Pullaa, kaakaota ja mäenlaskua

Laskiainen

Historia velvoittaa - laskiaisena syödään paljon!

Ennen vanhaan laskiainen yhdistettiin mahdollisimman rasvaiseen ruokaan. Emännät pistivät parastaan; mitä parempi kokki, sitä runsaampi laskiaispöytä. Ruuan annettiin seistä tarjolla koko päivän, sillä taikauskoisimmat toivoivat sen tuovan runsautta koko loppuvuoden keittiöön.

Laskiainen on perinteisesti juhla, jonka aikana syödään hernekeittoa ja muhkeita laskiaispullia. Nämä perinteiset tarjottavat ovat säilyneet tähän päivään asti. Arlan sivuilta löydät perinteisten laskiaispullien reseptin, mutta myös erilaisia versioita laskiaispullista. Mitä jos laskiainen toisikin kahvipöytään tänä vuonna laskiaispullien sijaan laskiaiswrapit? Ja mikä parasta, laskiainen ei ole kiinni ruokarajoitteista. Esimerkiksi gluteenitonta ruokavaliota noudattaville löytyy oma resepti gluteenittomiin laskiaispulliin

Laskiaispullat

Laskiaispulla on peräisin 1600-luvun Ruotsista, josta se rantautui suomalaisiin kahvipöytiin vuosikymmeniä myöhemmin. Ruotsissa joskus myös sahramilla maustettu laskiaispulla tunnetaan nimellä semla. Varakkaan väen suosima mantelimassatäyte kertoo laskiaispullan läntisestä alkuperästä. Köyhempi väki nautti pullansa kuuman maidon kanssa. Myöhemmin laskiaispullasta on tehty myös hillo- ja kermatäytteinen versio.

Resepteihimme on kerätty erilaisia laskiaispullia. Kokeile vaihtoehtona esimerkiksi kätevää laskiaispullakakkua, joka riittää koko seurueelle. Laskiaispullista löydät erilaisia versioita, jos haluat kokeilla jotain uutta. Miten olisi herkulliset laskiaispulla-muffinssit tai laskiaispullat maustetulla kermavaahdolla?

Kaakao

Laskiainen ja lämpimät kaakaot

Koska laskiaista vietetään helmikuussa, liittyy siihen paljon aktiviteettejä, joita voidaan toteuttaa ensisijaisesti ulkona. Laskiaiseen kuuluu perinteisesti pulkkamäki, mutta luisteleminen ja laskettelu ovat myös suosittuja lajeja. Herkullinen lämmin kaakaojuoma sopii täydellisesti kruunaamaan talviaktiviteetit. Tee kaakaojuoma valmiiksi termospulloon ja ota kermavaahto mukaan erillisessä rasiassa, jotta voit kruunata lämpimän juoman juuri ennen tarjoilua. Jos haluat vaihtelua perinteiseen kaakaojuomaan, kokeile vaikkapa vaahtokarkkikaakaota.

Herkullista laskiaista!

Valitse alta suosikkisi!

Teemat