11 parasta keittoa tähteeksi jääneistä vihanneksista

11 parasta keittoa tähteeksi jääneistä vihanneksista

Keitot maistuvat sekä lounaaksi että illalliseksi ja lämmittävät ihanasti. Ja jos jääkaapissasi piileskelee muutama yksinäinen vihannes, tähteistä kannattaa valmistaa kasviskeittoa. Ohjeillamme valmistat suositut kasviskeitot, joihin voit käyttää tähteitä. Ota kattila esille ja tutustu 11 parhaaseen keittoomme, jotka valmistetaan tähteeksi jääneistä vihanneksista!

Parsakaalikeitto

Parsakaali on herkullista kaikissa ruoissa keitoista ja wokeista smoothieihin. Ja tähteeksi jääneet vihannekset voi hyödyntää loistavasti keittoihin, sillä ne voivat olla höyrytettyjä, keitettyjä tai jo alkaneet nahistua tai tummentua. Herkulliseen, täyteläiseen parsakaalikeittoon voit käyttää tähteeksi jääneen parsakaalin. Tuloksena on varsinaista lohturuokaa: kermainen, maittava keitto, jota parsakaalin maanläheiset aromit raikastavat. Se on erinomainen valinta kevyeksi lounaaksi tai alkuruoaksi elämykselliselle illalliselle.

Porkkanakeitto

Maista täyteläisen, kirkkaanoranssin porkkanasosekeiton makeus. Tämä keitto valmistetaan yksinomaan tähteeksi jääneistä porkkanoista ja perusaineksista, joita jääkaapista löytyy. Kypsentämättömät tai kypsennetyt porkkanat antavat keittoon makean ja juuresmaisen maun, ja soseutettuna koostumuksesta tulee vastustamattoman täyteläinen. Mikset siis hemmottelisi itseäsi ja perhettäsi tähteeksi jääneistä porkkanoista valmistetulla herkkukeitolla? Samalla vapautat jääkaappiisi tilaa tuoreille tuotteille.

Kukkakaalikeitto

Vain muutama perusaines sekä kypsentämättömät tai kypsennetyt kukkakaalitähteet. Niistä syntyy kaikkien aikojen herkullisin kukkakaalikeitto. Kokonaisesta kukkakaalista jää yleensä tähteitä, mutta muutamalla mausteella ja kermalla niistä valmistuu herkullinen, vastustamaton arkiruoka. Voit myös viimeistellä keiton paahdetuilla kukkakaalin nupuilla!

Kikhernekeitto

Tämä maukas kikhernekeitto on erittäin nopea ja helppo valmistaa. Parin ainesosan keitto kypsyy hetkessä, joten voit hemmotella itseäsi milloin vain terveellisellä ja maukkaalla lounaalla tai illallisella. Täyteläisen keiton pohjana voi käyttää jääkaapista löytyvät kypsentämättömät tai kypsät kikherneet. Viimeistele seesaminsiemenillä ja lorauksella kermaa. Voit myös lisätä muita tähteeksi jääneitä vihanneksia, kuten selleriä ja porkkanaa, jotka tuovat keittoon lisää makua ja koostumusta.

Ranskalainen sipulikeitto

Täyteläisistä ja herkullisista mauistaan tunnettu perinteinen ranskalainen sipulikeitto on mainio lohtuateria, joka kutittelee makuhermoja. Se on niin herkullista, että valmistuksen voisi kuvitella olevan vaivalloista, mutta ei! Vastustamaton versio valmistuu vaivatta ja käden käänteessä. Jääkaapissa on yleensä aina sipulia, ja voit hyödyntää niitä uudella ja herkullisella tavalla loihtimalla tämän maukkaan keiton.

Gazpacho

Tämä maaseudun suosikkikeitto valmistetaan tähteeksi jääneistä vihanneksista ja kuivasta leivästä. Se on noussut suosioon tomaateista ja muista vihanneksista pitävien keskuudessa. Espanjalainen gazpacho tunnetaan paitsi kylmänä tarjoiltavana keittona myös siitä, että sen pohjana voidaan käyttää monenlaisia vihanneksia. Paprikat, kurkut, tomaatit ja monet muut kasvikset sulautuvat helposti kylmäksi, virkistäväksi keitoksi, joka sopii täydellisesti kaikkiin vuodenaikoihin. Kun haluat hyödyntää tähteeksi jääneitä vihanneksia, kokeile herkullista gazpacho-reseptiämme.

Minestronekeitto

Minestronekeiton valmistuksessa käytetään monenlaisia vihanneksia, kuten porkkanoita, tomaatteja, sipulia, purjoa ja selleriä, jotka kypsyvät täyteläiseksi, herkulliseksi keittopohjaksi. Joissakin resepteissä joukkoon lisätään pekonia ja pastaa, joilla valmistuu täyteläinen ja täyttävä illallinen koko perheelle. Kokeile perinteisen italialaisen minestronekeiton reseptiämme ja hyödynnä tähteeksi jääneet vihannekset suussa sulavalla tavalla.

Purjo-perunakeitto

Valmistitko ruokaa kahdesta keittiön monipuolisimmasta vihanneksesta: perunasta ja purjosta? Jääkaappiisi on voinut jäädä tähteeksi vihanneksia, joita voit helposti hyödyntää muissa ruoissa. Täyteläisen kermaisessa purjo-perunakeitossa hyödynnät tähteet tehokkaasti, ja tuloksena on yhtä herkullinen ruokalaji kuin tuoreita kasviksia käyttämällä. Keiton täyteläisen samettinen rakenne korostaa sen hienovaraista makua. Tarvitaan vain muutama ainesosa, ja kaiken lisäksi tämä keitto valmistuu nopeasti ja helposti.

Bataattikeitto

Mikä olisikaan parempi lohturuoka kuin makea ja täyteläinen bataattikeitto. Ruokalaji hurmaa makeudellaan, jota sipulin ja valkosipulin aromit tasoittavat. Se taipuu moneen, joten tulisemman ruoan ystävä voi maustaa sen chilillä tai sen makeutta voi taittaa limettimehulla. Verraton bataattikeittomme maistuu niin hyvältä, että alat jo miettiä, mitä tähteiksi jääneitä vihanneksia käyttäisit siihen seuraavaksi.

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto on yksi suosituimmista keitoista – ja hyvästä syystä. Tomaatit täydentävät makua ja saavat ruoan kuin ruoan maistumaan lohturuoalta. Sama pätee myös keittoon, käytitpä sitten purkitettuja tai tuoreita tomaatteja. Vaikka valmistaisit keiton tomaattisäilykkeistä, muistaa tarkistaa, onko jääkaappiisi jäänyt tomaatteja aiemmilta kokkauskerroilta. Niillä saat ruokaan enemmän makua. Kokeile helppoa tomaattikeittoamme, käytä tähteeksi jääneitä tomaatteja ja lisää halutessasi myös muita vihanneksia.

Kasviskeitto

Pursuaako jääkaappisi erilaisia tähteeksi jääneitä vihanneksia? Kokeile erilaisista kasviksista valmistettavaa keittoa! Se on täydellinen keitto, kun tähteitä on vaikka muille jakaa. Valitse komeimmat perunat ja kauneimmat palsternakat, herkullinen purjo, pari rapeaa porkkanaa ja muita tähteiksi jääneitä kasviksia. Näistä aineksista valmistat maukkaan keiton nopeasti ja helposti.

9 tapaa käyttää tähteeksi jääneitä vihanneksia keitossa

Inspiroiduitko jo keittoideoistamme? Jos haluat täydentää ideapankkiasi, lue 9 tapaamme käyttää tähteeksi jääneitä vihanneksia keittoihin. Sen jälkeen osaat yhdistellä jääkaapistasi löytyviä vihanneksia omalla tyylilläsi.

 1. Tutki, onko jääkaapissasi tai pakastimessasi kypsennettyjä tai kypsentämättömiä vihanneksia

Joskus vihannekset unohtuvat kokonaan jääkaapin syövereihin. Kypsennetyt ja kypsentämättömät vihannekset voivat hyvinkin löytää paikkansa suosikkikeitossasi. Kannattaa siis tarkistaa pakastin tai jääkaappi säännöllisesti, ja ottaa kasvikset hyötykäyttöön. Kypsentämättömät vihannekset antavat keittoon raikkaan maun, kun taas kypsennettyjen vihannesten maku on syvempi ja monisävyisempi. Yhdistele rohkeasti eri lajikkeita ja kypsennysmenetelmiä mieltymystesi ja saatavana olevien ainesosien mukaan.

 1. Täydellinen pari: Parhaat maut syntyvät vihanneksia yhdistelemällä

Toiset kasvikset sopivat paremmin yhteen kuin toiset ja täydentävät toisiaan maukkaasti. Kokeile vinkkejä ja yhdistele vihanneksia rohkeasti täydelliseksi makuyhtälöksi. Mieti täydentäviä makuja ja kontrastia tuovia koostumuksia. Tärkkelyspitoiset vihannekset, kuten peruna tai kurpitsa, tuovat keittoihin täyteläisyyttä ja rakennetta. Voimakkaat vihannekset, kuten ruusukaali tai lehtikaali, sopivat hyvin yhteen makeampien vihannesten, kuten paprikan ja tomaatin kanssa. Lehtivihannekset ja palkokasvit antavat kevyttä purutuntumaa. Soseuta ne keiton suurusteeksi ja paahda osa rapeiksi koristeiksi pinnalle. Kohenna makua ja täyteläisyyttä lisäämällä esimerkiksi kermaa tai kasvislientä.

Yhdistele paprikasta, tomaateista ja kesäkurpitsasta raikas, makea ja kirpeä keittopohja. Tai valmista makea juuresmainen keitto käyttämällä porkkanaa ja bataattia. Mausta keitot paahdetun valkosipulin, tuoreiden yrttien ja maukkaiden mausteiden yhdistelmillä.

 1. Valitse hyvä keittopohja, joka antaa makua ja suurustaa

Onnistuneissa keittopohjissa käytetään usein kasvislientä tai tomaattisäilykkeitä – ja hyvästä syystä. Ensinnäkin liemi takaa keitoille täyteläisen, voimakkaan ja monivivahteisen maun. Se on myös kevyempi kuin tomaattisäilykkeistä valmistettu keittopohja. Säilyketomaatit tuovat täyteläistä, kirpeää ja makeahkoa makua. Kun alat valmistaa keittoa, valitse toivomaasi koostumukseen ja makuun sopiva keittopohja.

 1. Paahda vihannekset ennen kuin lisäät ne mauksi keittoon

Vihannesten maku voimistuu, kun ne paahdetaan ja soseutetaan ennen keittoon lisäämistä. Uunissa paahdetut vihannekset karamellisoituvat, mikä korostaa niiden makeutta ja saa ne maistumaan miedosti savustetuilta. Paahtamiseen sopivia vihanneksia ovat sipulit, tomaatit, paprikat ja kesäkurpitsat. Paahtaminen tiivistää niiden luontaiset maut ja tuo esiin enemmän aromeja. Samalla täyteläiset perusmaut nousevat esiin ja keiton maut sulautuvat toisiinsa paremmin.

 1. Mausta yrteillä ja mausteilla, jotka sopivat vihannesten kanssa

Jokaisella keitolla on ainutlaatuinen makunsa, joka syntyy tähteeksi jääneistä vihanneksista sekä mausteista ja yrteistä. Runsaampiin, makeampiin keittoihin, kuten bataatti‑ tai kikhernekeittoon voi lisätä jauhettua kanelia tai kuminaa, savustettua paprikajauhetta tai jopa ripauksen muskottipähkinää. Niillä saat ateriaan kevyen tulista mausteisuutta. Yrttejä, kuten timjamia, rosmariinia tai persiljaa, käytetään yleensä keitoissa, joihin halutaan sekä raikkautta että puutarhan aromeja. Timjamia voi käyttää esimerkiksi keitoissa, kuten ranskalaisessa sipulikeitossa ja kasviskeitossa.

 1. Höystä keitto herkullisilla jyvillä, palkokasveilla ja proteiineilla

Keitot voivat olla kevyitä ja virkistäviä, mutta niistä voi yhtä hyvin valmistaa terveellisiä lohtuaterioita iltaruoaksi. Viljat täydentävät keittoja erinomaisesti, sillä ne imevät maukkaat maut nesteistä, kuten fondista, kermasta tai säilyketomaateista. Puhtia ja suurusta keittoihin saadaan palkokasveilla, kuten pavuilla ja kikherneillä. Keittoihin, kuten tomaatti‑ ja parsakaalikeittoon tai purjo-perunasosekeittoon, voi lisätä myös maittavaa proteiinia. Niihin sopivat esimerkiksi kana, naudanliha, kalkkuna tai sianliha, mutta voit valita höysteeksi myös tofua, kalaa, mereneläviä tai paistettua pekonia. Haudutetut tai pehmeäksi keitetyt munat kutkuttavat makuhermoja aasialaistyylisissä keitoissa.

 1. Soseuta sileäksi tai jätä keittoon jotain pureskeltavaa

Jokaisella on omat mieltymyksensä keittojen koostumuksen suhteen. Jotkut pitävät samettisen sileästä ja täyteläisestä koostumuksesta, joka sulaa suussa. Toisille keitoissa on oltava jotain pureskeltavaa.

Voit helposti soseuttaa ainekset täyteläiseksi, pehmeäksi keitoksi tai kypsentää ne sellaisenaan pienen suutuntuman ystäville. Tee juuri niin kuin itse haluat!

 1. Tutustu erilaisiin tapoihin valmistaa keittoja: hauduta, kypsennä hitaasti tai käytä painekeitintä

Keitto maistuu aina hyvältä, ja sen voi valmistaa monella tavalla. Kokeile yhtä tai kaikkia yleisimpiä valmistustapoja!

 • Haudutuksessa keitto valmistetaan matalalla tai keskilämmöllä niin, että se ei aivan saavuta kiehumispistettään. Näin maku vapautuu kaikista ainesosista ja niiden rakenne hajoaa. Siksi hauduttamalla on helppo valmistaa muhennoksia tai papukeittoja.
 • Hidas kypsennys vastaa hauduttamista, mutta lämpötila on alhaisempi ja kypsennysaika pidempi. Tulos on myös samantyyppinen, mutta keitosta tulee täyteläinen, runsas ja suussa sulava.
 • Painekypsennyksessä keittopohja valmistuu kattilan korkeassa paineessa. Oman maun mukaiset pehmeät ja aromikkaat keitot valmistuvat lyhyemmässä kypsennysajassa. Tämä valmistustapa sopii maukkaita aterioita arvostaville kiireisille kokeille.
 1. Tee iso erä ja pakasta se myöhempää käyttöä varten

Preppaamalla helpotat arkeasi. Valmista suurempi määrä suosikkikeittoasi, ja pakasta se herkullisiksi ja helpoiksi aterioiksi kiireisten päivien varalle.

Anna keiton jäähtyä huoneenlämpöiseksi kypsennyksen jälkeen. Jaa se annoskokoisiin ilmatiiviisiin astioihin, niin voit helposti sulattaa tarvitsemasi määrän. Säilytä enintään 3 kuukautta keiton tyypistä riippuen.