Salmorejo eli espanjalainen tomaattikeitto

Salmorejo eli espanjalainen tomaattikeitto

Salmorejo on espanjalainen kylmä tomaattikeitto, joka ei ole yhtä tunnettu kuin gazpacho. Salmorejo on maultaan täyteläisempi. Kokeile reseptiä!
https://www.arla.fi/reseptit/salmorejo-eli-espanjalainen-tomaattikeitto/

Tee näin:

  • Aloita Salmorejon valmistus ja kiehauta vesi kattilassa. Leikkaa ristiviilto tomaattien kuoriin ja keitä kiehuvassa vedessä 1 minuutti tai kunnes kuori alkaa irrota.
  • Kaada kiehuva vesi kattilasta ja laita kattilaan kylmää vettä. Anna tomaattien jäähtyä hetken aikaa. Kuori tomaatit ja leikkaa kuutioiksi. Laita tomaattikuutiot kulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella.
  • Kaiverra patongin sisus ja laita sekoitusastiaan kasvisliemen kanssa. Anna seistä 5 minuuttia. Säilytä patongin reunat myöhempää käyttöä varten. Lisää valkosipuli, etikka ja suola sekoitusastiaan. Sekoita tasaiseksi.
  • Lisää tomaattikeiton joukkoon öljy ja sekoita vielä minuutin ajan. Laita salmorejo kylmään vähintään 1 tunniksi, mieluiten yön yli.
  • Keitä kananmunat koviksi, kuori ja pilko. Laita kananmunat sekoitusastiaan ja lisää noin 1 dl tomaattikeittoa, sekoita tasaiseksi. Sekoita jäljellä olevan tomaattikeiton joukkoon.
  • Leikkaa leivän reunat pieniksi paloiksi ja paista kuivalla kuumalla paistinpannulla muutama minuutti.
  • Pilko mantelit ja persilja. Paloittele paprika.
  • Tarjoile valmis salmorejo raejuuston, leipäpalojen, manteleiden, persiljan ja paprikan kanssa.
  • Viimeistele salmorejo tilkalla oliiviöljyä.
Valmis!

Ainekset

Hapanjuurileipä tai patonki
½
Tomaatteja
500 g
Kasvisfondia
2 dl
Valkosipulinkynsi
1
Sherryviinietikkaa tai punaviinietikkaa
2 rkl
Suolaa
1½ tl
Oliiviöljyä
¾ dl
Kananmuna
1
Päällisiksi
250 g
Paahdettuja manteleita
50 g
Tuoretta lehtipersiljaa
nippua
Vihreä paprika
1
Oliiviöljyä
Lisää herkullisia ideoita