MAIDON PASTÖROINTI

Pastörointi tuhoaa raakamaidon haitalliset mikrobit ja lisää maidon säilyvyyttä. Maidon pastörointi ei vaikuta tuotteiden makuun tai koostumukseen. Maitoa on pastöroitu Suomessa vuodesta 1967 alkaen.

Pastörointi on lievä lämpökäsittely, jolla raakamaidosta tuhotaan terveydelle haitalliset mikrobit. Pastörointi tehdään suljetussa laitteistossa, jota kutstaan pastööriksi. Pastöroitaessa maito kuumennetaan 72 °C:een noin 15 sekunnin ajaksi. Pastöroinnin jälkeen maito jäähdytetään nopeasti. 

Korkeapastörointi eli ESL-käsittely

Korkeapastörointi eli ESL-käsittely (Extended Shelf Life) on pastörointiin verrattuna hieman voimakkaampi lämpökäsittely. Korkeapastöroinnin aikana maito kuumennetaan 125–135 °C:een 0,5–2 sekunnin ajaksi. ESL-käsittelyä käytetään muun muassa Arlan laktoosittomien maitojuomien ja Arlan kahvikermojen lämpökäsittelyyn. ESL-käsitellyissä maidossa ja kermoissa on raikas ja tuore maku sekä pidempi säilyvyys.

Iskukuumennus eli UHT-käsittely

UHT-käsittely (iskukuumennus) on pastörointia ja korkeapastörointia voimakkaampi lämpökäsittely, jolla maidosta tuhotaan säilyvyyttä huonontavat mikrobit. Iskukuumennuksessa maito kuumennetaan muutaman sekunnin ajaksi vähintään 135 °C:een.

Iskukuumennetut maidot ja kermat pakataan ilmatiiviisti valoa läpäisemättömiin pakkauksiin. Vähälaktoosiset UHT-maidot ja 2 dl laktoosittomat UHT-kevytmaitojuomat säilyvät myös huoneenlämmössä, mutta raikkaan maun ja rakenteen takaamiseksi, nekin nauttivat viileistä säilytysoloista.

Kurkkaa lisää tietoa maidoistamme!