Laktoosi eli maitosokeri on maidon ainut hiilihydraatti. Sitä on sadassa grammassa lehmän maitoa noin viisi grammaa.
Laktoosi on tärkeä energianlähde imeväisikäisille, mutta sillä on merkitystä myös aikuisen ravitsemuksessa. Pieni määrä laktoosia aikuisen ruokavaliossa ehkäisee ummetusta. Laktoosi edistää kalsiumin ja muiden kivennäisaineiden imeytymistä sekä hyödyllisten maitohappobakteerien lisääntymistä suolistossa.
Hapatetuissa maitovalmisteissa laktoosia on vähemmän kuin maidossa, koska osa laktoosista on muuttunut maitohapoksi. Vähälaktoosisissa maitotuotteissa laktoosia on alle gramman sataa grammaa kohden. Suurin osa sen laktoosista on pilkottu entsyymin avulla. Kovissa juustoissa ei ole laktoosia lainkaan, koska kaikki laktoosi on hajonnut kypsytyksen aikana. Laktoosittomissa maitovalmisteissa laktoosi on poistettu kokonaan.