Kalsium

Kalsiumia tarvitaan läpi elämän vahvistamaan luustoa ja hampaita. Maitotuotteet ovat ylivoimainen kalsiumin lähde ruokavaliossamme.

Kalsium säätelee myös tärkeitä elintoimintojamme kuten sydämen toimintaa ja veren hyytymistä. Sillä on tärkeä tehtävä hormonituotannossa sekä lihastoiminnoissa. Kalsium edistää myös ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa.

Suomalaiset saavat kalsiumia suosituksiin nähden hyvin. D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä, ja sillä on tärkeä tehtävä kalsiumin hyväksikäytössä elimistössä. Laktoosi-intoleranttien on myös helppo turvata riittävä kalsiumin saanti käyttämällä vähälaktoosisia ja täysin laktoosittomia maitotuotteita.

Aikuisille suositellaan 800 milligrammaa kalsiumia päivässä. Nuoret sekä odottavat äidit tarvitsevat kalsiumia 900 milligrammaa päivässä. Vaihdevuosi-iässä tai sen jälkeen päivittäinen kalsiumin tarve on 500–1000 milligrammaa.

Pituuskasvun lakattua luut tiivistyvät ja paksuuntuvat aina 30 vuoden ikään asti. Sen jälkeen ne alkavat huokoistua. Jos kalsiumia ei saada riittävästi ravinnosta, elimistö irrottaa sitä luustosta, mikä johtaa luiden haurastumiseen ja murtumiin. Luuston kannalta onkin tärkeä huolehtia riittävästä kalsiumin ja D-vitaminin saannista läpi elämän.

Riittävän kalsiuminsaannin turvaamiseksi suositellaan päivittäin nautittavaksi 5–6 desilitraa rasvattomia tai vähärasvaisia nestemäisiä maitotuotteita sekä 2–3 viipaletta vähärasvaista juustoa.