Laskiainen

Historia velvoittaa - laskiaisena syödään paljon!

Ennen vanhaan laskiaisruuan tuli olla mahdollisimman rasvaista. Emännät pistivät parastaan; mitä parempi kokki, sitä runsaampi laskiaispöytä. Tarjottavaa oli pöydässä vaikka naapureille jakaa. Ruuan annettiin seistä tarjolla koko päivän, sillä taikauskoisimmat toivoivat sen tuovan runsautta koko loppuvuoden keittiöön.

Perinteiseen laskiaisen menuun kuuluvat hernekeitto ja muhkeat laskiaispullat.

Laskiaispullat

Laskiaispulla on peräisin 1600-luvun Ruotsista, josta se rantautui suomalaisiin kahvipöytiin vuosikymmeniä myöhemmin. Ruotsissa joskus myös sahramilla maustettu laskiaispulla tunnetaan nimellä semla. Varakkaan väen suosima mantelimassatäyte kertoo laskiaispullan läntisestä alkuperästä. Köyhempi väki nautti pullansa kuuman maidon kanssa. Myöhemmin laskiaispullasta on tehty myös hillo- ja kermatäytteinen versio.

Myös perinteinen hernerokka oli laskiaisena tavallista lihaisampi ja rasvaisempi. Se valmistettiin herneistä ja joulusta jääneistä lopuista lihoista eli sian päästä ja sorkista. Muita herkkuja olivat mm. lämpimät rasvamakkarat ja juustot.

Historiatiedon lähteenä: Ruokatieto Yhdistys ry

Aiheeseen liittyvät reseptit