Kesän juhlaruoat – kattava tietopaketti parhaiden kesäjuhlien järjestämiseen

Kesäjuhlat vetoavat meihin kaikkiin. Aurinko, ihana sää ja maukkaat juhlaruoat – parempaa yhdistelmää ei olekaan! Kolmikkoa täydentää elämyksen jakaminen rakkaiden kanssa. Miksipä siis et tarttuisi lämpimän vuodenajan mahdollistamaan tilaisuuteen ja järjestäisi menevät kesäjuhlat? Kutsu ystävät ja perhe ulkoilmaan, nauttimaan yhdessäolosta ja herkuttelemaan maukkailla kesäjuhlaruokien klassikoilla!
KESÄ, PERHE JA YSTÄVÄT

Kokoonnutaan kesäruokien äärelle

Yhteiset ateriat ystävien ja perheen kesken ovat aina erityisiä hetkiä, mutta kesäjuhlaruoalla elämys nousee uusiin ulottuvuuksiin. Kesäruoat ovat yleensä värikkäitä, sillä niissä voi käyttää erilaisia kauden hedelmiä ja vihanneksia. Näin kaikki ruokalajit ovat paitsi houkuttelevan herkullisia myös ilo silmälle. 

Ja kesäjuhlien ruoat ovat juuri niin maittavia kuin miltä ne näyttävät. Seuraavassa esittelemme erityyppisiä herkullisia kesän juhliin sopivia ruokaideoita (joita meillä riittää). Nappaa niistä sopivat omaan keittiöösi. 

Pasta + kauden kasvikset = NAM!

Maistuisiko kesäinen pasta?

Helpot ja maukkaat pastaruoat sopivat kaikkiin vuodenaikoihin, mutta nopeat ja yksinkertaiset ruoat ovat erityisen mukavia kesällä. Näin aikaa jää myös puutarhapuuhiin tai ulkosalla lepäilyyn keittiön sijaan. Parhailla kesäpastaresepteillämme valmistat nopeasti maukkaita ruokia pastasta ja ihanista kauden aineksista. 

Pastaruokia on yleensä helppo valmistaa isollekin porukalle, joten ne sopivat mainosti kesäjuhliin nautittavaksi ystävien ja perheen kanssa. Kesäpastan kanssa voi tarjota maukasta leipää, raikkaita salaatteja, lisukkeita ja muita kesäjuhlien pääruokia. Monipuolisia pastaruokia on helppo tuunata oman maun mukaan. 

Maistuisiko kesäinen pasta?
Kevyttä ja maukasta helleruokaa

Salaatti, joka maistuu kesältä

Kun helle hellii, mieli tekee kevyitä ja virkistäviä ruokia, kuten salaatteja. Siksi kesän puutarhajuhliin, nyyttikesteille ja muille yhteisille aterioille kannattaa mielestämme valita maukkaita salaattiruokia. 

Monipuolisten kesäsalaattimme pääosaa näyttelevät kauden parhaat ainekset. Niissä käytetään raikkaita, rapeita vihanneksia sekä makeita hedelmiä ja marjoja, jotka antavat salaattiin väriä ja heleyttä. Ja koska grillaus kuuluu kesään, salaatteihin voidaan lisätä myös grillattuja hedelmiä tai kasviksia. Monet parhaista kesäsalaattiresepteistä sisältävät myös rapsakoita pähkinöitä, maukasta juustoa, ylellisiä kastikkeita ja muita ihastuttavia yllätyksiä.

Salaatti, joka maistuu kesältä
Sitten jotain makeaa?

Jälkiruoka viimeistelee kesäaterian

Kesäjuhlista ei voida puhua mainitsematta jälkiruokaa. Mikään ei vedä vertoja makealle jälkiruoalle, joka on valittu ateriakokonaisuuteen sopivaksi ja jolla maittava ateria saa hienon loppusilauksen. Parhaat kesän jälkiruokareseptit ovat raikkaita, ja niissä on runsaasti hedelmiä tai marjoja. Tällaisista jälkiruoista jää hyvä mieli runsaan kesäaterian päätteeksi. 

Virkistävät jälkiruoat ovat yleensä myös kesäisen juhlapöydän iloisia väripilkkuja. Ne valmistetaan auringon kypsyttämistä, makeista hedelmistä ja marjoista, kuten mansikoista, banaaneista ja kirsikoista. Maukkaissa ja kevyissä hedelmäisissä jälkiruoissa käytetään myös kirpeämpiä ja hapokkaampia aineksia, kuten sitruunoita ja raparperia. Tutustu moniin helppoihin kesäisten jälkiruokien resepteihimme. 

Jälkiruoka viimeistelee kesäaterian
Kesäpäivän kohokohta

Pakkaa piknik-kori täyteen ihania makuja

Helppoon kesäjuhlaruokaan kuuluvat myös piknikeväät, sormiruoat ja muut helpot ulkoruoat – usein kylmänä tarjoiltuna. Tämäntyyppiset ruoat on helppo pakata ja kuljettaa, eli voit viedä ne korissa tai kylmälaukussa puistoon tai rannalle ja viettää upean päivän kauniissa luonnossa. 

Koska parhaita piknikruokia on yleensä helppo valmistaa isollekin porukalle, ne sopivat kesäjuhlien ruoaksi piknikille tai mukavaan luontokohteeseen. Ota herkut mukaan puistoon, rannalle tai vaikkapa vain sisäpihalle ja asettele tarjolle ruudulliselle piknikviltille. Lisää innostavia kesäruokaideoita löydät piknikeväiden ja sormiruokien vinkeistämme. 

Pakkaa piknik-kori täyteen ihania makuja
Pääruoka on aterian kruunu!

Täydellinen pääruoka kesäaterialle

Kesän juhla-aterialle voi olla hankala keksiä täydellistä pääruokaa – tai useampaa ruokalajia. Lähinnä siksi, että maukkaita vaihtoehtoja on niin runsaasti! 

Pidätkö esimerkiksi täyteläisestä lihasta, kuten porsaasta, punaisesta lihasta tai riistaisemman makuisesta lihasta, esimerkiksi lampaasta? Mikäpä sen parempaa kuin antaa laatulihan kypsyä grillissä, vaikkapa savunmakuisella, täyteläisellä marinadilla kruunattuna. Kenties valitset kesähelteellä mieluummin kevyemmän vaihtoehdon, kuten kalaa tai grillatut kasvikset. Kesäjuhlien ruokapöydän päätähden valitseminen voi olla hankalaa, mutta meiltä saat tarvitsemasi avun. Tutustu kesän illallisresepteihimme, joista löydät varmasti jotain mielenkiintoista seuraaviin kesäjuhliisi. 

Täydellinen pääruoka kesäaterialle
Vie ateria uudelle tasolle!

Grillikastikkeet: dipit, marinadit ja kastikkeet

Grillikastikkeet ovat maukkaiden, tasapainoisten aterioiden salainen ase. Grillikastikkeet voivat olla tulisia, makeita, kirpeitä, raikkaita, yrttisiä ja savunmakuisia, joten niiden kanssa voi päästää luovuuden lentoon. Marinadi mureuttaa lihan ennen grillaamista, kun taas toiset sopivat salaatinkastikkeiksi, jotka sitovat yhteen salaatin eri maut ja koostumukset. Lopputuloksena on kesäisten makujen maukas ja tasapainoinen yhdistelmä. 

Jotkin grillikastikkeet toimivat myös mainiosti dippeinä. Ne täydentävät sekä lisukkeita että pääruokia. Jotkin kastikkeet sopivat useampaan kohteeseen, ja siksi ne ovat täydellisiä valintoja monen ruokalajin aterialle. Haluatko nostaa suunnittelemasi aterian seuraavalle tasolle? Lue lisää kaikkien aikojen suosituimpien grillikastikkeiden oppaasta. 

Grillikastikkeet: dipit, marinadit ja kastikkeet
Onko kesää ilman grillausta?

Grilliruoka: laita grilli kuumaksi tai sytytä nuotio grillausta varten

Kesässä parasta kokkaaminen ulkona – sekä grillin ääressä että nuotion hehkussa. Nauti ihanasta säästä ja raikkaasta ilmasta laittaessasi ruokaa. Näin otat kesäpäivistä kaiken irti. Samalla tavalla onnistuu myös upeilla grillimauilla höystetyn kesäjuhlaruoan valmistaminen. Tutustu kesän parhaisiin grilliresepteihimme ja valmista muun muassa grillattua lihaa, lisukkeita ja maukkaita kastikkeita marinadeiksi, dipeiksi ja salaatinkastikkeiksi. 

Herkullisten kesäjuhlaruokien valikoima on kattava. Jos olet aikeissa järjestää ulkoilmajuhlat, meiltä saat myös vinkit upean, maukkaan ja kesäisen aterian loihtimiseen. Tutustu parhaiden grilliaterioiden ideoihimme ja vinkkeihimme. Kesäresepteistämme löydät kaikkea alkupaloista jälkiruokiin: herkullista syötävää laidasta laitaan. Näin valmistat tasapainoisen aterian, jossa on sekä suolaista että makeaa syötävää, erilaisia koostumuksia, joita on mukava mutustella, ja tietenkin myös runsaasti kesäkauden upeita makuja. 

Jos pidät enemmän nuotion rätinästä kuin grillauksesta, tutustu parhaisiin nuotioillan herkkuihin. Niistä löydät paljon kesäjuhlien ruokareseptejä, joita voi valmistaa nuotiolla. Samalla saat nauttia hehkuvien hiilien tai nuolevien liekkien luomasta tunnelmasta. 

Kesän maku kielellä

Kata pöytään kesäkauden parhaat ruoat

Kesäjuhlien ruoissa kannattaa käyttää kauden hedelmiä ja vihanneksia. Kausituotteet ovat yleensä tuoreempia ja maukkaampia, sillä ne korjataan suoraan kasvimaalta keittiöön. Tuoreita kesähedelmiä ja ‑vihanneksia käyttämällä loihdit maukkaampia aterioita, ja sitähän kesäisen juhlapöydän antimilta odottaakin. 

Auringossa kypsyneet hedelmät, marjat ja vihannekset suorastaan pursuavat kesän tuoreutta. Niitä ovat esimerkiksi parsa, sokerimaissi, mansikat, vesimeloni, raparperi, pienet varhaisperunat ja makeat kirkkaanpunaiset tomaatit. Etsi siis käsiisi kesäkauden tuoreinta satoa ja valmista ruokaa vain kesän parhaista ja upeimmista mauista. 

Kata pöytään kesäkauden parhaat ruoat

Q&A: Täydelliset kesäjuhlat

Kun sää on lämmin, ystävät ja perhe kannattaa kutsua syömään ulkoilmaan. Sinne sopii enemmän väkeä kuin ruokapöydän ääreen. Jos haluat oppia lisää upean kesäisten juhlien järjestämisestä ja maukkaista juhlaruoista, jatka lukemista!