Gazpacho

Gazpacho

Koe kuuman espanjalaisen kesän ilo Gazpacho-reseptimme avulla. Kylmää keittoa kutsuttiin alun perin köyhän miehen ruoaksi, koska siihen käytettiin öljyä, murskattua valkosipulia, vihanneksia ja leivän jäännöksiä, jotka antoivat keitolle enemmän rakennetta. Nyt käytössämme on monia erilaisia vihanneksia ja hedelmiä, joten voit valita haluamasi keittoainekset; tämä keitto onkin nerokas tapa hyödyntää ylijääneet vihannekset ja vanhaksi jäänyt leipä. Mitä tulee perinteisiin gazpachon ainesosiin, teemme versiomme tomaateista, paprikoista, selleristä ja kurkusta. Nauti virkistävästä kylmästä keitosta, joka on täynnä ihania makuja ja saa taatusti makunystyrät kihelmöimään.
https://www.arla.fi/reseptit/gazpacho/

Tee näin:

Gazpacho
  • Pilko kaikki vihannekset kuutioiksi ja laita ne suureen kulhoon (säilytä muutama kurkku ja sellerinlehti koristeeksi).
  • Lisää joukkoon valkosipuli ja basilika, lukuun ottamatta muutamia basilikanlehtiä koristeeksi.
  • Sekoita kaikki vihannekset öljyn, etikan ja leivän kanssa. Anna marinoitua vähintään ½ tuntia.
  • Laita kaikki tehosekoittimeen ja sekoita 2-3 minuuttia, kunnes seos on tasalaatuista.
  • Keiton lämpötila nousee hieman, kun se sekoitetaan, joten voit halutessasi laittaa sen jääkaappiin 15 minuutiksi tai tarjoilla keiton jääpalalla jäähdytettynä.
Krutongit
  • Leikkaa leipä 1x1 cm:n kuutioiksi ja levitä päälle oliiviöljyä ja suolaa.
  • Paista niitä pannulla keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita, muista käännellä niitä välillä. Voit myös paistaa niitä esilämmitetyssä uunissa noin 10 minuuttia 200 °C:n lämmössä.
Viimeistely
  • Leikkaa kurkku ja selleri pieniksi kuutioiksi. Koristele keitto vihanneksilla, tuoreilla basilikanlehdillä, krutongeilla ja pienellä määrällä oliiviöljyä.
Valmis!

Kysymyksiä gazpachosta

Mielestämme tämä on paras gazpacho-resepti, sillä se on täynnä tuoreita ainesosia ja runsaasti makuja. Tämän reseptin avulla saat todellista espanjalaista herkkua, joka valmistuu lähes hetkessä. Alla olemme vastanneet joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin tästä espanjalaisesta klassikosta. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.

Mikä on gazpacho?
Gazpacho on klassinen kylmä vihanneskeitto, joka on peräisin Espanjasta, ja se valmistetaan perinteisesti tomaateista, kurkuista, valkosipulista, öljystä ja etikasta. Meidän versiossamme keittoon on lisätty muutama muukin vihannes, kuten selleri ja paprika, sekä tuoretta basilikaa ja leipää, jotta keitto saisi paksumman rakenteen.
Miten tehdä gazpachoa?
Seuraa helppoa gazpacho-reseptiämme ja aloita pilkkomalla kaikki vihannekset ja asettamalla ne suureen kulhoon - säästä kurkkua ja selleriä koristeeksi. Lisää kulhoon valkosipuli ja basilika ja sekoita kaikki öljyn, etikan ja leivän kanssa. Anna maustua vähintään 30 minuuttia ennen kuin sekoitat seoksen tasaiseksi. Koristele keitto vihanneksilla, tuoreella basilikalla, krutongeilla ja oliiviöljyllä.
Mitä tarjoilla gazpachon kanssa?
Vaikka keitto on täydellisen herkullista sellaisenaan, esimerkiksi alkupalana tai kevyenä lounaana, voit yhdistää sen valkosipulileivän, grillattujen vihannesten, lihapullien, kanavartaiden, välimerellisen pastasalaatin ja monen muun ruoan kanssa. Vaihtoehtojen lista on pitkä, joten kokeile rohkeasti erilaisia lisukkeita.
Tarjoillaanko gazpacho kuumana vai kylmänä?
Gazpacho tarjoillaan perinteisesti kylmänä, mikä tekee siitä kesän virkistävän ja suositun ruokalajin. Sitä voi kuitenkin nauttia myös kylmempinä päivinä. Keitto tarjoillaan kylmänä mikä heijasteleekin kuumaa aluetta, josta keitto on peräisin - keiton on tarkoitus viilentää kuumana kesäpäivänä.
Kuinka kauan gazpacho säilyy?
Kotitekoinen gazpacho säilyy jääkaapissa noin 2-4 päivää, kun sitä säilytetään ilmatiiviissä astiassa. Jos olet epävarma siitä, onko keitto jo vanhentunut, voit tehdä nopean haistelu- ja makutestin tuoreuden määrittämiseksi. Jos havaitset muutoksia tuoksussa ja maussa, keitto kannattaa hävittää.
Voiko gazpachoa pakastaa?
Voit pakastaa gazpachoa noin 6-8 kuukautta. Kun keitto on sekoitettu haluttuun koostumukseen, siirrä se pakastimessa säilytettävään astiaan tai pakastepussiin ennen pakastimeen laittamista. Jos käytät jälkimmäistä, voit halutessasi pakastaa keiton kaksoispussissa, jotta se ei pääse valumaan pakastimeen. Toinen vinkki on annostella keitto useampaan pussiin tai astiaan, sillä näin pienempiä annoksia on helpompi sulattaa nopeammin. Jos keitto näyttää menettäneen rakenteensa sulatuksen jälkeen, sekoita se vain nopeasti, niin se saa takaisin oikean koostumuksen.

Ainekset

Gazpacho
Kypsää tomaatteja
8
Kurkku
1
Vihreä paprika
1
Punaista paprika
2
Varsiselleri (vain lehdet)
2
Hienonnettuja, tuoreita tuoretta basilikaa
1 dl
Hienonnettu valkosipulinkynsi
1
Viipaletta täysjyväleipä suuriksi kuutioiksi pilkottuna
2
Oliiviöljyä
1 rkl
Sherryetikkaa
1 rkl
Karkeaa suolaa
1 tl
Krutongit
Viipaletta täysjyväleipä pieniksi kuutioiksi leikattuna
4
Oliiviöljyä
2 rkl
Suolaa
½ tl
Koristeluun
Tuoreita tuore basilika
Kurkkua tai selleriä pieninä kuutioina
Oliiviöljyä
Lisää herkullisia ideoita
Tomaattikeitto
45 minuuttia
Tomaattikeitto
(3)

Aito espanjalainen gazpacho tuoreista tomaateista

Tutustu klassiseen kylmään espanjalaiseen vihanneskeittoon, joka maistuu ympäri vuoden, mutta erityisesti kuumana kesäpäivänä. Gazpacho, jota joskus kutsutaan andalusialaiseksi gazpachoksi, valmistetaan tuoreista, makeista tomaateista, kurkusta, etikasta, oliiviöljystä, yrteistä ja muutamista muista vihanneksista. Tässä maukkaassa kylmässä tomaattikeitossa on täydellinen tasapaino happamia, suolaisia makuja ja ripaus makeutta kypsistä tomaateista. Koska keitossa on niin paljon tuoreita ja maukkaita ainesosia, voit nauttia tätä espanjalaista herkkua myös koleampina päivinä. Se on niin vaatimaton mutta vastustamattoman herkullinen keitto.

Kokeile lisää keittoreseptejämme, esimerkiksi maukasta minestronea rapean leivän kera, yksinkertaista nuudelikeittoa kanan kanssa ja kermaista porkkanasosekeittoa.

Sakeutetaan perinteisellä tavalla leivän kanssa

Aidon tomaattigazpachon koostumukseen kuuluu leipä. Leipä onkin perinteinen ainesosa monissa espanjalaisissa resepteissä. Käytämme täysjyväleipää, joka auttaa sakeuttamaan keittoa ja antaa sille täyteläisemmän rakenteen ja antaa sen imeä itseensä kaikki muiden ainesosien herkulliset aromit. Lisäksi täysjyväleipä tuo keittoon enemmän makua. Leipä leikataan pienemmiksi paloiksi ja sekoitetaan oliiviöljyyn ja etikkaan sen pehmentämiseksi. Öljymarinadi ei ainoastaan lisää makua, vaan myös helpottaa leivän sekoittamista vihannesten joukkoon.

Kylmä vihanneskeitto, joka on maustettu sherry-etikalla

Sherry-etikka on espanjalaisen keittiön peruskamaa, ja sitä käytetään runsaasti monissa espanjalaisissa resepteissä ruokien maun parantamiseksi. Se valmistetaan käymisteitse sherryviinistä, ja sen maku on monipuolinen ja vähemmän hapokas kuin esimerkiksi puna- tai valkoviinietikan. Espanjalainen etikka on täynnä monivivahteisia aromeja, joita voidaan kuvailla pähkinäisiksi, ja ne ovat tasapainossa hapokkuuden ja kevyen makeuden kanssa - siinä on myös hienovaraisia karamellin vivahteita. Jos haluat valmistaa aitoa Gazpachoa, jossa on hapokkuutta, sinun on saatava käsiisi juuri tämä etikka.

Kokeile ainesosia

Anna klassiselle ruokalajille maukas päivitys avokadolla ja grillatuilla katkaravuilla. Leikkaa yksi avokado pienemmiksi kuutioiksi ja sekoita muiden ainesten kanssa. Siirrä kasvissekoitus kulhoon ja koristele basilikalla, avokadolla, grillatuilla katkaravuilla ja pienellä määrällä oliiviöljyä. Se on täydellinen vaihtoehto nopeaan arki-illan illalliseen perheen kanssa. Voit lisätä hieman serranopippuria, jos haluat tulisuutta. Serranopippuri on maultaan samanlainen kuin jalapenot, mutta maultaan terävä, kirkas ja raikas. Nauti mausteinen gazpacho alkupalana rapean leivän kera.

Vinkkejä

Tomaatit ovat tämän keiton tärkein ainesosa, joten muista valita parhaat mahdolliset kypsät tomaatit, jotta keitto saa parhaan mahdollisen maun. Tomaattien on oltava pulleita, ja niiden kuoren on oltava sileitä ja virheettömiä. Erilaiset tomaattilajikkeet ovat hyviä valintoja, ja voit helposti yhdistellä näitä kahta, mikä tuo gazpachoon mielenkiintoisempaa makua. Jos kaipaat kulhoon maukasta keittoa keskellä talvea, suosittelemme kirsikka- tai luumutomaatteja, jotka antavat mehukkaan makeutta.

Espanjalainen keitto maistuu parhaalta, jos annat sille aikaa kylmetä. Jotta maku kehittyisi, anna keiton olla jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.