Karppaus ja vähähiilihydraattinen ruoka

Karppaus, eli vähähiilihydraattinen ruokavalio, on erityisruokavalio, jossa vähennetään hiilihydraattien määrää ravinnossa. Katso alta parhaat reseptit teemalla VHH arkiruoka!

Mitä on vähähiilihydraattinen ruokavalio?

Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH), joka tunnetaan myös nimellä karppaus, on erityisruokavalio, jossa vähennetään hiilihydraattien määrää ravinnossa. Osa tavallisessa ruokavaliossa hiilihydraateista saatavasta energiasta korvataan silloin rasvoilla ja proteiineilla.

Karppaus

Nimi karppaus on johdettu englannin sanoista "low carb" eli vähähiilihydraattinen. Karppauksessa pyritään välttämään tärkkelystä ja sokeria runsaasti sisältäviä ruoka-aineita. Samalla suositaan luonnollisia rasvoja ja vähähiilihydraattisia kasviksia.

Hiilihydraatin suositeltava päivittäinen enimmäissaanti vaihtelee vähähiilihydraattisen ruokavalion eri versioissa alle 20 gramman ja noin 100 gramman välillä sekä henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Jos hiilihydraattien saantia rajoitetaan voimakkaasti, elimistön energia-aineenvaihdunta alkaa käyttää normaalia enemmän hyväkseen rasvaa. Hiilihydraattien määrää ruokavaliossa voi kuitenkin vähentää myös niin, ettei tätä nk. ketoositilaa synny. Arkikielessä puhutaankin usein vähähiilihydraattisesta tai hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta karppauksen sijaan erityisesti, kun tavoitteena ei ole ketoosi.

VHH arkiruoka

Maitotuotteet - erityisesti täysrasvaiset - kuten voi, juustot, kerma, rahka ja tietysti myös esimerkiksi Arla Protein -tuotteet ja Vanhanajan luomu täysmaito sopivat vähähiilihydraattiseen ruokavalioon erinomaisen hyvin.

Perinteisiä vähähiilihydraattisia, VHH arkiruokia ovat erilaiset kanamunaruoat kuten omeletti  ja munakokkeli. Lisäksi monet salaatit sisältävät luonnostaan vain vähän hiilihydraatteja ja sopivat hyvin karppaukseen. Esimerkiksi papu-avokadosalaatti on ruokaisa ja täyteläinen salaatti, joka sopii hyvin lihan lisukkeeksi. Myös erilaiset liharuoat ovat monesti vähähiilihydraattisia.

Katso alta helpot ja herkulliset reseptit!

Valitse alta suosikkisi!