HIILIHYDRAATIT (LAKTOOSI)

Hiilihydraatit ovat elimistön energialähteitä ja niistä tulisi saada vähintään puolet päivittäisestä kokonaisenergiasta.

Laktoosi eli maitosokeri on maidon ainut hiilihydraatti ja sitä on äidinmaidossa noin 7 g/100 g ja lehmän maidossa noin 5 g/100 g.

Laktoosi on diasakkaridi ja se koostuu glukoosi- ja galaktoosiyksiköstä. Sen makeus on vain noin viidennes tavallisen sokerin makeudesta.

Laktoosi on tärkeä energianlähde imeväisikäisille, mutta sillä on merkitystä myös aikuisen ravitsemuksessa. Pieni määrä laktoosia aikuisen ruokavaliossa ehkäisee ummetusta. Laktoosi edistää kalsiumin ja muiden kivennäisaineiden imeytymistä sekä hyödyllisten maitohappobakteerien lisääntymistä suolistossa.

Hapatetuissa maitovalmisteissa laktoosia on vähemmän kuin maidossa, koska osa laktoosista on muuttunut maitohapoksi. Vähälaktoosisissa maitotuotteissa laktoosia on alle 1 g / 100g; suurin osa sen laktoosista on harjoitettu entsyymin avulla. Kovissa juustoissa ei ole laktoosia lainkaan, koska kaikki laktoosi on hajonnut kypsytyksen aikana. Laktoosittomissa maitovalmisteissa laktoosi on poistettu mahdollisimman tarkoin.