LAKTOOSI JA MAITOTUOTTEET

Laktoosi-intoleranssi, maitoallergia vai maitoyliherkkyys?

Ruoka-allergiassa ja –yliherkkyydessä elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa ruoka-aineen jostain syystä elimistölle haitalliseksi. Allergiasta puhutaan silloin, kun ruoka-aine aiheuttaa elimistössa immunologisen reaktion, toisin sanoen, kun elimistö koettaa torjua ruoka-ainetta muodostamalla sille vasta-ainetta. Allergian aiheuttaja on aina proteiini eli valkuaisaine. Ruokayliherkkyys on muunlaista ruoan sopimattomuutta, intoleranssia.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on maitosokerin (laktoosin) imeytymishäiriö, joka johtuu maitosokeria pilkkovan lakiaasi-entsyymin osittaisesta tai täydellisestä puuttumisesta ohutsuolessa. Entsyymin puutetta esiintyy noin 17 % aikuisilta suomalaisilta, mutta vain osalla heistä esiintyy selvästi haittaavia oireita kuten ilmavaivaoja, turvotusta, ripulia tai vatsakipuja. Alle kouluikäisillä on harvoin laktoosi-intoleranssia. Heillä maidon sietämättömyys on todennäköisemmin maitoallergiaa. Laktoosi-intoleranssi ei ole allergia, eikä se aiheuta tuhoa suoliston kudoksissa, kuten esim. keliakia. Sen haittana ovat vain kiusalliset vatsavaivat.

Maitoallergia

Lehmänmaitoallergia on lähes yksinomaan imeväisikäisten vaiva, jossa allergisen raeaktion aiheuttaja on maidon proteiini, eli valkuaisaine. Maitoallergian tavallisia oireita ovat atooppinen ihottuma, oksentelu, ripuli tai koliikki. Usein allergia paranee ennen 3 vuoden ikää.

Maitoallergia ja maitoyliherkkyys

Maitoyliherkkyys

Uusimpien selvitysten mukaan 1-2 % suomalaisesta aikuisväestöstä kärsii maitoyliherkkyydestä. Aikuisilla maitoyliherkkyys on usein erilaisia suolisto-oireita vaihdellen lievästä vatsan turvotuksesta ja ilmavaivoista jatkuvaan mahakipuun ja ripuliin. Oireet tulevat usein viivästyneinä, jopa usean vuorokauden jälkeen, joten oireita on usein vaikea yhdistää maitoon. On tärkeää, että maitoyliherkkyys osataan tunnistaa omaksi taudikseen ja erottaa laktoosi-intoleranssista ja ärtyvästä suolesta.

Vähälaktoosinen ja laktoositon ruokavalio

Suurin osa laktoosi-intoleranteista sietää muutaman gramman laktoosia ateriaa kohti. He voivat käyttää pieniä määriä tavallista maitoa esimerkiksi kahvissa ja hapanmaitotuotteet, etenkin jogurtit sopivat monelle. Arla Ingman Into-vähälaktoosisia tuotteita, joissa on 1 g laktoosia/ 100 g, on useissa tuoteryhmissä kuten esimerkiksi maidoissa, piimissä, jogurteissa, viileissä ja ruoanvalmistustuotteissa. Vähälaktoosiset tuotteet.

Kaikkein herkimmät laktoosi-intolerantit eivät siedä juuri ollenkaan laktoosia ja he voivat saada vatsaoireita jopa vähälaktoosisten tuotteiden pienistä laktoosimääristä. Heidän ei kuitenkaan kannata hylätä maitotuotteita kokonaan, vaan etsiä itselleen sopivat tuotteet ja annosmäärät. He voivat valita ruokavalioonsa Arlan laktoosittomia tuotteita. Laktoosittomat tuotteet. Laktoosittomissa maitotuotteissa on tallella kaikki maidon hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet ja ne ovat hyviä kalsiumin lähteitä. Useat niistä on myös D-vitaminoitu. On hyvä muistaa, että kaikki kovat kypsytetyt juustot ovat luontaisesti laktoosittomia samoin kuin useat sulatejuustot.

Lue lisää