Historiamme

Yrityksemme historia alkoi vuonna 1929 kun sipoolainen Hjalmar Ingman aloitti viilin myymisen.

1929: Sipoolainen Hjalmar Ingman aloittaa äitinsä Auroran valmistaman viilin myymisen Helsingin Kauppatorilla.

1947: Hjalmar Ingman saa smetanan reseptin Helsingin Kauppahallin venäläisiltä kauppamiehiltä ja aloittaa sen valmistuksen. Tuotetta on valmistettu Sipoossa siitä lähtien.

1953: Perinteinen-tuorejuuston valmistus aloitetaan Hjalmar Ingmanin kotitilan kellarissa. 

Aurora ja Hjalmar Ingman

1961: Ingmanin ensimmäinen meijeri valmistuu Sipoon Söderkullaan.

1970: Jogurtin valmistus alkaa. Laatuja oli heti alussa kolme: mansikka, mustikka ja ananas. Oppia jogurtin valmistukseen haettiin Zürichistä.

Historia jogurtit

1971: Hjalmarin poika Carl-Gustaf Ingman ottaa yrityksen vastuulleen.

1972: Kommandiittiyhtiö muutetaan Oy Hj. Ingman Ab –osakeyhtiöksi. Yritys ostaa Kiteen Meijerin, jossa valmistetaan voita ja maitojauhetta.

1978: Ensimmäiset jäätelölitrat valmistetaan Sipoossa. Yksi ensimmäisistä jäätelötuotemerkeistä oli nimeltään Bravo.

1980: Kaikkien herkkusuiden onnenpäivät koittivat, kun myöhemmin Ingmanin kanssa yhdistyvä Kotisaari Oy alkoi valmistaa Susette-vanukasta. Kermavaahdolla kuorrutettuja vanukkaita oli aluksi kaakaon, kahvin ja vaniljan makuisena.

1984: Creme Fraichen eli ranskankerman valmistus aloitettiin Sipoossa.

1986: Raejuuston valmistus aloitetaan. Tuote saavutti parissa kuukaudessa melkein kymmenen prosentin markkinaosuuden.

Historia tuotteet

1988: Ingman ja toinen kotimainen maidonjalostaja Kotisaari Oy yhdistyvät Kotisaari-Ingman Oy:ksi.

1991: Huhtamäki-yhtymä myy Apetit-pakasteyksikkönsä Kotisaari-Ingman Oy:lle, joka muuttaa nimensä Ingman Foods Oy Ab:ksi.

1992: Yrityksen uusi pääkonttori ja tehdas valmistuvat Sipooseen, lähelle vanhaa meijeriä.

1994: Yritys aloittaa yhteistyön usean suomalaisen osuusmeijerin kanssa. Yhteistyö jatkuu vielä tänäänkin. Arla saapuu Suomeen, ja kaikki opimme lauseen: "Meissä kaikissa asuu pieni lehmä".

1995: Yritys myy ruokapakasteiden ja pakastevihannesten valmistuksen Lännen Tehtaat Oy:lle ja keskittyy maidonjalostukseen.

1997: Carl-Gustaf Ingmanin pojasta, Robert Ingmanista, tulee yrityksen toimitusjohtaja. Liikevaihto 212 milj. euroa.

2002: Ingman Foods ostaa Saarioinen Oy:ltä Sun Ice -jäätelövalmistuksen.

2006: Ingman Foods Oy Ab jaetaan kahteen osaan: jäätelötoiminnasta muodostetaan Ingman Ice Cream Oy Ab ja meijeritoiminnoista Ingman Foods.

Tietoa meistä historia logot protein Iris.jpg

2007: Ruotsalais-tanskalainen Arla Foods Ab ostaa 30 % Ingman Foods Oy Ab:sta. Ingman Foods Oy Ab:sta tulee Arla Ingman Oy Ab.

2008: Arla Foods ostaa loppuosan Arla Ingman Oy Ab:n osakkeista. Arla Ingmanista tulee ruotsalaisten ja tanskalaisten maidontuottajien omistaman Arla Foods amban tytäryhtiö.

2011: Reijo Kiskola aloittaa yrityksen toimitusjohtajana 1. joulukuuta.

2014 : Arla Ingmanista tulee yksinkertaisesti Arla Oy ja yritys jatkaa osana kansainvälistä Arlaa.

2015: Sipoossa kehitetyn Arla Proteinin menestyksellisen lanseerauksen jälkeen tuotetta aletaan myydä myös muissa maissa, mm. Tanskassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa, Kreikassa ja Hollannissa.

2018: Kai Gyllström aloittaa yrityksen toimitusjohtajana 1. tammikuuta.

2019: Teimme kaikista 40 miljoonasta harjakattoisesta maito- ja jogurttipurkistamme ilmastoystävällisempiä siirtymällä käyttämään kokonaan pohjoismaisista metsistä peräisin olevista raaka-aineista valmistettuja purkkeja.

2020: Laskimme tarkasti jokaisen Arla Suomi -yhteistyöryhmään kuuluvan maitotilan hiilijalanjäljen, jotta tilat voivat kehittää toimintaansa kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

2021: Arla Maitoketjussa voi seurata maidon matkaa tilalta meijeriin, tarkastella tekoälysovellus Arla Iriksen välittämää tietoa eläinten hyvinvoinnista ja katsoa maidon hiilijalanjäljen.

2022: Pia Jormanainen aloittaa Arla Oy:n toimitusjohtajana 28. helmikuuta.

Tutustu Arla Foodsin historiaan (englanniksi).