 µg / 100 g.