Monipuolinen maito

Maito on monipuolinen ravintoaine, joka sisältää luonnostaan 18 niistä 22 tärkeästä ravintoaineesta, joita ihminen päivittäin tarvitsee.

Maitotuotteet sisältävät runsaasti hyvälaatuista proteiinia, kalsiumia, jodia sekä eräitä muita mineraaleja. Lisäksi maidossa on runsaasti B2- ja B12-vitamineja. D-vitaminoidut maitovalmisteet ovat tärkeitä riittävän D-vitamiinin saannin turvaamiseksi.

Maito on ylivoimainen kalsiumin lähde ruokavaliossa ja ilman maitovalmisteita ravinnosta on vaikea saada riittävästi kalsiumia. Maidossa kalsium on lisäksi helposti imeytyvässä muodossa. Kolme lasia maitoa päivässä kattaa yli puolet päivittäisestä kalsiumin tarpeesta.

Kolmesta lasista maitoa saa myös yli puolet fosforin, jodin, B2- ja B12-vitamiinien suositeltavasta saannista.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaankin rasvattomien ja vähärasvaisten nestemäisten maitotuotteiden käyttöä noin puoli litraa päivässä.

Maito sisältää 18 ravintoainetta 22 tärkeästä ihmisen tarvitsemasta ravintoaineesta:

Proteiini (lue lisää)
Hiilihydraatit (laktoosi) (lue lisää)
Rasva (lue lisää)
A- vitamiini
D- vitamiini (lue lisää)
B1-vitamiini (tiamiini)
B2 –vitamiini (riboflaviini)
Niasiini, B6 vitamiini
Folaatti (foolihappo)
B12 -vitamiini
Kalium
Kalsium (lue lisää)
Fosfori
Magnesium
Sinkki
Seleeni
Jodi

Ne neljä ravintoainetta, jota maidossa ei ole merkittäviä määriä ovat: C-vitamiini, E-vitamiini, kupari ja rauta.

Maidon ravintoaineita