LAKTOOSI JA MAITOTUOTTEET

Laktoosi-intoleranssi, maitoallergia vai maitoyliherkkyys?

Ruoka-allergiassa ja -yliherkkyydessä elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa ruoka-aineen jostain syystä elimistölle haitalliseksi. Ruokayliherkkyys voi myös olla muunlaista ruoan sopimattomuutta, intoleranssia.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on maitosokerin (laktoosin) imeytymishäiriö, joka johtuu maitosokeria pilkkovan laktaasientsyymin osittaisesta tai täydellisestä puuttumisesta ohutsuolessa. Entsyymin puutetta esiintyy noin 17 % aikuisilta suomalaisilta, mutta vain osalla heistä esiintyy selvästi haittaavia oireita kuten ilmavaivaoja, turvotusta, ripulia tai vatsakipuja.

Alle kouluikäisillä on harvoin laktoosi-intoleranssia. Heillä maidon sietämättömyys on todennäköisemmin maitoallergiaa. Laktoosi-intoleranssi ei ole allergia, eikä se aiheuta tuhoa suoliston kudoksissa, kuten esimerkiksi keliakia. Sen haittana ovat vain kiusalliset vatsavaivat.

Maitoallergia

Allergiasta puhutaan silloin, kun ruoka-aine aiheuttaa elimistössä immunologisen reaktion, toisin sanoen kun elimistö koettaa torjua ruoka-ainetta muodostamalla sille vasta-ainetta. Allergian aiheuttaja on aina proteiini eli valkuaisaine.

Lehmänmaitoallergia on lähes yksinomaan imeväisikäisten vaiva. Maitoallergian tavallisia oireita ovat atooppinen ihottuma, oksentelu, ripuli tai koliikki. Usein allergia paranee ennen 3 vuoden ikää.

Maitoallergia ja maitoyliherkkyys

Maitoyliherkkyys

Selvitysten mukaan 1 - 2 % suomalaisesta aikuisväestöstä kärsii maitoyliherkkyydestä. Aikuisilla maitoyliherkkyys on usein erilaisia suolisto-oireita vaihdellen lievästä vatsan turvotuksesta ja ilmavaivoista jatkuvaan mahakipuun ja ripuliin. Oireet tulevat usein viivästyneinä, jopa usean vuorokauden jälkeen, joten oireita on usein vaikea yhdistää maitoon. On tärkeää, että maitoyliherkkyys osataan tunnistaa omaksi taudikseen ja erottaa laktoosi-intoleranssista ja ärtyvästä suolesta.

Vähälaktoosinen ja laktoositon ruokavalio

Suurin osa laktoosi-intoleranteista sietää muutaman gramman laktoosia ateriaa kohti. He voivat käyttää pieniä määriä tavallista maitoa esimerkiksi kahvissa, ja hapanmaitotuotteet, etenkin jogurtit sopivat monelle.

Kaikkein herkimmät laktoosi-intolerantit eivät siedä juuri ollenkaan laktoosia, ja he voivat saada vatsaoireita myös vähälaktoosisten tuotteiden pienistä laktoosimääristä. Heidän kannattaa etsiä itselleen sopivat laktoosittomat maitotuotteet ja annosmäärät. Laktoosittomissa maitotuotteissa on tallella kaikki maidon hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet, ja ne ovat hyviä kalsiumin lähteitä. Useat niistä on myös D-vitaminoitu. On hyvä muistaa, että kaikki kovat kypsytetyt juustot ovat luontaisesti laktoosittomia samoin kuin useat sulatejuustot.

Lue lisää