MITÄ ON KARRAGEENI JA MIKSI SITÄ KÄYTETÄÄN?

Karrageenia tarvitaan, jotta rasva pysyisi tasaisesti kerman joukossa koko säilyvyysajan. Lue lisää karrageenin käytöstä kermoissa ja tutustu kermoihimme, myös ilman karrageenia.

Karrageeni valmistetaan punalevistä. Elintarvikkeissa käytetty karrageeni on lisäaineena hyväksytty niin EU:n komission kuin Eviran hyväksyttyjen lisäaineiden listalle. Stabilointi- ja sakeuttamisaineena karrageenia saa käyttää lähes kaikissa elintarvikkeissa, eikä sen käytölle ole määritetty ADI-arvoa (eli hyväksyttyä päivittäistä annosta), koska sen saannin rajoittamista ei ole katsottu tarpeelliseksi.

Karrageeni kermoissa

Karrageenia käytetään kermoihin, jotka ovat käyneet läpi pastörointia voimakkaamman kuumennuksen eli korkeapastöroinnin (ESL-käsittely) tai iskukuumennuksen (UHT-käsittely). ESL- ja UHT-käsittellyillä kermoilla on pidemmät säilyvyysajat kuin pelkän pastöroinnin läpikäyneillä kermoilla. Karrageenia tarvitaan, jotta rasva pysyisi tasaisesti kerman joukossa koko säilyvyysajan ja tuote pysyisi mahdollisimman tasalaatuisena.

Alta löydät kaikki Arlan kermat, joiden valmistamiseen on käytetty karrageenia:

Arla Laktoositonta Kuohukemaa Suomesta 1 L (ESL)

Arla Vispikerma laktoositon 1 L (UHT)

Arla Kevytkerma laktoositon 1 L (UHT)

Karrageenittomat kermat

Arlan kermavalikoimaan kuuluu täysin lisäaineettomia kuohukermoja, joiden valmistamiseen ei ole käytetty karrageenia.

Alta löydät kaikki karrageenittomat kuohukermamme:

Arla Kuohukermaa Suomesta 2 dl

Arla Kuohukermaa Suomesta 5 dl

Arla Kuohukermaa Suomesta 1 L

Arla Luomu Kuohukermaa Suomesta 2 dl

Haluatko tietää lisää Arlan kermoista? Käy lukemassa kermasivuiltamme.